بکاپگیری یک ضرورت است! دیگر کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که با مفهوم بکاپگیری و تهیه نسخه پشتیبان آشنایی نداشته باشد! همه ما همواره از اطلاعات و فایلهای شخصی خود در تلفن همراه و سایر پلتفرمها، بکاپ میگیریم تا اگر صدمهای به آنها وارد شد، بتوانیم دوباره آنها را بازیابی کنیم. حالا چرا باید برای یک سایت وردپرسی بکاپ تهیه کنیم؟ چه ضرورتی دارد.
اگر میخواهید بیشتر با این CMS آشنا شوید، مقاله وردپرس چیست را بخوانید.
این کار برای محافظت از اطلاعات و تنظیمات بسیار ضروری است؛ همچنین برای عیبیابی و بازگشت به آپدیتهای قبلی وردپرس نیز میتوان از نسخههای پشتیبان استفاده کرد.
پس اگر تا به حال این کار را نکردهاید، همین حالا اقدام کنید.
در این مقاله 3 روش ساده و کاربردی را معرفی کردهایم که با کمک آنها میتوانید از سایت وردپرسی خود نسخههای پشتیبان تهیه کرده و در مواقع ضروری آنها را بازنشانی کنید؛
اگر موافقید شروع کنیم.
بکاپ گرفتن از وردپرس چه زمانی انجام میشود؟
این درست که بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی ضروری است؛ اما چه زمانی باید این کار را انجام دهیم؟
بهطورکلی، بهتر است این کار را بهصورت روزانه انجام دهید. چه کسی میداند؟ هرلحظه ممکن است به مشکلی بربخورید و تمام اطلاعاتتان را از دست بدهید.
بکاپهای هفتگی یا ماهیانه هم وجود دارند که به میزان آپدیت شدن و حجم تغییرات سایت بستگی دارد. بنابراین، برای بکاپ گرفتن از وردپرس باید به این سوال پاسخ دهید که از دست دادن اطلاعات روزانه یا هفتگی چقدر بر روی وب سایت شما تاثیر میگذارد؟ به عنوان مثال برای فروشگاههای آنلاین، انجمنها، وبلاگها و سایتهای بزرگ، بکاپ گرفتن روزانه و مستمر یک ضرورت غیر قابل انکار است.
اهمیت بکاپهای روزانه تا حدی است که عموم شرکتهای ارائهدهنده خدمات هاستینگ، آپشنهایی را همراه با محصولاتشان ارائه میکنند. به این ترتیب، مشتری میتواند بهصورت روزانه نسخه پشتیبان دریافت کند.
همچنین، بسیاری از کارشناسان توصیه میکنند که قبل از ایجاد تغییرات مهم در وبسایت، انتقال به هاست جدید و یا تغییر دامنه سایت به فکر تهیه نسخههای پشتیبان و بکاپگیری در وردپرس باشید.
حالا بیایید ملزومات بکاپ گرفتن را بررسی کنیم.
فایلهای مورد نیاز برای بکاپگیری در وردپرس
همانطور که میدانید، فرایند بکاپگیری شامل کپی کردن فایلها و اطلاعات در یک مکان امن و سپس بازیابی آنها در مواقع ضروری است. حال شاید از خود بپرسید که در وردپرس کدام فایلها و اطلاعات باید کپی شوند؟ پاسخ این سوال به دو بخش تقسیم میشود که عبارتند از:
بخش اول: فایلهای موجود در روت دایرکتوری وردپرس (WordPress root directory)
روت دایرکتوری وردپرس، در حقیقت تمام فایلهایی هستند که باعث بهتر کار کردن این سیستم مدیریت محتوا میشوند. به عنوان مثال، تنظیمات سایت، پلاگینها، تمها و فایلهای مولتی مدیا در دایرکتوری روت قرار دارند. علاوه بر آن، فایلهای مرتبط با نحوه تعامل وبسایت با سرورها و عملکرد پلاگینها و تمها نیز در این بخش هستند.
بخش دوم: فایلهای موجود در پایگاه داده وردپرس (WordPress database)
بکاپ گرفتن از دیتابیس یا پایگاه داده شامل تمام جداول و محتویات فایلها میشود. این جداول معمولاً در قالب SQL هستند که باید نسخههای پشتیبان آن را تهیه نمود. به این منظور، میتوان از روشهای بکاپگیری دستی و خودکار استفاده نمود. همچنین، بکاپ گیری با افزونهها نیز گزینه مناسبی برای پایگاه داده است.
در بخش بعدی، راجع به این 3 روش بکاپگیری از سایت وردپرسی صحبت خواهیم کرد.
روشهای بکاپگیری از وردپرس
حال که با ضرورت و فرایند بکاپگیری در وردپرس آشنا شدیم، بهتر است به معرفی 3 روش ساده و کاربردی بپردازیم که بک آپ گرفتن از سایت را برایمان راحتتر میکنند. این سه روش عبارتند از:
1) بکاپگیری دستی در وردپرس
اولین روشی که برای گرفتن بک آپ از وبسایت استفاده میشود، روش دستی است. در این روش برای کپی و انتقال فایلها باید از پروتکلهای انتقال فایل (FTP) مانند FileZilla استفاده کنید.
لازم به ذکر است که هاست وبسایت شما، باید اعتبار لازم برای اتصال از طریق FTP یا SFTP را برایتان فراهم کند. از این طریق میتوانید با سرور ارتباط برقرار کرده و دایرکتوری روت وردپرس را پیدا کنید. در بسیاری از موارد، دایرکتوری روت را با نام public نامگذاری میکنند. در ادامه، مراحل زیر را دنبال کنید:
پوشه public را کپی یا دانلود نمایید. این کار ممکن است کمی زمانبر باشد؛ چراکه وبسایتهای وردپرسی شامل صدها یا هزاران فایل مختلف هستند. پس از اتمام دانلود، آن را در یک جای امن ذخیره کرده و تاریخ روز را روی آن درج کنید. این کار باعث میشود که تمامی اطلاعات وبسایت و تنظیمات آن برای همیشه محافظت شوند.
اکنون میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چگونه میتوان با کمک FTP از سایت وردپرس نسخه پشتیبان تهیه نمود؟
سادهترین راه برای انجام این کار، مراجعه به دیتابیس و پایگاه داده است. به همین منظور، وارد کنترل پنل هاست شده و نرمافزار مدیریت پایگاه داده را جستوجو میکنیم.
زمانی که در کنترل پنل هاست روی Open phpMyAdmin کلیک میکنید، مدیریت دیتابیس راهاندازی میشود و با انتخاب database از منوی سمپ چپ وارد پایگاه داده خواهید شد. در مرحله بعد، گزینه Export را از منوی بالای صفحه انتخاب کرده و در صفحه باز شده روی Quick کلیک کنید. از بخش Format نیز گزینه SQL را پیدا کرده و سپس در پایین صفحه روی Go کلیک کنید.
پس از انجام این مراحل، روت دایرکتوری وردپرس و پایگاه داده را به دست آوردهاید؛ حال بهتر است هر دو فایل را در یک فایل Zip قرار داده و در یک جای امن ذخیره کنید.
بازگردانی بکاپ دستی
پس از اتمام فرایند بکاپگیری، باید بتوانیم آن را بازگردانی کنیم.
راحتترین کار برای بازگردانی بکاپ به روش دستی این است که پوشه بکاپ را روی سرور آپلود کرده و نام آن را تغییر دهید. سپس پوشه روت فعلی را حذف کرده و پوشه بکاپ را جایگزین آن نمایید.
اما برای بازگردانی پایگاه داده هم دوباره وارد phpMyAdmin شده و روی گزینه Import در بالای صفحه کلیک کنید. در اینجا باید فایل بکاپگیری پایگاه داده را انتخاب کرده و روی گزینه Go کلیک کنید؛ به همین سادگی!
2) بکاپگیری خودکار
اگر از یک هاستینگ معتبر خدمات میگیرید، میتوانید بکاپگیری خودکار را فعال کنید! این قابلیت توسط هاست ارائه و به صورت ساعتی، روزانه، هفتگی و… انجام میشود.
برخی از هاستینگها، میتوانند بکاپگیری در وردپرس را به صورت روزانه و خودکار انجام دهند. یادتان هست که راجع به اهمیت بکاپگیری در فواصل زمانی کوتاه صحبت کردیم؟ آن هم در مورد سایتهای فروشگاهی بسیار ضروریتر هستند.
3) بکاپگیری با کمک پلاگینها
یکی دیگر از روشهای بکاپگیری در وردپرس، استفاده از انواع افزونهها و پلاگینهای وردپرسی است. خوشبختانه پلاگینهای زیادی وجود دارند که برای تهیه نسخه پشتیبان از وردپرس کاربرد دارند. این پلاگینها به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
- پلاگینهای بکاپ گیری کامل وردپرس: این پلاگینها تمامی اطلاعات و تنظیمات مربوط به وردپرس را کپی کرده و در فضایی ابری ذخیره میکنند.
- پلاگینهای بکاپ گیری افزایشی وردپرس: این نوع از پلاگینها تنها زمانی بکاپگیری را انجام میدهند که تغییراتی روی سایت ایجاد شده باشد. در نتیجه از اشغال غیر ضروری فضای سرور جلوگیری میکنند.
در ضمن باید به این نکته هم اشاره کنیم که پلاگینهای افزایشی، معمولاً دارای هزینه هستند اما سایر پلاگینها را میتوان به صورت رایگان نیز استفاده کرد.
از طرفی یکی از چالشهای پیش رو این است که اکثر افزونههای بکاپ گیری وردپرس، بکاپها را در سرور سایت شما ذخیره کرده و با این کار، منابع و فضای زیادی را اشغال میکنند. در نتیجه، عملکرد سایت شما میتواند تحت تاثیر این افزونهها قرار گیرد. بنابراین برای آنکه عملکرد سایت شما دچار اشکال نشود بهتر است از افزونهای استفاده که نسخههای پشتیبان را در فضایی خارج از سرور شما نیست ذخیره کند.
از جمله محبوبترین افزونههای بکاپ در وردپرس، افزونه UpdraftPlus است که هم به صورت کامل و هم به صورت افزایشی عمل میکند. به کمک بکاپ گیری با افزونه updraft، میتوانید در عرض چند دقیقه، یک نسخه پشتیبان ایجاد کرده و بلافاصله آن را در سرور خود و یا هر فضای ابری دیگر مانند Google Drive، Amazon S3 و یا Dropbox ذخیره کنید.
طرز استفاده از افزونه Uprdraftplus برای بکاپ گیری از وردپرس
پس از ورود به قسمت “Plugins” بر روی گزینه “Add New” کلیک کنید.
UpdraftPlus را در کادر جستجوی موجود، تایپ کنید. با این کار، افزونه مورد نظر به همراه افزونههای مشابه، به نمایش در میآیند.
از بین گزینهها، پلاگین مورد نظر را پیدا کرده و بر روی گزینه “Install Now” کلیک کنید.
در پنل مدیریت سمت چپ، ابتدا بر روی “Setting” کلیک کرده و سپس گزینه “UpdraftPlus Backups” را انتخاب نمایید. با این کار، وارد صفحه تنظیمات اصلی پلاگین میشوید.
در پنجره جدید، بر روی بر روی تب “Setting” کلیک کنید. در این بخش، میتوانید زمانبندی بکاپهای خود را تنظیم نمایید. استفاده از این تب، برای افرادی که میخواهند بکاپ مداوم داشته باشند، توصیه میشود. یادتان باشد که اگر سایت شما در حال حاضر مشکلی داشته باشد و تهیه نسخه پشتیبان در شرف شروع باشد، حتما با مشکل مواجه خواهید شد.
دو گزینه اول “Files backup schedule” و “Database backup schedule” هستند. برای هر کدام از این گزینهها، تعداد دفعات بروزرسانیها و تعداد بروزرسانیهایی که نگه داشته میشوند را میتوانید انتخاب کنید. یادتان باشد که وب سایتهای بسیار بزرگ، فضای زیادی برای نگهداری از چندین نسخه پشتیبان را ندارند.
پس از اینکه زمانبندی مورد نظرتان را انتخاب کردید، نوبت به محل ذخیرهسازی نسخه بکاپ میرسد. بسیاری از افراد، ترجیح میدهند نسخه پشتیبان را در جایی که وب سایت قرار دارد، ذخیره نکنند؛ زیرا اگر مشکلی وجود داشته باشد، احتمال از دست رفتن همزمان وب سایت و بکاپ وجود دارد.
خوشبختانه، UpdraftPlus گزینههای زیادی را پیش روی شما قرار میدهد. بسته به صلاحدید خود، میتوانید یکی از این گزینهها را انتخاب کنید.
در مرحله بعد، باید وارد سیستمی که برای ذخیرهسازی انتخاب کردهاید شوید و یا یک حساب کاربری برای آن سیستم ایجاد کنید.
فرض کنید سیستم مدنظر شما گوگل درایو است. در مرحله اول، باید بر روی لوگوی ” Google Drive ” کلیک کنید. پس از این کار، یک منوی جدید در صفحه باز میشود. قبل از ادامه کار، روی گزینه “Save Changes” در پایین صفحه کلیک کنید.
اکنون، UpdraftPlus پنجره جدیدی باز میکند و از شما میخواهد که احراز هویت را از طریق گوگل انجام دهید. بر روی پیوند جدید کلیک کرده و حساب کاربری موردنظرتان را (در صورتی که بیش از یک اکانت گوگل دارید) انتخاب کنید. سپس، گوگل از شما میپرسد که آیا میخواهید به پلاگین UpdraftPlus اجازه دهید که فایلهای موجود در Google Drive را مشاهده و مدیریت کند یا خیر؟
با انتخاب گزینه “Allow” به صفحه بعدی فرستاده میشوید و تنها کاری که باید انجام دهید، انتخاب گزینه “Complete setup” است. پس از انتخاب این گزینه، به پنل مدیریت وردپرس بازمیگردید و در بالای پنجره، یک اعلان شبیه به این را مشاهده خواهید کرد:
در مرحله بعد، باید فایلهایی که میخواهید از آنها بکاپ بگیرید را انتخاب کنید.
پس از انتخاب گزینهها برای بکاپ، روی “Save Changes” در پایین صفحه کلیک کنید. حالا شما ایجاد یک سیستم بکاپ برای وب سایت را با موفقیت به پایان رساندید!
اگر میخواهید به صورت دستی از وب سایت خود بکاپ بگیرید، میتوانید با تب “Current Status” این کار را انجام دهید.
در صورتی که میخواهید در همان زمان، از وب سایت یک نسخه پشتیبان تهیه کنید، گزینه “Backup Now” را انتخاب کنید.
یک پنجره جدید باز میشود و میتوانید انتخاب کنید که از چه فایلهایی بکاپ گرفته شود. پس از اینکه انتخابهایتان را مشخص کردید، روی گزینه “Backup Now” کلیک کنید. فرآیند بکاپ گیری با افزونه updraft شروع میشود و اتمام آن، به اندازه وب سایت شما بستگی دارد.
تهیه نسخه پشتیبان فقط یکی از مراحلی است باید آن را بلد باشید. در قدم بعدی، باید بدانید که چگونه وب سایت خود را با استفاده از بکاپهای موجود، بازیابی کنید. برای این کار، باید به تب “Existing Backups” بروید.
برای آپلود بکاپهای خود، میتوانید بر روی گزینه “Upload Backup Files ” یا ” Rescan Remote storage ” کلیک کنید. بسته به اینکه قبلا کدام سیستم را برای ذخیرهسازی انتخاب کردهاید، میتوانید از طریق گزینه “Rescan” به نسخه بکاپ وب سایت خود دسترسی داشته باشید. هر گزینهای که برایتان راحتتر است را انتخاب کنید.
در نهایت، با بازگشت به تب “Current Status”، بر روی گزینه “Restore” کلیک کنید.
به شما تبریک میگوییم! اکنون یاد گرفتهاید که چطور برنامهریزی پشتیبانگیری از وب سایت را با استفاده از پلاگین UpdraftPlus انجام داده و در هر زمانی که خواستید، اطلاعات وب سایت خود را بازیابی کنید.
با هاست وردپرس ایرانسرور، سرعت فوقالعاده و امنیت پولادین را تجربه کنید.
حرف آخر
همانطور که دیدید، پشتیبان گیری از وردپرس بسیار راحتتر از آن چیزی بود که فکر میکردیم! در واقع، استفاده از قابلیت بکاپگیری خودکار و افزونههای مختلف باعث شدهاند تا تهیه نسخه پشتیبان برای وردپرس چندان دشوار نباشد.
⚠ راستی، یک روش کارآمد دیگر هم وجود دارد! میتوانید بکاپگیری را از طریق کنترلپنل هاستتان انجام دهید. قبلاً در مقاله آموزش بکاپگیری در سیپنل، خیلی کامل چگونگی آن را توضیح دادهایم.
توصیه میکنیم هیچوقت بکاپ گیری را پشت گوش نیندازید. گاهی یک غفلت کوچک، پشیمانیهای بزرگ به دنبال دارد.
در ضمن مقاله دیگری هم با نام 16 راهکار برای افزایش امنیت سایت در وبلاگ وجود دارد. بد نیست آن را هم بخوانید. کار که از محکمکاری عیب نمیکند!
هر سوالی که در این رابطه دارید، در قسمت کامنتها بنویسید تا متخصصان ما پاسختان را بدهند.