پاسخ کوتاه به سوال «زیرساخت ابری چیست»، این است که زیرساخت ابری مجموعهای از منابع سختافزاری و نرمافزاری است که یک محیط یا فضای ابری را تشکیل میدهند. ارائهدهندگان خدمات ابری با پیکربندی سرورها، دستگاههای ذخیرهسازی فیزیکی و تجهیزات شبکه، این زیرساخت را راه انداخته و ارائه میدهند. این زیرساخت بهدلیل فراگیری اینترنت و انتقال کسبوکارهای سنتی به فضای آنلاین، بهشدت محبوب و پرتقاضا شدهاند. بنابراین ما این مقاله را بهطور اختصاصی به بررسی جزئیات زیرساخت ابری اختصاص دادهایم. آنچه در ادامه میخوانید شامل مزایا، معایب و انواع زیرساخت ابری است.
زیرساخت ابری چیست؟
زیرساخت ابری جز اساسی رایانش ابری (کلود کامپیوتینگ) است که منابع سختافزاری و نرمافزاری لازم را برای ارائه خدمات ابری دربرمیگیرد. این زیرساخت شامل اجزای مختلفی است که با هم کار میکنند تا قابلیتهای محاسباتی، ذخیرهسازی دادهها و عملکردهای شبکه را از طریق اینترنت فراهم کنند.
در زیرساخت ابری، دستگاههای فیزیکی که به سرور معروف هستند، بهشکل گروهی و توسط تیمی از متخصصان شبکه و مجازیسازی پیکربندی میشوند. سپس انواع نرمافزارهای مورد نیاز روی این سرورها نصب شده و برای اجرای برنامهها و انواع سیستم مدیریت محتوا، در اختیار خریداران قرار میگیرند.
اجزای زیرساخت ابری
در پاسخ به سوال «اجزای زیرساخت ابری چیست»، به چند آیتم برای ارائه پاسخ میرسیم؛ چون این زیرساخت در سطوح مختلف راهاندازی و اجرا میشود. در ادامه به کلیدیترین اجزای زیرساخت ابری اشاره خواهیم کرد.
1. سرورها
سرورها (سرور چیست؟) کامپیوترهای قدرتمندی هستند که توسط یک ارائهدهنده خدمات ابری در مراکز داده مختلف نصب میشوند. هر سرور توسط چندین هسته پردازنده (CPU) و حافظههای بسیار حجیم (مثلا 10 ترابایت یا بیشتر) تغذیه میشود تا به این کامپیوتر قوی قابلیتهای محاسباتی قوی بدهد. ارائهدهندگان خدمات ابری، از گروههایی از سرورهای متصلبههم برای ارائه طیف گستردهای از خدمات رایانش ابری استفاده میکنند. یکی از اجزای کلیدی زیرساخت ابری، سرورهای ابری هستند که پردازش و ذخیرهسازی دادهها را به شکل بهینه مدیریت میکنند. اگر میخواهید بدانید مقاله “سرور ابری چیست” را مطالعه کنید.
سرور ابری مجموعهای از منابع قدرتمند کامپیوتری را در اختیارمان میگذارد که برخی از آنها فیزیکی و برخی دیگر مجازی هستند. در این تکنولوژی، یک سرور فیزیکی داریم که RAM، CPU و حافظه جانبی اجزای تشکیلدهنده آن هستند.
2. مجازیسازی
فناوری مجازی سازی سرور منابع سختافزار فیزیکی را بهشکل منطقی، نه فیزیکی به اجزای کوچکتر تقسیم میکند و چندین ماشین مجازی یا “VM” از آن میسازد. این تکنولوژی اجازه میدهد تا روی یک سرور فیزیکی، چندین سرویس ابری واحد اجرا شوند. این امر تخصیص و مدیریت کارآمد منابع را امکانپذیر میکند. درعینحال نیز دسترسی و استفاده از خدمات ابری را برای کاربران، از طریق رابطهای گرافیکی کاربر (GUI) یا API آسانتر میکند.
3. تجهیزات شبکه و ارتباطسازی
اتصال شبکه زیرساختهای ابری به یکدیگر، قابلیتهای این فضا را برای اتصال تجهیزات ذخیرهسازی داده، اپلیکیشنها و نرمافزارها، میکروسرویسها و سایر بارهای کاری در سرورها و مراکز داده گسترش میدهد. برای رسیدن به این هدف، ارائهدهندگان ابر از تجهیزات شبکه مانند لود بالانسرها (لود بالانسینگ چیست؟) و سوئیچهای شبکه استفاده میکنند. در طی این فرآیند، کانالهای ارتباطی گوناگونی ایجاد میشود و ترافیک در محیط ابری، بر بستر این کانالها تبادل میشود.
4. تجهیزات ذخیرهسازی
فضای ذخیرهسازی، فضای داده پایداری است که بر روی یک معماری فیزیکی، با هدف ذخیره بارهای کاری ابری میزبانی میشود. فضای ذخیرهسازی ابری مقیاسپذیر است و میتوانید اندازه، در دسترس بودن منطقهای و نوع آن را در صورت نیاز گسترش دهید. برای آشنایی بیشتر پیشنهاد میکنم مقاله فضای ذخیره سازی ابری چیست را بخوانید.
5. نرمافزار مدیریت فضای ابری
شما از طریق نرمافزاری که رابط کاربری گرافیکی ساده و قابل درکی دارد، به منابع مجازی زیرساخت ابری دسترسی دارید. توسعهدهندگان این زیرساختها از نرمافزارهای ماشین مجازی یا “VM”، ابزارهای تجزیهوتحلیل شبکه، نرمافزارهای مدیریت پایگاه داده و موارد دیگر برای سادهسازی استفاده از زیرساخت ابری استفاده میکنند.
6. ابزارهای امنیتی
زیرساخت ابری شامل انواع اقدامات امنیتی مانند رمزگذاری، احراز هویت، کنترل دسترسی و نظارت است که برای محافظت از دادههای حساس کاربران، با هدف شناسایی سریع تهدیدهای سایبری طراحی و نصب شدهاند.
با رشد کسبوکارهای دیجیتال، بسیاری از سازمانها بین استفاده از سرورهای سنتی و راهکارهای ابری دچار تردید هستند. تفاوت زیرساخت ابری و زیرساخت سنتی در چیست و کدام گزینه برای شما مناسبتر است؟ این مقاله به بررسی مزایا و معایب هر دو مدل پرداخته و راهنمایی برای انتخاب بهتر ارائه میدهد.
مزایای استفاده از زیرساخت ابری
جواب سوال «مزایای زیرساخت ابری چیست؟»، به چند بخش تقسیم میشود که بهطور کلی به انقلابی اشاره دارند که این خدمات رقم زدند. به عبارتی دیگر، زیرساخت ابری در نحوه عملکرد کسبوکارها تغییرات زیادی ایجاد کرده است و جایگزینی قدرتمند، مقیاسپذیر و مقرونبهصرفه برای محیطهای سنتی فناوری اطلاعات محسوب میشود. این فناوری دارای مزایای دیگری است که در ادامه هرکدام را به تفصیل توضیح خواهیم داد.
1. مقیاسپذیری عالی
ازآنجاییکه زیرساختهای ابری معمولا به ارائهدهندگان بزرگی که سرورهای عظیم و چند کاربره دارند متکی است، کسبوکارها میتوانند بهراحتی میزان استفاده خود را از منابع مشخص کنند. این آیتمها شامل توان محاسباتی، میزان فضای ذخیرهسازی، RAM و حتی کارت گرافیک است.
از طرفی دیگر، منابع این زیرساخت بر روی دیتاسنترهای خارجی میزبانی میشوند. بنابراین نیازی به خرید تجهیزات بسیار گران قیمت برای افزایش عملکرد سرور مجازی یا زیرساخت ابری خود نخواهید داشت.
2. انعطافپذیری بالا
اگر بپرسید که «مزایای زیرساخت ابری چیست»، قطعا دومین پاسخ خود را انعطافپذیری بالا بیان میکنیم؛ چراکه زیرساختهای ابری را میتوان تقریبا از هر نقطهای، بر روی انواع مختلفی از دستگاهها اجرا و استفاده کرد. به همین دلیل هم انجام وظایف شغلی و مدیریت پروژهها بهشکل از راه دور (Remote) کاملا امکانپذیر است. بنابراین سازمانها میتوانند با خیال راحت به فکر افزایش چابکی و سرعت خود باشند تا متناسب با تغییر شرایط بازار و سلیقه مشتریان، با نیازهای جدید منطبق شوند و شرایط کسبوکار را در وضعیت نسبتا ثابتی نگه دارند.
3. قابلیت اطمینان مطلوب
زیرساختهای ابری معمولا توسط ارائهدهندگان باتجربه و کلان مدیریت میشوند که از کمک حرفهای تیمهای متخصص شبکه بهره میبرند. این شرکتها با اطمینان بالایی نرمافزارهای جدید و سختافزارها را روی انواع سرور نصب کرده و با خیال راحت در اختیار ما قرار میدهد.
بنابراین میتوان تا حد زیادی مطمئن بود که دسترسی به هر زیرساخت ابری، تداوم کسبوکار را ممکن میکند؛ حتی در شرایطی که رویه دنیای بیزینس و مارکتینگ بهسرعت در حال تغییر است.
4. امنیت بالا
همانطور که گفتیم، ارائهدهندگان زیرساختهای ابری معمولا شرکتهای فناوری و معتبری هستند که روشهای اثباتشدهای را برای اعمال قوانین امنیتی پیاده میکنند. این قوانین روی تمام سرورهای فیزیکی، مجازی و ابری، بر روی انواع دادهها اجرا میشوند. در نتیجه خرید سرویسهای موجود در زیرساختهای ابری میتواند راهی مقرونبهصرفه برای کسبوکارها و بهبود امنیت فضای ابری آنها باشد.
5. تحملپذیری خطا
مقیاسپذیری، امنیت و قابلیت اطمینان بالا در زیرساختهای ابری، باعث انعطاف آنها شده و در نتیجه هنگام بروز خطاهای انسانی و ارتباطی، میتوان مطمئن بود که آسیبی به دادهها وارد نخواهد شد.
6. قیمتهای مقرونبهصرفه
زیرساختهای ابری باعث صرفهجویی چشمگیری در هزینههای عملیاتی میشوند؛ چون مشتریان Cloud بهجای ایجاد، ساخت، مدیریت و نگهداری مراکز داده، تمام اجزا و خدمات مورد نیاز خود را از طریق ابر دریافت میکنند. این مزیت زیرساخت ابری باعث صرفهجویی در هزینههای رایج مانند قبوض انرژی، استخدام نیروهای متخصص IT، خرید سختافزار، سرور و نصب نرمافزارهای اصلی میشود. در عوض زیرساختهای ابری به کسبوکارها این امکان را میدهند که فقط برای ذخیره دادهها و قدرت محاسباتی مورد نیاز خود، به میزان استفادهشان اشتراک بخرند.
یکی از کاربردهای زیرساخت ابری، بهینهسازی فرآیندهای مالی از طریق حسابداری ابری است. اگر میخواهید بدانید “حسابداری ابری چیست” و چگونه کار میکند، مقاله مرتبط را بخوانید.
انواع زیر ساخت ابری
سه نوع مدل استقرار اولیه برای زیرساخت ابری وجود دارد که شامل موارد زیر میشوند.
1. ابر عمومی
در ابر عمومی، سازمان زیرساخت مورد نیاز خود را از یک ارائهدهنده خدمات ابری مانند ایران سرور اجاره میکند. در این حالت دادههای ابر عمومی توسط ایران سرور نگهداری میشوند و با استفاده از خدمات این شرکت، از طریق اینترنت در دسترس کاربران این ابر قرار میگیرند. از مزایای استقرار ابر عمومی میتوان به افزایش مقیاسپذیری و انعطافپذیری منابع سختافزاری و نرمافزاری اشاره کرد. همچنین این نوع از زیرساخت ابری اغلب مقرونبهصرفهتر از دو نوع دیگر است.
2. ابر خصوصی
در نوع ابر خصوصی، یک کسبوکار زیرساخت ابری خود را با استفاده از سرورهای داخلی ایجاد میکند. شرکتهایی که دادههای بسیار حساس را نگهداری و مدیریت میکنند یا ملزم به رعایت قوانین سختگیرانهای هستند، بیشترین بهره را از این نوع میبرند.
3. ابر هیبرید
زمانی که سازمان از یک ابر خصوصی یا فضای ابری هیبریدی برای برخی از بارهای کاری خود و از یک یا چند ابر عمومی برای برخی دیگر استفاده میکند، از این نوع زیرساخت بهره میبرد. این مدل به سازمانها اجازه میدهد تا از مقیاسپذیری و هزینه پایینتر استقرار ابر عمومی برای دادههای کم اهمیت استفاده کنند؛ درحالیکه دادههای حساس خود را روی ابر خصوصی نگه میدارند تا کنترل کامل و امنیت تضمینشدهای را بر روی دادههای خود داشته باشند.
معایب و چالشهای زیرساخت ابری
هر تکنولوژی و زیرساختی دارای معایبی است که باعث بهوجود آمدن چالشهای متعدد برای مشتریان خود میشوند. در ادامه به معایب زیرساخت ابری اشاره خواهیم کرد.
1. وابستگی کامل به اینترنت
احتمال از کار افتادن زیرساخت ابری بهدلیل قطع اینترنت یا کاهش سرعت آن بسیار زیاد است. در این حالت وقفههای زیادی در اجرای سرویسهای کسبوکار رخ میدهد که ممکن است باعث بروز خطاهای انتقال داده یا از دست رفتن آنها شود.
2. خطرات امنیت و حریم خصوصی
سپردن اطلاعات حساس به ارائهدهندگان ابری نامعتبر، باعث بهخطر افتادن آنها و نقض حریم خصوصی خواهد شد. ارائهدهندگان خدمات هاستینگ و زیرساخت ابری تحت قوانین ملی و مشترک کار میکنند و باید محیط ابری را ایمن نگه دارند؛ اما مشتریان هم باید دادههای درون سرورهای ابری خود را ایمن کنند.
زیرساخت ابری، امکان ذخیرهسازی دادهها را در مقیاس وسیع فراهم میکند و یکی از بهترین روشهای آن، استفاده از آبجکت استوریج است. اگر میخواهید بدانید “آبجکت استوریج چیست؟“، مقاله ما را مطالعه کنید.
3. کنترل و انعطافپذیری ضعیف
سازمانها ممکن است کنترل محدودی بر زیرساختها و امکانات سفارشیسازی محیط ابری خود داشته باشند؛ چون این خدمات عموما توسط ارائهدهندگان مدیریت میشوند. این چالش میتواند برای کسبوکارهایی که به پیادهسازی اقدامات امنیتی خاصی نیاز دارند، یک معضل باشد.
4. امکان قطع دسترسی در صورت بروز ناسازگاری سیستمی
برخی از ارائهدهندگان خدمات ابری ممکن است از نرمافزارهای اختصاصی استفاده کنند که باعث بروز ناسازگاری با سایر نرمافزارها، پلاگینها و سیستمها میشوند. این چالش باعث قطع دسترسی شما از سوی ارائهدهنده میشود که باید با تماسهای مکرر آن را حل کنید.
5. آسیبپذیری در برابر حملات سایبری
اگر زیرساخت ابری خود را از شرکتهای غیرمعتبر بخرید، احتمال حمله به سرور مجازی شما افزایش مییابد؛ چون این شرکتها نیروهای متخصص برای استقرار فایروال و نرمافزارهای امنیتی ندارند. بنابراین دادههای شما بهراحتی به سرقت رفته و نقض خواهند شد. در این حالت، هکر بین شما و کاربران سایت یا اپلیکیشنتان قرار میگیرد و نحوه عملکرد و ارائه خدمات را بهدست میگیرد. بنابراین بیشترین ضرر را در کسبوکار خود متحمل میشوید.
زیرساخت ابری پایه و اساس سرویسهای ابری را تشکیل میدهد و یکی از مهمترین خدمات آن، هاست ابری است. اگر میخواهید بدانید “هاست ابری چیست“، مقاله ما را مطالعه کنید.
تفاوت زیرساخت ابری و معماری ابری
اگر بهدنبال پاسخی برای سوال «تفاوت معماری ابری و زیرساخت ابری چیست» باشید، قطعا میدانید که معماری ابری به کلیت یک سیستم اشاره دارد؛ درحالیکه زیرساخت ابری متشکل از منابع فیزیکی و اجزای نرمافزاری است. این دو تکنولوژی از جنبههای دیگری هم تفاوت دارند که در جدول پایین نشان دادهایم.
ویژگی | زیرساخت ابری | معماری ابری |
تعریف | – شامل نرمافزارها و سختافزارهای لازم برای اجرای سرویسهای ابری مانند SaaS و PaaS
– دارای اصول طراحی، فرآیندها و بهترین شیوههای مدیریت خدمات ابری |
– متمرکز بر روشها، فناوریها و چارچوبهایی برای توسعهدهندگان
– شامل جزئیات نحوه تعامل سرویسها و مدیریت اجزا آنها |
اجزا اصلی | – سرورها
– حافظههای جانبی مانند انواع هارد ssd – تجهیزات شبکه |
– میکروسرویسها
– APIها – کانتینرها |
تمرکز بر | منابع فیزیکی و مجازی مورد نیاز برای میزبانی خدمات ابری | سازماندهی استراتژیک و ادغام منابع، با هدف طراحی و اجرای اپلیکیشنهای ابری (مانند اسنپ و آمازون) |
سطح انتزاع | – کمتر از معماری ابری
– ارتباط با سختافزار و نرمافزار با هدف اجرای امور |
– بالا
– تاکید بر یک چارچوب مفهومی و تعاملات بین کامپوننتها |
دامنه | – کوچک
– فراهم کردن زمینی مثمر برای استقرار زیرساختهای لازم و اجرای برنامهها و سرویسهای مبتنی بر ابر |
– بسیار بزرگ
– دربردارنده کل اکوسیستم خدمات ابری |
مسئول راهاندازی و تحویل | – ارائهدهندگان خدمات ابری
– مالکان زیرساختهای فیزیکی |
– متخصصان فناوری اطلاعات
– مسئولان ایجاد و راهاندازی محیطهای ابری |
یکی از اجزای کلیدی زیرساخت ابری، مدلهای ارائه خدمات آن است. برای درک بهتر مفهوم “iaas در رایانش ابری” و نحوه عملکرد آن، مقاله مرتبط را مطالعه کنید.
جمع بندی
زیرساخت ابری از CPU، RAM و فضاهای ذخیرهسازی تشکیل شده است تا کاربران بتوانند بدون صرف هزینه برای خرید سختافزارهای گران، دادههای خود را در فضای آنلاین ذخیره کنند. این زیرساخت دارای مزایایی مانند تحملپذیری خطا، مقایسپذیری و امنیت مطلوب است؛ درحالیکه بهطور همزمان با معایبی مانند وابستگی کامل به اینترنت، امکان قطع دسترسی در صورت بروز ناسازگاری سیستمی و خطرات امنیتی، چالشهایی را پیشروی کاربران خود قرار میدهد.
ایران سرور در طی سالهای متمادی فعالیت خود، تلاش کرده است تا این معایب را برطرف کرده و با استفاده از جدیدترین منابع سختافزاری و نرمافزاری، امنیت را در سطح بالایی نگه دارد. همچنین این شرکت از تیمهای متخصص و باتجربه در زمینه نگهداری سرورهای ابری کمک میگیرد تا بتواند آپتایم بالا و ارتباط همیشگی را به مشتریان خود ارائه دهد. بنابراین برای خرید انواع زیرساخت ابری، میتوانید به صفحات مربوطه مراجعه و با چند کلیک، سرور مجازی مدنظرتان را تهیه کنید.
سوالات متداولی که شما میپرسید
- زیرساخت ابری چیست؟
فضایی که روی انواع سرور فیزیکی راهاندازی میشود و منابع سختافزاری و نرمافزاری ویژهای دارد.
- مزایای زیرساخت ابری چیست؟
امنیت بالا، امکان سفارشیسازی منابع سختافزاری و نرمافزاری، در کنار کنترل کامل روی فرآیندهای کاری در سرور، از جمله مزایای زیرساخت ابری هستند.
- معایب زیرساخت ابری چیست؟
وابستگی کامل به اینترنت، امکان هک شدن و احتمال بالا در بروز ناسازگاری سیستمی، معایب این زیرساخت هستند.
منابع: