ذخیره حجم زیادی از اطلاعات و حفظ امنیت آنها، اصلاً شوخیبردار نیست. اتفاقاً موضوعی است که در صورت اتخاذ تصمیم اشتباه میتواند به یک کابوس وحشتناک تبدیل شود!
همه ما اطلاعات شخصی و کاری زیادی داریم که برخی از آنها برایمان حکم زندگی را دارد. به همین دلیل اگر خیلی هوشمند باشیم، آنها را در چند فضاهای ذخیرهسازی مختلف، مانند هارد اکسترنال ذخیره میکنیم. اما در سازمانها که حجم اطلاعات بهمراتب بیشتر و اهمیت آنها بالاتر است، شرایط حساستری را شاهد هستیم.
شاید دیگر اتکا به شیوههای قدیمی مثل تهیه ذخیره ادوات ذخیرهسازی – مثل هارد اکسترنال – خیلی هم کارآمد نباشد؛ چرا که مسائلی چون هزینهها، دسترسی راحت، امنیت و… هم مطرح هستند که بیاد آنها را در نظر بگیرید.
از طرف دیگر، به گفته موسسه تحقیقاتی IDC، تخمینزده میشود که 80 درصد کل اطلاعات، تا سال 2025 شامل دادههای ساختار نیافته باشد. بنابراین نگهداری این حجم از اطلاعات، دیگر روی هارد و درایوهای ذخیرهسازی حتی امکانپذیر هم نیست. به همین خاطر باید فکر چارهای جدید بود.
به لطف تکنولوژیهای جدید ذخیرهسازی اطلاعات مثل آبجکت استوریج (Object Storage)، میتوانید حجم نامحدودی از دادههایتان را در یک فضای ابری ذخیره کنید. در این مقاله میخواهیم بیشتر درباره این مدل ذخیرهسازی، مزایا و کاربردهای آن با شما صحبت کنیم.
مقاله مرتبط: فضای ذخیره سازی ابری (Cloud Storage) چیست؟
آبجکت استوریج (Object Storage) چیست؟
حتما، میدانید که این روزها استفاده از فضای ابری برای ذخیرهسازی اطلاعات رواج بیشتری پیدا کرده است. از نمونههای معروف میتوان به سرویسهایی چون گوگل درایو، دراپباکس یا وان درایو اشاره کرد. این سرویسها، فضایی را در اختیار شما قرار میدهند که میتوانید اطلاعاتتان را روی آنها ذخیره کنید و از هر جایی که خواستید به این دادهها دسترسی داشته باشید.
توصیه میکنیم مقاله رایانش ابری و دیگر مطالب مربوط به ابرها را در وبلاگ ما بخوانید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
البته که ابرها کاربردهای بسیاری دارند، اما با توجه به موضوع این مقاله، مسئله مهم برای ما نحوه ذخیرهسازی فایلها و تکنولوژی مورد استفاده برای انجام اینکار است.
آبجکت استوریج یکی از جدیدترین تکنولوژیهای ذخیرهسازی اطلاعات است که ویژگیهای جذاب و منحصربهفردی دارد. این روش در واقع یک معماری تخت یا به اصطلاح فلت است که برای نگهداری حجم زیادی از دادهها کاربرد دارد. اگر بخواهیم خیلی ساده این روش را توضیح دهیم، باید بگوییم هر بخش از اطلاعات شما داخل یک واحد مجزا به نام آبجکت (Object) ذخیره میشود.
شکل دسترسی به اطلاعاتی که نیاز دارید، با نحوه دسترسی به فایلهای ذخیرهشده روی کامپیوتر یا لپتاپ شما فرق دارد. به همین دلیل برای مدیریت و استفاده متعدد از حجم زیاد دادهها مناسب است.
در ادامه بیشتر به نحوه عملکرد Object Storage خواهیم پرداخت.
آبجکت استوریج چگونه کار میکند؟
همانطور که اشاره کردیم، آبجکت استوریج یک سیستم یکپارچه و تخت برای ذخیرهسازی حجم زیادی از فایلها است. در واقع چند تکنولوژی در یک فناوری ادغام شدهاند تا بتوانید با خیال راحت و خیلی سریع و البته بهصورت نامحدود، به دادههایتان دسترسی داشته باشید.
در این قسمت میخواهیم کمی بیشتر نحوه عملکرد این سیستم رایانش ابری را بررسی کنیم.
در یک فضای ذخیرهسازی خطی، همه اطلاعات در یک جا قرار دارند و در آبجکت استوریج، دادههای شما در واحدهایی به نام آبجکت ذخیره میشوند. علاوهبر این، متادیتا و یک شناساگر (identifier) هم به آبجکت اضافه میشود تا بتوانید خیلی زود در میان انبوهی از اطلاعات، دقیقاً به قسمتی که میخواهید دسترسی داشته باشید.
نکته: منظور از متادیتا اطلاعاتی چون محل ایجاد دادهها، پروژه مدنظر، موضوع مشخص مربوط به دادهها، کاربر ایجادکننده و… است.
برای اینکه بهتر این موضوع را درک کنید، بیایید تفاوت آبجکت استوریج با دو سیستم مهم دیگر یعنی فایل استوریج (File Storage) و بلاک استوریج (Block Storage) را بررسی کنیم.
مقاله مرتبط: دلایل حیاتی برای استفاده از سرویس های ابری
تفاوت آبجکت استوریج با فایل استوریج و بلاک استوریج
با اینکه هر سه گزینه روشهایی متداول برای ذخیره سازی فایل ها هستند، اما نحوه عملکرد آنها تفاوت دارد. البته همین اول بگوییم که بدون شک آبجکت استوریج، بهمراتب بهتر از دو تکنولوژی دیگر است.
فایل استوریج (File Storage)
این همان سیستمی است که شما برای ذخیرهسازی اطلاعات روی کامپیوتر یا موبایلتان استفاده میکنید. در این تکنولوژی، دادههای شما به صورت اطلاعات یکپارچه هستند و داخل فولدرها قرار میگیرند.
درست مثل اینکه برگههای کاغذی را در آرشیو و بایگانی، داخل پوشهها و زونکنها نگهداری کنید. مهمترین ویژگی این سیستم سلسله مراتبی بودن آن است و برای دسترسی به فایلهایتان باید حتما آدرس آن را داشته باشید.
بلاک استوریج (Block Storage)
در این مدل، شما بلاکهایی از اطلاعات را در اختیار دارید که هر کدام از آنها، بخشی از دادهها را در خود جای داده است.
در این سیستم هر تکه از دادهها، یک آدرس متفاوت دارد و همین نقطه تمایز آن نسبت به فایل استوریج است.
آبجکت استوریج (Object Srotage)
آبجکت استوریج هم با هر دو گزینه قبلی متفاوت است. در این مدل، دادهها بهجای اینکه بهصورت فایل داخل فولدر باشند، در یک مخزن مستقل نگهداری میشوند. برای دسترسی به دادهها هم از متادیتاها و یک تشخیصدهنده هویت (ID identifier) استفاده میشود. (بالاتر هم به این موضوع اشاره کردیم.)
از آنجایی که File Storage و Object Storage رایجتر هستند ، تصمیم گرفتیم تفاوت این دو مدل را در جدول زیر بیاوریم:
آبجکت استوریج | فایل استوریج | |
عملکرد | برای فایلهای بزرگ و استریم اطلاعات سنگین مناسب است. | برای فایلهای کوچکتر مناسب است. |
موقعیت مکانی | دادههایتان را میتوانید در مناطق مختلف ذخیره کنید. | دادهها بهصورت محلی ذخیره میشوند. |
مقیاسپذیری | به میزان نامحدود تا هر مقداری که بخواهید میتوانید استفاده کنید | محدودیت عملیاتی دارد و تا چند پتابایت بیشتر قابلیت افزایش ندارد. |
قابلیت تحلیل | متادیتا با قابلیت سفارشیسازی که اجازه میدهد دادهها خیلی راحت قابل سازماندهی و در دسترس باشند. | فقط امکان استفاده از چند تگ متادیتا وجود دارد. |
حالا که تفاوت این سه مدل از ذخیرهسازی اطلاعات را بررسی کردیم، میخواهیم یک مثال سادهتر بزنیم تا آبجکت استوریج را بهتر درک کنید.
یک پارکینگ معمولی یا طبقاتی را در نظر بگیرید. برای هر خودرو یک فضا مشخص در نظر گرفته شده است. اما در نهایت ظرفیت هر پارکینگ مشخص است و وقتی پر شود باید دنبال پارکینگ و جای پارک دیگری باشید. ضمن اینکه باید محلی که خودرویتان را پارک کردهاید یادتان باشد. اما در آبجکت استوریج اینگونه نیست و گویی با یک فضای تخت و نامحدود مواجه هستید.
حالا که تفاوتها را بیشتر درک کردید و با مثال بالا تلاش کردیم کمی بیشتر قضیه را باز کنیم، به بررسی نحوه عملکرد آیجکت استوریج میپردازیم.
