یک چرخه را تصور کنید. ترافیک سایت شما و رتبه آن در گوگل، دقیقاً مثل یک چرخه عمل میکند. هرچه ترافیک سایت فروشگاهیتان را بالاتر ببرید و مخاطبان بیشتری جذب کنید، رتبه فروشگاه اینترنتی شما در گوگل بهتر خواهد بود؛ در واقع، سئو سایت فروشگاهی موفقیتآمیز بوده است. اظهر من الشمس!
در ادامه هرچه رتبه بالاتری در موتور جستجوی گوگل داشته باشید افراد بیشتری سایت شما را میبینند و روی لینک آن کلیک میکنند! فقط کافی است قدرتمند و با آگاهی کافی وارد این چرخه مطلوب بشوید. البته ناگفته نماند، جذب بازدیدکننده برای فروش کافی نیست؛ باید برای تبدیل آنها به خریدار هم برنامه داشته باشید؛ اما قطعاً جذب ترافیک لازمه کسب سود است.
در این مقاله میخواهیم راجعبه سئو سایت فروشگاهی صحبت کنیم. قرار است چگونگی بهینهسازی سایت فروشگاهیتان برای موتورهای جستوجو را یادتان دهیم.این مقاله را تا انتها بخوانید و توصیههای ارائهشده در آن را انجام دهید؛ قطعاً رتبه سایتتان در نتایج بهبود پیدا خواهد کرد.
اگر موافقید، برای شروع کمی از مفهوم سئو سایت فروشگاهی صحبت کنیم.
سئو سایت فروشگاهی چیست؟
بهطور خیلی خیلی خلاصه، سئو (SEO) یعنی بهینهسازی موتورهای جستوجو. تمامی فعالیتهایی که انجام میدهیم تا موتورهای جستوجو (مانند گوگل)، سایت فروشگاهیمان را در میان گزینههای اول نتایج نمایش دهند و ترافیک ارگانیک به فروشگاه اینترنتیمان برسانند، در شاخه فرایندهای سئو قرار میگیرد. همانطور که بالاتر هم گفتیم، اولین لازمه تبدیل بازدیدکننده به مشتری، جذب بازدیدکننده است!
به همین خاطر است که سئو سایت فروشگاهی اهمیت پیدا میکند؛ چراکه در جذب بازدیدکننده نقش بسیار مهمی دارد. اگر تمایل داشته باشید، میتوانید مقاله آموزش کامل سئو را بخوانید.
بیایید بیشتر راجعبه اهمیت این مسئله صحبت کنیم.
سئو فروشگاه اینترنتی؛ اهمیت و ضرورت
فکر میکنید وقتی سایت فروشگاهیتان را راه انداختید مشتریان شما از چه طریق قرار است پیدایتان کنند؟ بعضی از آنها شاید از قبل کسب و کارتان را میشناختند و به تعداد دیگری هم معرفی خواهید شد، اما آیا همین تعداد برای کسب و کارتان کافی است؟
اگر خودتان را به مشتریهای جدید معرفی نکنید، از رقبایتان عقب میمانید و عملاً کسبوکار اینترنتی شما بیهدف و ناکارآمد خواهد بود. هدف آموزش سئو فروشگاهی این است که با رعایت یک دستورالعمل مشخص، اطمینان داشته باشید در میان 10 نتیجه اول سرچ موتورهای جستجو ظاهر خواهید شد و مشتریهای جدید کسب و کار شما را خواهند دید.
نکته: برای موفقیت یک فروشگاه اینترنتی، فقط سئو کافی نیست. توصیه میکنیم به برچسب کسب و کار اینترنتی بروید و دیگر مقالات ما در این مورد را هم بخوانید.
خب مقدمهچینی بس است؛ برویم سراغ اصل مطلب!
آموزش سئوی سایت فروشگاهی در 6 مرحله
وقت عمل است. از اهمیت سئو سایت فروشگاهی گفتیم و حالا آموزش سئو سایت فروشگاهی را در عمل آموزش دهیم. برای راحتی کار، آموزش را به 6 مرحله تقسیم کردهایم.
بیشتر بخوانید: بررسی لیست کامل الگوریتم های گوگل
مرحله اول: پیدا کردن و استفاده از کلمات کلیدی
اوین مرحله آموزش سئو فروشگاه اینترنتی این است که کلمات کلیدی حوزه فعالیتتان را پیدا کنید. باید ببینید مشتری هدفتان دقیقاً چه چیزی میخواهد. مهمتر از آن، خواستهاش را چگونه و با چه کلماتی جستوجو میکند؟! اگر بخواهیم از اهمیت کلمات کلیدی یا Keywords بگوییم:
بدون داشتن کلمات کلیدی درست به هیچجا نمیرسید!
کلمات کلیدی انواع مختلفی دارند؛ در ادامه، راجعبه هرکدام از این انواع صحبت خواهیم کرد.
1- کلمات کلیدی اصلی (کلمه کلیدی دمکوتاه)
این نوع از کلمات کلیدی، مرکز کسبوکارتان محسوب میشوند. مثلاً اگر فروشگاه اینترنتی چای ایرانی محصول استان گیلان را دارید، کلمه کلیدی اصلی شما چای خواهد بود.
معمولاً رقابت در کلمات کلیدی اصلی شدید است. همچنین طیف گستردهتری از مخاطبین را هم شامل میشود. ممکن است یک کاربر برای خواندن فواید چای سفید، این کلمه را سرچ کند و کاربر دیگر بخواهد بداند نوشیدن چای ابتدا در کدام کشور رواج داشته است.
2- کلمات کلیدی بلند
این نوع کلمه کلیدی، از ترکیب بیش از 3 کلمه ساخته میشود. آنها از کلمات کلیدی اصلی خاصتر هستند و حجم جستوجوی کمتری دارند؛ اما نکته مثبتی که در رابطه با آنها وجود دارد، نرخ تبدیل بالای آنها است. مثال میزنیم:
وقتی کاربری عبارت خرید سرور اختصاصی آلمان را جستوجو میکند، احتمال بسیار بیشتری وجود دارد که جستوجوی او منجر به خرید شود؛ اما لزوماً همه افرادی که کلمه سرور را سرچ میکنند، قصد خرید نخواهند داشت! درست میگوییم؟!
3- کلمات کلیدی تازه
این کلمات در بازه زمانیای خاص، بیشتر توسط کاربران جستوجو میشوند. بهاصطلاح، حجم جستوجوی آنها انفجاری است!
در واقع، این کلمات طبق مد روز و مطابق با اتفاقات اخیر سر زبانها میافتند. آنها بازدید ناگهانی بالا و سپس افت بازدید شدید دارند. در نظر داشته باشید که اگر قصد موجسواری دارید، حتماً سراغ کلمات ترندی بروید که مرتبط با حوزه فعالیتتان هستند و نه صرفاً هر کلمهای که رواج پیدا میکند! اگر این فاکتورها را رعایت کنید، میتوانید در یک بازه زمانی کوتاه، ورودی بالایی را از طریق کلمه کلیدی تازه تجربه کنید.
4- کلمات کلیدی همیشه سبز
فرض کنید قصد سئو فروشگاه اینترنتی مواد شونده را دارید! در فرایند تحقیق کلمات کلیدی یا Keyword Research متوجه میشوید که عبارت نحوه شستن لباسهای سفید رنگ جزو کلمات کلیدی همیشه سبز است!
این نوع کلمات کلیدی، همیشه جستوجو دارند و افرادی آنها را سرچ میکنند. میزان تقاضا نوسان اندکی خواهد داشت، اما هیچگاه از بین نخواهد رفت. اگر هم بخواهیم یک نکته آموزش بگوییم:
معمولاً محتواهایی که برای کلمات کلیدی همیشه سبز تولید میشوند، آموزشی و دستورالعمل هستند.5- کلمات کلیدی تعریف محصول
تعریف و توضیح محصولات بهشکل خاص و متمرکز زیرشاخه این نوع از کلمات کلیدی قرار میگیرند. در این دسته از کلمات کلیدی، شما دقیقا همان مخاطبی را جذب میکنید که نیاز دارید. “کفش رانینگ زنانه مشکی سایز 38” یک نمونه از کلمات کلیدی تعریف محصول است.
در محتوایی که با این کلمات کلیدی مینویسید، تا جای ممکن شفاف و عمیق باشید. مخاطب شما قصد خرید دارد و هرچه توضیحات شما کاملتر و دلگرمکنندهتر باشد، احتمال خرید هم بیشتر خواهد شد.
6- کلمات کلیدی معرف مشتری
اگر با پرسونای مخاطب هدف آشنایی دارید که چه بهتر، در غیر این صورت، لازم است یک تصویر مشخص از ویژگیهای اغلب مشتریان خود داشته باشید. این تصویر شامل سن، جنسیت، محل سکونت، شغل و موارد مشابه است. با شناخت بیشتر مشتری، میتوانید به زبان خاص خودش با او صحبت کنید. مثلاً اگر مخاطبینتان نوجوانان هستند، میدانید که نباید خیلی اتوکشیده و رسمی با ایشان صحبت کنید.
7- کلمات کلیدی با هدفگذاری جغرافیایی
این کلمات کلیدی بیشتر در رابطه با کسبوکارهایی کاربرد دارد که ارائه خدمات آنها محدود به یک جغرافیای خاص است. اغلب کسبوکارهای کوچک محلی از این کلمات کلیدی سود میبرند. برای مثال اگر فردی بخواهد مواد اولیه پخت و پز روزانهاش را بخرد، ترجیح میدهد از فروشگاهی نزدیک به منزلش خرید کند.
8- کلمات کلیدی LSI
کلمات کلیدی مرتبط از نظر معنایی و مشابه با کلمات کلیدی اصلی شما در این دسته قرار میگیرند. پیدا کردن این کلمات کلیدی گاهی آسان نیست اما میتوانید از پیشنهادهای صفحه جستجوی گوگل که در انتهای صفحه نتایج میآید استفاده کنید. همچنین میتوانید از کلماتی که رقبای اصلی شما به کار میبرند استفاده کنید. قبلاً بهطور مفصل در مقالهای توضیح دادهایم که چطور میتوانید از سئو سایت رقبایتان سر در بیاورید.
9- کلمات کلیدی موضوعی و هدفمند
این دسته از کلمات کلیدی که اصطلاحاً به آنها هدفمند و موضوعی گفته میشود، شامل 3 دسته هستند:
- دسته اول کلمات کلیدی اطلاعاتی هستند. گاهی مخاطب با جستوجوی کلمهای قصد دارد در رابطه با آن اطلاعات بیشتری کسب کند. با جذب مخاطبین متناسب با کسبوکارتان، به نرخ بازدید و رتبه سایتتان کمک میکنید. بنابراین میتوانید به کمک این کلمات کلیدی همراه با پسوندهای مناسب، محتوای مناسب تولید کنید. همچنین میتوانید عبارات پرسشی مناسب را بهکار ببرید. مثلاً: سرور چیست؟ هاست اشتراکی چه مزایایی دارد؟
- دسته دوم کلمات کلیدی تجاری هستند که برای مخاطبینی با هدف خرید کاربرد دارند. این دسته از مخاطبین قصد خرید دارند و به دنبال اطلاعات بیشتر هستند. محتوایی که بر اساس این کلمات کلیدی تولید میشوند، باید به نکات مهم و توضیحات لازم بپردازد. مثلاً: تاریخ تولید و تاریخ انقضای محصول، نحوه پرداخت، هزینه ارسال و مشخصات خاص هر محصول.
- سومین دسته از کلمات کلیدی هدفمند، کلمات کلیدی معاملاتی هستند. مخاطبینی که این کلمات را جستوجو میکنند، میخواهند محصولی بهتر در مقایسه با سایر نمونهها تهیه کنند. بنابراین لازم است در محتوای مربوط به کلمات، به مزایا و برتریهای محصول اشاره کنید. بهترین قیمت، بالاترین کیفیت و دارای گارانتی، همه از نمونههای کلمات کلیدی معاملاتی هستند.
برای بهبود سئو فروشگاه آنلاین، باید از هر کلمه کلیدی در محتوای مخصوص خودش استفاده کنید. یادتان باشد، حتی برای دستهبندی محصولات و توضیح آنها، باید از کلمات کلیدی استفاده کنید تا به بهبود سئو فروشگاه آنلاین منجر شود.
بعد از تحقیق کلمات کلیدی یا بهقولی Keyword Research، باید ساختار وبسایتتان را درست کنید.
مرحله دوم: ساختار وبسایت فروشگاهی
در مرحله دوم از آموزش سئو سایت فروشگاهی، به ساختار و شکل ظاهری وبسایت فروشگاهی میرسیم. برای اینکه شکل ظاهری سایت فروشگاهیتان مناسب و جذاب باشد به نکات زیر توجه کنید:
- دسترسی به تمامی قسمتهای سایت و محصولات گوناگون باید بهسادگی امکانپذیر باشد.
- وبسایتتان را ساده، مرتب و طبقهبندی شده طراحی کنید.
- بهتر است مخاطب به تمامی صفحات سایت با کمتر از سه کلیک دسترسی پیدا کند.
- دستهبندی محصولات باید واضح، منظم و منطقی باشد. همچنین این طبقهبندی محصول نباید خیلی عمیق باشد. مثلا برای پیدا کردن یک برند خاص از میان کیف و کفشهای فروشگاه شما، کاربر نباید چند بار روی لینکهای مختلف کلیک کند.
به تصویر زیر نگاه کنید؛ یک فروشگاه اینترنتی کفش را بهعنوان مثال در نظر گرفتهایم.
با رعایت همین چند نکته، ساختار وبسایت فروشگاهی شکل مناسبی به خود میگیرد. برویم سراغ مرحله بعدی.
مرحله سوم: سئو on-page در فروشگاه اینترنتی
سئو آنپیج (On-Page SEO) به تکنیکهایی گفته میشود که بر روی صفحات گوناگون سایت پیاده میکنیم تا وبسایتمان رتبه بهتری در نتایج موتورهای جستوجو داشته باشد. کاری که باید برای سئو سایت فروشگاهی هم انجام دهیم.
در ادامه به شش نکته مهم که به سئو سایت های فروشگاهی، دستهبندی محصولات و صفحات توضیح محصول کمک میکند میپردازیم:
- از کلمات کلیدی طولانیتر برای تیتر محصولات استفاده کنید. برای طولانی کردن کلمات کلیدی میتوانید عبارتهای ارزان، خرید، بهترین و قیمت را به ابتدا یا انتهای آنها اضافه کنید.
- کلمات جذاب را در بالای صفحه محصولات بهکار ببرید. مثلا: تخفیف 30%، پایینترین قیمت محصول، ارسال رایگان و حراج
- توضیح محصول را دقیق و با جزئیات بنویسید.
- سعی کنید صفحات توضیح محصول شما حداقل 500 کلمه داشته باشد. قانون مشخصی برای میزان تکرار کلمات کلیدی وجود ندارد؛ اما سعی کنید بهازای هر هزار کلمه، 3 تا 5 بار کلمات کلیدی را بهکار ببرید. همچنین به شفافیت و صداقت محتوای این قسمت توجه کنید.
- آدرس سایت (URL) باید کوتاه و مرتبط با کسبوکارتان باشد. تحقیقات نشان دادهاست هرچه طول آدرس فروشگاه اینترنتی کوتاهتر باشد، رتبه بهتری در گوگل خواهد داشت . برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه، میتوانید مقاله تأثیر نام دامنه و URL بر سئو را بخوانید.
- از لینکدهی داخلی استفاده کنید. این کار اصلا سخت یا پیچیده نیست اما به زمان و انرژی نیاز دارد.
مرحله بعدی، به سئو فنی ارتباط دارد.
مرحله چهارم: سئو فنی سایت فروشگاهی
تلاشهایی که تا این مرحله از آموزش سئوی سایت فروشگاهی، برای بهبود رتبه وبسایتتان در گوگل انجام دادهاید میتواند آدرس شما را به صفحات اول جستوجو و حتی اولین نتیجه منتقل کند. با اینحال تفاوت رتبه چهارم و رتبه اول در جستجوی گوگل بسیار ناچیز است. شاید این تفاوت کوچک را بتوان با پرداختن به سئو فنی فروشگاه اینترنتی جبران کرد. چند مشکل رایج در سئو فنی که میتوانیم بهراحتی حلشان کنیم:
مسئله |
دلیل رخ دادن مسئله |
مشکلاتی که ایجاد میکند | راهحل |
تعداد بالای صفحات سایت | تعداد بالای محصولات
تنوع بالای یک محصول خاص (رنگ، سایز و…) |
1. نیاز به محتوای زیاد
2. ایجاد اختلال در سئو فنی سایت 3. بالا رفتن تعداد محتواهای کپی |
صفحات اضافه را حذف کنید
صفحات مشابه را ادغام کنید. روی محصولات پرفروشتر تمرکز کنید. |
محتوای تکراری و کپی در صفحات داخلی سایت فروشگاهی | دستهبندیهای گوناگون برای یک محصول واحد، صفحات یکسان را بالا میآورند که محتوای آن تکراری است. | ارزیابی منفی گوگل | از تگ Canonical استفاده کنید. (کد Rel=Canonical) |
محتوای فقیر (محتوایی که کارآمد، یونیک و مفید نیست) | نوشتن محتوای یونیک برای تعداد بالایی از محصولات سخت است.
برای محصولاتی که بسیار شبیه هستند نمیتوان بهسادگی محتوای غیرتکراری و مفید نوشت. |
ارزیابی منفی گوگل | برای بهبود سایتتان سعی کنید محتوای مفید بنویسید.
مطالب و توضیح محصولات قبلی را یکبهیک مرور کنید و اگر نیاز به تغییر یا اصلاح داشت برای آنها وقت بگذارید. |
سرعت پایین سایت فروشگاهی | استفاده از پلتفرمهای فروشگاهی ضعیف
استفاده از تصاویر و فایلهای سنگین استفاده از هاست و سرور کند |
1. مشتری ترجیح میدهد بهسرعت خرید خود را انجام دهد. اگر سایت شما کند و ناکارآمد باشد تا 30% احتمال از دست دادن مشتری وجود دارد.
2. ارزیابی منفی گوگل از سایتهای کند. |
ارتقای هاست. هرچه بیشتر برای هاست و سرور خود هزینه کنید نتیجه بهتری میگیرید.
کمکردن حجم فایلهای مورد استفاده |
موضوع بعدی که اهمیت بالایی هم دارد، داشتن برنامه برای تولید اصولی محتوا است.
مرحله پنجم: بازاریابی محتوایی
استفاده درست از محتوا و البته استفاده از محتوای درست، راه شما را برای رسیدن به رتبه بهتر در گوگل هموار میکند. این چند نکته به شما کمک میکند محتوای بهتری برای سایت فروشگاهی خود آماده کنید:
- مخاطبتان را پیدا کنید. او زمان خود را کجا میگذراند؟ در کدام سایتها یا شبکههای اجتماعی بیشتر فعال است؟ نظرات خود را کجا مینویسد؟
- با زبان خودش با او صحبت کنید. مهم است که بدانید اغلب مخاطبین شما چه روحیهای دارند و با چه واژگان مشترکی صحبت میکنند. لحن آنها را پیدا کنید و مثل خودشان با آنها ارتباط برقرار کنید.
- محتوای سایتتان را بر اساس این دو مورد و مواردی که پیشتر گفته شد آماده کنید. همینطور میتوانید بخشی از محتوا را برونسپاری کنید.
اگر دوست دارید بیشتر راجعبه این موضوع اطلاعات داشته باشید، توصیه میکنیم مقاله بازاریابی محتوایی چیست را بخوانید.
در مرحله بعدی که اتفاقاً مرحله آخر هم هست، از اهمیت بالای لینکسازی صحبت خواهیم کرد.
مرحله ششم: لینکسازی داخلی و خارجی
لینک دادن از داخل سایت به محصولات و مقالات مرتبط و کارآمد، بازدید آن صفحات را بالا میبرد و از این طریق بر روی سئو فروشگاه شما تاثیرگذار است. مقوله لینکسازی بسیار گستردهتر از این حرفها است و نمیتوان آن را در یک بخش خلاصه کرد. توصیه میکنیم مقاله بکلینک را در وبلاگ بخوانید تا اطلاعات لازم را به دست آورید.
برای آنهایی که فروشگاه اینترنتیشان را روی وردپرس بالا آوردهاند، توصیههایی اختصاصی داریم.
سئو فروشگاه اینترنتی وردپرسی
پیشتر در مقالهای با جزییات کامل به سئو سایت وردپرسی پرداختهایم. برای سئو وبسایت فروشگاهی وردپرسی، علاوه بر مواردی که گفته شد، خوب است به این 3 نکته هم توجه داشته باشید:
- از متن جایگزین (alt-text) برای تصاویرتان استفاده کنید. موتورهای جستوجو تصاویر را نمیبینند؛ اما کلماتی که بهعنوان توضیح برای آنها قرار دادهاید را بررسی میکنند. در این قسمت نیز از کلمات کلیدی مرتبط با تصویر استفاده کنید.
- تعداد افزونههای مورد استفاده در فروشگاه آنلاین وردپرسی را کاهش دهید. هرچه تعداد افزونهها بیشتر باشد سایت شما سنگینتر و کندتر خواهد شد. کند بودن سایت شما میتواند هم بر روی ارزیابی گوگل و هم مخاطبان تاثیرات منفی و جبرانناپذیری داشته باشد.
- بهطور منظم وردپرس، قالب و افزونههای آن را بهروزرسانی کنید.
این هم از این؛ برویم سراغ بخش پایانی.
جمعبندی
امیدواریم با خواندن و اجرای این نکات وارد سیکل موفقیتآمیزتان شده باشید. در انتها، از شما دعوت میکنیم از تصویر زیر دیدن کنید. این تصویر کانالهای مختلف جذب بازدیدکننده را به همراه درصد هرکدام نشان میدهد:
ما برای نوشتن این مقاله از سایتهای Backlinko، SEOpressor، Shopify، Crazyegg و WooCommerce استفاده کردهایم. بنابراین خیالتان از درستی مطالبی که ارائه شد راحت باشد!
اگر هم احیاناً قسمتی برایتان مبهم بود یا سوالی ذهنتان را درگیر کرده، حتماً در قسمت کامنتها با ما در میان بگذارید تا پاسختان را بدهیم. سپاس از وقت ارزشمندتان.