پروتکل http و https چیست؟ چه ارتباطی با امنیت سایت دارد؟

دسته بندی: آموزش, امنیت, خدمات میزبانی وب, شبکه و اینترنت
https چیست

تفاوت HTTP و HTTPS  مانند مقایسه کیسه‌های پلاستیکی شفاف و کیف‌‌ سامسونت‌های رمزدار است. همه می‌توانند داخل کیسه‌های پلاستیکی را ببینند اما محتوای کیف سامسونت فقط برای کسی که رمز قفل آن را دارد، قابل مشاهده است. در این مقاله، تفاوت بین HTTP و HTTPS  را بررسی خواهیم کرد. با خواندن این مطلب، به‌راحتی خواهید فهمید چرا HTTPS  امن‌تر از HTTP بوده و چرا باید به وب‌سایت‌هایی که از HTTPS  استفاده می‌کنند، اعتماد بیشتری داشته باشید.

پروتکل HTTP چیست؟

HTTP مخفف HyperText Transfer Protocol توسط تیم برنرز لی اختراع شد. HTTP نوعی متن است که با استفاده از زبان کدنویسی HTML (زبان نشانه‌گذاری هایپر متن) کدگذاری می‌شود. HTTP استانداردی را بین مرورگر و وب‌سرور برای برقراری ارتباط فراهم می‌کند. هر زمان مرورگر خود را باز می‌کنید، به‌طور غیر مستقیم از HTTP بهره می‌برید.

پروتکل HTTP چیست؟

ویژگی توضیح
پروتکل مبتنی بر IP HTTP برای انتقال داده از سرور به کلاینت یا بالعکس از پروتکل ارتباطی مبتنی بر IP استفاده می‌کند.
قابلیت تبادل انواع محتوا هر نوع محتوا می‌تواند مبادله شود، به شرطی که سرور و کلاینت با آن سازگار باشند.
پروتکل مبتنی بر درخواست و پاسخ HTTP براساس نیازهای کلاینت و سرور، یک پروتکل مبتنی بر درخواست و پاسخ است.

بیشتر بخوانید: Protocol چیست ؟ به همراه تعاریف، نحوه کار، کاربرد و انواع پروتکل

نحوه کار پروتکل HTTP 

HTTP یک زبان ارتباطی است که مثل مترجم ارتباط بین رایانه شما و وب‌سایت‌ها را برقرار می‌کند. هر بار شما یک صفحه وب را باز کرده و اطلاعاتی را از سمت مرورگر خود ارسال می‌کنید، در حال استفاده از HTTP هستید. این پروتکل شامل دو بخش اصلی است: درخواست و پاسخ.

  • درخواست: زمانی که شما می‌خواهید اطلاعاتی را از یک وب‌سایت دریافت کنید (مثلاً یک صفحه وب را ببینید)، کامپیوتر شما یک درخواست به سرور آن وب‌سایت ارسال می‌کند. این درخواست به زبان HTTP نوشته شده است. یکی از انواع این درخواست‌ها، GET نام دارد که برای دریافت اطلاعات استفاده می‌شود. برای ارسال اطلاعات، مثلاً پرکردن یک فرم تماس، از درخواست PUT استفاده می‌شود.
  • پاسخ: سرور پس از دریافت درخواست، به آن پاسخ می‌دهد. این پاسخ نیز به زبان HTTP است و شامل یک کد عددی و اطلاعات موردنظر می‌شود. برای مثال، کد 200 به معنی «درخواست شما با موفقیت انجام شد» و کد 404 به معنی «صفحه یافت نشد» است.

این گفتگوی سریع بین کامپیوتر شما و سرورها، باعث می‌شود که شما بتوانید به‌راحتی از وب استفاده کرده و اطلاعات مورد نیاز خود را پیدا کنید. همه این اتفاقات در پس‌زمینه رخ می‌دهد و شما فقط نتیجه نهایی، یعنی نمایش صفحه وب، را مشاهده می‌کنید.

بیشتر بخوانید: ارور 404 چیست؟ دلایل ایجاد خطای 404 و روش‌های مناسب برای رفع آن

نحوه کار پروتکل HTTP

HTTPS  چیست؟ معرفی پروتکل امن وب‌سایت

HTTPS  یک روش امن برای ارتباط بین شما و وب‌سایت‌ها است. این روش اطلاعات شما را رمزنگاری می‌کند و از دسترسی افراد غیرمجاز به آن جلوگیری می‌کند. وقتی آدرس یک وبسایت با HTTPS  شروع می‌شود، یعنی می‌توانید با خیال راحت اطلاعات شخصی خود را وارد کنید.

ویژگی توضیح
مخفف پروتکل انتقال ابرمتن امن
چیست؟ روشی برای برقراری ارتباط امن و رمزگذاری شده بین شما و وبسایت
چگونه کار می‌کند؟ با ترکیب پروتکل HTTP و فناوری SSL/TLS، اطلاعات را رمزگذاری و حفاظت می‌کند.
امنیت بسیار امن‌تر از HTTP است.
اهمیت برای محافظت از اطلاعات شخصی، جلوگیری از هک شدن و اطمینان از اصالت وبسایت ضروری است.
تشخیص آدرس وبسایت‌هایی که از HTTPS  استفاده می‌کنند با پیشوند “HTTPS ://” شروع می‌شود.

اکنون که فهمیدیم معنی HTTPS  چیست، سراغ بررسی کارکرد آن می‌رویم. 

نحوه کار پروتکل HTTPS  

HTTPS  مثل یک قفل طلایی مشکل ناامنی HTTP را هنرمندانه برطرف کرده است. وقتی آدرس سایت را به جای HTTP با HTTPS  شروع می‌شود، HTTPS  روالی به‌صورت زیر پیش می‌گیرد:

  • صدور شناسنامه دیجیتالی: هر سایت معتبر یک شناسنامه دیجیتالی به اسم گواهی SSL دارد. این گواهی مثل کارت ملی هویت یک سایت را به شما نشان می‌دهد.
  • کلیدهای مخفی: وقتی شما وارد یک سایت HTTPS  می‌شوید، مرورگر از سایت می‌خواهد شناسنامه یا همان گواهی را نشان دهد. اگر سایت گواهی را نشان دهد، مرورگر یک کلید مخفی رمزنگاری شده به سایت می‌دهد که مثل یک رمز مخفی بین شما و سایت عمل می‌کند. 
  • رمزنگاری: تمام اطلاعاتی که بین شما و سایت ردوبدل می‌شود، با کلید رمزنگاری شده است. به‌این‌ترتیب، هیچکس به جز شما و سایت مقصد نمی‌تواند اطلاعات شما را بخواند.
  • باز کردن قفل: وقتی سایت اطلاعات قفل شده را دریافت کرد، با کلید خصوصی خودش آن را باز می‌کند تا اطلاعات را بخواند.

نحوه کار پروتکل HTTPS

تفاوت HTTP و HTTPS  چیست؟

حالا که فهمیدیم سایت HTTPS  چیست و نحوه کار آن چگونه است، سراغ بررسی تفاوت‌های سایت HTTP با HTTPS  می‌رویم. HTTP و HTTPS  دو پروتکل مهم برای ارتباط بین کامپیوتر شما و سایت‌ها هستند اما تفاوت‌های اصلی بین آن‌ها وجود دارد:

ویژگی HTTP HTTPS 
نام کامل پروتکل انتقال ابرمتن پروتکل انتقال ابرمتن امن
آدرس در نوار آدرس HTTP:// HTTPS ://
شماره پورت 80 443
امنیت ناامن، اطلاعات به صورت متن ساده ارسال می‌شود امن، اطلاعات به صورت رمز شده ارسال می‌شود
کاربرد اصلی وب‌سایت‌های اطلاعاتی مانند وبلاگ‌ها وب‌سایت‌هایی که اطلاعات حساس مانند اطلاعات بانکی را انتقال می‌دهند
لایه پروتکل کاربردی انتقال
استفاده از SSL خیر بله، برای رمزنگاری اطلاعات
اولویت گوگل پایین بالا
سرعت بارگذاری صفحه سریع کندتر از HTTP به دلیل ویژگی‌های امنیتی اضافی

بررسی ۷ تفاوت بین HTTPS  و HTTP

امنیت؛ اصلی‌ترین تفاوت بین HTTPS  و HTTP

  • HTTP امن نیست! اطلاعاتی که بین شما و سایت رد و بدل می‌شود، به‌راحتی قابل سرقت است. انگار دارید یک نامه بدون پاکت پست می‌کنید.
  • HTTPS  مثل یک صندوقچه قفل‌دار است. اطلاعات شما را رمزگذاری می‌کند تا هیچکس نتواند محتویات آن را ببیند. این یعنی امنیت کامل برای اطلاعات شما.

آدرس سایت؛ واضح‌ترین تفاوت بین HTTPS  و HTTP

  • آدرس سایت‌های HTTP با “HTTP://” شروع می‌شود.
  • آدرس سایت‌های HTTPS  با “HTTPS ://” شروع می‌شود. اون “s” آخر یعنی Secure و نشانه امنیت سایت است.

بررسی فرق HTTPS  و HTTP

پورت؛ اساسی‌ترین فرق HTTPS  و HTTP

  • HTTP از پورت شماره 80 استفاده می‌کند.
  • HTTPS  از پورت شماره 443 استفاده می‌کند. این پورت برای ارتباطات امن در نظر گرفته شده است.

حتما بخوانید : بررسی کدهای خطا در HTTP

لایه شبکه؛ تفاوت کاربردی HTTPS  و HTTP

  • HTTP در لایه کاربردی شبکه کار می‌کند.
  • HTTPS  در لایه انتقال شبکه کار می‌کند. این لایه مسئول امنیت داده‌هاست، پس HTTPS  برای محافظت از اطلاعات شما بهتر است.

گواهینامه SSL؛ مهم‌ترین تفاوت HTTPS  و HTTP

  • برای استفاده از HTTPS ، سایت باید یک گواهینامه SSL داشته باشد. این گواهینامه مثل یک شناسنامه برای سایت است و نشان می‌دهد که سایت قابل اعتماد است.
  • HTTP هیچ گواهینامه‌ای ندارد و اطلاعات را بدون رمزگذاری ارسال می‌کند.

نظر گواهی SSL 

تاثیر بر سئو؛ جزیی‌ترین تفاوت HTTPS  و HTTP 

  • گوگل سایت‌هایی با HTTPS  را بیشتر دوست دارد و در نتایج جستجو بالاتر نشان می‌دهد.
  • استفاده از HTTP می‌تواند رتبه سایت شما را پایین بیاورد.

تجارت آنلاین؛ حیاتی‌ترین کاربرد HTTPS 

اگر کسب‌وکار آنلاین دارید، HTTPS  ضروری است. وقتی مشتریان اطلاعات حساس مثل شماره کارت اعتباری را در سایت شما وارد می‌کنند باید از امنیت اطلاعات در سایت شما خیالشان راحت باشد. بدون HTTPS ، مشتریان اعتماد نمی‌کنند و خرید نمی‌کنند.

نحوه تشخیص سایت‌های با پروتکل HTTPS 

به محض ورودتان به هر سایتی، از دو طریق می‌توانید مطمئن شوید سایت موردنظر از پروتکل امن HTTPS  برخوردار است یا خیر. اگر ابتدای آدرس دامنه یک علامت خطر (!) یا ارور «Your Connection is Not Private» را مشاهده کردید، به‌عبارتی سایت فریاد می‌زند که تحت پروتکل امن HTTPS  نیست. اگر به ابتدای آدرس دامنه دقت کنید، خواهید دید آدرس آن با HTTP شروع شده است.

تشخیص سایت‌های با پروتکل HTTPS 

گواهی SSL؛ کلید دریافت پروتکل HTTPS

HTTPS  از یکی از دو پروتکل SSL یا TLS برای رمزگذاری استفاده می‌‌کند. SSL مخفف secure socket layer یا سوکت امنیت لایه‌ای ‌است. زمانی‌که ما با استفاده از پروتکل HTTPS  اطلاعاتمان را می‌فرستیم، در واقع اطلاعات به لطف SSL کدگذاری می‌شوند؛ درنتیجه اگر هکری وسط راه این اطلاعات را بردارد، متوجه محتویات آن نمی‌شود یا نمی‌تواند آن‌ها را تغییر دهد. وقتی از گواهی SSL برخوردار باشید، ابتدای آدرس دامنه شما با پروتکل امن HTTPS  شروع می‌شود.

در غیر این‌صورت، وجود علامت قفل در ابتدای آدرس خبر از نداشتن این گواهی و امن نبودن سایت می‌دهد. برای آشنایی بیشتر با SSL و نحوه دریافت آن، به مقاله گواهینامه SSL چیست در بلاگ ایران سرور سربزنید.

مزایای فعال سازی SSL و ایجاد HTTPS  روی وبسایت

وقتی پای امنیت، اعتماد کاربر  و رتبه بهتر در موتور جستجوی گوگل به میان می‌آید، HTTPS  قدرتمندانه می‌درخشد. اگر بخواهیم واضح‌تر بگوییم، با فعال‌سازی HTTPS  مزایای زیر را به‌همراه خواهید داشت:

رتبه بهتر در موتورهای جست‌وجو

گوگل حسابی هوای کاربرهایش را دارد و هر روز تلاش می‌کند تا تجربه‌ی کاربری بهتری برای آ‌ن‌ها رقم بزند. یکی از مواردی که برای گوگل و کاربر مهم است، امنیت است. برای این منظور شما باید از یک منبع معتبر گواهینامه‌ی SSL تهیه کنید تا گوگل و کاربرها بدانند سایت شما امن‌ترین جای دنیاست. اگر رقابت خیلی نزدیک و شدید گوگل دست سایتی را به عنوان نفر اول بالا می‌برد که به سراغ پروتکل HTTPS  رفته ‌است.

تجربه کاربری خوب

SSL و HTTPS  مثل نگهبان‌های حرفه‌ای از امنیت و یکپارچگی سایت شما محافظت می‌کنند و اجازه نمی‌دهند هکرها بی‌اجازه وارد سایت‌تان بشوند. شاید با خودتان بگویید ما که پرداخت بانکی یا بخش اطلاعاتی خاصی نداریم؛ خب چرا باید گواهینامه SSL  دریافت کنیم؟ برای پاسخ خوب است که با یک چشمه‌ی دیگر از هنرنمایی هکرها آشنا بشوید.

اگر سایتتان از درگاه HTTPS  استفاده نکند، هکرها و سارقین اطلاعات می‌توانند به راحتی پیام‌های اسپم را برای کاربرها ارسال کنند؛ کاربر نمی‌داند این اسپم‌ها کار هکرهاست، و خب تمام این آزارها را از چشم شما می‌بیند.

تاثیر گواهی SSL بر امنیت سایت

افزایش اعتماد کاربران و دریافت اینماد

کاربران با دیدن گواهی SSL باخیال راحت به سایت اعتماد می‌کنند. از طرف دیگر اگر شما گواهینامه‌ی SSL داشته‌باشید به‌راحتی می‌توانید نماد اعتماد دو ستاره را دریافت کنید.

حتما بخوانید: راهنمای تصویری نصب گواهی SSL در دایرکت ادمین

مراحل تغییر از HTTP به HTTPS

تبدیل HTTP به HTTPS ، گامی بزرگ برای ارتقای امنیت و اعتبار وب‌سایت شماست. با این تغییر، اطلاعات کاربران شما به‌صورت رمزگذاری شده منتقل می‌شود و از دستبردهای احتمالی محافظت می‌شود.

مراحل تغییر سایت HTTP به HTTPS

مراحل ساده برای انتقال از HTTP به HTTPS:

  1. بکاپ بگیرید: قبل از هر تغییری، از کل وبسایت خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. این کار به شما اطمینان می‌دهد که درصورت بروز هرگونه مشکل، می‌توانید به نسخه قبلی بازگردید.
  2. گواهی SSL تهیه کنید: از شرکت ارائه‌دهنده هاست خود درخواست گواهی SSL برای دامنه‌تان کنید. این گواهی به عنوان شناسنامه امنیتی وب‌سایت شما عمل می‌کند.
  3. ریدایرکت صفحات: پس از نصب گواهی SSL، تمام صفحات HTTP را به نسخه HTTPS  آن‌ها هدایت کنید. این کار باعث می‌شود کاربران به‌صورت خودکار به نسخه امن وب‌سایت هدایت شوند.

مطلب مرتبط:  آموزش ریدایرکت کردن http به https در cpanel با چند قدم ساده

  • تأیید مالکیت: در کنسول وب‌سایت خود، مالکیت وبسایت با آدرس HTTPS را تایید کنید. این مرحله برای اطمینان از اینکه شما مالک قانونی وبسایت هستید، ضروری است.
  1. به‌روزرسانی ابزارهای تحلیل: نقشه سایت، فایل ربات و گوگل آنالیتیکس خود را به‌روزرسانی کنید تا موتورهای جستجو بتوانند تغییرات ایجاد شده را شناسایی کنند.

با ایران سرور، خیالتان از امنیت دامنه راحت است

دردسر انتقال دامنه از HTTPS  به HTTPS  ممکن است چالش‌برانگیز باشد. خبر خوب این‌که شما می‌توانید با خرید دامنه از ایران‌سرور، با یک تیر دو نشان بزنید و یک دامنه با گواهی SSL معتبر خریداری کنید. با خرید SSL از ایران‌سرور، می توانید برای کاربران وب سایتتان محیطی امن تر بسازید. گواهینامه SSL روشی مناسب برای امن کردن ارتباطات بین کاربر و سرور سایت استفاده می شود

کلام پایانی؛ HTTPS ؛ سپر امنیتی وبسایت شما

فرق HTTP و HTTPS  را در این مقاله به‌طور کامل بررسی کردیم. HTTPS  مثل یک زره برای وب‌سایت شماست که آن را مقابل حملات سایبری محافظت می‌کند. همچنین نحوه کار هر دو پروتکل HTTP و HTTPS  را بررسی کردیم. اگر قصد مهاجرت از HTTP به HTTPS  دارید، از راهنمایی کارشناسان ایران سرور در این زمینه می‌توانید استفاده کنید. درصورتی‌که سوالی دارید که پاسخ آن را در مقاله نیافتید، در انتهای همین مقاله بنویسید تا در سریع‌ترین زمان ممکن راهنمایی‌تان کنیم.

برای بالا بردن امنیت وب‌سایت و فراهم کردن تجربه‌ای خوب برای کاربران، همین امروز به فکر تهیه یک گواهی SSL معتبر باشید.

خرید گواهینامه SSL        پشتیبانی : ۳۱۷۷۶-۰۵۱

سوالات متداولی که شما می‌پرسید

  ۱. HTTP یا HTTPS ؛ کدام بهتر است؟

HTTPS  به مراتب بهتر از HTTP است. زمانی که از HTTPS  استفاده می‌کنید، اطلاعات شما به‌صورت رمزگذاری شده بین شما و وب‌سایت ردوبدل می‌شود و هکرها نمی‌توانند به راحتی به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند..

  ۲. HTTP یا HTTPS ؛ سرعت کدام یک بیشتر است؟

سرعت HTTP کمی بیشتر از HTTPS  است. دلیل این تفاوت، وجود لایه امنیتی SSL در HTTPS  است که باعث می‌شود پردازش اطلاعات کمی بیشتر طول بکشد. باوجوداین، تفاوت سرعت معمولاً بسیار ناچیز است و برای کاربران قابل توجه نیست.

  ۳. چگونه سایت را از HTTP به HTTPS  تغییر دهیم؟

برای تغییر از HTTP به HTTPS ، شما به یک گواهی SSL نیاز دارید. این گواهی مانند یک پاسپورت برای وب‌سایت شما است که امنیت آن را تأیید می‌کند. پس از تهیه و نصب گواهی SSL، تمام آدرس‌های وب‌سایت شما باید به HTTPS  تغییر کنند. این کار معمولاً توسط شرکت ارائه‌دهنده هاست انجام می‌شود.

برچسب ها:
4.5/5 - (10 امتیاز)

مایلید هر دو هفته یک ایمیل مفید دریافت کنید؟

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

همچنین شاید دوست داشته باشید!

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست