NGINX یک نرمافزار وب سرور با ماهیت “Open-source” است که چند نقش را ایفا میکند؛ یک تونل پروکسی معکوس، متعادلکننده بار و فرآیند ذخیرهسازی دادهها در سرور. این وب سرور با هدف عملکرد و پایداری بالا طراحی شد که امروزه نقش حیاتی در مدیریت تعداد زیادی از اتصالات را بهطور همزمان بهعهده دارد. ما هم در این مقاله خواهیم گفت Nginx چیست؟ و در ادامه با مباحثی مانند مزایا و معایب NGINX، کاربردها و نحوه تشخیص موقعیتهای مناسب برای استفاده از آن را یاد خواهید گرفت.
وب سرور NGINX چیست؟
اگر قصد خرید سرور مجازی یا سرور اختصاصی را داشته باشید، گذرتان به وب سرور (وب سرور چیست ؟) هم میخورد.
وب سرور NGINX ذات اصلی سرورهای دیگر را به ارث برده است؛ یعنی مسئولیت نگه داشتن اطلاعات سایتها و اپلیکیشنها، پردازش درخواست کاربران و ارسال پاسخ برای آنها را بهعهده دارد.
منظور از نرمافزار وب سرور، همان رابط بین کامپیوتر شما و سرور سایت است. هنگامیکه آدرس وبسایت (URL) را در مرورگر وب خود تایپ میکنید، درخواستی به وب سرور NGINX ارسال میشود.
NGINX درخواست شما را پردازش میکند و دادههای تقاضاشده را در قالب فایلهای HTML، CSS و جاوااسکریپت به مرورگرتان میفرستد. مرورگر این کدها را تفسیر و بهشکل صفحه نهایی و قابلدرک نشان میدهد.
چرا NGINX به وجود آمد؟
NGINX یک وب سرور است؛ وب سروری متن باز (Open Source) که پا را فراتر از مرزهای معمولی گذاشته است. امروزه از NGINX بهعنوان پراکسی معکوس و لود بالانسر سرورهای Http ،TCP و UDP استفاده میشود. همچنین این وب سرور برای پروتکلهای IMAP، POP3 و SMTP، نقش پراکسی را ایفا میکند.
در سال ۲۰۰۴ بود که “Igor Sysoev” مهندس نرمافزار روسی، برای حل مشکلی با نام “C10K Problem” این نرمافزار را طراحی و به بازار عرضه کرد.
C10K Problem بهمعنای مدیریت وبسوکتها برای اتصال همزمان 10 هزار کاربر است.
نرمافزاری که آقای سایسف ساخت، حجم بسیار پایینی داشت و درصد بسیار کمی از منابع را درگیر میکرد. این موضوع باعث بهوجود آمدن بیشترین سرعت در آن زمان شد؛ سرعتی بسیار بیشتر از قبل!
فراموش نکنید که بهطورمعمول افزایش سرعت، با بهبود عملکرد سایت و پلتفرم همراه میشود. این حقیقت راجعبه NGINX هم صدق میکند. با این اوصاف، سرعت بالا و کارایی بیشتر دو خصوصیت بسیار مهمی هستند که با نام NGINX در ذهن وبمسترها نقش میبندند.
بیشتر بخوانید: بهینه سازی سرور مجازی با ۹ راهکار جادویی
NGINX چگونه کار میکند؟
پیش از بررسی نحوه کارکرد NGINX، اجازه دهید معماری آن را توصیف کنیم؛ چون درک معماری کمک میکند تا نحوه کارکردش را بهخوبی متوجه شویم.
NGINX با استفاده از معماری رویدادمحور (Event-driven Architecture) عمل میکند. این معماری به وبسرور قهرمان ما اجازه میدهد تا چند اتصال را بهطور موثر مدیریت کند.
معماری رویداد محور (EDA) نوعی معماری نرمافزاری است که در آن، سیستمها به رویدادها یا تغییرات حالت واکنش نشان میدهند. برخلاف مدلهای سنتی درخواست-پاسخ (Request-response Models)، EDA بر ارتباطات غیرهمزمان تمرکز دارد. بنابراین سیستمها را قادر میسازد تا از یکدیگر جدا شوند، مقیاسپذیر باشند و پردازش بلادرنگ را بهراحتی انجام دهند.
حال میتوانیم با خیال راحت بهسراغ جواب سوالمان برویم: «NGINX چگونه کار میکند؟»
NGINX در هسته خود از یک فرآیند اصلی (Master Process) و چند فرآیند فرعی (Worker Process) که «فرآیندهای کارگر» هم نامیده میشوند، استفاده میکند.
فرآیند اصلی فایلهای پیکربندی را خوانده و ارزیابی میکند. همچنین این بخش مسئول مدیریت فرآیندهای فرعی است. درهمینحال، فرآیندهای فرعی پردازش لحظهای درخواستها را انجام میدهند.
برخلاف سرورهایی که برای هر درخواست فرآیند جدیدی میسازند، فرآیندهای کارگر در NGINX میتوانند هزاران درخواست همزمان را بپذیرند. این کار سربار روی سرور را کاهش میدهد و باعث افزایش ظرفیت NGINX برای مدیریت ترافیک سنگین شبکه میشود.
کاربران این وب سرور میتوانند ماژولهای اضافی را به هسته آن اضافه کنند تا قابلیتهایش را گسترش دهند.
نحوه کارکرد وب سرور NGINX در دنیای واقعی
ما سناریو زیر را برای شما طراحی کرده و نوشتیم؛ سناریویی که ممکن است همین حالا هم در حال تجربه کردنش باشید!
- آدرس “google.com” را در مرورگر کرومتان تایپ میکنید؛
- کروم یک درخواست به سرور گوگل ارسال میکند. این درخواست شامل اطلاعاتی مانند محتوای متنی، تصاویر و لینکهای داخلی بلاگ ایران سرور است؛
- NGINX در این مرحله وارد میشود و بهعنوان نقش اول در دریافت درخواست شما، قد علم میکند؛
- NGINX گوگل بهدنبال بهترین و پاسخگوترین سرور برای رسیدگی به درخواست شما میگردد. این انتخاب براساس عواملی مانند تعادل بار و در دسترس بودن سرور انجام میشود. سپس درخواست شما را به سرور نشانشده میفرستد؛
- سرور انتخابشده درخواست شما را پردازش و دادههای لازم (مقالهها، تصاویر و غیره) را واکشی (Fetch) میکند و آن را به NGINX اصلی میفرستد؛
- NGINX محتوا را از سرور دریافت و به مرورگر کروم شما ارسال میکند؛
- کروم دادهها را میگیرد، آنها را تفسیر میکند و صفحه موتور جستوجوی گوگل را روی مانیتور لپتاپ یا کامپیوترتان نمایش میدهد.
NGINX مناسب چه سایت هایی است؟
این وب سرور برای چند دسته از سایتها بهترین عملکرد و بازدهی را دارد که در لیست زیر، آنها را مشاهده میکنید.
وبسایتهای پربازدید
- پورتالهای خبری و پلتفرمهای چندرسانهای: وب سرور NGINX در انواع سیستم مدیریت محتوا و پلتفرمهایی با پوشش رویدادهای فوری خبری، بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد؛ چون این سایتها با افزایش ناگهانی ترافیک مواجه میشوند و NGINX بهخوبی این افزایشها را مدیریت میکند.
- فروشگاههای اینترنتی: با تعداد زیادی محصولات و تصاویر، سایتهای فروشگاهی میتوانند از ارائه محتوای استاتیک کارآمد توسط NGINX بهره ببرند.
- پلتفرمهای رسانههای اجتماعی: استریم دائمی ریلز در اینستاگرام و ویدیوهای تیکتاک، تعاملات سریع میلیونها کاربر و بهروزرسانیهای ثانیهای محتوا فقط با قدرت NGINX قابل پردازش و مدیریت هستند.
- پلتفرمهای پخش ویدیو: NGINX میتواند پهنای باند عظیم موردنیاز برای پخش ویدیوها را ممکن کند و محتوا را بهشکل کارآمدی در اختیار هر کامپیوتر و سیستم تقاضادهنده بگذارد.
شبکه توزیع محتوا (CDN)
- پلتفرمهای آنلاین: کلود گیمینگها بیشترین سود را از وب سرور NGINX میبرند؛ چون تاخیر آن کم و عملکردش بالا است.
CDN ایرانسرور
با CDN ایرانسرور، محتوای خود را در کمال سرعت و امنیت توزیع کنید.
فعالسازی رایگان پشتیبانی : ۳۱۷۷۶-۰۵۱
API Gateways و معماریهای میکروسرویس
- برنامههای Cloud-native: برنامههای مبتنیبر زیرساخت ابری با قدرت گرفتن از NGINX میتوانند ارتباط بین میکروسرویسها را بهخوبی مدیریت و تعادل بار را فراهم کنند.
ارائهدهندگان خدمات هاستینگ و سرور
- بسیاری از شرکتهای هاستینگ از NGINX برای تامین هاست اشتراکی و VPS ( VPS چیست) خود استفاده میکنند.
بانکهای اینترنتی
- تراکنشهایی با سرعت بالا و ایمن برای خدمات مالی، بهخصوص نئوبانکها ضروری هستند که NGINX بهخوبی از پس این سرعت و دقت برمیآید.
3 کاربرد NGINX در دنیای واقعی
سه مورد استفاده یا “Use Case” حیاتی برای NGINX وجود دارند که در ادامه با آنها آشنا میشوید.
1. تحویل کارآمد محتوای ثابت
مدیریت بهینه فایلهای استاتیک به ارائه یک تجربه کاربری رضایتبخش در سایتها کمک میکند. یکی از نقاط قوت اصلی NGINX، تحویل بهینه با بهرهوری بالا در زمینه ارائه محتوای Static است؛ محتواهایی که از فایلهای HTML، CSS، جاوااسکریپت و تصاویر تشکیل میشوند.
مزایای NGINX برای تحویل کارآمد محتوای ثابت
- پیدا کردن سریع محتوای استاتیک در صورت درخواست کاربر توسط وب سرور NGINX
- پردازش چند درخواست در یک زمان واحد بهشکل همزمان، بدون ایجاد وقفه یا اختلال در عملکرد سایر پردازشها
- ایندکس خودکار محتوا و امکان بازیابی و نمایش سریعتر محتوای استاتیک
- سرعت بخشیدن به زمان پاسخدهی سرور
2. ایجاد تعادل در بارهای ترافیکی روی چند سرور
NGINX بهعنوان یک متعادلکننده بار (Load Balancer) کارآمد شناخته میشود که در توزیع ترافیک ورودی وبسایت در چند سرور، مهارت عجیبوغریبی دارد. این وب سرور با توزیع یکنواخت درخواستها، متعادلسازی را تضمین میکند؛ بهطوریکه کاربران میتوانند مطمئن باشند که هیچ وظیفهای در اوج ترافیک سایت، بدون پردازش و پاسخ باقی نخواهد ماند.
مزایای NGINX برای ایجاد تعادل در بار سرور
- در دسترس بودن وبسایت بهشکل پایدار و مطمئن
- بهاشتراک گذاشتن بار بین چند سرور و کاهش خطر خرابی ناشیاز پردازش وظایف سنگین توسط یک سرور
- ادامه کار و فرآیند توسط سرورهای دیگر در صورت بروز خرابی یا مشکل در سرور اصلی
- افزایش عملکرد وبسرورها و طول عمر آنها بهدلیل توزیع وظایف روی سرورهای مختلف و جلوگیری از فرسودگی منابع آنها
- اجرای برنامههای وب در مقیاس بزرگ با اتکا به عملکرد بالای این وب سرورها
3. پروکسی معکوس
وقتی بخواهید در اینترنت گشتوگذار کنید و درعینحال هویتتان را مخفی نگه دارید، پروکسی شما را به اهدافتان میرساند. به این شکل که تمام درخواستهایتان ابتدا برای پروکسی فرستاده میشوند و سپس به مقصد میرسند. دریافت پاسخ هم بههمینشکل است.
“Reverse Proxy”، همانطور که از نامش مشخص است، برعکس عمل میکند؛ یعنی برای مخفی نگه داشتن هویت اصلی سرور استفاده میشود. برای مثال، NGINX در قالب یک Reverse Proxy، جلوی سرور قرار میگیرد و درخواستهای رسیده را دریافت و پردازش میکند. وظیفه ارسال پاسخ سرور هم بر دوش این نرمافزار است.
