فضای ذخیره سازی ابر خصوصی نوعی از محاسبات ابری است که مزایایی مشابه ابر عمومی را ارائه میدهد؛ مانند مقیاسپذیری آسان و استقرار در محل؛ اما این فضا ذخیره سازی ابری از طریق یک معماری اختصاصی پیادهسازی و اجرا میشود. ابر خصوصی برای شرکتها و سازمانها مزایای زیادی دارد و به آنها اجازه میدهد تا بهطور خاص برای اهداف و نیازهای خودشان از آن استفاده کنند. در این مقاله از ایران سرور، جزئیات سوال «فضای ابر خصوصی چیست» را بررسی کرده و به مزایا، معایب، انواع ابر خصوصی و مباحث مهم دیگر در این حوزه میپردازیم.
ابر خصوصی چیست؟
ابر خصوصی یک محیط مستقل و مستقر بر خدمات ابری است که توسط یک ارائهدهنده هاست عرضه میشود. این محیط فقط در اختیار یک کاربر قرار میگیرد؛ خواه کاربر حقیقی باشد، خواه حقوقی. در این محیط تمام منابع سختافزاری و نرمافزاری منحصرا به یک کلاینت اختصاص داده میشوند.
به نقل و تعریف از وبسایت IBM:
فضای ذخیرهسازی ابری خصوصی یک محیط رایانش ابری است که برای استفاده یک شرکت طراحی شده و تمامی منابع محاسباتی مورد نیاز را در خود جای داده است.
بسیاری از شرکتها ترجیح میدهند از فضای ذخیره سازی ابر خصوصی استفاده کنند؛ چون راه سادهتری برای برآورده کردن الزامات مقرراتی و تطبیق با شرایط درون سازمانی آنها است. دلیل دیگر آن هم حجم کاری زیاد و حساسیت بالای اطلاعات است. این حساسیت ایجاب میکند که هر کسبوکاری برای کار با اسناد محرمانه، مالکیت معنوی، اطلاعات شناسایی شخصی (PII)، سوابق پزشکی، دادههای مالی یا سایر دادههای حساس، ابر خصوصی را انتخاب کند. قبل از اینکه به ادامه مقاله بپردازیم اگه نمی دانید فضای ابری چیست و چگونه کار می کند مقاله “فضای ابری چیست؟” را بخوانید.
فضای ابری یا Cloud Storage، یکی از مدلهای ذخیرهسازی داده است. در این مدل، دادهها به جای اینکه در یک محیط فیزیکی ذخیره شوند، در فضای اینترنت قرار میگیرند.
نحوه عملکرد ابر خصوصی
ابر خصوصی یک محیط تک کلاینت یا “Single-tenant Environment” است. به این معنی که همه منابع آن فقط برای یک کلاینت قابل دسترسی هستند. این موضوع با عنوان دسترسی ایزوله هم شناخته میشود. ابرهای خصوصی معمولا در محل فیزیکی سازمان و مرکز داده کلاینت میزبانی میشوند؛ اما میتوانند روی زیرساخت ارائهدهنده خدمات هاستینگ و بهصورت مستقل هم راهاندازی شوند. همچنین امکان اجرای فضای ذخیره سازی ابر خصوصی روی زیرساختهای اجارهای که در یک مرکز داده خارج از سازمان قرار دارند، وجود خواهد داشت. برای درک بهتر ابر خصوصی و نحوه عملکرد آن، لازم است ابتدا بدانید زیرساخت ابری چیست و چگونه خدمات ابری را شکل میدهد.
مدلهای مدیریت این فضا متفاوت است. به این صورت که کلاینت میتواند همه چیز را خودش مدیریت کند. علاوه بر این شیوه، امکان واگذاری مدیریت جزئی زیرساخت ابر خصوصی یا مدیریت کامل آن به یک ارائهدهنده خدمات هاستینگ هم میسر است.
