تفاوت هاست و سرور چیست

دسته بندی: خدمات میزبانی وب

در بسیاری از مواقع، عبارات هاست و سرور به‌جای یکدیگر استفاده می‌شوند. بدون در نظر داشتن تفاوت‌هایی که دارند! این اشتباه رایج به‌طور خاص از طرف افرادی که آشنایی زیادی با دنیای تکنولوژی ندارند، رخ می‌دهد. به طور کلی و به نقل از بلاگ وبسایت المنتور  تفاوت هاست و سرور به زبان ساده عبارت است از:

سرور را به عنوان رایانه فیزیکی در نظر بگیرید که فایل ها و داده های وب سایت شما در آن زندگی می کنند. این مانند خانه برای وب سایت شما است. هاست سرویسی است که فضایی را در آن سرور به شما اجاره می دهد و به وب سایت شما اجازه می دهد در اینترنت قابل مشاهده و در دسترس باشد.

در این مقاله، به بررسی دقیق تر تفاوت هاست و سرور می‌پردازیم. پس ابتدا به‌سراغ «تعریف هاست» و «تعریف سرور» می‌رویم و پس از آن، در بخشی مجزا و کامل، به تشریح «فرق هاست و سرور» می‌پردازیم.

تفاوت هاست و سرور

منظور از هاست  

برای درک تفاوت هاست و سرور، باید ابتدا از هرکدام تعریف درست و جامعی داشته باشیم. هاست مثل اجاره کردن یک دفتر برای کسب‌وکارتان است؛ فضایی که می‌توانید از آن برای نگهداری فایل‌های تشکیل‌دهنده سایت‌تان استفاده کنید و امکان دسترسی به آن‌ها را برای بازدیدکنندگان به‌وجود آورید. برای درک بهتر تعریف هاست، مراجعه میکنیم به مقاله هاست چیست در بلاگ ایران سرور :

 هاست (Host) بخشی از یک سرور است که اطلاعات سایت شما روی آن قرار می‌گیرد. در فضای هاست می‌توانید صفحات وبسایت، تصاویر، عکس‌ها، و انواع فایل‌ها را وارد کنید. به این ترتیب، کاربران در سرتاسر جهان، می‌توانند از سایت‌تان بازدید کنند.

منظور از سرور 

فرق هاست و سرور در ماهیت هرکدام تعریف می‌شود. همانطور که در مقاله (سرور چیست؟) در بلاگ ایران سرور گفته شده است، سرور به معنای

در زبان انگلیسی، “Server” به‌معنای کسی یا چیزی است که خدمتی را انجام می‌دهد. برای مثال، در رستوران، سرورها به مشتری خوشامد گفته و سفارش یا درخواست او را انجام می‌دهند.

اما سرور در دنیای تکنولوژی چیست؟

تعریف سرور در دنیای وب و تکنولوژی هم مشابه مثال رستوران است؛ سرور برنامه کامپیوتری یا قطعه‌ای از سخت‌افزار است که خدمتی را برای یک برنامه دیگر یا کاربر آن (Client)، انجام می‌دهد. در دیتاسنتر هم به کامپیوترهایی که یک برنامه سرور، مانند Microsoft Windows Server روی آن‌ها نصب شده است، سرور می‌گوییم.

تفاوت هاست و سرور در چیست؟

در این بخش با یک جدول، تفاوت هاست و سرور را به‌شکل کاملی نشان خواهیم داد.

 

سرور هاست
ماهیت یک برنامه یا کامپیوتر که خدماتی را به رایانه‌ها یا دستگاه‌های دیگر ارائه می‌دهد. سیستم‌های خدمات‌گیرنده  کلاینت نام دارند. کامپیوتر یا دستگاه هوشمندی که به یک شبکه متصل است و می‌تواند با سایر دستگاه‌های موجود در آن شبکه ارتباط برقرار کند.
پلتفرم سرورهای فیزیکی یا نرم‌افزاری  خدمات‌گیرنده از سرور و مصرف‌کننده محتوای آن
انواع – وب‌سرور

– سرور ایمیل

– سرور فایل 

– سرور پایگاه داده

– هاست اشتراکی

– VPS

– هاست ابری

– هاست وردپرس

قابلیت‌ها – ذخیره و ارائه صفحات وب

– مدیریت ایمیل

– ذخیره و بازیابی فایل‌ها 

– مدیریت پایگاه‌های داده 

– به‌اشتراک‌گذاری فضای محدود

– ارائه محلی برای اجرای برنامه‌ها و سایت‌ها 

مطالعه بیشتر:  برای آموزش اتصال دو دامنه به یک هاست اینجا کلیک کنید.

11 مورد از انواع هاست 

انواع هاست ها برای رفع نیازهای فراوان و متفاوت کاربران و مشتریان به‌وجود آمدند. در ادامه لیستی از متداول‌ترین نوع هاست ها را مشاهده خواهید کرد.

1. هاست اشتراکی

این نوع سرویس میزبانی را می‌توان به فضاهای کار اشتراکی تشبیه کرد. در این نوع هاست، چند وب‌سایت از منابع هاست استفاده می‌کنند. 

ازآنجایی‌که کل منابع – مانند CPU و RAM – بین چند سایت تقسیم می‌شوند، هاست اشتراکی مقرون‌به‌صرفه است.

مناسب برای:

  • سایت‌های نوپا
  • سایت‌هایی با ترافیک کم

2. VPS

Virtual Private Server هاست‌های فیزیکی هستند که توسط تکنیک مجازی‌سازی یا “Virtualization”، هر بخش آن‌ها به فضاهای مجزایی تقسیم می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سرور مجازی به مقاله vps چیست مراجعه کنید.

مناسب برای:

  • کنترل و مدیریت کامل روی هاست
  • نصب نرم‌افزار روی هاست

سرور مجازی

برای خرید سرور مجازی (vps) در انواع مختلف با بهترین پشتیبانی و سرعت و کیفیت از ایران سرور کلیک کنید.

3. هاست اختصاصی 

زمانی که شخص یا مجموعه‌ای به تمام توان و فضای یک سرور برای میزبانی از سایت‌های خود نیاز دارد، سرور اختصاصی یا “Dedicated Server Hosting” بهترین گزینه است.

مناسب برای:

  • کنترل کامل روی تمام ابعاد و منابع سرور 
  • اعمال تنظیمات امنیتی و عملکرد مطابق‌با خواسته‌های خود و نیاز سایت‌ها

4. هاست ابری

به ساده‌ترین بیان، هاست ابری شبکه‌ای است که چند سرور با کمک تکنولوژی رایانش ابری (Cloud Computing) به هم متصل می‌شوند. به‌همین‌دلیل می‌توانند در کنار هم، وظیفه میزبانی از سایت را برعهده می‌گیرند.

مناسب برای:

  • پرداخت هزینه به‌ازای دسترسی به منابع
  • مقیاس‌پذیری

5. هاست وردپرس

همان‌طور که نام این سرویس نشان می‌دهد، هاست وردپرس برای میزبانی از سایت‌های ساخته‌شده با این سیستم مدیریت محتوا، ایده‌آل است. این هاست‌ها به‌دلیل بهینه‌سازی و تطابق‌ بالا با WordPress، نیازهای یک سایت مبتنی‌بر این CMS را به‌خوبی برطرف می‌کنند.

قابلیت‌هایی مثل نصب آسان وردپرس، به‌روزرسانی خودکار نرم‌افزارهای مرتبط‌با این CMS، اعمال تنظیمات امنیتی، پلاگین‌های پیکربندی‌شده و غیره، این میزبان‌ها را از باقی هاست‌ها متمایز می‌کنند. در مقاله ای به بررسی و انتخاب بهترین هاست وردپرس سریع پرداختیم، برای کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

مناسب برای:

  • بلاگ
  • سایت‌هایی با محتوای زیاد

مطالعه بیشتر: برای آشنایی بیشتر با انواع CMS و مزایا و معایب آن ها به این مقاله مراجعه کنید.

6. هاست ووکامرس

ووکامرس یکی از پلاگین‌های بسیار مشهور وردپرس است. این افزونه، سایت وردپرسی را به یک فروشگاه اینترنتی همه‌چیز تمام تبدیل می‌کند.

در هاست ووکامرس ، سیستم وردپرس به‌همراه ووکامرس از قبل برای کاربر نصب می‌شوند تا تمام نیازهای او را پاسخ دهند.

مناسب برای:

  • فروشگاه اینترنتی
  • سایت‌هایی با محصولات زیاد

7. هاست لینوکس

یک دسته‌بندی خیلی کلی وجود دارد که انواع سرویس‌های میزبانی را براساس سیستم‌عامل‌های آن‌ها تفکیک می‌کند. آن‌هایی که با لینوکس کار می‌کنند، با عنوان هاست لینوکس شناخته می‌شوند.

هاست وردپرس و هاست ووکامرس هم نوعی هاست لینوکس محسوب می‌شوند.

مناسب برای:

  • افرادی با دانش فنی در سیستم‌عامل لینوکس
  • سایت‌های مبتنی‌بر زبان‌های برنامه‌نویسی و ابزارهای توسعه وب

مطالعه بیشتر:  سرور مجازی فارکس چیست ؟ و چه تاثیری بر کیفیت کار تریدرها دارد را در این مقاله بخوانید

8. هاست ویندوز

هاست ویندوز کامپیوتر میزبانی است که از سیستم‌عامل ویندوز استفاده می‌کنند. هاست ویندوز نسبت‌به هاست لینوکس یک مزیت برتر دارد؛ رابط گرافیکی کاربرپسند و آشنا. 

مناسب برای:

  • کار با برنامه‌های ساخته‌شده با زبان ASP.NET
  • افراد تازه‌وارد 

 

هاست ویندوز

9. هاست پایتون

پایتون، نام یک زبان‌ برنامه‌نویسی است که تعداد زیادی از سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها با استفاده از آن ساخته شده‌اند؛ بنابراین، هاست پایتون، نوعی سرویس میزبانی است که برای میزبانی بهینه از چنین سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی پیکربندی و آماده می‌شود.

مناسب برای:

  • برنامه‌های پایتون با نیاز به انواع کتاب‌خانه‌های این زبان 
  • اجرا پروژه‌های پایتون روی سرور

10. هاست دانلود

هاست دانلود را نمی‌توان برای میزبانی از سایت به کار گرفت؛ چون این نوع هاست برای میزبانی از فایل‌ها کاربرد دارد. آن دسته از سایت‌هایی که با فایل‌های حجیم سروکار دارند و آن‌ها را برای دانلود به بازدیدکنندگان عرضه می‌کنند، می‌توانند با خرید هاست دانلود، هم رضایت بازدیدکنندگان را جلب کنند و هم عملکرد کلی سایت را بهبود ببخشند.

مناسب برای:

  • به‌اشتراک‌گذاری فایل‌های صوتی، تصویری و ویدیویی
  • بستری برای دانلود از هر مکان جغرافیایی

11. هاست ایمیل

هاست ایمیل برای میزبانی از سایت کاربرد ندارد؛ بلکه پلتفرمی متمرکز روی ارسال ‌و دریافت ایمیل‌های عمومی – مثل جی‌میل – است. روال کار به این شکل است که بخشی از یک سرور به عملیات ارسال ‌و دریافت ایمیل‌ها اختصاص داده می‌شود. 

مناسب برای:

  • اعمال امنیت و اعتبار بالا روی ایمیل‌ها
  • بهبود برندینگ به‌واسطه ایمیل اختصاصی

9 مورد از انواع سرور

افرادی که تجربه خرید سرور را داشته‌اند، می‌دانند که چقدر این ابرکامپیوترها تنوع دارند. برای درک این تنوع، در این بخش به انواع سرورها نگاهی می‌اندازیم و در بخش بعد، به‌سراغ فرق هاست و سرور می‌رویم.

1. وب‌سرور

Web Server وب‌سرورها نوعی نرم‌افزار هستند که موجودیت اینترنت را به آن‌ها مدیونیم. درواقع این وب‌سرورها هستند که محتوای سایت‌ها را ذخیره کرده و آن‌ها را به ما ارائه می‌دهند.

نحوه کارکرد وب سرور یکی از انواع سرور - ایران سرور

2. سرور پایگاه داده 

ابرکامپیوترهایی که وظیفه نگهداری، سامان‌دهی، بازیابی و مدیریت فایل‌های حجیم اینترنتی را برعهده دارند، با نام “Database Server” می‌شناسیم.

سایت‌ها و اپلکیشن‌هایی که وابستگی زیادی به دیتابیس دارند، به چنین سروری نیاز خواهند داشت؛ مثل فروشگاه‌های اینترنتی و وردپرس.

3. سرور پرینت 

“Print Server” در سازمان‌های بزرگ به‌کار می‌رود. این سرورها وظیفه مدیریت درخواست‌ها و ارجاع هرکدام به چاپگرهای مختلف را دارند. 

در این سازمان‌ها، پرینترهای مرکزی‌ای وجود دارند که همه کامپیوترها به آن‌ها وصل هستند و کارمندان می‌توانند اسناد و تصاویری که می‌خواهند را با آن‌‌ها چاپ کنند.

4. سرور اپلیکیشن

 “Application Server” فضا و امکانات لازم را برای اجرای اپلیکیشن‌ها فراهم می‌کنند؛ ضمن این‌که وظیفه ساده کردن ارتباطات بین‌اپلیکیشنی و دیتابیس را هم بر دوش می‌کشند. هدف این سرورها، اجرای اپلیکیشن‌ها با کمترین نقص و خطا است.

5. سرور فیزیکی

منظور همان سرور سخت‌افزاری است؛ یعنی ابرکامپیوتری که سخت‌افزارهایی مثل CPU، RAM، فضای ذخیره‌سازی (هارد) و غیره را دارد. سرورهای فیزیکی مسئول اجرای نرم‌افزارهای سرور هستند تا نیازهای سایت یا سازمان‌ مشتریان را برطرف کنند.

6. سرور مجازی

بهترین مثالی که می‌توان برای این نوع سرورها زد، VPS است. سرور مجازی منابع مورد‌نیازش را از یک سرور فیزیکی دریافت می‌کند.

چند سرور مجازی می‌توانند به‌صورت هم‌زمان روی یک سرور فیزیکی باشند و هر‌کدام از منابع اختصاصی خود بهره ببرند.

7. سرور DNS

DNS مخفف “Domain Name System” است. این نوع سرورها، دامنه‌هایی که در مرورگر می‌نویسیم را به آدرس آی‌پی، یعنی اعدادی که زبان کامپیوترها هستند، تبدیل می‌کنند. به کمک این سرورها، کامپیوترها می‌توانند موقعیت سایت‌ها را در اینترنت پیدا کنند و درخواست کاربر را برای وب‌سرور آن‌ها بفرستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نیم سرورها به مقاله ” DNS چیست؟ ” مراجعه کنید.

8. سرور FTP

FTP سرنام عبارت “File Transfer Protocol” است که یکی از قدیمی‌ترین پروتکل‌ها در دنیای IT محسوب می‌شود. این پروتکل مسئول جابه‌جایی فایل‌ها بین کامپیوترهایی است که در یک شبکه حضور دارند.

سرور FTP

سرور FTP امکان بهره‌برداری از این پروتکل را فراهم می‌کند؛ یعنی با ایجاد ساختاری ایمن برای جابه‌جایی فایل‌ها، دانلود و آپلود داده‌ها را ممکن می‌کند.

9. سرور MTA

Mail Transfer Agent، با هدف انتقال ایمیل بین سرورهای ایمیل مختلف در بستر اینترنت، به کار گرفته می‌شود. این نوع سرورها وظیفه دارند از درستی فرایند انتقال مطمئن شوند.

علاوه‌بر این‌ها، هاست دانلود و هاست ایمیل را هم می‌توان File Server و Email Server به حساب آورد.

مقایسه ارزش خرید هاست و سرور؛ 7 فاکتور تاثیرگذار روی خرید 

حال که با تفاوت هاست و سرور آشنا شدیم، باید به مقایسه ارزش خرید این دو بپردازیم. بنابراین در ادامه، به‌شکل مستقیم و واضح به تطابق هرکدام از آن‌ها با نیازهای مختلف می‌پردازیم. 

1. تعیین نیاز

یکی از اساسی‌ترین فرق هاست و سرور، پوشش نیازها است؛ به‌طوری‌که برای تامین نیازهای گسترده مانند پرینتر مرکزی، مدیریت ایمیل‌ها و ارائه محتوا به میلیون‌ها کاربر، سرور بهترین انتخاب است.

2. محدود کردن نیازها

هاست برای پوشش نیازهای محدودتر نسبت‌به خواسته‌های گسترده، گزینه بهترین است. اگر می‌خواهید سایت‌تان را روی اینترنت داشته باشید یا از یک مسیر مجزا برای وب‌گردی استفاده کنید، هاست بهترین گزینه نسبت‌به سرور است.

3. میزان بودجه

خرید سرور هزینه بیشتری را می‌طلبد؛ چراکه شما از سخت‌افزار و نرم‌افزارهای مجزا و مختص به خودتان استفاده می‌کنید؛ اما هاست‌ها با ارائه منابع سخت‌افزاری محدود و پلن‌های متنوع، هزینه‌های صرف‌شده را کاهش می‌دهند.

4. ارائه خدمات

اگر نیاز به ارائه خدمات و منابع به دستگاه‌های دیگر را در یک شبکه دارید، بهترین گزینه سرورهایی با سخت‌افزار فیزیکی یا سرورهای مجازی است.

در تشریح فرق هاست و سرور باید بگوییم که هاست قادر به ارائه سرویس‌های گسترده به سایر دستگاه‌های شبکه نخواهد بود؛ کاری که یک سرور به‌‌خوبی از پس آن برمی‌آید.

5. مدیریت و کنترل روی سیستم

وقتی سرور می‌خرید، در عمل کنترل همه‌چیز را در اختیار دارید؛ یعنی مدیریت و پیکربندی سخت‌افزارها و نرم‌افزارها را مطابق‌با خواسته‌های خودتان پیش خواهید برد. 

اما هاست چنین مدیریت 100% به شما نمی‌دهد؛ به‌ویژه در هاست‌های اشتراکی.

6. دانش فنی

مدیریت و کار با سرور نیاز به دانش فنی دارد؛ البته این مورد در سرورهای ویندوزی کمتر احساس می‌شود؛ چون محیط آن برای بسیاری از ما ایرانیان آشنا است.

در نقطه مقابل، مدیریت هاست‌ نیاز به دانش فنی کمتری دارد؛ چون هاست‌ها با رابط‌های کاربری و گرافیکی مانند CPanel و DirectAdmin ارائه می‌شوند. اگر با این پنل‌ها آشنایی ندارید، می‌توانید از شرکت ارائه‌دهنده خدمات بخواهید که مدیریت و پیکربندی هاست را انجام دهد.

7. اندازه کسب‌وکار

فرق هاست و سرور در اندازه کسب‌وکار بیشتر به‌چشم می‌آید؛ چون سرور منابع کامل و مدیریت یک‌پارچه‌ای ارائه می‌دهد، تناسب بیشتری با سازمان‌های بزرگ دارد. همچنین به‌دلیل هزینه زیاد خرید یا اجاره سرور، تعداد معدودی از کسب‌وکارهای نوپا می‌توانند از آن استفاده کنند. 

آنچه در فرق هاست و سرور خواندیم

Host و Server در یک نگاه و تعریف، شبیه یکدیگر به‌نظر می‌رسند؛ اما هر وب‌هاستی می‌تواند نوعی سرور محسوب شود؛ درحالی‌که هر سروری در نقش هاست ظاهر نمی‌شود. اصلی‌ترین و بارزترین تفاوت هاست و سرور در عملکردی است که از خود نشان می‌دهند؛ هاست سرویسی برای ارائه تکنولوژی و منابع لازم سایت‌ها در بستر اینترنت است؛ درحالی‌که سرور ابرکامپیوتری است که هاست روی آن قرار می‌گیرد.

منابع:

LINUXSIMPLY

GeeksforGeeks

TechTarget

4.6/5 - (11 امتیاز)

مایلید هر دو هفته یک ایمیل مفید دریافت کنید؟

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

همچنین شاید دوست داشته باشید!

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست