اگر تجربهی فیلم دیدن به صورت آنلاین را داشته یا از ایمیل، گوگل شیت و شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام استفاده میکنید که حجم خاصی از گوشی یا لپتاپ شما نگرفته و با اینترنت کار میکنند؛ باید بدانید که شما هم در حال استفاده از خدمات رایانش ابری هستید!
خدماتی که نیاز ما را به تهیه هارد دیسک اختصاصی یا دستگاه ذخیرهسازی لوکال از بین برده و امکان ذخیرهسازی آنها را در پایگاهداده از راه دور فراهم میکند؛ اما این تمام ماجرا نیست و نیاز ما انسانها به همینجا ختم نمیشود.
ما نه تنها به سرویسهایی برای ذخیرهسازی پایگاهدادههای خود به صورت گسترده نیاز داریم بلکه به سرویسی با محدودیت پایین و امنیت بالا نیز نیاز داریم که در مسیر تکنولوژی جدید وب 3 همراه ما باشد؛ به همین دلیل تکنولوژی متاکلود به وجود آمده است.
برای درک بهتر متاکلود (Metacloud) این مقاله را با تعریف رایانش ابری و معایب و مزایای آن شروع کرده سپس به تعریف متاکلود و تفاوت آن با رایانش ابری میرسیم.
رایانش ابری چیست؟
رایانش ابری به معنای استفاده از خدمات رایانهای مانند سرورها، ذخیرهسازی، پایگاهداده و … از طریق اینترنت یا همان ابر است؛ که برای ارائه نوآوری سریعتر، منابع انعطافپذیر و صرفهجویی در مقیاس استفاده میشود.
رایانش ابری سازمانها را قادر میسازد بدون مدیریت دستگاههای فیزیکی یا زیرساختهای فناوری اطلاعات، به دادهها دسترسی پیدا کرده و آنها را ذخیره کنند.
در واقع رایانش ابری یک راهکار اینترنتی بوده که از دو بخش نرمافزار و سختافزار تشکیل شده است و برای اتصال به این خدمات کافی است به اینترنت مجهز باشید.
برای درک بهتر تعریف رایانش ابری به این مقاله رجوع کنید: «رایانش ابری چیست و چه کاربردهایی دارد؟»
3 مزیت اصلی رایانش ابری
رایانش ابری مزایای زیادی دارد که در مقاله «مزایای رایانش ابری (Cloud Computing) چیست؟» به آن به طور کامل اشاره شده و ما پارهای از آنها را در این قسمت آوردهایم:
مقیاس پذیری و انعطاف پذیری
بدون نیاز به سرمایهگذاری در زیرساختهای فیزیکی مانند هارد یا CPU میتوانید به سرعت، منابع و فضای ذخیرهسازی را افزایش دهید.
صرفه جویی در هزینه
با انتخاب سرویس موردنیاز خود، تنها برای خدمات رایانشیای مانند سرور، پایگاهداده و …که استفاده میکنید هزینه میپردازید.
همکاری بهتر
افراد با داشتن اینترنت میتوانند به اطلاعات درون ابرها، از هر کجای دنیا و با هر دستگاهی دسترسی یابند.
3 فرصت طلایی برای متاکلود
با ورود هر تکنولوژیای و استفاده از آن، پس از مدتی علاوهبر مزایا، چالشهای آن نیز مشخص میشود که نیاز ما را برای روی آوردن به یک تکنولوژی جدیدتر تشکیل میدهد.
در ادامه چالشهای سرویسهای رایانش ابری را ذکر کردهایم که در فناوری جدید متاکلود برطرف شدهاست:
جابهجایی بین ارائهدهندگان
متاکلود با ارائهی داشبورد عمومی مشکل جابهجایی بین سرویس رایانش ابری مختلف را حل میکند.
کنترل و انعطاف
متاکلود اطلاعات را به صورت غیرمتمرکز و بدون مالکیت، مدیریت و نظارت ارائهدهنده خدمات، ذخیره میکند.
امنیت
متاکلود دادهها را به صورت آنلاین و با استفاده از فناوری بلاکچین حفظ میکند.
و حالا نگاه عمیقتری به فناوری متا کلود میاندازیم:
متاکلود (Metacloud) چیست و چگونه کار میکند؟
طبق تعریفی که خود وبسایت متاکلود منتشر کرده، متا کلود یک جایگزین غیرمتمرکز بر پایهی فناوری بلاکچین برای الگوی رایانش ابری است.
فناوری بلاکچین در این تعریف، به این معناست که اطلاعات در متا کلود غیرمتمرکز یا Decentralized بوده و برخلاف رایانش ابری، در اختیار یک شخص یا ارگان خاص نخواهد بود. همچنین بلاکچین تکنولوژی نسل وب3 است، بنابراین متاکلود زیرساختی برای وب 3 بوده و مشکل مالکیت دادهها را حل خواهد کرد؛ به بیانی دیگر سرورهای کمپانیهای عظیم مانند گوگل، ماکروسافت و… دیگر صاحب اطلاعات ریزودرشت کاربران نبوده و نمیتوانند هرکاری که میخواهند با آنها انجام دهند.
اولین هدف متا کلود این است که افراد و سازمانها را به هم متصل کرده و آنها را قادر سازد تا از منابع محاسباتی غیرفعال و بلااستفاده خود مانند موبایل، حافظههای ذخیرهسازی، CPU، GPU استفاده کنند.
به بیان دیگر متا کلود از منابع خودمان و دیگران مانند لپتاپ، تبلت و موبایل که برای ساعتها بلااستفاده مانده و قدرت پردازشی بالایی دارند برای محاسبات بزرگ استفاده میکند.
همچنین متا کلود حفاظت دو طرفهای را برای درخواستکنندگان و ارائهدهندگان منابع امکانپذیر کرده و از حریم شخصی افراد و زیرساختها در برابر کدهای مخرب یا منابع مخرب محافظت میکند.
متا کلود به عنوان اولین گام برای تحقق مدل غیرمتمرکز رایانش ابری امروزی، یک درایور رایانه شخصی را برای ارائه دهندگان منابع منتشر کرده است تا به طور یکپارچه CPU، GPU و سایر سخت افزارهای محاسباتی غیرفعال خود را به منابع متاکلود متصل کنند. درایور دارای سه نسخه است که روی MacOS، Windows و Linux کار می کنند.
تفاوت بین متاکلود (Metacloud) و رایانش ابری
متاکلود و الگوی رایانش ابری هر دو خدمات رایانهای مانند سرورها، ذخیرهسازی، پایگاهداده و… از طریق اینترنت یا همان ابر برای ما امکانپذیر میکنند اما تفاوتهایی نیز با هم دارند که آنها را از یکدیگر متمایز میکند:
- متاکلود مدل غیرمتمرکز الگوی رایانش ابری است به این معنا که مشکل مالکیت دادهها در متاکلود حل شده است در صورتی که در الگوی رایانش ابری همچنان دادهها متمرکز هستند.
- در متا کلود ما دیگر با محدودیتهای سرویسهای ارائهدهندهی خدمات ابری روبهرو نیستیم و در عوض، یک داشبورد یکپارچه عمومی داریم.
- با استفاده از متاکلود دیگر نیازی نیست از سرویسهای ابری مختلف و متفاوت استفاده کنیم و تنها از یک سرویس عمومی با امنیت بالا بهرهمند میشویم.
حرف آخر
همانطور که گفته شد متا کلود (Metacloud) یک تکنولوژی جدید و زمینهساز ورود به وب 3 است که تمامی مشکلات سرویسهای ابری مانند امنیت، جابهجایی و ظرفیت را برطرف کرده و راهحل آسانتر و سادهتری برای استفاده از خدمات رایانهای جلوی پای ما گذاشته است. به نظر شما متا کلود میتواند زمینهساز چه تغییراتی در آینده باشد؟