معماری ابر خصوصی چگونه است؟
بهجز طراحی تک کلاینت، ابر خصوصی مبتنیبر فناوریهای مشابه سایر ابرها است. فناوریهایی که کلاینت را قادر میسازد تا سرورهای مجازی (vps چیست؟) و منابع محاسباتی را بر اساس تقاضای خود، تهیه و پیکربندی کند. اما اگر بخواهیم دقیقتر به سوال «معماری فضای ابر خصوصی چیست» بپردازیم، میتوانیم آن را بهشکل زیر توضیح دهیم:
1. مجازیسازی
مجازی سازی منابع سختافزار فیزیکی و زیربنایی را به بخشهای متفاوت، بهشکل منطقی تقسیم میکند. با این کار، منابع نامحدودی از محاسبات، ذخیرهسازی، حافظه و ظرفیت شبکه جمع میشوند که میتوانند در بین چندین ماشین مجازی، کانتینرها یا سایر عناصر زیرساخت فناوری مجازی تقسیم شوند.
مجازیسازی با حذف محدودیتهای سختافزارهای فیزیکی، حداکثر استفاده از آنها را امکانپذیر میکند. درعینحال هم اجازه میدهد تا سختافزار بهطور موثر در بین کاربران و برنامههای متعدد بهاشتراک گذاشته شود و مقیاسپذیری، چابکی و افزایش مقیاس ابر را ممکن میسازد.
2. نرمافزار مدیریت فضای ابر خصوصی
نرمافزار مدیریت فضای ابر خصوصی به مدیران این فضاها، کنترل متمرکز بر زیرساخت و اپلیکیشنهای درحالاجرا بر روی آنها را میدهد. این نرمافزارها بهینهسازی امنیت، در دسترس بودن و استفاده از منابع را در محیط ابر خصوصی فراهم میکنند.
3. اتوماسیونسازی
کارهایی مانند تهیه و ادغام سرور، توسط معماری فضای ذخیره سازی ابر خصوصی سرعت پیدا میکند؛ چون نیاز به مداخله عوامل انسانی را کاهش میدهد و ارائه منابع یکسان را ممکن میسازد.
علاوه بر این، کاربران ابر خصوصی میتوانند از معماریها و شیوههای نرمافزارهای بومی استفاده کنند؛ مانند DevOps، کانتینرها و میکروسرویسها. بنابراین میتوانند کارایی و انعطافپذیری بیشتری را داشته باشند و انتقال آرام به یک محیط ابری عمومی یا ابری ترکیبی را در آینده امکانپذیر کنند.
اگرچه ابر خصوصی کنترل و امنیت بالایی را ارائه میدهد، اما در برخی موارد استفاده از سرویسهای عمومی نیز میتواند مقرونبهصرفه باشد. یکی از گزینههای محبوب، استفاده از فضای ابری گوگل است که امکانات متنوعی را برای ذخیرهسازی و پردازش دادهها در اختیار کاربران قرار میدهد.
انواع ابر خصوصی
ابرهای خصوصی میتوانند در نحوه هاستینگ و مدیریت آنها متفاوت باشند و بسته به نیاز سازمان، عملکردهای مختلفی را ارائه میدهند. در زیرساختهای ابر خصوصی، ذخیرهسازی دادهها یکی از مهمترین چالشهاست. برای مدیریت بهتر دادههای حجیم، راهکاری مانند آبجکت استوریج میتواند گزینهای ایدهآل باشد. در ادامه پاسخی جامع به سوال «انواع ابر خصوصی چیست» خواهیم داد.
