هر وقت که بحث مدیریت هاست پیش میآید، معمولاً اسم 3 تا کنترل پنل را میشنویم: سیپنل، دایرکت ادمین و پلسک!
برای اینکه بدانید پلسک چیست، چه کار میکند و چه امکاناتی دارد، بیایید ابتدا با ابزار کنترل پنل هاست آشنا شویم.
کنترل پنل هاست چیست؟
بعد از اینکه هاست مدنظرتان را خریداری کرد، برای مدیریت فضا و استفاده از امکانات آن، نیاز به یک رابط کاربری دارید. با نصب یک کنترل پنل هاست، یک رابط کاربری گرافیکی در اختیار شما قرار میگیرد که کارتان را راحت میکند.
رابط کاربری و شکل و شمایل کنترل پنلهای مختلف با هم متفاوت است و حتی ممکن است امکاناتشان با هم فرق داشته باشد، اما از هر کدام که استفاده کنید، میتوانید به راحتی ایمیلها، فایلها، دامنهها و … را مشاهده و مدیریت کنید.
همانطور که در ابتدای مقاله هم گفتیم، دایرکت ادمین، سیپنل و پلسک، از معروفترین کنترل پنلهای هاست هستند. برای اینکه دید جامعی درباره این 3 ابزار پیدا کنید و بتوانید بر اساس نیازتان بهترین کنترل پنل را انتخاب کنید، به مقالۀ مقایسه محبوبترین کنترل پنل های هاست مراجعه کنید.
و اما Plesk!
پلسک (Plesk) چیست و چه کار میکند؟
داستان کنترل پنل پلسک به سال 2001 میلادی برمیگردد! جاییکه شرکت Plesk در روسیه این پلتفرم جذاب را رونمایی کرد؛ اما به وجود آمدن مشکلات فراوان سبب شد تا این شرکت در سال 2003 به شرکت Parallels فروخته شود. امروزه نیز نسخههای مختلف نرم افزار با نام اصلی Parallels Plesk Panel منتشر میشود و طرفداران پر و پاقرصی پیدا کرده است.
💡 کنترل پنل Plesk در واقع یک بستر برای مدیریت هاست لینوکس و هاست ویندوز است. شما با کمک این کنترل پنل میتوانید تمامی فرایندهای مدیریت هاست را به راحتی هر چه تمامتر انجام دهید.
نکته: اگر از هاست ویندوز استفاده میکنید، از بین این 3 مورد، پیشنهاد میکنیم از کنترل پنل پلسک استفاده کنید. چون کنترل پنل دایرکت ادمین فقط برای مدیریت هاست لینوکس استفاده میشود و سیپنل هم در ایران لایسنس قانونی ارائه نمیکند.حال شاید از خود بپرسید که نقاط قوت و ضعف پلسک چیست؟ این سوال را در بخش بعدی پاسخ دادهایم.
مزایای کنترل پنل پلسک چیست؟
از جمله مزایای کنترل پنل Plesk میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رابط کاربری کاربرپسند
پس از دانلود پلسک و ورود به آن، رابط کاربری مناسب و زیبایی را مشاهده خواهید کرد که امکانات آن به صورت منظم و مرتب چیده شده است. به همین دلیل، استفاده از کنترل پنل پلسک بسیار راحت خواهد بود و مدیریت هاست با آن سریعتر و کارآمدتر است.
جالب است که در بخش راهنما یا «Help Center» نیز میتوانید به انبوهی از آموزشهای ویدئویی دسترسی داشته باشید که یادگیری Plesk را برایتان راحت خواهد کرد.
پشتیبانی از لینوکس و ویندوز
شاید برخی اینطور تصور کنند که کنترل پنل cPanel قابلیتهای بیشتری نسبت به سایر کنترل پنلها دارد؛ اما اگر هاست شما ویندوزی باشد تکلیف چه میشود؟! cPanel تنها برای هاست لینوکس کاربرد دارد؛ اما Plesk را میتوان علاوه بر لینوکس برای هاست ویندوز نیز استفاده کرد. به همین دلیل، اگر احتمال میدهید که در آینده از هاست ویندوزی استفاده میکنید، بهتر است به فکر کنترل پنل Plesk باشید!
✅ درباره هاست ویندوز، با خواندن مقاله هاست ویندوز چیست میتوانید اطلاعات بیشتری بهدست آورید.
سازگاری با موبایل
در دنیایی که تلفن همراه به جزء جداییناپذیر زندگی ما تبدیل شده است، مدیریت وبسایت با کمک موبایل نیز بسیار هوشمندانه خواهد بود. سازندگان Plesk این امکان را فراهم کردهاند که از طریق موبایل نیز بتوان کارهای مرتبط با مدیریت هاست سایت را به راحتی هر چه تمامتر انجام داد.
با استفاده از این امکان شما می توانید وضعیت سرور را با موبایلتان بررسی کنید و در صورت بروز مشکل در سرور، فوراً مطلع شده و اقدامات لازم جهت رفع مشکل را انجام دهید. بهعنوان نمونه، امکان بررسی لود سرور، وضعیت رم و فضای استفاده شده، uptime و وضعیت سرویسهای مختلف سرور، از این طریق امکانپذیر است.
امنیت بالا
این کنترل پنل بسیار امن است و با داشتن یک سیستم حفاظتی قدرتمند، سرور شما را از اسپم محافظت میکند. بهصورت مداوم اسکن سرور با نرم افزار Fail2ban برای جلوگیری از حملات سرور و از بین بردن فعالیتهای مخرب، انجام میشود. شما میتوانید از طریق فایروال پلسک آدرس IP متعلق به هکرها را مسدود کنید.
فایروال ModSecurity در این کنترل پنل نیز امکان ایجاد role های جدید فایروال را فراهم میکند. پلسک جهت رمزگذاری و ارتباط امن از SSL استفاده میکند و آدرس دسترسی به این کنترل پنل با https است.
سازگاری با برنامههای دیگر
کنترل پنل پلسک طوری طراحی شده است که با برنامههای محبوب مانند وردپرس و آمازون سازگار بوده و در سیستمعاملهای لینوکس، یونیکس و ویندوز قابل اجرا و استفاده است.
پلسک در سیستم عامل لینوکس ردهت، دبیان، فدورا، CloudLinu، اوبونتو و Cent Os و نسخههای مختلف ویندوز 2003، 2008، 2008 R2 و 2012 پشتیانی میشود. همچنین قابلیت پشتیبانی از چندین سرویسدهنده وب / پایگاه داده از جمله مایکروسافت IIS، مایکروسافت SQL، MySQL، آپاچی، تامکت، و Nginx را دارا است.
به علاوه، پلسک نسخههای مختلف از PHP همچون PHP7 و نیز Perl ،CGI-BIN، جاوا، Ruby، پایتون و .NET را نیز پشتیبانی میکند.
وجود افزونههای کاربردی
استفاده از افزونههای مختلف در مدیریت سایت میتواند عملکرد شما را بهبود داده و تجربه لذتبخشی برایتان رقم بزند. با خرید لایسنس پلسک و استفاده از آن نیز میتوانید به بیش از صد افزونه دسترسی داشته باشید که قابلیتهای فراوانی را به کنترل پنل اضافه میکند. از جمله این قابلیتها میتوان به بالا رفتن امنیت، بهبود ویژگیهای بصری، بهبود SEO و همچنین افزایش سرعت وبسایت اشاره کرد.
سفارشیسازی اکانت نمایندگی
با این قابلیت کلیه اکانت ها ظاهر یکسانی نخواهند داشت. اکانت نمایندگی قادر است محیط مبتنی بر پلسک سفارشی خود را ایجاد کرده و از امکانات آن استفاده کند. ظاهر متفاوت احساس رضایت بیشتری در مشتری ایجاد میکند.
مدیریت انتقال
ابزارهای مهاجرت در این کنترل پنل، امکان انتقال سریع و خودکار اطلاعات کامل اکانتها یا اجزای مختلف آنها، مانند ایمیلها، دیتابیس، فایلها و … را در سرورهای متفاوت فراهم میکند.
پشتیبانگیری، بازگردانی و زمانبندی
پلسک امکان تهیه نسخه پشتیبان، بازگردانی تمام یا بخشی از اطلاعات و همچنین امکان انتقال از طریق ftp به فضای دیگری خارج از هاست را فراهم میکند. قابلیت Schedule آن نیز امکان تعریف زمانبندی پشتیبانگیری را برای کاربران مقدور می کند.
امکانات نسخه جدید
- پشتیبانی از نسخه های جدید php، phpmyadmin و .net
- اعمال تغییرات در سرویس ایمیل مانند پشتیبانی از Dovecot، حفاظت از اسپم خروجی، غیرفعال کردن mail سرویس برای دامنه های شخصی
- رابط کاربری جدید برای اپلیکیشن موبایل
- پشتیبانی از زبان های مختلف و اضافه شدن چندین زبان جدید
- تغییراتی در مدیریت دیتابیس مانند پشتیبانی از MariaDB 10 و تعیین role برای یوزرهای mysql
- و…
معایب کنترل پنل پلسک چیست؟
در این بخش از مقاله میخواهیم به این نکته اشاره کنیم که کنترل پنل Plesk در کنار مزایای گفته شده دارای چند نکته منفی نیز هست.
هزینه بالا
گران بودن لایسنس پلسک نسبت به سایر کنترل پنلها نکتهای است که باید به آن توجه کنید.
سرعت پایین
سرعت بارگذاری پلسک در مقایسه با سی پنل کمتر است و حتی ظاهر آن برای افراد مبتدی ممکن است کمی گیجکننده باشد.
متن باز نبودن
پلسک Open Source نیست و همین موضوع شاید کمی موی دماغ کاربران حرفهایتر شود. این مورد، انعطافپذیری این کنترل پنل را نیز تحت تاثیر قرار میدهد!
کنترل پنل هاست Plesk چه بخشهایی دارد؟
خب، پس از اینکه با کنترل پنل محبوب پلسک آشنا شدیم، بهتر است کمی به بخشهای مختلف محیط کاربری آن بپردازیم. شما با خرید لایسنس پلسک یا دانلود Plesk کرک شده میتوانید وارد فضای کاربری کنترل پنل شده و با آن، مدیریت هاست را شروع کنید.
از جمله بخشهای مهم پلسک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
Website & domain
در اینجا یک نمای کلی از کنترل پنل را مشاهده خواهید کرد که قابلیتهای مختلفی نظیر مدیریت فایل، تنظیمات DNS و مدیریت FTP در آن گنجانده شده است.
این قسمت همانطور که از اسمش پیداست، مربوط به ایمیلها میشود و تنظیمات متنوعی در آن وجود دارد که با کمک آن قادر به مدیریت ایمیل خواهید بود.
Application
نصب انواع اسکریپتها از طریق این بخش صورت میگیرد. علاوه بر آن، برای راهاندازی سایت در پلسک و نصب وردپرس روی هاست Plesk نیز باید از این بخش استفاده کنید. به همین منظور در بخش Application روی گزینه Featured Application کلیک کرده و آیکون Install را انتخاب نمایید. در مرحله بعد، مسیر نصب و دامنه را مشخص کرده و پروتکل Http یا Https را مشخص کنید. پس از آن، نصب وردپرس آغاز خواهد شد.
File
این بخش از کنترل پنل مخصوص مدیریت کردن فایلها است و با کمک آن میتوانید ویرایش فایل و آپلود و دانلود آنها را انجام دهید.
Database
در این قسمت تمامی دادهها و نسخههای پشتیبان آنها نگهداری میشود که از اهمیت بهسزایی برخوردار است.
Statistics
به منظور بررسی ترافیک وبسایت و سرویسهای مختلف مانند FTP باید وارد این بخش شوید. تجربه نشان داده است که بررسی آمار میتواند تا حدود زیادی از بروز مشکلات ترافیک و کاهش سرعت سایت جلوگیری کند.
User
اگر بخواهید برای سایر کاربران امکان دسترسی به کنترل پنل هاست را ایجاد کنید، باید یوزرهای مختلف را از این بخش بسازید.
Account
برای مشاهده اطلاعات کاربری خود و مشخصات هاست میتوانید وارد این بخش شده و اطلاعات مورد نظر را پیدا کنید.
این هم از امکانات پلسک. اگر دوست داشتید با دیگر کنترل پنلها هم آشنا شوید، به مقالههای زیر مراجعه کنید: 👇
پایان
خب، در این مقاله همانطور که گفته بودیم با کنترل پنل Plesk و ویژگیهای مختلف آن آشنا شدیم. حال شما بگویید! آیا تجربه کار کردن با کنترل پنلهای مختلف را داشتهاید؟
به نظر شما آیا پلسک میتواند رقیب سرسختی برای سی پنل و دایرکت ادمین باشد؟! پاسخهای خود را در این بخش کامنت کنید.
در ضمن، هاستهای اشتراکی ویندوزی در ایرانسرور با کنترل پنل پلسک ارائه میشوند و کاربران این هاستها میتوانند از امکانات مختلف آن بهرهمند شوند. جهت مشاهده اطلاعات بیشتر در مورد این سرویس به صفحه خرید هاست ویندوز را مشاهده کنید.