بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی، مثل بیمه کردن ماشین خیالتان را برای روز مبادا راحت میکند. حتی تصورش هم سخت است؛ کابوسی که در آن وبسایتتان از کار افتاده، کل زحماتتان به باد رفته و حالا باید ساعتها، روزها حتی ماهها صرف بازیابی اطلاعاتش کنید. خبر خوب اینجاست که با داشتن یک بکاپ ساده از سایت وردپرسیتان، اگر میخواهید بیشتر با CMS وردپرس شوید، مقاله وردپرس چیست را بخوانید، میتوانید از این کابوس وحشتناک جلوگیری کنید.
در این مقاله از بلاگ ایران سرور، با ۴ راهکار کاربردی و ساده به شما خواهیم گفت چگونه مثل آب خوردن این کار را انجام دهید؛
اگر موافقید شروع کنیم.
ضرورت بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی چیست؟
سایت وردپرسی بدون بکاپ، مثل یک ماشین بدون ترمز است. برای اینکه ترمز سایتتان نَبُرد، نیاز است پشتیبانگیری را جدی بگیرید. بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی شامل اجزای یک سایت از جمله موارد زیر است:
- هسته وردپرس
- فایل پوسته
- دیتابیس
- افزونه
مهمترین دلیل برای پشتیبانگیری از سایت وردپرسی جلوگیری از نابودی اطلاعات است. فرقی نمیکند یک فروشگاه تجارت الکترونیک پیچیده یا یک لندینگپیج ساده را مدیریت میکنید؛ هرگز نمیخواهید زحماتی که کشیدید، به باد رود و مجبور شوید از صفر شروع کنید، بهخصوص اگر سایتتان با یک مشکل جدی روبرو شود. درصورت بروز موارد زیر، نیاز به بازیابی سایت وردپرس خود از طریق پشتیبان خواهید داشت:
- وبسایتتان هک شده است.
- هاست شما دچار خطا شده است.
- یک افزونه مخرب یا کد ناقص به سایت خود اضافه کردید.
- هنگام ایجاد تغییرات در سایت خود مرتکب اشتباه شدید.
- دادههای خاصی را برای صرفهجویی در فضای هاست حذف کردید.
- در حال انتقال سایت خود از یک هاست به هاست دیگر یا تغییر نام دامنه خود هستید
- در حال ایجاد تغییرات اساسی در طراحی سایت خود یا پیادهسازی تم جدید هستید.
- بهروزرسانی یک افزونه، پوسته یا هسته وردپرس باعث ایجاد مشکل در سایت شما شده است.
پشتیبانگیری منظم، کلید حفظ وبسایت وردپرسی سالم و ایمن است. با داشتن یک نسخه پشتیبان بهروز از سایت خود، میتوانید درصورت بروز هرگونه مشکل، بهسرعت آن را بازیابی کنید. این امر به شما آرامش خاطر میدهد تا با خیال راحت روی وبسایت خود کار کنید و به ارتقای آن ادامه دهید، بدون اینکه نگران از دست دادن زحمات خود باشید. بههمین دلیل است که میگوییم بکاپ گرفتن از نان شب برای سایتتان واجبتر است.
آموزش بکاپ گرفتن از سایت وردپرس
در ادامه مقاله، شما را با نحوه بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی آشنا خواهیم کرد. بهصورت ۴ روش میتوانید این کار را انجام دهید:
- بکاپ گیری از طریق سی پنل
- بکاپ گیری از طریق لوکال هاست
- بکاپ گیری بهطور خودکار از طریق میزبانی
- بکاپ گیری از طریق افزونه
گامبهگام هریک از روشهای بالا را باهم انجام خواهیم داد. شما میتوانید مناسبترین روش را براساس نیازتان انتخاب کنید.
۱. نحوه بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی از طریق سیپنل
cPanel یک رابط کاربری گرافیکی (GUI) پرکاربرد است که مدیریت سرور را آسان میکند. از طریق cPanel میتوانید وبسایتها را راهاندازی کنید، ساختار فایلهای خود را مدیریت کنید، تنظیمات دامنه را تغییر دهید، بک آپ از دیتابیس وردپرس و سایت خود تهیه کنید. در ادامه، ما نحوه بکاپگیری از پنل کاربرپسند سیپنل را بررسی خواهیم کرد. بهطور مشابه آن را میتوانید برای بک آپ گیری از سایت در دایرکت ادمین نیز بهکار ببرید.
۱. وارد سیپنل شوید
ابتدا وارد حساب کاربری و پنل میزبانی هاستینگ خود شوید. اگر در پیدا کردن سیپنل دچار مشکل شدید، با پشتیبانی هاستینگ خود تماس بگیرید. اطلاعات ورود به سیپنل قبلا برای شما ایمیل شده است.
۲. یک بکاپ ایجاد کنید
در منوی سیپنل، به دنبال بخش (Files) بگردید. سپس، روی گزینه (Backup Manager) کلیک کنید.
۳. نوع پشتیبان خود را انتخاب کنید
در صفحه Backup Manager ممکن است با چندین گزینه مواجه شوید. برای تهیه پشتیبان کامل از کل سایت خود، روی (cPanel Backups) کلیک کنید. اگر تازهکار هستید و به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، از بخش (cPanel Backup Wizard) استفاده کنید.
۴. بکاپ کامل دانلود کنید
در صفحه «پشتیبانهای سیپنل»، زیر عنوان (Full Backup)، روی گزینه (Download or Generate a Full Website Backup) کلیک کنید. با این کار، فرآیند تهیه پشتیبان از کل وبسایت شما آغاز میشود.
اگر میخواهید فایلها و پایگاه داده سایت را بهصورت جداگانه دانلود کنید، از بخش (Partial Backups) استفاده کنید. فقط مطمئن شوید درصورت دانلود جداگانه پایگاه داده، نوع صحیح را از قسمت (Databases) انتخاب کردید.
بعد از اینکه گزینه دانلودی موردنظر خود را انتخاب کردید، به صفحهای منتقل خواهید شد که به شما اطلاع میدهد پشتیبانگیری در حال انجام است. شما میتوانید روی (Go Back) کلیک کنید تا به لیست دانلودهای موجود خود بروید.
بکاپهای شما در صفحه (Backups Available for Download) با یک تیک آبی کنارشان لیست میشوند. برای دانلود پشتیبان موردنظر روی آن کلیک کنید. کار تمام است؛ به همین راحتی فایلهای خود را در اختیار دارید.
۲. نحوه بکاپ گیری از وردپرس لوکال هاست با FTP/SFTP
فرایند بکاپگیری، شامل داشتن نسخه کپی از فایلها و بازیابی آنها درصورت لزوم است. فایلهای مورد نیاز برای بکاپگیری در وردپرس به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
- فایلهای موجود در روت دایرکتوری وردپرس:
شامل فایلهای تنظیمات سایت، پلاگینها، تمها و فایلهای مولتی مدیا که در دایرکتوری روت قرار دارند. علاوه بر آن، فایلهای مرتبط با نحوه تعامل وبسایت با سرورها و عملکرد پلاگینها و تمها نیز در این بخش هستند.
- فایلهای موجود در پایگاه داده وردپرس:
شامل تمام جداول و محتویات فایلها بوده که معمولا معمولاً در قالب SQL هستند.
یکی از راههای پشتیبانگیری دستی از فایلهای سایت وردپرسی شما، استفاده از یک کلاینت FTP (پروتکل انتقال فایل) است. کلاینت FTP برنامهای است که کامپیوتر شما را به سرور وبسایتتان متصل میکند تا فایلها را آپلود، دانلود و مدیریت کنید. در این راهنما، از FileZilla استفاده خواهیم کرد. در مقاله زیر، میتوانید بهطور دقیق ببینید FTP چیست و چطور میتوان به آن وصل شد. سپس ادامه روال را از همین مقاله برای بکاپگیری دنبال کنید:
مطلب مرتبط: پروتکل FTP چیست؟ (آموزش ساخت FTP Server شخصی)
بعد از اینکه با استفاده از نرمافزار FTP به سایت خود متصل شدید، کافیاست به پوشه اصلی (روت) وبسایتتان در پنل سمت راست مراجعه کنید. این همان جایی است که پوشههایی مانند wp-content، wp-admin و سایر فایلهای مهم مثل wp-config و .htaccess را پیدا میکنید.
حالا، میتوانید روی هر پوشه یا فایلی که میخواهید از آن پشتیبان تهیه کنید، کلیک راست کنید. بعد از انتخاب فایل یا پوشه موردنظر، بهسادگی روی گزینه «دانلود» کلیک کنید.
به این ترتیب، میتوانید فایلها و پوشههای وبسایت خود را به عنوان پشتیبان در رایانه شخصی یا هاست محلی خود ذخیره کنید. با این روش، درصورت نیاز به بازیابی وبسایت، میتوانید بهراحتی فایلهای ذخیرهشده را با استفاده از همان نرمافزار FTP آپلود کنید.
فراموش نکنید با این روش فقط از فایلهای سایت بکاپ گرفتید. برای بکاپگیری از دیتابیس میتوانید از طریق phpMyAdmin اقدام کنید.
نحوه بکاپ گرفتن از دیتابیس وردپرس با phpMyAdmin
سرویس میزبانی شما معمولا از طریق کنترل پنل به شما امکان میدهد از دیتابیسهای سایت پشتیبان تهیه کنید. این فرآیند ممکن است حوصلهتان را سر ببرد؛ زیرا باید چندین جدول را بهصورت دستی وارد کنید؛ باوجوداین، اگر میخواهید بهطور جداگانه از فایلهای سایت بگیرید، نیاز است پشتیبان بکاپ را نیز دراختیار داشته باشید.
۱. برای شروع، وارد کنترل پنل سرویس میزبانی خود وارد شوید.
۲. بهسادگی روی گزینه «phpMyAdmin» کلیک کنید.
۳. پس از باز شدن phpMyAdmin، میتوانید یک پایگاه داده را از منوی سمت چپ انتخاب کنید.
۴. حالا بهراحتی جداول (Tables) موردنظر برای بکاپگیری را انتخاب کرده و روی دکمه (Export) در بالا کلیک کنید.
۵. در صفحهی بعد، میتوانید قسمت (Export method) را روی (Quick) قرار دهید. برای بخش (Format) نیز بهتر است «SQL» را انتخاب کنید.
۶. پس از انجام مراحل بالا، روی دکمه (Go) کلیک کنید. حالا میتوانید فایل SQL را در یک مکان امن روی رایانه خود ذخیره کنید تا به عنوان پشتیبان داشته باشید. برای بازیابی یک پایگاه داده، فقط کافی است فایل SQL را در پنل phpMyAdmin وارد کنید. به همین سادگی!
۳. نحوه بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی بهطور خودکار
بسیاری از شرکتهای هاستینگ برای مشتریان خود، برنامههای بکاپگیری دورهای از سایت را ارائه میدهند که اغلب بهصورت رایگان در کنار خدمات هاستینگ شما قرار میگیرد. برای مثال، ایران سرور برای مشتریان خود بهصورت دورهای بکاپ انجام میدهد تا خیالشان بابت پشتیبانگیری سایت راحت باشد. شما هم میتوانید پیش از انتخاب هاستینگ، از بکاپگیری منظم و دورهای آنها مطمئن شوید و سپس اقدام خرید پلن میزبانی کنید.
بیشتر بخوانید: اگر از کسانی هستید که همواره دغدغه امنیت وبسایت وردپرسی خود را دارید پیشنهاد ما به شما مقاله “افزایش امنیت وردپرس با 19 راهکار عملی“را بخوانید، همچنین مقاله “رفع هک وردپرس” میتواند در رفع این دغدغه کمکتان کند.
۴. نحوه بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی با افزونه
افزونههای زیادی برای پشتیبانگیری از سایت وردپرس وجود دارد که به شما امکان میدهند بهصورت دستی یا در زمانهای برنامهریزیشده، از سایت خود پشتیبان تهیه کنید. افزونههای بکاپگیری، نحوه بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی را برایتان راحت میکنند.
این پلاگینها به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
- پلاگینهای بکاپ گیری کامل وردپرس: این پلاگینها تمامی اطلاعات و تنظیمات مربوط به وردپرس را کپی کرده و در فضایی ابری ذخیره میکنند.
- پلاگینهای بکاپ گیری افزایشی وردپرس: این نوع از پلاگینها فقط زمانی بکاپگیری را انجام میدهند که تغییراتی روی سایت ایجاد شده باشد؛ درنتیجه از اشغال غیرضروری فضای سرور جلوگیری میکنند.
ازجمله محبوبترین افزونهها میتوانیم پلاگینهای زیر را نام ببریم:
- افزونه آپ درفت پلاس
- افزونه داپلیکیتور پرو
- افزونه جت پک
بکاپ گرفتن با داپلیکیتور یا سایر افزونههای پشتیبانگیری، بکاپ سایت را در سرور شما ذخیره میکند. همین امر باعث اشغال فضا و منابع هاست میشود و عملکرد سایتتان را مختل میکند.
مطلب مرتبط: بهترین افزونه بکاپ گیری وردپرس را برای بکاپ گیری از سایت وردپرسی را در این مقاله معرفی کردیم.
بکاپ گرفتن با UpdraftPlus
بکاپ گرفتن با افزونه آپ درفت پلاس به هر دوصورت کامل و افزایشی بکاپ را دراختیارتان قرار میدهد. با این افزونه میتوانید در عرض چند دقیقه، یک نسخه پشتیبان ایجاد کرده و بلافاصله آن را در سرور خود و یا هر فضای ابری دیگر مانند Google Drive، Amazon S3 و یا Dropbox ذخیره کنید.
نحوه بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی با افزونه UpdraftPlus بهصورت زیر است:
۱. پس از ورود به قسمت “Plugins” بر روی گزینه “Add New” کلیک کنید.
UpdraftPlus را در کادر جستجوی موجود، تایپ کنید. از بین گزینهها، پلاگین مورد نظر را پیدا کرده و روی گزینه “Install Now” کلیک کنید.
۲. در پنل مدیریت سمت چپ، ابتدا بر روی «Setting» کلیک و سپس گزینه «UpdraftPlus Backups» را انتخاب کنید. با این کار، وارد صفحه تنظیمات اصلی پلاگین میشوید.
۳. در پنجره جدید، روی تب “Setting” کلیک و زمانبندی بکاپهای خود را تنظیم کنید. اگر میخواهید بکاپ مداوم داشته باشید، این گزینه را پیشنهاد میکنیم.
۴. دو گزینه اول «Files backup schedule» و «Database backup schedule» هستند. برای هر کدام از این گزینهها، تعداد دفعات بروزرسانی و تعداد بروزرسانیهایی را که نگه داشته میشوند، انتخاب کنید.
۵. پس از اینکه زمانبندی مورد نظرتان را انتخاب کردید، نوبت به محل ذخیرهسازی نسخه بکاپ میرسد. UpdraftPlus گزینههای زیادی را پیش روی شما قرار میدهد. شما میتوانید یکی از این گزینهها را انتخاب کنید.
۶. در مرحله بعد وارد سیستم ذخیرهسازی موردنظر شده یا یک حساب کاربری در آن ایجاد کنید. پس از انتخاب گزینه، UpdraftPlus پنجره جدیدی باز میکند و از شما میخواهد که احراز هویت را از طریق گوگل انجام دهید. روی پیوند جدید کلیک کرده و حساب کاربری موردنظرتان را (در صورتی که بیش از یک اکانت گوگل دارید) انتخاب کنید. سپس، گوگل از شما میپرسد آیا میخواهید به پلاگین UpdraftPlus اجازه دهید که فایلهای موجود در Google Drive را مشاهده و مدیریت کند یا خیر؟
۷. با انتخاب گزینه “Allow” به صفحه بعدی فرستاده میشوید و تنها کاری که باید انجام دهید، انتخاب گزینه “Complete setup” است. پس از انتخاب این گزینه، به پنل مدیریت وردپرس برمیگردید و در بالای پنجره، یک اعلان شبیه به این را مشاهده خواهید کرد:
۸. در مرحله بعد، باید فایلهایی را که میخواهید از آنها بکاپ بگیرید انتخاب کنید.
۹. پس از انتخاب گزینهها برای بکاپ، روی “Save Changes” در پایین صفحه کلیک کنید. حالا شما ایجاد یک سیستم بکاپ برای وب سایت را با موفقیت به پایان رساندید!
اگر میخواهید بهصورت دستی از وب سایت خود بکاپ بگیرید، میتوانید با تب “Current Status” این کار را انجام دهید.
در صورتی که میخواهید در همان زمان، از وب سایت یک نسخه پشتیبان تهیه کنید، گزینه “Backup Now” را انتخاب کنید.
یک پنجره جدید باز میشود. اینجا میتوانید انتخاب کنید از چه فایلهایی بکاپ گرفته شود. پس از اینکه انتخابهایتان را مشخص کردید، روی گزینه “Backup Now” کلیک کنید. فرآیند بکاپ گیری با افزونه updraft شروع میشود و اتمام آن، به حجم وب سایت شما بستگی دارد.
تهیه نسخه پشتیبان فقط یکی از مراحلی است باید آن را بلد باشید. در قدم بعدی، باید بدانید که چگونه وب سایت خود را با استفاده از بکاپهای موجود، بازیابی کنید.
آموزش بازگردانی بکاپ وردپرس با افزونه UpdraftPlus
برای بازگردانی سایت وردپرس باید به تب “Existing Backups” بروید.
برای آپلود بکاپهای خود، میتوانید روی گزینه “Upload Backup Files ” یا ” Rescan Remote storage ” کلیک کنید. بسته به اینکه قبلا کدام سیستم را برای ذخیرهسازی انتخاب کردید، از طریق گزینه “Rescan” میتوانید به نسخه بکاپ وب سایت خود دسترسی داشته باشید.
در نهایت، با بازگشت به تب “Current Status”، روی گزینه “Restore” کلیک کنید.
به شما تبریک میگوییم! اکنون یاد گرفتهاید که چطور برنامهریزی پشتیبانگیری از وب سایت را با استفاده از پلاگین UpdraftPlus انجام داده و در هر زمانی که خواستید، اطلاعات وب سایت خود را بازیابی کنید.
با هاست وردپرس ایرانسرور، سرعت فوقالعاده و امنیت پولادین را تجربه کنید.
خرید هاست وردپرس پشتیبانی : ۳۱۷۷۶-۰۵۱بکاپگیری منظم ایران سرور؛ ناجی سایت وردپرسی شما در لحظات بحرانی
بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی درست مثل دکمه Ctrl+Z کامپیوتر است. همانطور که با فشردن این دکمهها، میتوانید وضعیت را بهحالت قبل برگردانید، بکاپ وردپرس هم به شما امکان میدهد درصورت بروز مشکل در سایت آن را بهراحتی بازیابی کنید. در این مقاله به بررسی ۴ راهکار کاربردی برای بکاپ گرفتن از سایت پرداختیم. خبر خوب اینکه ایران سرور با بکاپگیری منظم و خودکار خیال شما را از دغدغه پشتیبانگیری راحت میکند. شما میتوانید از دست دادن اطلاعاتتان را با یک کلیک جبران کنید. برای اطلاعات بیشتر همین حالا میتوانید با کارشناسان ایران سرور تماس بگیرید. اگر در مسیر انجام هر یک از روشهای بکاپگیری بالا نیاز به راهنمایی بیشتر داشتید، سوالتان را در انتهای همین مقاله بنویسید تا در سریعترین زمان ممکن راهنماییتان کنیم.
سوالات متداول
۱. هر چند وقت یکبار باید از سایت وردپرسی خود بکاپ تهیه کنم؟
به طور ایدهآل، روزانه و بهطور منظم حداقل هفتهای یکبار بکاپ بگیرید. اگر محتوای سایت خود را بهطور مرتب تغییر میدهید، قبل و بعد از هر بار تغییر یک بکاپ تهیه کنید.
۲. بهترین روش برای بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی کدام است؟
استفاده از ترکیب روشهای بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی با پلاگین بکاپ و بهطور دستی، خیال شما را از هر جنبه راحت خواهد کرد.
۳. بکاپ سایت را کجا باید ذخیره کنم؟
بهتر است بکاپ های خود را در همان سروری که سایت شما در آن میزبانی می شود، ذخیره نکنید. بهترین مکان برای ذخیره بکاپها، یک مکان خارجی مانند یک سرویس ذخیرهسازی ابری یا یک درایو خارجی است.
منابع