یک آبجکت، بستهای شامل اطلاعات (یک فایل کامل یا بخشی از یک فایل) است که متادیتای اضافهشده به آن، دادههای کاربر را توصیف میکند. ضمن اینکه یک تشخیصدهنده ID منحصربهفرد برای شناسایی آبجکت وجود دارد. حتی یک آبجکت میتواند به تکههای کوچکتر تقسیم شود تا بتوان بهسادگی آن را در جاهای مختلف توزیع کرد.
حالا بیایید ببینیم این روش ذخیرهسازی چه مزیتهایی دارد.
مزایای آبجکت استوریج
بعد از اینکه تعریف آبجکت استوریج، نحوه عملکرد و تفاوت آن با سیستمهای دیگر را بررسی کردیم، حالا میدانیم که این روش مزایای زیادی دارد؛ در ادامه به مهمترین مزیتها و کاربردهای آبجکت استوریج خواهیم پرداخت:
مقاله مرتبط: مزایای رایانش ابری (Cloud Computing) چیست؟
دسترسپذیری
با توجه به نحوه ذخیرهسازی دادهها در موقعیتهای جغرافیایی مختلف، امکان استفاده از API و قابلیت دسترسی روی دستگاههای مختلف، هرزمان و هرجایی میتوانید به دادههایتان دسترسی داشته باشید.
در واقع این سیستم، محدودیت مکانی فایل استوریج را ندارد؛ یعنی لزوماً نیازی نیست که به سیستم خودتان (بهعنوان محل نگهداری داده) دسترسی داشته باشید.
پایداری و امنیت
در سیستم آبجکت استوریج، این امکان وجود دارد که دادههایتان در موقعیتهای مکانی مختلف ذخیره شوند. بنابراین خیالتان از نظر پایداری سیستم و امنیت آن راحت است و اطلاعاتتان به این راحتی از بین نخواهند رفت.
فضای نامحدود ذخیرهسازی
همانطور که در مثال پارکینگ خودروها گفتیم، در Object Storage، هیچ محدودیتی از نظر میزان فضا یا رعایت سلسله مراتب وجود ندارد. بنابراین، با خیال راحت میتوانید حجم زیادی از دادهها را ذخیره کنید.
مقیاسپذیری
یکی دیگر از ویژگیهای جذاب آبجکت استوریج، مقیاسپذیری لحظهای این سیستم است. هر زمانی که فضا کم بیاورید، بلافاصله میتوانید آن را افزایش دهید.
مدیریت منعطف
در این سیستمِ ذخیرهسازی، شما هیچ نگرانیای در رابطه با پارتیشنها یا مسیر نگه داری فایلها ندارید. بنابراین میتوانید به صورت منعطف حجم زیادی از دادهها را مدیریت کرده و از ظرفیتهای مختلف استفاده کنید.
متادیتای سفارشی
همانطور که گفتیم در متادیتاها، اطلاعات مهمی ثبت میشود. اما خب آنها قابلیت Customize دارند و میتوانید هر اطلاعاتی که میخواهید را به متادیتای هر آبجکت اضافه کنید.
پیچیدگی کمتر
یکی از مهمترین مزیتهای این سرویس، حذف پیچیدگیهایی است که در سیستم سلسله مراتبی File Storage شاهد آن هستیم. اینجا دیگر خبری از فولدرها و دایرکتوریها نیست و با کمترین تاخیر ممکن، به اطلاعات دسترسی دارید.
هزینه مناسب
وقتی صحبت از نگهداری و ذخیرهسازی حجم زیادی از دادهها میشود، تصور هزینههای احتمالی تن و بدن هر کسی را میلرزاند! اما اصلا جای نگرانی نیست. در آبجکت استوریج، سیستم پرداخت بهاندازه مصرف شماست و حتی برخی از شرکتها، فضای مشخصی را به صورت رایگان در اختیار شما میگذارند. ضمن اینکه میتوانید پلنهای ماهانه هم خریداری کنید و مازاد آن را به اندازه مصرفتان بپردازید.
رایانش ابری
سازگاری این روش از ذخیرهسازی دادهها با پردازش ابری، کمک میکند تا شرکتها بتوانند از ظرفیتهای مختلف آن بهره ببرند. به عنوان مثال، میتوان به سرعت بالا یا دسترسی به بخشی از اطلاعات اشاره کرد.
حالا با تمام این اوصاف، Object Storage بیشتر به کار چه افرادی میآید؟
آبجکت استوریج مناسب چه کسبوکارهایی است؟
سوال اصلی اینجاست که با همه موارد گفته شده، سیستم ذخیرهسازی آبجکت استوریج مناسب چه کسبوکارهایی است؟ همچنان با ما همراه باشید:
ارائهدهندگان سرویسهای ویدئویی و سرگرمی
آبجکت استوریج یکی از بهترین گزینهها برای ارائهدهندگان سرویسهای ویدئویی و سرگرمی مانند یوتیوب است. در این پلتفرمها با حجم زیادی از اطلاعات مواجهیم که باید سریع از هر جایی قابل دسترسی باشند.
بایگانی اسناد
سازمانها و شرکتهای بزرگ دولتی و خصوصی مانند مراکز درمانی، تامین اجتماعی، سازمان ثبت اسناد و…، برای نگهداری حجم زیادی از اطلاعات مهم میتوانند از آبجکت استوریج استفاده کنند.
این سازمانها معمولاً فرایندهای یکپارچه دارند و هر بخش به اطلاعات مربوط به خودش نیاز دارد. ضمن اینکه بیشتر اطلاعات مهم، حساس و احتمالاً محرمانه هستند.
خدمات هوش مصنوعی
سرویسهای مربوط به هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، دادههای سنگینی دارند! به همین دلیل، پروژههای این چنینی نیاز به رایانش ابری دارند. بنابراین Object Storage میتواند بهترین پیشنهاد برای ذخیرهسازی دادهها باشد.
ذخیرهسازی اطلاعات کاربران
سایتها و اپلیکیشنهای زیادی هستند که در طول روز از آنها استفاده میکنیم. از تاکسیهای اینترنتی گرفته تا اپلیکیشنهای سفارش غذا و بانکی، همهوهمه اطلاعات مهمی از کاربران دارند. بنابراین این مجموعههای بزرگ میتوانند از آبجکت استوریج کمک بگیرند.
سرویسهای تولید و انتشار محتوا
خبرگزاریها، سایتهای محتوامحور، شبکههای اجتماعی و… از مهمترین کسبوکارهایی هستند که این سرویس برایشان از نان شب هم واجبتر است! چراکه همواره با حجم بسیار زیادی از داده درگیر هستند.
سرویسهای ابری و ذخیرهسازی
سرویسهایی از قبیل دراپ باکس یا گوگل درایو که فضای ابری را در اختیار کاربران میگذارند، مشتریان دیگر آبجکت استوریج هستند.
خب از همهچیز گفتیم و حالا باید با انواع مختلف فضاهای ذخیرهسازی در این مدل آشنا شویم.
انواع فضای ذخیره سازی آبجکت استوریج
این روزها، بیشتر شرکتهای ارائهدهنده سرویس ذخیرهسازی ابری مانند Amazon S3، Rackspace Cloud Files، Azure Blob Storage و Google Cloud Storage از تکنولوژی آبجکت استوریج استفاده میکنند. اما این سرویس انواع مختلفی دارد که در ادامه راجع به آنها خواهید خواند:
ذخیرهسازی عمومی (Public)
این سرویس دقیقا همان درایو باکس، گوگل درایو یا وان درایو است که میتوانید برای ذخیرهسازی و بهاشتراکگذاری فایلهایتان از آنها استفاده کنید.
ذخیرهسازی خصوصی (Private)
در این سیستم از رایانش ابری و آبجکت استوریج بهعنوان مکانیزمی برای ذخیرهسازی فایلهای مهم سازمانها روی سرورهای داخلی استفاده میشود.
ذخیرهسازی ترکیبی (Hybrid)
این سرویس هم در واقع ترکیبی از پردازش، ذخیرهسازی و محیط مدیریت ابری برای زیرساختها، سرویسهای ابری خصوصی یا عمومی مانند AWS آمازون یا آژور (Azure) مایکروسافت است.
این تمام آن چیزی بود که باید درمورد آبجکت استوریج یاد میگرفتید.
جمعبندی
دنیا را اطلاعات گرفته و هر روز هم بر حجم این دادهها افزوده میشود. بنابراین پیداکردن راهکار مناسب برای ذخیرهسازی و دسترسی سریع و ایمن به حجم زیادی از اطلاعات، اجتنابناپذیر است. بدونشک این راهکار باید قدرتمند، مقرونبهصرفه، سریع و ایمن باشد.
آبجکت استوریج (Object Storage) یکی از بهترین گزینههایی است که پیش روی شما قرار دارد. در این مطلب درباره این سرویس ابری و مزایای آن بیشتر صحبت کردیم و گفتیم که مناسب چه کسبوکارهایی است.
همچنین برای تهیه این مقاله از منابعث مثلNetApp, RedHat, IBM و … استفاده کردهایم تا مقالهای کامل و معتبر آماده کنیم.
اگر سوال یا نظری در رابطه با Object Storage دارید، قسمت کامنتها پذیرای شما است.