اینکه وردپرس خیلی طرفدار دارد و تا الان 455 میلیون وبسایت با آن ساخته شده است، یک دلیل واضح دارد:
ساخت سایت با وردپرس، راحت و کمهزینه است.
احتمالاً شما هم یکی از کسانی هستید که تصمیم گرفتهاید کسبوکار یا سایت شخصیتان را با استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس راهاندازی کنید. بسیار عالی! بیاید وقت را تلف نکنیم و بعد از مروری کوتاه بر تعریف وردپرس، برویم سراغ مراحل راه اندازی سایت وردپرسی!
در این آموزش، از ویدئو و تصاویر، برای دریافت راحتتر مطالب استفاده شده است. اگر هم سوالی داشتید، آماده راهنماییتان هستیم.
وردپرس چیست؟
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا یا CMS است. با استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس، میتوانید یک وبسایت بسازید و آن را بهراحتی مدیریت کنید.
شما برای راهاندازی سایت با وردپرس، نیازی به داشتن تخصص برنامهنویسی ندارید؛ مگر آنکه بخواهید خودتان آن را توسعه دهید و افزونههای جدیدی بنویسید.
WordPress با زبان برنامهنویسی PHP نوشته شده و توسط پایگاه داده MySQL پشتیبانی میشود. WordPress اولین بار در سال 2003 منتشر شد و در دسترس کاربران قرار گرفت.
💡 پیشنهاد میکنم برای اینکه بدانید وردپرس به درد طراحی چه نوع سایتهایی میخورد و چرا خیلی آن را برای سایتهای فروشگاهی توصیه نمیکنیم، مقاله وردپرس چیست را بخوانید.
چرا وردپرس؟
یکی از قابلیت های WordPress متنباز یا Open Source بودن آن است. این قابلیت به هر برنامه نویسی اجازه توسعه و شخصیسازی را میدهد. همچنین یکی دیگر از قابلیتهای سیستم مدیریت محتوای وردپرس پلاگین یا افزونههایی است که در اختیار کاربران خود گذاشته.
با استفاده از افزونه های وردپرس که در مخزن وردپرس موجودند، می توانید ویژگیهای جدیدی به سایتتان اضافه کنید. برای آنکه بدانید با افزونههای وردپرس چه کارهایی میشود انجام داد، مقالۀ زیر را بخوانید: 👇
✅ افزونه وردپرس چیست و چگونه کار میکند؟
مراحل طراحی سایت با وردپرس
اول خیالتان را راحت کنم که اگر با اینترنت و کامپیوتر آشنایی دارید، ساخت سایت با ورپرس برایتان سخت نیست. برای اینکه وردپرس را خوب یاد بگیرید، لازم است که روی این دو بخش تمرکز کنید:
- بخش اول: آموزش نصب وردپرس و کار کردن با آن
- بخش دوم: کار با افزونههای مختلف وردپرس
در ادامه، از قدم اول که نصب وردپرس است شروع میکنیم و بعد به نصب افزونه و انتشار پست در وردپرس میپردازیم.
قدم اول: دانلود و نصب وردپرس
برای نصب وردپرس، بهتر است آن را از سایت رسمی WordPress دانلود کنید.
اگر هاست ندارید و فعلاً میخواهید وردپرس را روی کامپیوترتان داشته باشید و یاد بگیرید، مقالۀ آموزش نصب وردپرس روی لوکال هاست را بخوانید.
اگر هم هاست دارید، یکی از مقالههای زیر را باید بخوانید:
قدم دوم: تنظیمات وردپرس
لطفاً این تنظیمات را بادقت انجام دهید تا بعداً به مشکل نخورید.
بعد از ورود به پیشخوان وردپرس اگر از زبان فارسی استفاده کرده باشید، در پنل سمت راست بخش تنظیمات (یا Setting به انگلیسی) را مشاهده خواهید کرد. بخش تنظیمات وردپرس تقسیم به شش بخش مجزا می شود که در ادامه به تنظیم و بررسی آنها خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: وبلاگ چیست و چگونه بسازیم؟ آموزش ایجاد وبلاگ جدید ثبت و ساخت وبلاگ
تنظیمات عمومی
از تب تنظیمات، روی تنظیمات عمومی کلیک کنید.
در این بخش میتوانید ساعت، تاریخ، زبان سایت، ایمیل مدیر اصلی و عنوان سایت را مشخص کنید.
اگر در ایران حضور دارید پیشنهاد مینیم ساعت و تاریخ وبسایت خود را بر اساس ساعت و تاریخ رسمی ایران تنظیم کنید تا بعدتر به مشکل نخورید.
همچنین اگر وبسایت شما کاربرمحور است و نیاز به ثبتنام کردن کاربران دارید، در بخش عضویت، تیک گزینۀ «هر کسی میتواند نامنویسی کند» را بزنید.
توجه: در بخش ایمیل، یک ایمیل فعال که به آن دسترسی دارید وارد کنید، تا در زمان فراموشی رمز عبور و دیگر موارد مدیریتی که نیاز به تایید ایمیل باشد، بتوانید از ایمیلتان اقدامات لازم را انجام دهید.
تنظیمات بخش نوشتن
از تب تنظیمات روی «نوشتن» کلیک کنید.
در این بخش می توانید تمام تنظیماتی که مربوط به ویرایشگر و بخش مطلبگذاری وردپرس است انجام دهید. این تنظیمات عبارتند از: دسته پیشفرض نوشتهها و ساختار پیشفرض نوشتهها.
دسته پیشفرض نوشتهها، از قبل روی حالت «دسته بندی نشده» قرار گرفته است. یعنی اگر شما که دارید با وردپرس نوشتهای منتشر میکنید دستهبندی را انتخاب نکنید، به صورت اتوماتیک وارد دسته «دسته بندی نشده» میشود.
برای مثال، فرض کنید در حال نوشتن مقالهای در رابطه با پیراهن قرمز هستید؛ این مقاله باید در دسته پیراهن قرمز قرار گیرد، اما شما فراموش میکنید که دسته آن را مشخص کنید و پست را منتشر میکنید؛ وردپرس بهصورت پیشفرض دستهبندی مقاله را روی «دستهبندی نشده» میگذارد. اگر میخواهید این حالت پیشفرض را تغییر دهید، در این بخش روی یکی از دستهها کلیک کنید و حالت پیشفرض دسته را تغییر دهید.
ناگفته نماند که هر نوشته در وردپرس ساختاری دارد. برای مثال اگر شما زمینه فعالیت وبسایتتان ویدئو باشد، میتوانید نوشتهها را روی ساختار ویدئو تنظیم کنید. اگر فقط پادکست تولید میکنید، میتوانید ساختار نوشته را روی صدا تنظیم کنید. اما پیشنهاد میشود حالت پیشفرض آن را تغییر ندهید تا بعدتر به مشکل نخورید.
💡در صورت نیاز آموزش پست گذاشتن در وردپرس را بخوانید.
تنظیمات بخش خواندن
از تب تنظیمات بر روی گزینه خواندن کلیک کنید.
در بخش خواندن تنظیمات «صفحهنخست» و «نمایش به موتورهای جستجو» موجود است. میتوان گفت این تنظیمات جزو تنظیمات مهم وبسایتتان هستند.
فرض کنید که صفحه اصلی سایت شما، هنگامی که آدرس وبسایتتان را در آدرس بار مرورگر میزنید A است؛ حالا شما صفحهای دیگر مطابق با نیازهای خودتان طراحی میکنید و میخواهید که از آن صفحه به عنوان صفحه اصلی وبسایت نمایش دهید؛ در اینجا باید روی لیست بازشو صفحهای را که طراحی کردید انتخاب کنید.
گزینه نمایش به موتورهای جستجو یکی از گزینههای مهم وردپرس است.
هنگامی که کار سایتتان تمام نشده و در حال طراحی و ساخت وبسایت وردپرسی خود هستید، میتوانید این گزینه را فعال کنید، تا موتورهای جستجو مانند گوگل سایت شما را نبینند و صفحات خراب شما را وارد پایگاه داده خود نکنند.
اگر موتورهای جستجو هنگامی که در حال طراحی سایتتان هستید صفحات خراب و نیمهتمام را وارد پایگاه داده خود کنند، در آینده که بخواهید عملیات سئو را روی وبسایتتان پیاده کنید، دچار مشکلات زیادی خواهید شد.
پس این کار را نکنید و بعد از اینکه طراحی سایت تمام شد، این گزینه را غیرفعال کنید و سایتتان را به موتورهای جستجو نشان دهید.
تنظیمات بخش رسانه
در این بخش میتوانید، هر تنظیمی که مربوط به بخش رسانههای وردپرس (تصویر، ویدئو، فایل و…) است، مثل تنظیمات اندازه تصاویر و … را انجام دهید.
تنظیمات بخش پیوندهای یکتا
آدرس صفحات مختلف سایت از این قسمت تنظیم میشود.
در بخش تنظیمات عمومی، چند حالت نمایش آدرس وجود دارد، اگر وبسایت شما از نوع خبری و وبلاگی است، پیشنهاد می شود روی حالت «نام نوشته» قرار دهید.
اگر میخواهید برای دستهبندیهای وبسایتتان آدرس متفاوتی جز Category تعیین کنید، میتوانید از «مبنای دسته» استفاده کنید.
اگر میخواهید برای برچسبهای وبسایتتان آدرس متفاوتی جز tag تعیین کنید، میتوانید از «مبنای برچسب» استفاده کنید.
توجه: پیشنهاد میشود این عملیات را قبل از انتشار مقالات وبسایت انجام دهید و اگر محتوای زیادی روی وبسایتتان دارید، به این تنظیمات دست نزنید زیرا ارورهای 404 فراوانی ایجاد میکند و به سئو ضربه خواهد زد.
قدم سوم: آشنایی با بخشهای مختلف وردپرس
بخش بهروزرسانی: هنگامی که بهروزرسانی برای افزونهها و یا خود وردپرس موجود باشد، از طریق این بخش میتوانید بروز کنید.
هشدار: اگر از افزونه های پولی و خریداری شده استفاده می کنید ، آن هارا بروز نکنید و نسخه بروز شده آن را از وبسایتی که خریداری کردید دریافت نمائید.
بخش رسانه > کتابخانه: تمامی تصاویر و فیلمهای شما، در این قسمت نمایش داده میشود.
بخش رسانه > افزودن: امکان اضافه کردن یک تصویر، فیلم، فایل و … .
بخش نوشتهها > افزودن نوشته: اضافه کردن یک پست در وردپرس.
بخش نوشتهها > دستهها: مشاهده و افزودن یک دسته بندی به وردپرس جهت قرار گیری مطالب در آنها.
بخش نوشتهها > برچسبها: مشاهده و افزودن یک برچسب به وردپرس جهت قرار گیری مطلب در آنها.
تعریف برگه: برگه به صفحات وبسایت شما گفته میشود که قابلیت های متفاوتی نسبت به نوشته دارد.
برگه > افزودن برگه: یک برگه جدید به وبسایتتان ایجاد میکند.
برگه > همه برگهها: مشاهده و ویرایش برگه های ساخته شده.
دیدگاهها: نمایش تمامی کامنتها و دیدگاههای ثبتشده زیر مطالب شما.
قدم چهارم: تنظیمات قالب وردپرس
یکی از اصلیترین بخشهای هر وبسایت، قالب و ظاهر آن وبسایت است؛ خوشبختانه، یکی از ویژگیهای وردپرس متنوع بودن قالبها و ظاهر آن است.
بیش از31000 قالب وردپرسی در دسته های شرکتی، فروشگاهی، شخصی، آموزشی، حتی رزومه و عکاسی در دسترس کاربران هستند.
انتخاب یک قالب وردپرس متناسب با کسبوکار و نیازمندیهای شما میتواند روند طراحی سایت و دریافت نتیجه مورد نظر را تسریع کند. بهعنوان مثال، برای طراحی سایت شرکتی کافیست یکی از قالبهای سبک همان دسته را انتخاب و نصب کنید؛ سپس با استفاده از سفارشیسازی و تنظیمات پیشرفته، وبسایت خود را بدون کدنویسی کاملاً شخصی سازی کنید. اما برای انتخاب یک قالب فروشگاهی علاوه بر سرعت، باید امکانات موردنیاز را شامل شده یا حداقل با افزونههای مشابه سازگار باشد.
برای خرید یا دانلود قالب و افزونه وردپرس فارسی، سایت راست چین (https://rtl-theme.com) را چک کنید و برای نمونههای غیر ایرانی هم به بخش قالبهای وردپرس سر بزنید.
بخش نمایش > پوستهها: نمایش تمامی پوستههای شما که توسط وردپرس شناسایی میشود.
بخش نمایش > سفارشیسازی: از طریق این بخش میتوانید تغییرات ظاهری روی قالب ایجاد کنید.
بخش نمایش > فهرستها: نمایش و مدیریت منوهای سایت و تنظیم منوهای وردپرس.
بخش نمایش > ابزارکها: مدیریت و تنظیم المانهای وبسایت. برای مثال از طریق این بخش میتوانید در سمت راست وبسایت یک المان یا یک عکس اضافه کنید که در همه صفحات نمایش داده شود (سایدبار) یا اینکه میتوانید انتهای وبسایت چند عکس، متن، المان و … اضافه کنید تا در همه صفحات نمایش داده شود (فوتر).
قدم پنجم: تنظیمات افزونههای وردپرس
یکی دیگر از بخشهای مهم وردپرس که با آن زیاد سروکار خواهید داشت، بخش افزونههای وردپرس است.
افزونههای وردپرس به 2 دسته تقسیم می شوند:
افزونههای رایگان؛ که میتوانید به راحتی از مخزن وردپرس دانلود و نصب کنید
افزونههای پولی؛ که میتوانید از وبسایتهای وردپرسی ایرانی مثل راستچین و ژاکت دانلود و نصب کنید.
در ادامه به معرفی بخشهای مختلف افزونه خواهیم پرداخت.
بخش افزونه > افزونههای نصب شده: در این بخش هر افزونه فعال یا غیرفعال را میتوانید مشاهده و مدیریت کنید.
اگر افزونه X در وبسایت شما تداخل ایجاد میکند، برای غیرفعال کردن آن باید وارد بخش افزونههای نصب شده شوید و غیرفعالش کنید.
بخش افزونهها > افزودن: اگر نیاز به افزونهای داشته باشید، میتوانید بهراحتی از طریق این بخش، پس از دانلود افزونه، آن را آپلود کنید.
در ضمن بعد از مراجعه به بخش افزونههای نصب شده، افزونه مدنظرتان را را فعال کنید و تنظیمات آن را انجام دهید.
قدم ششم: انتشار اولین پست
برای انتشار و ویرایش مقاله در وردپرس میتوانید از بخش نوشتهها، مانند ویدئوی زیر اقدام کنید.
قدم هفتم: نصب افزونههای ضروری وردپرس
هنگامی که شما وردپرس را دانلود میکنید، از قبل هیچ افزونهای روی آن نصب نیست و اصطلاحاً خام است.
ولی خب یک سری افزونهها برای وردپرس ضروری هستند. در این بخش میخواهیم این افزونهها را معرفی کنیم.
افزونه فروشگاه ساز ووکامرس
یکی از اصلیترین و مهمترین افزونههای وردپرسی که میتوان به آن اشاره کرد، فروشگاهساز ووکامرس است. با کمک این افزونه میتوانید بهراحتی کسبوکار خودتان را آنلاین کنید و هر فروشگاه اینترنتی را که مد نظرتان بود را بسازید.
💡 در مقاله ووکامرس چیست، صفر تا صد و کلیه امکانات ووکامرس را توضیح دادهایم.
افزونه Yoast SEO
بدون شک، هتل بدون مشتری، هر چقدر هم که خوب باشد ورشکست خواهد شد. رابطۀ وبسایت و سئو هم به همین شکل است. یعنی چه؟
اگر وبسایت شما در موتورهای جستجو نمایش داده نشود، هرچقدر هم که کاربرپسند باشد سودی نخواهید کرد.
یکی از افزونههای قدرتمندی که برای سئوی وبسایتهای وردپرسی ساخته شده است، افزونه Yoast SEO نام دارد. این افزونه با راهنماییها و پیشنهادات مفیدش، کمک میکند تا در موتورهای جستجو رتبه بگیرید.
پیشنهاد مطالعه: آموزش Yoast SEO در کمتر از 19 دقیقه
افزونه فرم تماس 7
به کمک این افزونه میتوانید با کاربرانتان در ارتباط باشید و فرمهای تماس با ما ایجاد کنید و به پیامهای آنها پاسخ دهید.
افزونه Wordfence
بدون شک، یکی از چالشهای پیش روی شما، تامین امنیت کسبوکار آنلاینتان است. اگر وبسایت وردپرسی شما از امنیت قابل قبولی برخوردار نباشد، ممکن است توسط افراد سودجو هک شده و اطلاعات شما سرقت شود. برای آموزش افزایش امنیت وردپرس به این مقاله مراجعه کنید.
افزونههای بهینهسازی سرعت
یکی دیگر از موارد حائز اهمیت، بهینهسازی سرعت سایت است.
خوشبختانه در وردپرس راهها و افزونههای بسیار زیادی برای کاهش سرعت بارگذاری وجود دارد. دو مورد از بهترین افزونههای بهینهسازی سرعت سایت، Lite Speed Cache و WP-Rocket هستند.
افزونه Lite Speed Cache رایگان بوده و در مخزن وردپرس هم موجود است. اما افزونه WP-Rocket غیر رایگان بوده و برای دریافت آن باید حق اشتراک پرداخت کنید.
توجه: 10 تکنیک طلایی برای افزایش سرعت وردپرس را یاد بگیرید!
افزونه MailPoet
جمعآوری ایمیل کاربران همواره یکی از چالشهای وبمستران بوده است؛ چراکه برخی از کاربران هنگامی که از سایت شما خارج می شوند، آدرس وبسایتتان را فراموش میکنند و دیگر به سایت شما باز نخواهند گشت، در ارتباط بودن با کاربران وبسایت یکی از مهمترین اصول بازاریابی اینترنتی است.
افزونه Imagify
همیشه یکی از مشکلاتی که افزونههای بهینهسازی سرعت سایت داشتهاند، کم نکردن حجم تصاویر بوده. همیشه سعی کنید حجم تصاویر وبسایتتان از 50 کیلوبایت بیشتر نشود.
برای اطمینان از بهینه بودن حجم تصاویر میتوانید افزونه Imagify را نصب کنید.
۵ نکتهای که لازم است برای داشتن یک وبسایت وردپرس موفق بدانید!
قدم آخر: انتخاب میزبانی یا هاست مطمئن
یکی از اصلیترین چالشهای پیش روی شما به عنوان وبمستر، سرعت سایت و انتخاب هاست مناسب جهت قرارگیری وبسایت شما روی آن است. مجموعه ایرانسرور، با تلاش متخصصین و مهندسین خود، هاست وردپرس را ایجاد کرده است.
پیشنهاد ویژه برای شما که از دوستداران وردپرس هستید:
هاست وردپرسی ایرانسرور برای بهکارگیری کامل امکانات شگفتانگیز وردپرس طراحی شده تا سایتی کارآمد با سرعتی برقآسا داشته باشید
با هاست وردپرس ایرانسرور، سرعت فوقالعاده و امنیت پولادین را تجربه کنید.
خرید هاست وردپرس پشتیبانی : ۳۱۷۷۶-۰۵۱توجه: برای شروع کار با هاست وردپرس میتوانید کد تخفیف زیر را وارد و ۱5% صرفهجویی کنید.
wp-iranserver
مقالات پیشنهادی برای مطالعه بیشتر:
2 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
مطلب خوب و مفیدی بود، ازش استفاده کردم.فقط یک سوال دارم برای طراحی سایت با وردپرس حتما باید هاست وردپرس بخریم؟ و معیار اصلی برای خرید بهترین هاست وردپرس چیه
سلام زهرا جان
برای شروع اصلاً نیازی به هاست وردپرس نیست.
اگر در حال یادگیری هستی، میتونی کامپیوتر خودت رو به عنوان هاست استفاده کنی؛ در واقع میشه نصب وردپرس روی لوکال هاست که توضیحش رو تو مقاله زیر آوردیم:
https://blog.iranserver.com/install-wordpress-xampp/
اگر هم میخوای سایتت رو بالا بیاری و در دسترس باشه، ولی هنوز سایتت مبتدی هست و نیاز به منابع بالایی نداره میتونی از هاست لینوکس استفاده کنی.
بعدا که بازدید و محتوای سایتت زیاد شد، برای عملکرد بهتر، میتونی از هاست وردپرس استفاده کنی.
در کل هم پیشنهاد میکنم تو مقاله بهترین هاست (لینک زیر) با انواع هاست و موارد کاربرد هر کدومش آشنا بشی:
https://blog.iranserver.com/best-webhosting/