یکی از چالشهایی که کارشناسان تولید محتوا – چه مبتدی و چه حرفهای – با آن دستوپنجه نرم میکنند، استفاده از کلمات کلیدی در محتوا است. گاهی آنقدر تعداد کلمات زیاد است که نمیدانیم آنها را کجای نوشته جای دهیم و گاهی هم یادمان میرود که قرار گرفتن کیوردها در بخشهای اصلی مقاله، چه تاثیری میتواند داشته باشد.
📌 خلاصه، برای اینکه بتوانید یک محتوای سئو شده و شسته رُفته بنویسید، این مقاله را برایتان حاضر کردهایم و میخواهیم صفر تا صد کار با کلمات کلیدی، از نحوۀ پیدا کردن کیوردها گرفته، تا توزیع آنها در مقاله را توضیح دهیم.
لطفاً اگر این مقاله برایتان مفید بود، آن را با دیگر نویسندهها نیز بهاشتراک بگذارید :) ❤️
منظور از کلمات کلیدی چیست؟
کلمات کلیدی یا عبارات کلیدی، عناصری هستند که محتوای صفحۀ شما را بیان میکنند. در واقع شما میخواهید با این کلمات در نتایج موتور جستجو (گوگل) رتبه بگیرید و از طرفی هم کاربران، با جستجوی کلمات کلیدی، به وبسایت شما برسند.
مثلاً موضوع مقالۀ من درباره بهترین گیاهان برای نگهداری در آپارتمان است. کیورد اصلی و متمرکز این مقاله، گیاهان آپارتمانی است. یعنی، کاربران با جستجوی عبارت «گیاهان آپارتمانی» میتوانند به مقاله من برسند و آن را مطالعه کنند.
یک نکته: ممکن است برایتان سوال باشد که چطوری این کلمات را پیدا و انتخاب میکنیم؟ فعلاً عجله نکنید و بیایید با مفاهیم پایه آشنا شویم و بعد به این موضوع بپردازیم.
چرا کلمات کلیدی برای سئو مهم هستند؟
اول از همه، کلمات کلیدی بینش ما را زیاد میکنند. یعنی چه؟ یعنی ما با افکار کاربران و عباراتی که جستجو میکنند آشنا میشویم. به علاوه، میتوانیم محتوایی را برای آنها تهیه کنیم که مرتبط و خیلی نزدیک به نیازشان باشد.
در واقع، کلمات یا عبارات کلیدی، نقطه اتصال بین کسبوکار (وبسایت)، کاربران و گوگل هستند. شما با کلمات کلیدی موضوع و محتوای صفحاتتان را به گوگل میگویید و کاربران از طریق گوگل و با همان کلمات، محتوای شما را پیدا میکنند.
حالا سود کلمههای کلیدی برای ما و کسبوکارمان چیست؟
ما با تولید محتوا برای کلمات کلیدی پرجستوجو، ترافیک سایتمان را زیاد میکنیم و به تبع آن، میتوانیم انتظار فروش و درآمد بیشتر داشته باشیم.
دقت کنید که هرجا اسم گوگل آمد، بحث SEO هم مطرح است و خب مشخص است که ما چطور با تحقیق کلمات کلیدی میتوانیم از کیوردها نهایت استفاده را برای افزایش ورودی وبسایت، معرفی محصولات و فروش ببریم.
تحقیق کلمات کلیدی به چه معناست؟
به فرآیند تجزیه و تحلیلِ عبارات جستوجو شده توسط کاربران، با هدف استخراج دادهها و استفاده از نتایج فرایند در بازاریابی و سئو، تحقیق کلمات کلیدی یا Keyword Research گفته میشود.
تحقیق کلمات کلیدی بیشتر به درد بازاریابی محتوایی، استراتژی محتوا و سئو میخورد؛ برای همین در این مقاله که در رابطه با کلمات کلیدی در مقاله است، خیلی وارد آن نمیشویم. البته اگر سوالی در این رابطه دارید، بپرسید تا راهنماییتان کنیم.
چگونه کلمات کلیدی مقاله را پیدا کنیم؟
خب؛ برویم سر اصل مطلب!
به عنوان یک نویسنده یا کارشناس تولید محتوا، از کجا باید برای مقالههایی که مینویسیم کلمه کلیدی پیدا کنیم؟
شما معمولاً 2 راه پیش پایتان دارید:
- کارفرما یا تیم سئو، خودشان کلمات کلیدی را در اختیار شما میگذارند
- با استفاده از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی میتوانید کلمات مورد نیاز را استخراج کنید
راه اول که نیازی به توضیح ندارد؛ اما درباره راه دوم، در بخش بعدی صحبت میکنیم.
آشنایی با ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی
ابزارهای مختلفی برای تحقیق کلمات کلیدی وجود دارند؛ از جمله: کیورد پلنر گوگل، KWFinder، Semrush، گوگل ترندز و MOZ.
ولی خب کیورد پلنر و KWFinder از نظر امکانات، دسترسی و قیمت، انتخاب بهتری هستند و میخواهم کمی شما را با آنها آشنا کنم.
گوگل کیورد پلنر
کیورد پلنر بخشی از ابزار Google Ads است. Google Ads چیست؟ ابزاری برای نمایش تبلیغات در نتایج جستجوی گوگل که فعلاً اصلاً با آن کاری نداریم.
گوگل برای استفادۀ کیورد پلنر پولی از شما دریافت نمیکند؛ اما…
برای اینکه بتوانید اطلاعات دقیقی را با استفاده از Keyword Planner استخراج کنید، باید حتماً داخل حساب گوگل ادزتان مبلغ ناچیزی موجود باشد. برای اینکه از دردسرهای این کار خلاص شوید، برخی شرکتها اکانتی به اسم کیورد پلنر میفروشند که همان گوگل ادز با یک شارژ اولیه است و معمولاً 3 تا 6 ماه میتوانید از آن استفاده کنید.
🥇برای خرید اکانت کیوردپلنر از سایت افراک روی لینک کلیک کنید.
KWFinder
کیورد فایندر، ابزاری است که مخصوص Keywords Research ساخته شده. برای همین هم – به نظر من – از کیورد پلنر کمی بهتر و استفاده از آن راحتتر است. برای استفاده از KWFinder باید حتماً اکانت تهیه کنید.
با کمی جستوجو در اینترنت میتوانید افرادی را که اکانت KWFinder میفروشند پیدا کنید.
حالا که اطلاعات لازم را دربارۀ کلمات کلیدی و روشهای پیدا کردن آنها یاد گرفتید، بیایید ببینیم که موقع نوشتن مقالههای وبلاگ، چند نوع کلمه کلیدی داریم و چطوری باید از آنها در متن استفاده کنیم.
آشنایی با انواع کلمات کلیدی (مرتبط با محتوا)
کلمههای کلیدی را به شکلهای مختلفی میتوان دستهبندی کرد. مثلاً در بازاریابی، کیوردهایی بر اساس جغرافیا، برند، رقبا، محصول و … داریم. یا برای خریدارن کیوردها را به سه دستۀ Informational، Navigational و Transactional تقسیم میکنیم.
منتها در بحث نوشتن محتوا، به این کیوردها خیلی کار نداریم؛ شما به عنوان نویسنده یا کارشناس محتوا، بهتر است کیوردهای هر مقاله را در 3 گروه زیر تقسیم کنید: 👇
- کیوردهای اصلی (Primary): کیوردی که دقیقاً موضوع اصلی مقاله را بیان میکند و میخواهیم در آن کلمه رتبه بگیریم => گیاهان آپارتمانی
- کیوردهای ثانویه (Secondary): تکمیلکنندۀ کیورد اصلی هستند و میشود گفت که جستجوی کمتری دارند => بهترین گیاه آپارتمانی
- کیوردهای تکمیلی یا اضافه (Additional): معمولاً طولانیتر از دو دسته قبلی هستند. کیوردهای Long Tail یا طولانی => گیاهان آپارتمانی مقاوم به کم نوری
تعداد کلمات کلیدی، به موضوع و طول مقاله بستگی دارد. اما معمولاً در هر مقاله میتوانیم از 3 الی 8 کیورد استفاده کنیم. یعنی 1 کلمه کلیدی اصلی، 1 الی 3 کیورد ثانیه و 1 الی 4 تا کیورد تکمیلی.
‼️ استفاده از بیشتر از 8 کلمه کلیدی (با فرض اینکه محتوایتان خیلی طولانی نیست) گاهی اوقات برای گوگل اسپم تلقی میشود؛ گاهی حتی گوگل موضوع اصلی مقاله را متوجه نمیشود و در کل باعث میشود محتوایتان رتبه خوبی نگیرد.
پس برای اینکه زحماتتان هدر نرود و مقالهتان دیده شود، به کلمههای کلیدی دقت کنید.
بعد از دستهبندی کیوردها، سوال این است که کدام کلمه را کجا استفاده کنیم؟!
استراتژی توزیع و نوشتن کلمات کلیدی در مقاله
اول بیایید با هم قرار بگذاریم که این نکته مهم را هیچوقت فراموش نکنیم:
برای توزیع کلمات کلیدی، اولویت این است که همهچیز در طبیعیترین شکل خود باشد و نباید به زورِ فرمولهای مندرآوردی کلمهای را در جایی قرار دهیم! مثلاً مقدمۀ زیر را که مربوط به مقالهای با موضوع «هاست خوب» است ببینید 👇
این مقدمه دقیقاً مثل آشی با بیشتر از 10 تا کلمۀ کلیدی شده که در آن همهچیز پیدا میشود؛ از هاست ارزان بگیرید تا خرید هاست! این حالت غیرطبیعی و اسپم (Keyword Stuffing) است. برای اینکه نوشتههایتان از حالت طبیعی خارج نشود، به مفهوم کلیدی مقاله و چیزی که واقعاً میخواهید بیان کنید، توجه داشته باشید.
ناگفته نماند که قدیمترها، یک فرمولی هم برای توزیع کیوردها در مقاله باب شده بود که به آن چگالی کلمات کلیدی میگویند.
منظور از چگالی کلمات کلیدی چیست؟
به نسبت دفعات تکرار یک کلمه، به کل کلمات مقاله، چگالی کلمات کلیدی گفته میشود. مدتی مُد شده بود که برای سنجش کیوردها در مقاله چگالی آنها را اندازه میگرفتند و میگفتند: اگر چگالی مساوی 2% شد و در هر 100 کلمه، 2 بار کیوردمان تکرار شد، یعنی خوب کار کردهایم!
اما واقعیت این است که الگوریتمهای گوگل، بیشتر از اینکه به تعداد تکرار کلمات کلیدی دقت کنند، روی مفهوم کلیدی و تجربه کاربران از مقاله شما تمرکز دارند.
طبق گفته Matt Cutts (سرپرست سابق تیم وباسپم گوگل)، هیچ چگالیِ کلمه کلیدی ایدهآلی برای گوگل تعیین نشده و چگالی از فاکتورهای رتبهبندی گوگل نیست. استفاده بیشازحد از کلمات کلیدی هم نتیجه منفی در پی خواهد داشت.
کجاها کلمات کلیدی اصلی را به کار ببریم؟
دیگر موقع عمل کردن فرا رسیده است! تا یادمان نرفته بگوییم که شما میتوانید کیوردها را هر زمان که خواستید (قبل از نگارش، حین نگارش و بعد از نگارش مقاله) اضافه کنید؛ نکته هم همانی است که قبلاً گفتیم: همهچیز باید طبیعی باشد و مخاطب را آزار ندهد!
خود من بیشتر اوقات قبل از اینکه شروع به نوشتن کنم، نگاهی به کلمههای کلیدی میاندازم؛ ساختار مقاله (تیترهای اصلی) را مشخص میکنم و بعد میروم سراغ نوشتن محتوا. اغلب هم هر چند وقت یک بار، با سرچ کنسول گوگل مقاله را چک میکنم و اگر نیاز باشد، کیوردها را بهینهتر میکنم. (به شما هم همین روش را توصیه میکنیم.)
برگردیم به جواب سوال اصلی و جاهایی که بهتر است کیورد استفاده شود.
1. عنوان سئو (Title Tag)
اولین برخورد کاربرانی که از طریق گوگل جذب محتواهای شما میشوند، با دیدن عنوان سئو رقم میخورد. یک عنوان خوب، هم به گوگل موضوع مقاله را میرساند و هم کاربران را ترغیب به کلیک کردن میکند.
تعداد کاراکترهایی که میتوانید در عنوان سئو استفاده کنید، زیاد نیست. پس یک کلمه کلیدی اصلی (و گاهی یک کلمه ثانویه) برای آن کفایت میکند.
دقت کنید که عنوان سئوی مقاله به هیچوجه نباید طولانی باشد؛ باید خوانا و جذاب باشد و کاربر را مجذوب کند!
Pro Tip: کاربرانی که مقاله را از گوگل پیدا میکنند، با کاربرانی که خواننده ثابت هستند یا در شبکههای اجتماعی شما را دنبال میکنند، فرق دارند. اغلب کاربرانی که در گوگل موضوعی را جستجو میکنند سوالی در ذهنشان دارند. مثلاً: نحوۀ نصب ویندوز یا فرهنگ سازمانی چیست؟
برای اینکه آنها را جذب کنید، در عنوان و توضیحات سئو، نشان دهید که بهترین جواب را برایشان دارید و اگر میتوانید، کمی کنجکاوشان کنید.
2. توضیحات متا (Meta Description)
متا دیسکریپشن توضیح خلاصهای دربارۀ مقالۀ شماست که به کاربران کمک میکند موضوع را درک کنند و تصمیم بگیرند که آن را بخوانند یا نه.
آیا متا دیسکریپشن یکی از فاکتورهای گوگل برای رتبهبندی است؟
نه! اما دلیل اهمیت متا دیسکریپشن این است که روی تصمیمگیری کاربران تاثیر میگذارد و از طرفی، گوگل هم به رفتار کاربران توجه ویژهای دارد. استفاده از یک یا دو کلمه کلیدی در توضیحات متا، باعث میشود که چشم کاربر به این کلمات بخورد و سریعتر مقصدش را پیدا کند.
اگر به تصویر بالا دقت کنید، میبینید که کلمات کلیدی Bold شدهاند و کاربر سریع میتواند متوجه آنها شود.
توجه: اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکنید، برای نوشتن توضیحات متا و عنوان سئو، افزونۀ YOAST را نصب کنید.
3. عنوان اصلی مقاله
گوگل، عنوان اصلی مقالۀ شما را با توضیحات متا و عنوان سئو زیر یک چتر میبرد تا تصویری از محتوای شما بهدست آورد. وجود کلمه کلیدی در عنوان، آن هم به شکل طبیعی، مفید است و به درک بهتر مقاله توسط گوگل کمک میکند.
از طرف دیگر، کاربران ثابت سایت شما، موقع اسکرول کردن وبلاگ، این عنوان را میخوانند و اگر حس کنند برایشان مزیتی دارد، روی آن کلیک میکنند. پس علاوهبر اینکه از کلمه کلیدی استفاده میکنید، عنوان را طوری بنویسید که مزیت مقاله را بازتاب دهد یا مخاطب را کنجکاو کند.
4. مقدمۀ مقاله
آنالیزها نشان داده است که توجه کاربران به بخشهای ابتدایی صفحه، تصاویر و تیترها، از بقیۀ جاها بیشتر است. نقشه یا Heatmap زیر را که برای سایت گاردین است ببینید.
به شکل F که در صفحه ایجاد شده دقت کنید. این F برای ما فارسیزبانان برعکس میشود؛ چون صفحه را از راست به چپ میخوانیم.
طبق این آنالیز، توجه کاربران به مقدمه مقاله زیاد است. پس حتماً در مقدمه یا 200 کلمۀ اول، از کلمه یا عبارت کلیدی اصلی – بدون آسیب زدن به کیفیت متن – استفاده کنید. راستی، گوگل هم 200 کلمه اول محتوای شما را بررسی میکند؛ پس گوگل را با کیوردهای اضافی گیج نکنید!
Pro Tip: بیشتر خوانندهها، مقالۀ شما را بر اساس مقدمه قضاوت میکنند و اگر مقدمۀ خوب و وسوسهکنندهای بنویسید، با اشتیاق به خواندن آن ادامه میدهند!
5. تیترهای داخلی مقاله
تتیرهای داخلی مقاله که به آنها سرتیتر، Heading و سرنویس هم گفته میشود، هم برای موتور جستوجوی گوگل و هم برای کاربران مهم هستند. چرا؟
این تیترها، کاربران را برای خواندن مقاله هدایت میکنند و در یک نگاه، کلیات محتوا را بازتاب میدهند.
غیر از این، گوگل با خواندن این تیترها، متوجه میشود که چه چیزهایی در محتوای شما مهم است.
H1 معمولاً عنوان مقاله است و بهتر است کلمه کلیدی اصلی در آن به کار برود.
H2 تتیرهای مهم داخل مقاله هستند و میتوانید از کلمات اصلی و کلمات کلیدی ثانویه در آنها استفاده کنید.
H3 زیرشاخه H2 است و آنجا میتوانید از کلمات کلیدی اضافه یا طولانی استفاده کنید.
Pro Tip: همانطور که بارها تاکید کردهایم، فرمول کلی برای توزیع کلمات کلیدی وجود ندارد؛ ولی شما میتوانید طبق هرم زیر، کلمات مهمتر را در جاهای مهمتر به کار ببرید. (بدون آنکه متن و لحن مقاله، از حالت طبیعی خارج شود.)
6. URL مقاله
آدرس یا URL مقاله یکی دیگر از مکانهایی است که به درد جا خوش کردنِ کلمه کلیدی اصلی میخورد.
تا جای امکان URL را کوتاه نگه دارید و کلمات را با – از هم جدا کنید. مانند تصویر زیر 👇
7. جمعبندی (پایان) مقاله
پایان مقاله هم به اندازۀ شروع آن مهم است! با جمعبندی مقاله، شما چارچوب مقاله را تکمیل و اثر آن را ذهن خواننده تثبیت میکنید. سعی کنید از کلمه کلیدی اصلی و کلمه کلیدی ثانویه – در صورت امکان – در جمعبندی مقاله استفاده کنید.
💡 برای مثال، میتوانید جمعبندی همین مقاله را مرور و به کلمات کلیدی دقت کنید.
8. بهطور طبیعی در متن مقاله
از متن مقاله که غافل نشدهاید؟
بدنه یا متن مقاله نیز به طور طبیعی میزبان کیوردهای مختلف است؛ اما گاهی تلاش برای آوردن کلمات مختلف در متن، نتیجۀ معکوس میدهد.
عکس بالا، بخشی از یه مقاله است که بعید است با جستوجوی کلمات کلیدی در گوگل، بتوانید آن را پیدا کنید. دلیل اینکه این مطلب هیچوقت رتبۀ خوبی نمیگیرد، استفادۀ بیش از حد از عبارت کلیدی و تلاش برای فریب گوگل است (اینجوری نباشید!).
Pro Tip: شما میتوانید با استفاده از کلمات کلیدی هممعنی و ثانویه، تعادل را در متن برقرار کنید. مثلاً هممعنی کسب درآمد از یوتیوب، پول درآوردن از یوتیوب است.
9. تگ Alt تصاویر
هر کارشناس تولید محتوایی، اهمیت زیاد تصویر و محتوای چند رسانهای (مثل ویدئو) را در مقاله میداند. حالا یک نکته اینجا داریم. موقعی که از تصویر استفاده میکنید حتماً برای آن، متن جایگزین یا Alt tag بنویسید.
تگ Alt به موتور جستجو کمک میکند محتوای تصویر شما را بفهمد و اگر هم عکس به هر دلیلی نمایش داده نشود، کاربر متن جایگزین را میبیند.
عکس زیر را ببینید. در سیستم مدیریت محتوای وردپرس، محل قرار دادن تگ Alt، موقع آپلود کردن عکس نشان داده شده است.
Pro Tip: تگ آلت باید مختصر، مفید و مرتبط با عکس باشد. در اینجا بار دیگر فرصت دارید که از کلمه کلیدی مرتبط استفاده کنید؛ اما یادتان نرود که اولویت با توصیف عکس است.
10. نام فایل
اگر فایلی برای دانلود در مقالهتان قرار میدهید، بهتر است نام فایل، همان کلمه کلیدی اصلیتان باشد. مثلاً اگر مقاله دربارۀ خرید هاست است و یک PDF با همین موضوع آپلود کردهاید، نام PDF را خرید هاست بگذارید.
امیدوارم که خسته نشده باشید و از این نکات، یادداشتبرداری کرده باشید. دیگر چیز زیادی به پایان مقاله نمانده. فقط میخواهیم نکات مهم را مرور کنیم و به یک جمعبندی کلی برسیم.
جمعبندی و مرور نکات مهم
در این مقاله یاد گرفتیم که کلمات کلیدی در تولید محتوا چه نقشی دارند و چگونه باید از کیوردها در مقالههای وبلاگ استفاده کنیم. پس یادتان باشد که:
- در مقالههایی که خیلی طولانی یا کوتاه نیستند، روی 3 تا 8 کلمۀ کلیدی (اصلی، ثانویه و اضافی) تمرکز کنید.
- از کلمات کلیدی در عنوان سئو، توضیحات متا، آدرس صفحه، عنوان مقاله و تیترهای داخلی استفاده کنید.
- در مقدمه و نتیجهگیری مقاله، بهصورت طبیعی از کیوردهایی که اولویت بیشتری دارند استفاده کنید.
- در هیچ جای متن، به زور کلمات را جای ندهید؛ هم گوگل و هم کاربران متوجه این حرکت میشوند.
- کیفیت محتوا حرف اول را میزند؛ مبادا کلمات کلیدی باعث شوند که کیفیت را نادیده بگیرید.
- در تگ Alt تصاویر میتوانید از کلمۀ کلیدی استفاده کنید؛ ولی در صورتی که مرتبط با تصویر باشد.
در نهایت، یادتان نرود که محتوای شما باید برای خواننده مفید و سرگرمکننده باشد. یعنی هم چیزی یاد او بدهد و هم آنقدر جذاب باشد که بیشترِ آن را بخواند. پس اگر میخواهید محتوای سئو شده تحویل دهید، به همۀ این نکات، در کنار هم عمل کنید.
خیلی خیلی خوشحال میشویم که نظرات و تجربههای شما را دربارۀ این مقاله بخوانیم و سوالاتتان را پاسخ دهیم. 😊