فضای ذخیرهسازی ابری مطمئن با خرید آبجکت استوریج ایران سرور در دسترس شماست
1. ابر خصوصی مجازی
یک ابر خصوصی مجازی (VPC)، محیطی محصور در یک ابر عمومی است که به سازمان امکان میدهد تا بارهای کاری خود را جدا از کاربران ابر عمومی اجرا کند. حتی اگر سازمانهای دیگر از منابع این سرور استفاده کنند، منطق مجازیسازی تضمین میکند که منابع محاسباتی کاربر VPC خصوصی باقی خواهد ماند. سازمانها میتوانند از VPC برای فعال کردن استقرار ابر هیبریدی استفاده کنند.
2. ابر خصوصی میزبانیشده
در یک فضای ذخیره سازی ابر خصوصی میزبانیشده، سرورها با سایر سازمانها بهاشتراک گذاشته نمیشوند؛ بلکه شرکت ارائهدهنده خدمات شبکه را پیکربندی میکند، از سختافزارها نگهداری میکند و مسئول ارتقا و بهروزرسانی نرمافزارها است. در این حالت، همچنان یک سازمان مالک ابر خصوصی خواهد بود.
3. ابر خصوصی مدیریتشده
این نوع ابر یک محیط میزبانیشده است که در آن شرکت ارائهدهنده، هر جنبهای از ابر را برای سازمان مدیریت میکند. برای مثال، استقرار خدمات اضافی مانند مدیریت هویت و ذخیرهسازی برعهده شرکت ارائهدهنده است. این نوع ابر خصوصی برای سازمانهایی مناسب است که کارشناس IT یا متخصص شبکه برای مدیریت محیطهای ابری خصوصی ندارند.
4. Software-only
در این حالت، شرکت ارائهدهنده فقط نرمافزارهای لازم را برای فضای ذخیره سازی ابر خصوصی ارائه میدهد که بر روی سختافزارهای قبلی سازمان اجرا میشدند. نمونه بارز این نوع ابر خصوصی، OpenStack است.
5. Software and hardware
این نوع ابر خصوصی یک پلتفرم ابری ساده است که در محل فیزیکی کلاینت وجود دارد. این نوع ممکن است نوع ابر خصوصی مدیریتشده توسط ارائهدهنده باشد. بهعنوان مثال، دو ابر خصوصی HPE GreenLake و Azure Stack جزو این نوع هستند.
6. سرویسهای ابری
در محیطهای ابری خصوصی، کاربران میتوانند ترکیبی از خدمات را انتخاب کنند. این خدمات عبارتند از Software-as-a-Service (SaaS) که نرمافزار را بدون نیاز به تعمیر و نگهداری، از طریق اینترنت فراهم میکند. برای آشنایی با مفهوم سرویس به عنوان خدمات ابری مقاله saas چیست؟ را بخوانید.
Platform-as-a-Service (paas چیست؟) هم جزو سرویسهای ابری خصوصی محسوب میشود که منابع سختافزاری و نرمافزاری را برای کاربران خود فراهم میکند. همچنین Infrastructure-as-a-Service (iaas در رایانش ابری) که جزوی از سرویسهای ابری است و امکاناتی مانند ذخیرهسازی فایلها و زیرساختهای شبکه را ارائه میکند.
مزایا و معایب ابر خصوصی
ساخت یک ابر خصوصی این امکان را برای همه شرکتها – حتی شرکتهایی که در صنایع بسیار حساس فعال هستند – فراهم میآورد تا از مزایای رایانش ابری (کلود کامپیوتینگ) بهره ببرند. این مزایا بدون به خطر انداختن امنیت حاصل میشوند. البته استفاده از فضای ذخیره سازی ابر خصوصی چالشها و معایبی را بهدنبال دارد که در این بخش به آنها خواهیم پرداخت.
مزایای ابر خصوصی
اگر بخواهیم به سوال «مزایای ابر خصوصی چیست» جواب کاملی بدهیم، موارد زیر را در قالب لیست ارائه میدهیم:
- کنترل کامل بر انتخاب سختافزار و نرمافزار هنگام خرید فضای ذخیره سازی ابر خصوصی
- آزادی سفارشیسازی سختافزارها و نرمافزارها
- کنترل بیشتر روی امنیت پلتفرم و دسترسی کاربران، بهدلیل اجرای فایروال و نظارت آن بر تمام فعالیت کاربران ابر خصوصی
- مطابقت کامل با استانداردهای نظارتی و عدم نیاز به پایبندی مطلق به مقررات ارائهشده توسط ارائهدهنده خدمات ابری
معایب ابر خصوصی
همانطور که گفتیم، ابر خصوصی دارای معایبی نیز است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- پیچیدگی نصب، پیکربندی و نگهداری، بهدلیل الزام به خرید سختافزارها و نرمافزارهای اضافی برای بازیابی دادهها هنگام بروز فجایع سایبری
- هزینههای بالای خرید تجهیزات اتوماسیونسازی کارهای ابر خصوصی
- مسائل مربوط به سازگاری اتصالات و شیوههای انتقال داده در اکثر سیستمهای مبتنی بر سرور مجازی
- نیاز به پایش مداوم عملکرد ابر خصوصی با هدف جلوگیری از مسائل فضای آنلاین و حریم خصوصی کاربران
با خرید سرور مجازی، پشت یک سیستم پرسرعت و قدرتمند بنشینید و فرمان بدهید!
دلایل استفاده از ابر خصوصی
هر کسبوکار میتواند با تکیه بر مزایای فضای ذخیره سازی ابر خصوصی که در لیست زیر آوردهایم، بیشترین بهره را از این تکنولوژی ببرد:
- راهاندازی منابع نرمافزاری روی ابر خصوصی و افزودن کاربران سازمان به این فضا
- بهینهسازی عملکرد اپلیکیشنهای درون سازمانی در کنار مدیریت Container و عملکرد هر برنامه
- ارائه خدمات جزئیتر و مشتقشده از ابر خصوصی بهشکل VPC (vpc چیست؟)
- تخصیص بخشی از فضای ابر خصوصی به ابزارهای آنلاین مانند OpenStack، SAP و VMware
- پیادهسازی و راهاندازی سرویسهای امنیتی ضروری روی ابر خصوصی درون سازمان برای حفاظت از دادههای حساس
- اجرای برنامههای سازمانی در مرکز اصلی پردازش دادهها و جلوگیری از سربار اضافی روی سرورهای مجازی کسبوکار
اگر به دنبال یک راهکار ذخیرهسازی هستید، احتمالاً با گزینههای مختلفی مانند فضای ذخیره سازی ابری و هاست دانلود روبهرو شدهاید. اما این دو روش چه تفاوت هایی دارند و کدام یک برای مدیریت دادههای شما مناسبتر است؟ پیشنهاد میکنیم مقاله تفاوت هاست دانلود و فضای ابری را مطالعه کنید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای نیازهای خود بگیرید.
امنیت ابر خصوصی چگونه است؟
ازآنجاییکه ابر خصوصی شبکه یک سازمان را از سایر راههای ارتباطی در شبکه و اینترنت ایزوله میکند، میتوان گفت که امنیت بسیار مطلوبی را ارائه میدهد. گذشته از این موضوع و همانطور که خاطر نشان کردیم، امنیت ابر خصوصی وابسته به شرکت ارائهدهنده نیست. بنابراین در صورت خرید این سرویس، میتوانید فایروال و نرمافزارهای امنیتی مدنظر خود را روی سرور ابری نصب کنید.
همچنین قابلیتهای این سرویس مانند مدیریت و کنترل کامل روی دسترسی کاربران، در کنار رمزگذاری اطلاعات بهشیوه شخصیسازیشده، باعث امنیت برتر این فضا نسبت به انواع دیگر ابر میشود.
پیشنهاد خواندن: سرور ابری چیست؟ مزایای آن نسبت به دیگر سرویسها
تفاوت ابر عمومی و ابر خصوصی و ابر هیبریدی
در این بخش و در قالب یک جدول، به مقایسه سه ابر عمومی، خصوصی و هیبریدی خواهیم پرداخت.
ویژگیها | ابر عمومی | ابر خصوصی | ابر هیبریدی |
مقیاسپذیری | زیاد | متوسط | نسبتا زیاد |
هزینه اولیه | کم | بسیار زیاد | نسبتا زیاد |
دسترسی سریع به آخرین فناوریها | بسیار زیاد | نسبتا کم | متوسط |
میزان آزادی دسترسی عموم به فضای ابری | آزاد برای تمام افراد متصل به اینترنت | دسترسی محدود برای کاربران مجاز در سازمان | بسته به حجم کار، امکان دسترسی عمومی و کنترل خصوصی |
امنیت | نسبتا مطلوب و کنترلشده توسط شرکت ارائهدهنده | بسیار زیاد | نسبتا مطلوب، بهدلیل نگهداری دادههای حساس در ابر خصوصی و دادههای عمومی در ابر Public |
عملکرد | وابسته به تعداد مصرفکنندگان منابع | ثابت و بالا | وابسته به میزان بهینهسازی با توجه به توزیع منابع |
مدیریت | آسان در راهاندازی، نگهداری و تعمیر | سخت و پیچیده | سختتر، بهدلیل نیاز به ادغام و هماهنگی بین محیطهای کاربری مختلف |
موارد استفاده | – برنامههای مبتنی بر وب
– محیطهای توسعه و تست اپلیکیشنها – حجم کاری متغیر |
– مراکز بهداشتی و درمانی
– سازمانهای دولتی – موسسات مالی |
– کسبوکارهای منعطف
– کاربردهای وابسته به قوانین دولتی – نگهداری دادههای حساس – محاسبات با توانایی بالا (HPC) – کارهای از راه دور |
جمع بندی
اگر پاسخ دقیقی به سوال «فضای ابر خصوصی چیست» وجود داشته باشد، احتمالا این است که این فضا مانند یک مرکز داده مجازی عمل میکند که شبکه درون سازمان را ایزوله کرده و ایمنی نسبتا کاملی را ارائه میدهد. این فضا با مزایایی مانند کنترل کامل روی انتخاب سختافزار و نرمافزار، مطابقت با استانداردهای نظارتی و امنیت تعیینشده توسط خریدار، میتواند انتخاب ایدهآلی برای کسبوکارهایی با دادههای حساس باشد. البته اگر معایب آن مانند پیچیدگی نصب، هزینههای اولیه بالا هنگام خرید و نیاز به پایش مداوم عملکرد ابر در نظر گرفته شوند.
اگر برای خرید سرویسهای ابری از جمله ابر خصوصی، عمومی، هیبرید یا انواع سرورهای مجازی سوالی دارید، حتما آن را در بخش نظرات همین مقاله برای ما بنویسید. کارشناسان فنی ایران سرور در اسرع وقت پاسخگوی شما خواهند بود.
سوالات متداولی که شما میپرسید
- فضای ابر خصوصی چیست؟
بخشی از یک سرور که دارای منابع سختافزاری و نرمافزاری یکتا و جداگانه است و در اختیار یک کاربر یا سازمان قرار میگیرد.
- آیا امکان استفاده چند کاربر از یک ابر خصوصی وجود دارد؟
بله. اگر تمام کاربران در یک سازمان یا تیم مستقر باشند چنین امکانی وجود دارد؛ اما کاربران خارج از سازمان بدون مجوز صاحب ابر نمیتوانند از آن استفاده کنند.
- مزایای فضای ابر خصوصی چیست؟
کنترل کامل روی اجزا سختافزاری و نرمافزاری، امکان شخصیسازی منابع و نصب نرمافزارهای خاص، از جمله مزایای فضای ذخیره سازی ابر خصوصی هستند.
منابع: