سی پنل چیست؟ آشنایی کامل با cPanel و مزایا و معایب آن

22 دیدگاه
دسته بندی: آموزش, خدمات میزبانی وب
مقاله معرفی سی پنل

در پاسخ به سوال سی پنل چیست می‌توانیم آن را به یک مرکز کنترل بزرگ تشبیه کنیم که وظیفه مدیریت انواع تسک‌های مربوط به سرورها و وب‌سایت‌های مختلف را برعهده دارد. در واقع cPanel یک کنترل پنل هاست مبتنی بر لینوکس است که برای مدیریت راحت میزبانی وب شما استفاده می‌شود. این سیستم مشابه یک برنامه دسکتاپ عمل می‌کند. با هاست سی پنل، می‌توانید به جای اجرای دستورات پیچیده، اقداماتی را از یک داشبورد کاربرپسند انجام دهید. 

اگر می‌خواهید در مورد میزبانی سی پنل بیشتر بدانید، به خواندن این مقاله ادامه دهید تا مزایا و معایب سی پنل و مراحل استفاده از آن بیشتر آشنا شوید. همچنین درصورتی‌که سی پنل برای شما مناسب نیست، جایگزین‌هایی را معرفی می‌کنیم که به همان اندازه مفید هستند.

سی پنل چیست؟

سی پنل یکی از محبوب‌ترین پنل‌های کنترل برای توسعه‌دهندگان وب و شرکت‌های هاستینگ (هاست چیست؟) است. این پنل معمولاً با WHM (مدیریت هاست وب) همراه است و هر دو جزء با هم کار می‌کنند و نقش‌های جداگانه‌ای دارند. مدیریت هاست وب کنترل اداری روی سرور را فراهم می‌کند. علاوه بر تنظیمات سرور، WHM چندین حساب کاربری ایجاد کرده و بیش از یک وب‌سایت را مدیریت می‌کند.

بیشتر بخوانید: کنترل پنل هاست چیست؟ معرفی کنترل پنل هاست

سی پنل چیست

همچنین داشبورد سی پنل امکان دسترسی به فایل‌های وب، MySQL، آمار، ردیابی داده‌ها و ویژگی‌های سئو را فراهم می‌کند. جای تعجب نیست که سی پنل یکی از محبوب‌ترین پنل‌های کنترل در بین توسعه‌دهندگان وب و بهترین شرکت‌های هاستینگ است. 

سی پنل امکانات ضروری برای مدیریت سایت وردپرسی (وردپرس چیست؟) شما را در یک رابط کاربری ساده ارائه می‌دهد که در ادامه به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • نصب‌کننده‌های چندگانه‌ اپلیکیشن برای راه‌اندازی سیستم‌های مدیریت محتوا مانند وردپرس و جوملا
  • دسترسی به مدیریت فایل‌ها برای اضافه کردن، ویرایش و حذف هر فایل وب
  • دسترسی به پایگاه داده mysql و phpMyAdmin
  • امکان مدیریت و ایجاد حساب‌های FTP جدید برای دسترسی به وب‌سایت از طریق FTP
  • بخش دامنه‌ها که در آن می‌توانید زیر دامنه‌ها، دامنه‌های افزودنی، ریدایرکت‌ها و موارد دیگر را مدیریت کنید
  • ویرایشگر منطقه DNS برای مدیریت انواع رکورد های dns
  • و…

مزایا و معایب سی پنل چیست؟

سی پنل دارای مزایای بسیار متنوعی است که در ادامه به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

مزایای سی پنل:

۱. رابط کاربری ساده

رابط کاربری سی پنل ویژگی‌های مختلف را در ماژول‌های قابل مدیریت دسته‌بندی می‌کند و به کاربران امکان می‌دهد به‌راحتی آن‌ها را پیدا کنند. داشبورد سی پنل همچنین دارای منوهای مشخص برای ایجاد تغییرات است.

۲. سازگاری بالا

 به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین پنل‌های کنترل، سی پنل با چندین مرورگر وب از جمله گوگل کروم، سافاری و موزیلا فایرفاکس سازگار است. علاوه بر این، سی پنل از بسیاری از برنامه‌های شخص ثالث از جمله سازندگان سایت و ابزارهای سئو پشتیبانی می‌کند.

۳. طیف گسترده‌ای از ویژگی‌ها

بدون نیاز به دانش فنی پیشرفته، سی پنل به کاربران اجازه می‌دهد تا کارهای پیچیده‌ای، مانند ایجاد زیر دامنه‌ها (ساب دامین چیست؟) و حساب‌های FTP، مدیریت پایگاه‌های داده MySQL و ایجاد بکاپ سایت را انجام دهند.

بیشتر بخوانید: بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی و بازگردانی آن چگونه است؟

۴. نصب خودکار نرم‌افزار

 سی پنل نه تنها ویژگی‌های متعددی را ارائه می‌دهد، بلکه به خوبی با نصب‌کننده برنامه‌های Softaculous نیز ادغام شده است. این امکان دسترسی به بیش از 400 برنامه از جمله بیش از ۵ تا از بهترین سیستم مدیریت محتوا را فراهم می‌کند. Softaculous از هر برنامه در طول چرخه عمر آن، از نصب تا به‌روزرسانی‌ها، مراقبت می‌کند.   

۵. پشتیبانی قابل اعتماد

انجمن‌ها و وبلاگ‌های سی پنل منابع زیادی دارند. همچنین راهنماهای فنی اختصاصی برای هر دو سی پنل و WHM در دسترس هستند. آن‌ها نحوه استفاده و حل مشکلات محصولات سی پنل را توضیح می‌دهند.

معایب سی پنل:

۱. آسیب‌پذیری امنیتی

تحقیقات نشان می‌دهد که روش احراز هویت دو مرحله‌ای(2FA)  سی پنل در برابر حملات بروت فورس (brute force چیست) آسیب‌پذیر است. برای جلوگیری از این امر، همیشه مطمئن شوید که نسخه سی پنل شما به‌روز است.

۲. مجوز گران‌قیمت

 سی پنل در مقایسه با رقبا دارای بالاترین هزینه مجوز است؛ بنابراین، اگر فقط در حال مدیریت یک وب‌سایت هستید، یک پلن هاستینگ سی پنل می‌تواند راه‌حل ارزان‌تری باشد، زیرا وب‌هاست مجوز سی پنل خود را به شما قرض می‌دهد.

۳. خطر از دست رفتن یا خراب شدن داده‌ها

 گاهی پیش می‌آید که سیستم سی پنل به طور تصادفی تنظیمات سرور را بازنویسی می‌کند و تمام داده‌ها را در طول به‌روزرسانی‌های عمده حذف می‌کند. این اتفاق به دلیل خرابی یا از کار افتادن هارد دیسک رخ می‌دهد. در چنین مواردی، سعی کنید برای بازیابی سرور وب خود، یک بازیابی کامل داشته باشید.

مزایا و معایب سی پنل

معرفی قسمت‌های اصلی سی پنل

با ورود به سی پنل قسمت‌های اصلی آن را مشاهده خواهید کرد که در ادامه به بررسی هریک از آن‌ها می‌پردازیم.

۱. مدیریت فایل‌ها

در بخش فایل‌ها، می‌توانید تمامی فایل‌های دامنه خود را مدیریت و سازمان‌دهی کنید. برای مشاهده واقعی قابلیت‌های این ابزارها، کافی است کلیک کنید.

مدیریت فایل ها در سی پنل

۲. پایگاه داده‌ها

بخش پایگاه داده‌ها به شما امکان می‌دهد پایگاه داده‌ها و کاربران MySQL و PostgreSQL را ایجاد کنید، آن‌ها را اصلاح کنید و به آن‌ها دسترسی داشته باشید. SQL مخفف Structured Query Language است. SQL یک استاندارد بین‌المللی برای پرس‌و‌جو و بازیابی اطلاعات از پایگاه داده‌هاست. PostgreSQL یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه‌ای شی‌گرا است.

بیشتر بخوانید: پایگاه داده postgresql چیست و چگونه کار می‌کند؟

پایگاه داده در سی پنل

۳. ابزار امنیتی

cPanel دارای یک بخش کامل امنیت است که به حفاظت از قسمت‌های مختلف وب‌سایت‌های مشتری در برابر دسترسی غیرمجاز بینندگان آن‌ها اختصاص داده شده است. بخش امنیت cPanel شامل دسترسی SSH، مسدودکننده IP، SSL/TLS، حفاظت از Hotlink، حفاظت از Leech و ModSecurity است.

بیشتر بخوانید: گواهینامه ssl چیست و چه کاربردی دارد؟

ابزارهای امنیتی سی پنل

۳. نرم‌افزار

بخش نرم‌افزار cPanel در پایین داشبورد cPanel شما قرار دارد. توابعی که اغلب در این دسته استفاده می‌شوند، Optimize Website و Installatron Applications Installer هستند.

نرم افزارها در سی پنل

۴. معیارها

cPanel ابزارهای مختلفی برای نظارت و آمار ارائه می‌دهد تا به شما در مدیریت حساب هاستینگ خود کمک کند.

۵. پیشرفته

بخش پیشرفته در انتهای داشبورد cPanel شما قرار دارد. توصیه می‌کنیم تنها در صورتی از این بخش استفاده کنید که با استفاده از این ویژگی‌ها آشنا و راحت باشید.

ابزارهای پیشرفته سی پنل

۶. سرویس ایمیل

همه پلان‌های میزبانی وب شامل ایمیل نیستند، اما اگر پلان شما شامل هم ایمیل و هم سی‌پنل است، اینجاست که می‌توانید تمام کارهای مرتبط با ایمیل را مدیریت کنید. از تنظیم پاسخ‌دهنده‌های خودکار تا ایجاد حساب‌های ایمیل سفارشی، این ویژگی‌ها به شما کمک می‌کنند تا این کارها را به طور موثر انجام دهید.

بیشتر بخوانید: هاست ایمیل چیست و چه کاربردی دارد؟

ایمیل در سی پنل

قیمت سی پنل چقدر است؟

اول از همه باید بدانید که سی پنل رایگان نیست به این دلیل که یک برنامه‌ شخص ثالث است. بااین‌حال، اکثر شرکت‌های میزبانی وب، سی پنل را بدون هزینه اضافی در بسته‌های میزبانی خود قرار می‌دهند. برخی از شرکت‌ها نیز ممکن است سی پنل را برای سال اول رایگان ارائه دهند و سپس برای سال‌های بعد هزینه دریافت کنند. لازم به ذکر است که به دلیل افزایش قیمت سی پنل، بسیاری از شرکت‌های میزبانی وب در حال بررسی جایگزینی سی پنل با پنل‌های کنترل وب‌سایت دیگر هستند.

یشتر بخوانید: نصب وردپرس روی هاست سی پنل چگونه است؟

چه جایگزین‌هایی برای سی پنل وجود دارد؟

بیش از 100 تا کنترل پنل مختلف برای مدیریت هاست وجود دارد. حتی بعضی از شرکت‌های ارائه‌دهندۀ خدمات میزبانی وب‌سایت، یک کنترل پنل اختصاصی برای کاربران خودشان طراحی کرده‌اند، اما دایرکت ادمین  (DirectAdmin) و پلسک (Plesk) دو مورد از کنترل پنل‌های بسیار خوب و محبوب هستند که می‌توانید به‌جای سی پنل از آن‌ها استفاده کنید.

سی پنل و مقایسه سایر کنترل پنل ها

هر کدام از این کنترل پنل‌ها دارای ویژگی‌هایی خاصی هستند که باید با آن‌ها آشنا شوید تا متناسب با نیازهایتان یکی را انتخاب کنید.

آشنایی مختصری با دایرکت ادمین  (Direct Admin)

دایرکت ادمین (دایرکت ادمین چیست) و سی پنل شباهت خیلی زیادی به هم دارند و هر دو روی هاست لینوکس اجرا می‌شوند، اما خب نباید از تفاوت‌هایشان هم غافل شد. همان‌طور که اشاره شد، تعداد Optionهای زیادِ سی پنل می‌تواند باعث سردرگمی شما شود، در حالی که در دایرکت ادمین دیگر این مشکل را ندارید و در صورتی که بخواهید دایرکت ادمین خود را توسعه بدهید و امکانات دیگری به آن اضافه کنید، کافی است نرم‌افزارهای جانبی را خریداری کنید.

دایرکت ادمین چیست

از دیگر مزایای دایرکت ادمین، امنیت بالای آن در مقایسه با cPanel  است. پس اگر به امنیت اهمیت می‌دهید، به دایرکت ادمین فکر کنید.

در هاست لینوکس ایران‌سرور، از بهترین سخت‌افزارها و نرم‌افزارها، با لایسنس قانونی استفاده شده است.

خرید هاست لینوکس        پشتیبانی : ۳۱۷۷۶-۰۵۱

آشنایی مختصری با پلسک  (Plesk)

کنترل پنل پلسک، برعکس دو مورد قبلی (سی پنل و دایرکت ادمین) هم روی هاست لینوکس (هاست لینوکس چیست) و هم روی هاست ویندوز قابل اجرا است. در واقع اگر از هاست ویندوز استفاده می‌کنید، معمولاً تنها انتخاب و بهترین انتخاب Plesk است. محیط کاربری Plesk  بسیار ساده و کاربرپسند طراحی شده و شما می‌توانید به‌راحتی منابع سرور را مدیریت کنید.

با هاست ویندوز ایران‌سرور، سرعت، امنیت و پشتیبانی قوی را تجربه می‌کنید.

خرید هاست ویندوز        پشتیبانی : ۳۱۷۷۶-۰۵۱

لایسنس استاندارد پلسک، کمی ارزان‌تر از cPanel است، اما باید دقت کنید که لایسنس استاندارد یا پایه، در مقایسه با لایسنس Full Server پلسک امکانات کمتری دارد (مثلاً تعداد اکانت‌هایی که می‌توانید وارد کنید محدود است).  پس هنگام خرید خوب دقت کنید که امکانات لایسنس استاندارد متناسب با کار شما هست یا نه.

✅ برای آشنایی بیشتر با پلسک، به مقاله «کنترل پنل پلسک چیست؟ مزایا، کاربردها و ابزارها» مراجعه کنید.

کاربردهای کنترل پنل پلسک

جمع‌بندی

سی پنل یکی از محبوب‌ترین پنل‌های کنترل میزبانی وب مبتنی بر لینوکس محسوب می‌شود که دارای طیف وسیعی از ماژول‌ها از جمله فایل‌ها، تنظیمات، پایگاه‌های داده، برنامه‌های وب، دامنه‌ها، معیارها، امنیت، نرم‌افزار، پیشرفته و ایمیل است.

کاربرپسند بودن و رابط کاربری ساده، سی پنل را به انتخابی محبوب در بین مدیران وب تبدیل کرده است. علاوه بر این، سی پنل مدیریت وب‌سایت، مدیریت فایل‌های وب و انجام کارهای مختلف را آسان‌تر می‌کند.

بیشتر بخوانید: آموزش نحوه حذف دیتابیس در سی پنل در ۳ قدم

سوالات متداولی که شما می‌پرسید؟

  1. آیا سی پنل همان هاست است؟

میزبانی وب سرویسی است که فضای سرور و منابع را برای میزبانی وب سایت‌ها فراهم می‌کند، در حالی که cPanel یک نرم افزار کنترل پنل خاص است که توسط برخی از ارائه دهندگان هاست برای تسهیل مدیریت حساب‌های میزبانی وب استفاده می‌شود.

  1. چرا به سی پنل نیاز داریم؟

کاربرپسند بودن و رابط کاربری ساده، سی پنل را به یک انتخاب محبوب در بین وبمسترها تبدیل کرده است. علاوه بر این، cPanel اجرای یک وب‌سایت، مدیریت فایل‌های وب و انجام وظایف مختلف را آسان‌تر می‌کند. 

  1. بهترین جایگزین برای cPanel چیست؟

پلسک و دایرکت ادمین از بهترین جایگزین‌های محبوب برای سی پنل هستند.

منابع:

hostinger

wpbeginner

برچسب ها: ,
5/5 - (9 امتیاز)

مایلید هر دو هفته یک ایمیل مفید دریافت کنید؟

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

همچنین شاید دوست داشته باشید!

هوش مصنوعی جمینی گوگل

گوگل جمینی چیست و چگونه کار می‌کند؟

0
هوش مصنوعی جمینی گوگل، یکی از چند ابزار بمب در سال 2024 بود که به‌سرعت دنیای اینترنت را دست‌خوش تغییر کرد. آقای ساندرا پیچای، مدیرعامل…

نظرات کاربران

22 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • ممنون از سایت پرمحتواتون!
    موفق باشید

    پاسخ
  • خیلی عالی توضیح داده بودید
    از سایت خوبتون مچکرم

    پاسخ
  • الهه جعفری
    10 دی 1397 13:03

    من بالاخره متوجه نشدم استفاده از cpanel خوبه یا بده! اول مطلاب گفته شده که ایران تحریمه و از کرکش استفاده میشه که این امنیتش مشکل داره. آخرش گفته شده که خیلیا ازش استفاده میکنن و طرفدار داره. برام یکم قابل فهم نیس که چی یه چیه!

    پاسخ
  • مطالب خیلی عالی و کارآمد بودن مرسی

    پاسخ
  • سلام خیلی خوب توضیح دادید ولی کاش ی ویدئو اموزشی هم میذاشتین.

    پاسخ
  • سلام
    ایا سی پنل برای هاست ایران هم دارید؟ یا هاست ایران فقط با دایریکت ادمین هست؟
    باتشکر

    پاسخ
  • سلام
    متوجه نشدم استفاده از cpanel خوب است یا نه؟
    ابتدای مطلب عنوان شده مشکل داره! بعد گفتین طرفدار داره؟
    آخر چه کنیم چون واقعا مهم!
    خود ایران سرور برای سایت های وردپرسی چی رو توصیه میکنه؟

    پاسخ
    • سمیرا سرباز
      27 بهمن 1399 14:19

      سلام، سی پنل جزو محبوب‌ترین کنترل پنل ها هست. اما باتوجه به اینکه ایران تحریمه و سی پنل به ما لایسنس رسمی نمیده، بهتره از دایرکت ادمین با لایسنس قانونی استفاده کنیم.
      ایران سرور هم روی هاست لینوکس به‌صورت پیشفرض داره دایرکت ادمین میده، اما هرکس دوست داشته باشه میتونه سی پنل بدون لایسنس رسمی هم دریافت کنه.

      پاسخ
  • عالی عالی عالییی
    بهترین و ساده ترین توضیح و بسیار مفید.. واقعا مچکرم از زحماتتون موفق باشید

    پاسخ
    • سمیرا سرباز
      19 آذر 1399 08:21

      سلام حسام جان
      ممنون از انرژی خوبی که بهمون منتقل کردین : )

      سلامت باشید

      پاسخ
  • سلام
    میشه بگید سی‌پنل کجاست؟

    پاسخ
    • سمیرا سرباز
      10 فروردین 1400 09:25

      سلام آلاله جان
      موقعی که هاست تهیه می‌کنی، دسترسی به کنترل پنل (مثلاً همین سی پنل)، لینک مربوطه و اطلاعات ورود، از طرف شرکت ارائه‌کننده سرویس برات ایمیل میشه.
      برای اینکه درباره نحوه ورود به سی پنل هم بدونی، پیشنهاد می‌کنم این مقاله رو بخونی:
      https://blog.iranserver.com/cpanel/

      پاسخ
    • نیکان حیدری
      10 فروردین 1400 13:14

      سلام و درود
      دسترسی به سی پنل از طریق آدرس اون که تو نوار آدرس وارد میکنید ممکن میشه. البته اگر کنترل پنل هاست شما سی پنل باشه

      پاسخ
  • سلام و تشکر برای مقاله خوبتون
    خواستم بپرسم سی پنل فارسی هم داریم؟

    پاسخ
    • سمیرا سرباز
      10 فروردین 1400 10:37

      سلام و ممنون از شما :)
      خیر سی‌پنل فارسی نداریم ولی برخی شرکت‌ها با نصب پلاگین سی پنل فارسی هم ارائه میکنن

      پاسخ
  • خیلی خوب و مختصر ومفید خیلی ممنون

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست