شاید استفاده از رایانش ابری برای کسبوکارتان به ذهن شما نیز خطور کرده باشد؛ اما صحبتها در مورد مزایای رایانش ابری، با ابهامات زیادی همراه هستند. شاید همین ابهامات باعث شوند از تصمیم خود پشیمان شوید. این مقاله را نوشتیم تا خود و مجموعهتان را از این تکنولوژی محروم نکنید!
مزایای رایانش ابری غیرقابل چشمپوشی هستند. مثل افزایش امنیت اطلاعات، کاهش مخارج بهمیزان قابلتوجه و ….
در این مقاله، میخواهیم فواید و مزیتهای این نسل از تکنولوژی را زیر ذرهبین ببریم. هدفمان این است که کمکتان کنیم تا تصمیم سنجیدهتری بگیرید. آیا واقعاً نیاز به استفاده از Cloud Computing دارید، یا همان سیستم سنتی برایتان بهتر است؟! با خواندن این مقاله پاسخ را دریافت خواهید کرد.
قبل از اینکه ادامه دهیم، دعوت میکنیم سری به دسته رایانش ابریبزنید. مقالات مرتبط با این حوزه، با موضوعات مختلف در این بخش وجود دارند.
اگر موافقید، برویم سراغ بحث اصلی.
3 مزیت اصلی رایانش ابری و خدمات میزبانی ابری
وقتی قرار به استفاده از تکنولوژی جدیدی باشد، قاعدتاً باید اطلاعات کاملی راجعبه آن در اختیار باشد. به همین جهت، اگر هیچگونه شناختی با این مفهوم ندارید ابتدا مقاله رایانش ابری چیست را بخوانید.
همانطور که در مقدمه هم گفتیم، یکی از مهمترین مزایای ابرها، صرفهجویی در مخارج است.
1- صرفهجویی در مخارج
با استناد به مقالهای در سایت Focus Technolog، با استفاده از رایانش ابری، 82 درصد از کسبوکارها شاهد کاهش مخارجشان بودهاند! البته این مقاله مربوط به چند سال قبل است، اما میتوان پیشبینی کرد که این آمار خیلی دستخوش تغییر نشده باشد.
اما چگونه چنین چیزی ممکن است؟! چطور رایانش ابری هزینهها را کاهش میدهد؟ برای پاسخ به این سؤال، باید هزینههای استفاده از سیستمهای مشابه سنتی را بررسی کنیم.
در سیستمهای سنتی، اگر بخواهیم عیناً امنیت ابرها را تجربه کنیم، اول از همه باید یک دیتاسنتر داخل محل کسبوکار ایجاد کنیم. جدا از هزینه بالای اولیه برای راهاندازی دیتاسنتر، مخارج نگهداری هم سر به فلک میکشد.
در اولین مرحله، ایجاد یک دیتاسنتر در داخل شرکت، علاوه بر هزینه های تکان کننده اولیه برای تهیه وسایل و سخت افزارها، مخارج مستمر هنگفتی را برای نگه داری از این تجهیزات به شرکت شما تحمیل می کنند. چند سال پیش بود که مقالهای در سایت NETWORKWORLD منتشر شد و در آن اعلام شد کسبوکارهایی که از خدمات ابری بهره میبرند، بین 36 تا 40 درصد (تنها در این زمینه) کاهش مخارج را تجربه میکنند.
نکته مثبت دیگر رایانش ابری، این است که هرچقدر آش بخورید پول میدهید! یعنی اگر فقط 2 گیگابایت رم نیاز دارید، اندازه همان 2 گیگابایت هزینه خواهید کرد و نه بیشتر. در حالی که اگر از سیستمهای سنتی استفاده کنید، از چنین مزیتی برخوردار نخواهید بود. به این قابلیت Pay as You Go میگویند.
پس اگر بهجای راهاندازی دیتاسنتر، به تکنولوژی Cloud Computing روی بیاورید، بهمیزان قابلتوجهی در هزینههای صرفهجویی خواهید کرد.
بیایید عمیقتر در موضوع پیش برویم. مخارجی که در خدمات ابری کاهش پیدا میکنند یا حتی حذف میشوند، شامل موارد زیر هستند:
سرور و سختافزار
یکی از نیازهای اولیه راهاندازی دیتاسنتر، تهیه سختافزار است. ادواتی مثل Ram، CPU، هارد و …. اینها هزینه زیادی روی دست کسبوکارها میگذارند.
یکی از مزایای رایانش ابری این است هزینه اولیه گزاف تهیه این سختافزارها حذف میشود. به این ترتیب، صرفهجویی چشمگیری در مخارج خواهید داشت.
زیرساخت و شبکه
چقدر از مخارج پنهان میدانید؟ هزینههایی که در ابتدا حتی به چشم هم نمیآیند، اما در آینده بیشتر از هزینه اولیه تهیه سختافزارها میشوند. مبالغی که برای تهیه زیرساخت و شبکه پرداخت میکنید، جزو این مخارج محسوب میشوند.
کارت شبکه، روتر، پاور و سوئیچ تنها بخشی از هزینههای زیرساخت هستند. با استفاده از رایانش ابری، نیازی به پرداخت این مخارج پنهان وجود نخواهد داشت!
تمهیدات امنیتی فیزیکی و اطلاعاتی
یکی از مهمترین بخشهای تأسیس هر نوع دیتاسنتری، تأمین امنیت آن است. هم امنیت فیزیکی و هم امنیت اطلاعاتی.
استخدام تیم نگهبانی، راهکارهای بکاپگیری و پشتیبانی، پیادهسازی سیستمهای اطفاء حریق و …. حذف این هزینهها، از دیگر مزایای رایانش ابری است.
⭐ در مقاله امنیت رایانش ابری و حاشیههای آن، بیشتر در این باره مطالعه کنید.
هزینه فضا
متأسفانه ایران یکی از گرانترین کشورها در رابطه با هزینه فضا و مکان است! به احتمال زیاد خودتان میدانید که هزینه خرید و اجاره ملک بیشازحد زیاد است!
حالا فکر کنید در این وضعیت بخواهید اتاق سرور هم ایجاد کنید. اتاقی که با تمهیدات امنیتی خاص، بهعنوان دیتاسنترتان فعالیت کنید. اگر از رایانش ابری استفاده کنید، این هزینه هم از مخارجتان حذف خواهد شد.
حقوق نیروی متخصص
وقتی تصمیم به داشتن دیتاسنتر در محل کسبوکارتان میگیرید، متخصصینی هم برای رتقوفتق امور نیاز خواهید داشت. خب این افراد هم دستمزدهای خوبی میگیرند و هزینه روی هزینه تراشیده میشود.
رایانش ابری این هزینه را هم از بین خواهد برد!
هزینه استهلاک
خرید تعداد بالای سخت افزار به معنای آن است که هر از چند گاهی با قطعاتی معیوب مواجه میشوید که نیاز به تعویض خواهند داشت. درصورت استفاده از خدمات ابری، شما هیچ هزینه ای برای خرابی سخت افزار متحمل نمی شوید.
هزینه سربار
هزینه سربار هم مثل مخارج پنهان در ابتدا خیلی به چشم نمیآید؛ اما با گذر زمان، خواهید دید که بخش اعظمی از بودجهتان برای آنها مصرف شده است!
تمام سختافزارهای شما با برق کار میکنند. نهتنها سختافزارها، بلکه سیستمهای خنککننده، زیرساختهای شبکه و … همگی نیاز به برق دارند. قطعاً این میزان از مصرف برق، حتی در ایران که هزینه برق نسبتبه دیگر کشورها کمتر است (خیلی عجیب است نه؟!)، خرج زیادی روی دستتان خواهد گذاشت.
نیازی نیست که بگوییم با رایانش ابری نیازی به پرداخت این هزینه هم نخواهید داشت.
هزینه مربوط به نرمافزارها
خب سختافزارهایتان برای کار کردن به نرمافزار هم نیاز خواهند داشت. نکته مهم اینکه حتماً باید لایسنس اورجینال هر نرمافزار را تهیه کنید.
خدمات ابری شما را از تهیه این لایسنسها هم بینیاز خواهند کرد. در سطحی گسترده، همه لایسنسها تهیه شدهاند. این موضوع هزینهها را مقدار زیادی کاهش خواهد داد. لایسنس های مورد نیاز شما در سطحی گسترده برای خدمات ابری تهیه شده است که باعث شکسته شدن هزینه هایشان می شود و تهیه آنها برای شما به صرفه تر می شود.
هزینه فرصت!
از قدیم گفتهاند زمان با ارزشترین دارایی هر انسانی است! حرف حق جواب ندارد. ایجاد زیرساختهای مناسب جدا از تمام هزینههایی که دارد، به زمان زیادی هم نیاز خواهد داشت؛ زمانی که میتواند صرف امور دیگر کسبوکار شود.
رایانش ابری، کمک میکند این زمان در جای درست صرف شود.
اگر علیرغم تمام این کاهش هزینهها، باز هم میخواهید سرورهای اختصاصی خودتان را داشته باشید، حتماً مقاله ( سرور اختصاصی چیست؟) را بخوانید.
#تا سال 2022 بهره نبردن از کلود و خدمات ابری مانند بهره نبردن از اینترنت خواهد شد. Gartner
خب همه مواردی که تا اینجا گفتیم، مرتبط با کاهش هزینهها بودند، اما آیا تنها فایده Cloud Computing همین مسئله است؟! پاسخ منفی است.
2- امنیت اطلاعات
چندی پیش وبسایت Betanews مطلبی منتشر کرد و ادعا کرد نزدیک به 85 درصد از شکرتها اطلاعات محرمانهشان را در ابرها بارگذاری میکنند. این موضوع، امنیت بالای ابرها را ثابت میکند.
اگر خودتان بخواهید زیرساختی با امنیت ابرها بسازید، باید بودجه بسیار گزافی برای آن کنار بگذارید. تازه اگر بتوان چنین کاری را انجام داد!
شرکتهای ابری، واحدهای بسیار بزرگی را برای افزایش امنیت سرویسهایشان اختصاص دادهاند؛ بنابراین مشتری میتواند مطمئن باشد که اطلاعاتش در بستری ایمن میزبانی میشوند. از جمله امکانات پیشرفته امنیتی ابرها، میتواند به موارد زیر اشاره کرد:
- فایروال های تحت وب (WAF)
- Anti DDoS
- آنتیویروسهای مختلف و تمهیدات امنیتی
- Disaster Recovery
- Data Redundancy
خیلیها معتقدند اطلاعات فقط باید در محل شرکت نگهداری شوند تا امنیتشان تأمین شود! ادعایی که کاملاً غلط است. عموم نشت اطلاعاتها، از جانب کارکنان داخلی سازمانها رخ میدهد! پس چگونه نگهداری از اطلاعات داخل شرکت، امنیتشان را تضمین میکند؟!
حتی اگر کارکنان هم خیانت نکنند، فقط کافی است یک قطعه سختافزاری حیاتی آسیب ببینید و متخصصین نتوانند کاری برای آن انجام دهند. پلتفرمهای ابری، با استفاده از قابلیتهای Data Redundancy و Disaster Recovery استفاده میکنند. به بیان ساده، اطلاعات و دادهها بهطور همزمان در نقاط مختلف جهان نگهداری میشوند تا تحت هر شرایطی ایمن باقی بمانند.
اجازه دهید آماری از سایت معتبر SlideShare اعلام کنیم تا مطمئن شوید. 94 درصد از کسبوکارهایی که به خدمات ابری روی آوردهاند، شاهد افزایش امنیت اطلاعاتشان بودهاند!
3- مزیت رقابتی
در بازار رقابتی اینروزها، هر کسبوکاری دنبال ایجاد یک مزیت رقابتی قدرتمند برای خود است! رایانش ابری بهخوبی میتواند این مزیت رقابتی را ایجاد کند.
وقتی از رایانش ابری بهره میبرید، متخصصین شما بر توسعه برنامهها و بهبود عملکرد سایت و برنامهها متمرکز میشوند. دیگر وقت با ارزش برای حل مشکلات بیپایان سرورها و برقرار زیرساختها هدر نمیرود.
همچنین با کمک ابرها، امکان اتصال به سیستم از اقصینقاط دنیا ممکن میشود؛ یعنی امکان دورکاری برای نیروهایتان مهیا خواهد شد. مقاله چگونه کارآمدی را افزایش دهیم را بخوانید تا اهمیت بالای دورکاری را درک کنید. همچنین برخلاف سیستمهای سنتیتر، ابرها آپتایم بسیار بالاتری دارند. بنابراین دچار ضررهای ناشی از آفلاین بودن سرور هم نخواهید شد.
تجمیع این مزایا، یک مزیت رقابتی قابلتوجه برای هر کسبوکاری خواهد بود. مزیت رقابتیای که میتواند شما را از دیگر رقبایتان بسیار جلوتر ببرد.
آینده قطعاً ابری خواهد بود!
مهاجرت به سیستمهای ابری چندسالی است که شروع شده است. پیشبینی میشود خیلی زود اکثر کسبوکارها، کوچک و بزرگ به رایانش ابری روی بیاورند. با توجه به مزایای این سیستم، که در این مقاله راجعبه آنها صحبت کردیم، اتفاق عجیبی نخواهد بود.
همانطور که Gartner (یک مرکز تحقیقات تکنولوژی) میگوید، اینروزها عدم استفاده از Cloud Computing درست مثل استفاده نکردن از اینترنت است! عجیب و غیرقابلتوجیه!
اگر قصد دارید هرچه سریعتر از تکنولوژیهای آینده استفاده کنید و از زیرساختهای ابری بهره ببرید، از شما دعوت میکنیم به صفحه IaaS در ابر ایرانسرور سر بزنید.