مزایای NGINX برای پروکسی معکوس
- بیشترین کاربرد و مصرف در معماریهای وب مدرن؛ معماری متمرکز بر سئو، تجربه خوب در موبایل و سرعت سایت
- عدم دسترسی کاربران خارج از شبکه به سیستمهای داخلی و کاهش حملات شایع شبکه مانند حمله DDos و حمله بروت فورس
7 تفاوت وب سرور NGINX و Apache؛ دو رهبر عرصه وب سرور
ابتدا نگاهی به آمارهای زیر که از سایت W3Techs بهدست آوردیم، بیندازید. این دادهها در آگوست 2024 جمعآوری و منتشر شدند:
طبق این آمار، NGINX 34% و آپاچی 29% از سهم وب سرورهای دنیا را به خود اختصاص دادهاند. این نمودار نشان میدهد که NGINX در دنیا طرفداران بیشتری نسبتبه آپاچی دارد.
پس باید تفاوتهای وب سرور NGINX و وب سرور آپاچی را بررسی کنیم تا به دلایل این محبوبیت پی ببریم. این تفاوتها در هفت جنبه زیر خلاصه میشوند:
آپاچی | NGINX | |
1. معماری | معماری مبتنیبر فرآیند
مدیریت هر درخواست توسط یک رشته یا فرآیند جداگانه مصرف بیشتر منابع در اوج ترافیک بهدلیل نیاز به منابع اختصاصی برای هر اتصال |
معماری ناهمزمان و رویدادمحور
رسیدگی به چند درخواست در یک رشته واحد کارآمدی بیشتر نسبتبه آپاچی در مدیریت سطوح بالای اتصالات همزمان بدون مصرف منابع زیاد |
2. بهترین عملکرد | پلتفرمهایی با محتوای پویا بهدلیل پشتیبانی قوی از زبانها و ماژولهای برنامهنویسی مختلف
پردازش درخواستهای پویا بهصورت مستقیم |
سایتهایی با محتوای ایستا مانند تصاویر، CSS و جاوااسکریپت
ارائه فایلهای استاتیک با سرعتی بیشتر از سرور آپاچی |
3. پیکربندی و انعطافپذیری | سیستم پیکربندی انعطافپذیرتر نسبتبه NGINX
امکان پیکربندی در سطح دایرکتوری با اعمال تغییرات در فایلهای htaccess تغییر تنظیمات در فایلهای سایت بدون نیاز به دستکاری فایل پیکربندی اصلی |
عدم پشتیبانی از فایلهای htaccess
انجام تمام تنظیمات در فایل پیکربندی اصلی انعطافپذیری محدود درعین پیکربندی ساده ارائه عملکرد بهتر نسبتبه آپاچی در فرآیند رسیدگی به درخواستها؛ بهدلیل کاهش مراحل خواندن فایل |
4. مدیریت ماژولهای سایت | پشتیبانی از ماژولهای قابلبارگذاری با ماهیت پویا؛ ماژولهایی با امکان اضافه یا حذف شدن به سرور بدون راهاندازی مجدد آن | اجبار به کامپایل ماژولها در زمان ساخت و پیادهسازی سرور
نسخه سازمانی مناسب برای پشتیبانی از ماژولهای پویا سفارشیسازی سادهتر در مقایسه با آپاچی |
5. امنیت | امن
دارای پایگاه کد بزرگتر در برابر NGINX ایجاد پیچیدگی در پیکربندی ایمن؛ بهعلت برخورداری از سیستم ماژول گسترده |
برخورداری از پایگاه کد کوچکتر نسبتبه آپاچی
کاهش سطح حمله به وب سرورهای NGINX و برقراری امنیت بیشتر افزایش امنیت با اتکا به پیکربندی متمرکز |
6. موارد استفاده | سفارشیسازی گسترده تنظیمات سرور و سایت
نیاز به پشتیبانی از محتوای پویا ضرورت حضور سیستم پیکربندی انعطافپذیر در سایت برنامههایی با نیاز گسترده به پردازش پویا پلتفرمهای چندکاره و نیازمند به ادغام با ماژولهای مختلف |
سناریوهایی با اولویت بالا در عملکرد بهینه
مناسبترین گزینه در پلتفرمهایی با محتوای استاتیک انجام تعداد زیادی از اتصالات همزمان بهطور موثر راهاندازی سیستم پروکسی معکوس در معماریهای پیچیده و مدرن متعادلکننده بار در سرورهای چندگانه مانند CDN |
7. تمرکز بر | پوشش طیف وسیعی از ویژگیها و ماژولها
انعطافپذیری بیشتر روی پیکربندیهای پیچیده |
تمرکز بر عملکرد و کارایی
اولویت دادن به پیکربندی سادهتر با ارائه قابلیتهای داخلی کمتر نسبتبه آپاچی |
مزایا و معایب NGINX
مزایا و معایب NGINX را باید باهم درنظر بگیریم تا انتخاب منطقیتری داشته باشیم. در ادامه با این موارد آشنا خواهید شد.
مزایای NGINX
- پشتیبانی از آخرین نسخه پروتکل اینترنت با نام IPv6
- پشتیبانی از پروتکل دودویی FastCGI همراه با Caching
- پشتیبانی از پروتکل ارتباطی WebSockets
- مدیریت فایلهای Static بهشکلی بهینه و کارآمد
- مرتبسازی فایلها با فهرستسازی آنها
- ایجاد فهرست برای فایلها بهصورت خودکار
- پشتیبانی از SSL/TLS بهوسیله SNI
- متنباز و رایگان
- حجم کم و عدم نیاز به منابع سختافزاری قوی
- امکان مدیریت بیشاز ۱۰ هزار کاربر بهصورت همزمان
- تطبیق با مقیاسپذیریهای گسترده
- امکان پیکربندی سرور با رابط کاربری ساده و قابلدرک توسط مبتدیان
معایب NGINX
- جامعه استفادهکنندگان بزرگتر آپاچی نسبتبه NGINX
- ماژولهای کمتر نسبتبه آپاچی
- عملکرد ضعیف روی هاست ویندوز
- انعطافپذیری محدود نسبتبه آپاچی بهدلیل کانفیگ با یک فایل
- محدودیت قابلیتهای سفارشیسازی برای سرورهای خاص
- عدم پشتیبانی از .htaccess
- جامعه پشتیبانی محدود و چالش در گستردگی ماژولها و بهروزرسانیها
- پیچیدگی در راهاندازی محتوای پویا بهدلیل نیاز به سرور پشتیبان
تفاوت NGINX و NGINX Plus
در ادامه به اصلیترین پارامترها در تفاوت NGINX – نسخه منبع باز این وب سرور – و NGINX Plus اشاره خواهیم کرد.
ویژگی | NGINX | NGINX Plus |
لایسنس | منبع باز | تجاری و الزام به خرید |
پشتیبانی | مبتنیبر جامعه مصرفکنندگان | پشتیبانی فنی از سوی افراد متخصص |
Load Balancing | پایه | متعادلسازی بار بهشیوههای پیشرفته (“Session Persistence”، “Health Checks” و برخورداری از الگوریتمهای متعادلکننده بار) |
کش کردن محتوا | پایه | کش پیشرفته (“Cache Warming” و ادغام با ذخیرهکنندههای مبتنیبر کلید-مقدار) |
پیکربندی پویا | محدود | پیکربندی پویا بدون بارگیری مجدد فرآیند |
امنیت | قابلیتهای پایه | قابلیتهای امنیتی پیشرفته (“IP Reputation”، “WAF” و “Rate Limiting”) |
نظارت و تجزیهوتحلیل | پایه | پیشرفته (“Metrics”، “Logging” و “Reporting”) |
ویژگیهای Application Delivery Controller (ADC) | محدود | ویژگیهای جامع ADC (تعادل بار Geo-IP”، “Application Acceleration”) |
مدیریت API | محدود | پیشرفته (“Rate Limiting”، احراز هویت، مجوز ورود) |
پشتیبانی از HTTP و TCP/UDP | ✅ | ✅ |
اعمال پروکسی معکوس با شیوههای HTTP, FastCGI, memcached, SCGI, uwsgi | ✅ | ✅ |
HTTP/2 Gateway | ✅ | ✅ |
جایگزین های وب سرور NGINX
انتخاب بهترین جایگزین های وب سرور NGINX به نیازهای خاص شما مانند الزامات عملکرد، سادگی در استفاده، مجموعه ویژگیها و بودجهتان بستگی دارد. بنابراین در ادامه جایگزینهای این وب سرور را در دستهبندیهای مختلف گنجاندهایم تا انتخاب سادهتری پیشرو داشته باشید.
جایگزین های منبع باز
نام وب سرور | Lighttpd | Apache HTTP Server | Caddy | Traefik |
ویژگیها و دلایل انتخاب بهعنوان جایگزین NGINX | سرعت
اشغال فضای کمی از حافظه بهترین انتخاب برای سایتهای پرترافیک |
بالغ و پرکاربرد
اکوسیستم گسترده با پشتیبانی از ماژولهای متنوع جامعه (Community) فعال و حمایتگر |
مدرن و آسان در استفاده
پشتیبانی خودکار از HTTPS تمرکز بر بهینهسازی تجربه توسعهدهندگان پیکربندی آسان ماژولهای داخلی برای توسعه سیستم و گسترش عملکرد آن |
قابلیت پروکسی معکوس قدرتمند برای HTTP
دارای ویژگی متعادلکننده بار انعطافپذیر مناسب معماریهای میکروسرویس آسانکننده فرآیند استقرار میکروسرویسها ادغام با تکنولوژیهای مدرن زیرساخت خودپیکربندی خودکار بدون اتکا به عوامل انسانی یا ابزارهای جانبی |
جایگزینهای تجاری
نام وب سرور | LiteSpeed Web Server (LSWS) | OpenLiteSpeed |
ویژگیها و دلایل انتخاب بهعنوان جایگزین NGINX | عملکرد عالی
سازگار با سیستمهای مدیریت محتوای معروف ازجمله وردپرس سازگاری بالا با ماژولهای آپاچی |
نسخه منبع باز LiteSpeed
تعادل خوب میان عملکرد و ویژگیهای مهم برای سایتهای کوچک تا متوسط |
جایگزین های معروف
نام وب سرور | HAProxy | Varnish | Microsoft IIS | Envoy |
ویژگیها و دلایل انتخاب بهعنوان جایگزین NGINX | متعادلکننده بار TCP/HTTP
منبع باز امکان شخصیسازی بالا برای وب سرورهایی با تنظیمات خاص توانایی مدیریت تعداد زیادی از اتصالات بهصورت همزمان |
شتابدهنده HTTP (HTTP Accelerator)
کارایی بالا ماهیت اصلی: شبکه تحویل محتوا (CDN) کشکننده پروکسی معکوس افزایش سرعت تحویل محتوای ایستا و پویا بهمیزان قابلتوجه |
بهترین انتخاب برای هاست ویندوز
ادغام عالی با محصولات مایکروسافت |
پروکسی توزیعشده با کارایی بالا
سازگاری بالا با سرویسها و اپلیکیشنهای مستقل و بدون وابستگی گذرگاه ارتباطی برای معماریهای بزرگ میکروسرویس |
از کجا بفهمیم وب سرور ما انجین ایکس است یا آپاچی؟
چهار روش سریع و ساده برای انجام اینکار عبارتند از:
1. چک کردن هدر سرور
- از ابزارهای “Inspect” در کروم یا “Developers” فایرفاکس برای اینکار استفاده و با کلیک راست در صفحه وبسایتتان، روی گزینه «Inspect» یا «Inspect Element» کلیک کنید؛
- به تب “Network” بروید و درخواست HTTP را پیدا کنید؛
- حال بخش “Header” را بررسی کنید: هدر “Server” نرمافزار وب سرور را نشان میدهد.
مثال:
- اگر هدر “Server” “Apache/2.4.53 (Ubuntu)) را نشان دهد، وب سرور شما آپاچی است؛
- اگر “nginx/1.26.2” را نشان دهد، یک سرور NGINX است.
نکته: برخی از سایتها بهدلیل استفاده از یک پروکسی معکوس یا متعادلکننده بار، وب سرور را پنهان کرده و امکان نمایش آن را میبندند.
2. بررسی فایلهای پیکربندی سرور
- بهطور معمول میتوانید فایلهای پیکربندی را در مسیر “/etc/nginx” برای NGINX و “/etc/httpd” یا “/etc/apache2” برای Apache پیدا میکنید؛
- بهدنبال فایل پیکربندی اصلی با نام “nginx.conf” در وب سرور NGINX و “httpd.conf” یا “apache2.conf” برای آپاچی بگردید. جواب سوال «از کجا بفهمیم وب سرور ما انجین ایکس است یا آپاچی» را در این فایلها پیدا خواهید کرد.
3. بررسی فرآیندهای درحال اجرا
- در کامپیوتر خود از دستور “ps” استفاده کنید. این دستور فرآیندهای در حال اجرا را روی سیستم شما فهرست میکند؛
- به دنبال فرآیندهای مربوطبه وب سرور باشید که در وب سرور NGINX با “NGINX: nginx” و در آپاچی با “httpd” یا “apache2” ممکن است.
مثال در محیط CMD یا Shell ویندوز یا Bash مک
4. استفاده از ابزارهای تشخیص وب سرور
- ابزارها و اسکریپتهای آنلاینی وجود دارند که بهطور خاص برای شناسایی سرورهای وب طراحی شدهاند؛ مانند “Wappalyzer” و “Wireshark”.
- البته باید این نکته را بهخاطر داشته باشید که وب سرور سایتهای معروف در این ابزارها نمایش داده نمیشوند و دلیل آن هم مسائل امنیتی مربوطبه حمله بروت فورس و حمله DDos و سایر هکهای شبکه هستند.
- اگر به وبسایت دسترسی دارید، بررسی هدر سرور بهترین گزینه خواهد بود.
آنچه در NGINX و کاربردهای آن خواندیم
بهطورکلی، وب سرور NGINX یک ابزار همهکاره است که آن را بهعنوان استانداردی یکپارچه و مشهور در فناوری سرورهای امروزی میشناسیم. این شهرت و محبوبیت بهدلیل عملکرد، مقیاسپذیری و انعطافپذیری آن در انجام وظایف مختلف رقم خورده است. هر وبسایتی که سرعت، مقیاسپذیری و قابلیتاطمینان را در اولویت قرار دهد، میتواند از NGINX بیشترین بهره را ببرد. نسخه NGINX Plus دارای ویژگیهای پیشرفتهتر، پشتیبانی بهتر و سطح کاربری تجاری است؛ درحالیکه NGINX رایگان و منبع باز است که بهترین تناسب را با سایتهای کوچک و کمترافیک دارد.
نظر شما درباره NGINX چیست؟ اگر پس از خواندن این مقاله به فکر خرید این وب سرور افتادید، انتخاب شما کدام شرکت هاستینگ است؟ همکاران ما در ایران سرور پذیرای دیدگاه ارزشمند شما هستند. کارشناسان تیم ایران سرور هم میتوانند در زمینه خرید بهترین هاست که متناسببا نیازهای شما است، راهنمایی و مشاوره لازم را ارائه دهند.
سوالات متداولی که شما میپرسید
- NGINX چیست و چه وظایفی دارد؟
NGINX یک وب سرور منبع باز است که بهدلیل کارایی و عملکرد بالای خود شناخته شده است. این وب سرور بهترین عملکرد را در مواجه با محتوای ثابت، کش کردن محتوا، ایفاکننده نقش پروکسی معکوس و متعادلکننده بار سرور در درخواستهای HTTP و TCP دارد.
- چه چیزی NGINX را از وبسرورهایی سنتی مانند آپاچی متمایز میکند؟
NGINX رویدادمحور و ناهمزمان است؛ دو ویژگی کارآمد که به این وب سرور اجازه میدهند تا تعداد زیادی از اتصالات همزمان را بهطور موثر، در مقایسه با آپاچی مدیریت کند.
- NGINX برای چه سایتهایی مناسب است؟
NGINX در مدیریت وبسایتهای پرترافیک، ارائه محتوای استاتیک، متعادلکننده بار برای سرورهای بکآپ متعدد و بهبود عملکرد وبسایتها از راه کش کردن محتوا، نسبتبه دیگر وب سرورها برتری دارد.
- مزایای NGINX چیست؟
سه مزیت بارز NGINX عبارتند از: 1) منبع باز، 2) حجم کم و عدم نیاز به منابع سختافزاری قوی و 3) پشتیبانی از جدیدترین تکنولوژیها مانند IPv6 و FastCGI.
- معایب NGINX چیست؟
سه نقطه ضعف NGINX: 1) عدم پشتیبانی از .htaccess، 2) عملکرد ضعیف روی هاست ویندوز و 3) ماژولهای کمتر نسبتبه آپاچی.
منابع: