رتبه بهتر، بازدید بیشتر! در دنیای دیجیتال، رقابت سنگینی برای تصاحب رتبههای برتر موتورهای جستوجو مثل گوگل وجود دارد. در این مقاله میخواهیم برای سئو سایت، هاست ایران بهتر است یا خارج؟
برای اینکه یک ماشین بدون نقص کار کند، اجزای زیادی باید بهدرستی در کنار هم قرار بگیرند. هرکدام از این اجزاء، هرچقدر هم که کوچک باشند، نقشی مهم در عملکرد کلی مجموعه دارند. بهینهسازی موتورهای جستجو هم همینطور است. متخصصان میگویند برای رتبهدهی به یک سایت، بیش از 200 فاکتور مورد بررسی قرار میگیرند. فاکتورهایی که هرکدام نقشی اساسی ولو کوچک را بازی میکنند.
در این مقاله میخواهیم تاثیر میزبان یا هاست سایت را بر رتبه آن در نتایج موتورهای جستوجو بررسی کنیم. بد نیست در کنار این مقاله، مقالات آشنایی با هاستینگ به زبان ساده و سئو چیست را بخوانید.
بیایید ابتدا سوال نهایی را پاسخ دهیم و سپس سراغ دلایل و چراییها برویم.
هاست ایران یا خارج؟ کدام برای سئو سایت بهتر است؟
برای اینکه یک سایت با مخاطبان فارسیزبان رتبه بهتری در نتایج جستوجو بگیرد، هاست ایران بهتر است یا خارج؟
قاعدتاً هاستی که از نظر موقعیت جغرافیایی به مخاطبان سایت نزدیکتر باشد، بیشتر توجه گوگل را جلب میکند. کمی جستوجو در منابع انگلیسی زبان هم این ادعا را تائید خواهد کرد؛ اما شرایط خاص کشور ما، معادلات را برهم میزند و حقیقتی غیر از این را نشان میدهد.
اگر بخواهیم خیلی کوتاه و سریع پاسخ این سوال را بدهیم، باید بگوییم هاست خارج! اگر میخواهید دلیل این موضوع را بدانید، در ادامه با ما همراه باشید.
موضوع را پیچیده نکنیم: گوگل به سایتهایی که در ایران میزبانی میشوند، روی خوشی نشان نمیدهد! این حقیقت تلخ، دو دلیل اصلی دارد:
- دیتاسنترهای گوگل یا بهعبارتی خزندههای این موتور جستوجو، فاصله زیادی با هاستهای ایرانی دارند! در نقطه مقابل، دیتاسنترهای خارجی مثل OVH و Hetzner نزدیک سرورهای گوگل هستند و همین موضوع یک مزیت برای آنها نسبت به هاست داخل ایران ایجاد میکند. مسلماً هرچقدر عملیات Index شدن توسط رباتهای گوگل راحتتر و سریعتر انجام شود، رتبههای بهتر زودتر به سایت مورد بحث داده خواهد شد. به تصویر زیر توجه کنید:
- مسئله بعدی داخل کشور است. تمام دیتاسنترهای ایرانی، برای مقابله با مشکلاتی مثل حمله گسترده هکرها، تقریباً هر ماه یکبار، دسترسی سرورها را روی Iran Access میگذارند؛ یعنی فقط کاربران داخل ایران میتوانند به آنها دسترسی داشته باشند. با این اوصاف حتی گوگل هم نمیتواند به آنها دسترسی پیدا کند و خب این یک نکته منفی برای رتبه سایتهایی است که از هاست داخل استفاده میکنند!
با این وجود چرا بعضی از سایتها همچنان از هاستهای ایرانی برای میزبانی سایتشان استفاده میکنند؟
دلایل استفاده برخی سایتها از هاست داخلی
با وجود مشکلاتی که به خاطر استفاده از هاستهای ایرانی ناشی میشوند، همچنان بسیاری از سایتها برای میزبانی به دیتاسنترهای داخلی رجوع میکنند. 3 دلیل اصلی را میتوان برای این موضوع متصور شد:
- عدم آگاهی صاحب سایت نسبت به مشکلات استفاده از هاست ایرانی
- اجبار به استفاده از هاست ایرانی به خاطر قوانین و مقررات (مثلاً ارگانها و نهادهای دولتی)
- سایتهای بزرگ و پربازدید که با صرف هزینههای زیاد، شبکه اختصاصی خود را راهاندازی میکنند. مثلاً چند صد میلیون هزینه میکنند و 10 سرور اختصاصی و بسیار قدرتمند تهیه میکنند!
در کل با اینکه بین صاحبنظران اختلاف نظر وجود دارد، متاسفانه باید این حقیقت را بپذیریم: هاست خارجی برای سئو سایت، بهتر از هاست ایرانی عمل میکند.
البته، این تاثبر بیشتر خودش را در کسبوکارهای بزرگ و جاهایی که خیلی رقابت شدید است نشان میدهد. در غیر این صورت میتوانید از هاست ایرانی هم بدون مشکل استفاده کنید.
تا به اینجای مقاله، به یک سوال اصلی در رابطه با هاستها پاسخ داده شد و حالا سوال بعدی!
آیا هاست بر رتبه سایت تاثیر میگذارد؟
با توجه به مسائلی که بالاتر راجع به آنها صحبت کردیم، میتوان گفت: بله!
اما اجازه دهید کمی در این موضوع دقیقتر شویم. همانطور که گفتیم فاکتورهای بسیاری در سئوی یک سایت دخیل هستند. از بین تمام این موارد، هاستی که سایت روی آن قرار دارد، میتواند در 3 پارامتر مستقیماً دخیل باشد.
1) آپتایم/داونتایم
آپ تایم (Uptime) مدتزمانی است که سرور هاست بدون مشکل فعالیت میکند. منظور از داون تایم (Downtime) هم مدتزمانی است که به خاطر مشکلات مختلف، هاست از دسترس خارج میشود. با خارج شدن سرور از دسترس، متعاقباً سایت یا سایتهایی که روی آن میزبانی میشوند هم غیرقابل دسترسی خواهند بود.
اگر در زمان داونتایم، یکی از خزندههای گوگل تصمیم بگیرد سری به سایت شما بزند، چه میشود؟ نمیتواند وارد شود! اگر این اتفاق بهطور مداوم رخ دهد، گوگل سایتتان را بهعنوان یک سایت نامعتبر نشانهگذاری میکند و رتبهتان در نتایج این موتور جستوجو افت شدیدی را تجربه خواهد کرد.
هاستی که Downtime زیادی داشته باشد، علاوه بر اینکه مستقیماً توسط گوگل جریمه میشود، برای کاربرانی که احتمالاً میخواهند وارد سایت شوند هم تجربه کاربری افتضاحی خلق میکند! همین تجربه کاربری افتضاح، دلیل محکمتری به گوگل میدهد تا سایتتان را به دورترین صفحات ممکن بفرستد.
معمولاً بزرگترین شرکتهای هاستینگ هم وقتی میخواهند به خوب بودن و همیشه بالا بودن سرورشان اشاره کنند، از عدد 99.99% برای آپتایم استفاده میکنند. به همین مقدار – که کم هم نیست – راضی باشید!
2) سرعت
موتورهای جستوجو و در صدر آنها گوگل، هیچوقت فاکتورهایی که برای رتبه دادن به سایتها دارند را بهطور رسمی و علنی اعلام نمیکنند؛ اما با قطعیت 100 درصد میتوان گفت سرعت جزو مهمترین خصوصیات یک سایت، برای گرفتن رتبه خوب در نتایج جستوجوی گوگل است. جالب اینکه سالها پیش، گوگل به این یک مورد، اشاره کوچکی هم داشت.
هاست نامناسب میتواند قاتل سرعت سایتتان باشد! البته فقط هاست نیست که بر سرعت سایت تاثیر میگذارد. اگر مقاله افزونه وردپرس چیست را بخوانید، متوجه میشوید که افزونههای غیراستاندارد در سایتهای وردپرسی، میتوانند منجر به کاهش بسیار زیاد سرعت سایتتان شوند.
اگر از کدهای سایت و دیگر مسائلی که میتوانند بر سرعت اثر بگذارند، اطمینان دارید، توجهتان را سمت هاست ببرید. این مشکل هم مثل داونتایم، هم جریمهای از طرف گوگل دارد و هم همان بحث تجربه کاربری بد را رقم میزند.
معمولاً هاستهای اشتراکی، یک نقطه ضعف برای سئوی سایتها هستند. عجله نکنید، در ادامه به این موضوع هم خواهیم پرداخت.
3) موقعیت قرارگیری
جالب اینکه همان ابتدای مقاله، این موضوع را برای سایتهایی که روی هاستهای داخل ایران میزبانی میشوند نقض کردیم!! اما در کل، موقعیت قرارگیری یک هاست، در سئو محلی سایتی که روی آن میزبانی میشود، اثرگذار است.
مثلاً اگر مخاطبان سایتتان مردم فرانسه هستند، استفاده از دیتاسنترهای این کشور، باعث میشود سایتتان رتبه بهتری در جستوجوی فرانسویها داشته باشد. مگر این همان چیزی نیست که میخواهید؟ اینکه به چشم آنهایی که برایتان مهم هستند بیایید!
اما خب همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم، این موضوع برای هاستهای ایرانی و سایتهایی که روی آنها میزبانی میشوند خیلی صادق نیست.
در ضمن توصیه میشود در هر صورتی از CDN استفاده کنید تا محتوای سایتتان با بالاترین سرعت ممکن در اختیار مخاطبان و رباتها در سراسر دنیا قرار بگیرد.
مقاله CDN یا شبکه تحویل محتوا چیست را بخوانید تا با مفهوم این عبارت بیشتر آشنا شوید.
بگذریم، کمی بالاتر گفتیم استفاده از هاست اشتراکی، میتواند برای سئو سایت مضر باشد. چرا؟!
آیا هاست اشتراکی برای SEO بد است؟
مهمترین مزیت استفاده از هاست اشتراکی صرفهجویی در مخارج است؛ اما این صرفهجویی ممکن است به قیمت رتبه بد سایت در نتایج موتورهای جستوجو تمام شود! این نوع هاست از دو جهت میتواند برای سئوی سایتتان مخرب باشد.
1) تقسیم منابع یعنی کاهش سرعت
همانطور که گفتیم، یکی از پارامترهای تاثیرگذار در سئو، سرعت سایت است. اگر هاستی بین چندین سایت بهطور مشترک تقسیم شده باشد، بالطبع منابع آن هم بین این سایتها تقسیم میشود؛ یعنی هر سایت فقط میتواند از بخشی از توان هاست استفاده کند. پس شاهد کاهش سرعت سایت و افت رتبه آن در نتایج موتورهای جستجو مثل گوگل خواهیم بود.
2) اقدامات مخرب همسایهها در هاست اشتراکی
گوگل برای شناسایی یک سایت، از IP هاست آن استفاده میکند. پس میتوان نتیجه گرفت که IP سایتتان با IP دیگر سایتهایی که از هاستی مشترک با شما استفاده میکنند، یکسان است.
در این میان، اگر یکی از همسایهها (منظور دیگر سایتهای میزبانیشده روی هاست اشتراکی است) دست به اقدامات ناشایستی مثل ارسال اسپم بزند، گوگل جریمهای برای آن سایت در نظر میگیرد. حقیقت تلخ اینکه این جریمه شامل حال شما هم خواهد شد؛ به همان دلیلی که در پارگراف قبلی گفتیم: IP شما و همسایه اسپمرتان یکسان است!
پس بهتر است تا جایی که بودجهتان اجازه میدهد و برایتان مقدور است، دور استفاده از هاست اشتراکی را خط بکشید یا حداقل از هاست اشتراکیای استفاده کنید که خلوت باشد و همسایهها، سایتهای شرافتمندی باشند.
✅ شما میتوانید از هاست اشتراکی که ایران سرور ارائه میکند استفاده کنید و خیالتان از بابت تعداد کاربران و امنیت هاست راحت باشد!
جمعبندی
هاست خوب قطعاً تاثیر مثبتی روی سئو سایت میگذارد و این یک حقیقت اجتنابناپذیر است! یکی از عوامل تاثیرگذار در سرعت سایت، سروری است که از سایت میزبانی میکند. هرچقدر این سرور یا هاست بهینهتر باشند، بازدیدکنندگان تجربه کاربری بهتری را تجربه خواهند کرد و از طرف دیگر، گوگل هم آن را بهعنوان یک سایت معتبر درنظر میگیرد، در نتیجه رتبه بهتری به آن خواهد داد.هاستهای خارجی هرچقدر هم از ایران دور باشند، کمک میکنند سایتتان رتبه بهتری در نتایج به دست آورد. در ضمن حتماً هاستی را انتخاب کنید که بیشترین آپتایم ممکن را ارائه میکند. به این ترتیب خیالتان راحت است که سایتتان در بیشتر مواقع در دسترس است. هم برای کاربران و هم برای خزندههای گوگل.
در ضمن اگر قصد تهیه سرور مجازی یا سرور اختصاصی را دارید، میتوانید با کلیک کردن روی لینک آنها نسبت به خریدشان در ایران سرور اقدام کنید.
اطلاعاتی که در این مقاله ارائه کردیم، با بهرهگیری از مطالب سایتهای معتبری مثل CLOUDWAYS ، TechRadar و IT Pro Portal جمعآوری شدهاند.
لطفاً این مقاله را به آن دسته از دوستانتان که قصد راهاندازی وبسایت دارند هم معرفی کنید.
سپاس برای وقت ارزشمندتان.
7 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
جالبه. من هم در ابتدا فکر می کردم هاست ایران برای سئو بهتره اما وقتی با متخصصین شما صحبت کردم و به من اطمینان خاطر دادند اینطور نیست، هاست وردپرسی از شما خریدم که در خارجه.
سئو خیلی بهتر شده. روی رتبه هایی که 6 بودم رسیدم به سوم. خیلی هم از سرعت و آپتایم راضیم. الان به این نتیجه رسیدم که فقط هاست خارج باید تهیه کرد.
اما کاش میشد هاست های ایرانی هم خوب می بودن.
خوشحالیم که برای شما خوب بوده. به امید خدا زیرساخت های ایران بهتر میشه.
من نظرم روی سروهای خارجی هست تا ایرانی
سلام
کاش دلیلتون رو هم میگفتید
دلیل خیلی واضح هست، سیستم فیلترینگ ایران به علت پردازش زیاد روی ارتباطات (و شاید هم گاهی اوقات از قصد) پینگ رو بالا میبره، یعنی کلا پینگ ارتباط بین ایران با خارج بالای 300 یا حتی 500 هست، پینگ سرورهای خارجی به هم زیر 50 هست، (حتی در حد 10). پینگ داخل ایران هم زیر پنجاه هست، اما یک دیوار بین ایران و خارج هست که پینگی بالای 300 داره، حالا شما سرور ایران داشته باشید با داخل کشور سرعت خوبه، با خارج کنده. به همین راحتی
سلام. یک سوال داشتم ip هاست یکی از فاکتورهای لوکال سئو هستش. آیا فقط برای هاست اختصاصی تاثیر داره یا با هاست اشتراکی هم میشه در لوکال سئو رتبه خوبی گرفت؟
ممنون از پاسخ شما
سلام زهرا جان؛
اگر بخوایم فقط از نظر لوکال سئو بررسی کنیم، لوکیشن اون IP تاثیرگذار هست و خب لوکیشن IP اشتراکیتون اگر محل مورد نظر باشه مشکلی پیش نمیاد.
اما اگه از نظر کلیات SEO بخوایم بگیم، تو هاست اشتراکی، IP ها مشترک هست و اگر روی اون IP فعالیتهای اسپم و مخرب انجام بشه (توسط سایر مشترکها)، میتونه تاثیر منفی روی سایت شما هم داشته باشه.
البته کلا این تاثیرا ناچیز هستن و زمانی خیلی خودشون رو نشون میدن که همهچیز SEO خوب پیش رفته باشه یا در رقابت شدید قرار گرفته باشید.