همهچیز مختص شما است! مهمترین ویژگی سرور اختصاصی همین است. تمام منابع و امکانات برای فردی است که چنین سروری را تهیه کرده است!
این مقاله راجع به همین موضوع است. اینکه چرا در اختیار داشتن مقدار زیادی از منابع اهمیت دارد؟ اصلاً برای چه کسانی اهمیت دارد؟ تفاوت آن با دیگر انواع هاستینگها و میزبانیها در چیست؟
موافقید شروع کنیم؟ اول از همه بیایید با تعریف این عبارت آشنا شویم.
تعریف سرور اختصاصی به زبان ساده!
سرور اختصاصی (Dedicated Server) نوعی سرویس میزبانی وب است که بهصورت اختصاصی و منحصراً در اختیار یک مشتری قرار میگیرد.
وقتی که از سرور اختصاصی استفاده میکنید، تمامی منابع (مانند حافظه، رم و پردازنده) کاملاً در اختیار خودتان هستند و آن را با کاربران دیگر به شکل اشتراکی استفاده نمیکنید.
خب احتمالاً فکر میکنید که چقدر خوب! و واقعاً هم چقدر خوب. پس چه میشود که همه سراغ سرورهای اختصاصی نمیروند؟!
برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید سرور اختصاصی را با دیگر نوع رایج هاستینگ، یعنی هاست اشتراکی مقایسه کنیم.
سرور اختصاصی در برابر هاست اشتراکی
بهطور خلاصه، در سرور یا هاست اشتراکی، منابع یک سرور میان چند کاربر تقسیم شده است؛ یعنی اگر سایتتان روی چنین سرورهایی میزبانی میشود، تمام پهنای باند آن مختص به شما نیست! همسایههایی دارید که بهصورت مشترک با آنها، از منابع مختلف بهره میبرید.
✅ برای آشنایی بیشتر با این نوع میزبانی، مقاله هاست اشتراکی چیست را بخوانید.
بیایید چند تفاوت اصلی این دو نوع هاست را با هم مرور کنیم:
- در هاست اشتراکی منابع بین چند کاربر یا سایت تقسیم شدهاند؛ اما در سرور اختصاصی همهچیز بهصورت کامل در اختیار یک شخص یا سایت است.
- در سرورهای اختصاصی، تامین امنیت کاملاً برعهده صاحب آن است؛ اما در هاستهای اشتراکی، بیشتر کارها را شرکت ارائهکننده خدمات انجام میدهد و مشترکین دخالت زیادی ندارند.
- بهروزرسانیها و انجام تنظیمات در هاست اشتراکی، توسط هاستینگ ارائهدهنده سرویس صورت میپذیرد. در مورد سرورهای اختصاصی، این وظیفه هم بر دوش دارنده آن است.
- مهمترین تفاوت این دو نوع سرور، میزان هزینهها است. قطعاً داشتن یک سرور اختصاصی جذابتر بهنظر میرسد؛ اما برای داشتن آن باید رقم بسیار بیشتری را برای تهیه کردن و البته نگهداری از آن هزینه کنید.
- کار با هاست اشتراکی برای مبتدیان راحتتر است؛ اما کار با سرور اختصاصی برای کاربران مبتدی پیچیده خواهد بود
- امکان نصب ماژول و پیشنیازهای نرمافزاری مورد نیاز که در سرورهای اشتراکی پشتیبانی نمیشود در سرور اختصاصی محدودیت ندارد
نکته: معمولاً سایتهایی که ترافیک و بودجه چندانی ندارند، نیازشان با همان هاست اشتراکی هم برطرف خواهد شد. هاست اختصاصی به درد چه سایتهایی میخورد؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
حالا میخواهیم روی خوبیها و بدیهای سرور اختصاصی دقیق شویم.
سرور اختصاصی چه مزیتها و معایبی دارد؟
گل بیعیب خدا است! سرور اختصاصی هم خالی از ایراد نیست؛ اما اجازه دهید ابتدا به نکات مثبت آن بپردازیم.
مزایای سرور اختصاصی
وقتی بخواهیم همه جوانب را روی ترازو ببریم، قطعاً کفه خوبیها سنگینتر خواهد بود:
- درصد آپتایم بالا
- عملکرد بهتر
- مطمئنتر بودن
- امنیت بیشتر (درصورت اهمیت دادن به پروتکلهای امنیتی و استفاده از نرمافزارهای قدرتمند)
- انعطافپذیری بیشتر در اعمال تنظیمات و نصب نرمافزارهای مختلف
- دسترسی نامحدود به تمام منابع
- کنترل کامل بر تمام سرور (مهمترین مزیت سرورهای اختصاصی همین مورد است)
چند ایراد کوچک هم وجود دارد!
ایرادات سرور اختصاصی
این ایرادات در بسیاری از مواقع قابل چشمپوشی هستند:
- افزایش هزینههای تهیه، راهاندازی و نگهداری
- نامناسب برای سایتها و کسبوکارهای کوچک با ترافیک کم
- نیازمند تجربه و دانش فنی زیاد (البته با خرید از ایرانسرور، شما از مزیت پشتیبانی حرفهای برخوردارید و از این بابت نگرانی نخواهید داشت)
راستش همهچیز به نیاز شما بستگی دارد! اگر بودجه کافی داشته باشید، افزایش هزینهها برایتان مشکلی نخواهد بود. همچنین اگر بیزنس بزرگی داشته باشید که ترافیک زیادی به سایتش سرازیر میشود، باید هزینه کنید و از هاست اختصاصی برای میزبانی از کاربران کمک بگیرید.
مسلماً کسبوکارها و سایتهایی که بودجه کافی دارند و نیازمند سرور اختصاصی هستند، باید شخص یا اشخاصی را برای رسیدگی و کنترل دائم سرور در تیمشان داشته باشند. به این ترتیب، مشکل سوم هم برطرف خواهد شد؛ اما اجازه دهید مجدداً تاکید کنیم که همهچیز به نیاز شما برمیگردد!
سرور اختصاصی بهدرد چه سایتهایی میخورد؟
وقتی سایتی ترافیک زیادی نداشته باشد، با درصد کمی از منابع هم میتواند به کار خود ادامه دهد. منظورمان همان هاست اشتراکی است. معمولاً بسیاری از سایتهای تازه تاسیس در ابتدای فعالیت چنین وضعیتی دارند و بهتر است از همان هاست اشتراکی استفاده کنند.
اما اگر رشد کردن و بزرگ شدن را در سر دارید؛ یا پیشبینی میکنید بهزودی ترافیک بسیار بیشتری به سایتتان روانه خواهد شد، حتماً و حتماً باید سراغ هاست یا سرور اختصاصی بروید.
نکته طلایی: اگر میخواهید غافلگیر نشوید، میزان ترافیک ورودی را 30 درصد بالاتر از چیزی که حالا است در نظر بگیرید. اگر به عددی رسید که دیگر هاست اشتراکی جوابگو نبود، به فکر هاست اختصاصی باشید.
خب حالا میخواهیم دلایلی را بررسی کنیم که یک سایت را وادار میکند تا به سرور اختصاصی روی بیاورد.
4 دلیل برای مهاجرت به سرور اختصاصی
در کنار تمام مواردی که تا به اینجا اشاره کردیم، 4 دلیل اصلی وجود دارند که انتقال سایت به یک سرور اختصاصی را توجیه میکنند:
افزایش ترافیک
تا زمانی که افراد کمی از سایتتان بازدید میکنند، نیازی به سرور اختصاصی هم نخواهد بود؛ اما همزمان با افزایش ترافیک ورودی، باید آماده باشید تا سایتتان را به سرورهای اختصاصی انتقال دهید. به این ترتیب، قبل از اینکه سایتتان بهخاطر محدودیت منابع و افزایش ترافیک دچار مشکلات مختلف شود، مسئله را حل خواهید کرد.
یک نکتۀ مهم: سرویسهای دیگری مانند سرور مجازی هم برای جایگزین هاست اشتراکی شدن مناسب هستند. بهتر است قبل از خرید، شرایط سایتتان (مانند ترافیک و کمپینهای مناسبتی) را با پشتیبانی ایرانسرور در میان بگذارید، تا هاست مناسب برای سایت شما را معرفی کنند.
دغدغه امنیت
همانطور که گفتیم، در هاستهای اشتراکی تامین امنیت برعهده هاستینگ ارائهدهنده خدمات است؛ اما در هاستهای اختصاصی همه کارها توسط دارنده آن انجام میشود. اگر میخواهید از نرمافزارها و پروتکلهای قویتر برای این کار استفاده کنید، باید سرور اختصاصی تهیه کنید.
بهینهسازی زمان بارگذاری صفحات
اینکه صفحات یک سایت سریع لود شوند، هم در رتبه گرفتن از موتورهای جستوجو و هم در خلق تجربه خوب برای کاربر اهمیت دارد. استفاده از سرور اختصاصی کمک میکند تا زمان بارگذاری صفحات بهینه شوند.
کنترل کامل بر روی سرور
مسلماً تسلط کامل بر اوضاع بسیار لذتبخش خواهد بود. در واقع دست صاحب سایت برای انجام هرگونه تغییری باز خواهد بود. اگر نیاز به انجام تغییرات و تنظیماتی دارید که در هاستهای اشتراکی امکان اعمال آنها وجود ندارد، سرور اختصاصی به کارتان میآید.
در ضمن سرور اختصاصی هم انواع مختلفی دارد. در بخش بعدی راجع به آنها صحبت خواهیم کرد.
انواع سرورهای اختصاصی از نظر قدرت و کارایی
سرورهای اختصاصی هم انواع مختلفی دارند و برخی از آنها قدرتمندتر از برخی دیگر هستند.
باز هم مسئله اصلی این است که شما چه توقعی از این نوع سرور داشته باشید. بیاید چهار نوع اصلی این سرورها را بررسی کنیم:
سرور اختصاصی ارزان (Cheap)
همانطور که از نام آن مشخص است، این سرورهای اختصاصی ارزانتر از انواع دیگر هستند. سایتهایی که هنوز خیلی بزرگ نشدهاند یا اصلاً قرار نیست بهمیزان زیادی بزرگ شوند، بهتر است از چنین سرورهایی استفاده کنند.
سرور اختصاصی استاندارد
مناسب شرکتهای کوچک و متوسط است. توان این نوع سرورها کمی بیشتر از انواع ارزان است.
سرور اختصاصی Enterprise
این نوع سرورها منابع بینظیری را در اختیار متقاضیان قرار میدهند. علاوه بر شرکتهای کوچک و متوسط، شرکتهای بزرگ با ترافیک بسیار بالا هم میتوانند از این نوع سرورها استفاده کنند.
سرور اختصاصی High-Performance
این نوع سرورهای اختصاصی خیلی به کار عموم مردم و حتی شرکتهای بزرگ هم نمیآیند. در واقع بیشتر به کار جامعه بسیار محدودی میآیند. از این سرورها برای کارهای پردازشی سنگین مثل هوش مصنوعی (AI) و ماشین لرنینگ (ML) استفاده میکنند.
همچنین نوع دیگری از سرورهای اختصاصی هم وجود دارد که کمی با کلیت تعریف آن متفاوت است.
VPS هم نوعی سرور اختصاصی است!
اول از همه اگر میخواهید بیشتر با وی پی اس آشنا شوید، مقاله کاملی در وبلاگمان داریم با عنوان «VPS چیست» که توصیه میکنیم آن را بخوانید.
اما اصل حرف این است که VPS هم نوعی سرور اختصاصی است! البته شاید بهتر است بگوییم VPS ترکیبی از سرور اختصاصی و هاست اشتراکی است.
یک سرور اختصاصی قدرتمند را در نظر بگیرید. این سرور با استفاده از تکنولوژی مجازیسازی، به چند سرور اختصاصی از نوع مجازی تقسیم میشود. حالا مشترکین میتوانند از طریق اینترنت (یعنی به شکل مجازی) به سرور اختصاصیشان دسترسی داشته باشند.
تفاوت VPS یا همان سرور مجازی، با هاست اشتراکی در این است که منابع هر کدام از مشترکین جداگانه است و هیچ مشترکی، نمیتواند از منابع دیگر مشترکان استفاده کند یا روی فعالیت آنها تاثیر بگذارد. اگر شما هم دغدغه بهینه سازی سرور مجازی خود را دارید، این مقاله بهترین راهنما برای شماست.
سرور اختصاصی و هاست ابری چه تفاوتی با هم دارند؟
اگر در حال بزرگ شدن هستید، استفاده از سرور اختصاصی تنها راه چاره شما نیست! میتوانید سراغ هاست ابری هم بروید. رایانش ابری یک فناوری نوین و روبهرشد است که به تمام جنبههای دنیای اینترنت ورود کرده.
استفاده از این نوع هاست، به این صورت است که اگر نیاز به منابع بیشتری داشتید، منابع بیشتری هم در اختیارتان قرار میگیرد. به ازای استفادهای که میکنید پول میپردازید و همهچیز عالی است!
اما آن کنترل تماموکمالی که درصورت استفاده از سرور اختصاصی در اختیارتان قرار میگیرد، در سرور ابری نخواهید داشت! این بزرگترین تفاوتی است که این دو نوع میزبانی با یکدیگر دارند.
خب تصمیمتان را گرفتید؟ میخواهید سرور اختصاصی داشته باشید؟ در بخش بعدی به شما خواهیم گفت چگونه اینکار را انجام دهید.
چگونگی تهیه سرور اختصاصی
جالب است که سرور اختصاصی را هم میتوانید بخرید و هم میتوانید اجارهاش کنید. درست مثل یک مِلک!
در واقع برای تهیه سرور اختصاصی 3 راه پیشِرویتان قرار دارد:
1) خرید سرور و قرار دادن آن در محل موردنظر خودتان
اگر یک تیم فنی فوق حرفهای دارید، اگر مکان مناسبی با امنیت تضمینشده دارید، اگر نیاز بالایی به منابع یک اَبَر کامپیوتر دارید، میتوانید یک سرور را بهطور کامل خریداری کرده و آن را در شرکتتان (یا هر مکان دیگری که مدنظرتان است) قرار دهید.
2) خرید سرور و قرار دادن آن در دیتاسنترها
اگر دوست دارید یک سرور اختصاصی برای خودتان داشته باشید، اما مکان و تیم مناسب را ندارید، میتوانید پس از تهیه کردن، آن را در دیتاسنترها یا اصطلاحاً کولوکیشنها (Co-location) قرار دهید. به این ترتیب در ازای پرداخت مبلغی، نگهداری و بهروزرسانی سرورتان را برعهده تیمهای مجرب خواهید گذاشت.
3) اجاره سرور اختصاصی
راه سوم که معمولاً از دو راه اول رایجتر هم است، اجاره یک سرور اختصاصی است. به این ترتیب، تمام منابع یک سرور در مدتزمان قرارداد اجاره، در اختیار شما قرار میگیرد.
اگر قصد اجاره سرور اختصاصی را داشته باشید، هم میتوانید از هاستینگ مربوطه بخواهید تا کارهای مربوط به نگهداری را انجام دهد (همه هاستینگها چنین خدماتی را ارائه نمیکنند) و هم میتوانید خودتان مسئولیت امور را قبول کنید.
در آخر: روی ما حساب کنید
اگر بزرگ هستید یا قصد بزرگ شدن دارید، تهیه یک سرور اختصاصی جزو واجبات است! در این مقاله سعی کردیم بهطور مفصل، تمام جنبههای خوب و بد سرور اختصاصی را بررسی کنیم. در واقع قصد داشتیم به شما کمک کنیم تا بهترین تصمیم را بگیرید.
برای اینکه بتوانیم مطلب خوبی تهیه کنیم، از سایتهای معتبری مثل Webopedia و CO کمک گرفتیم.
راستی، اگر قصد دارید سرور اختصاصی تهیه کنید، به صفحه خرید سرور اختصاصی در سایت ایرانسرور سر بزنید. پلنهای مختلفی داریم که هرکدام برای نیاز متفاوتی طراحی شدهاند.
در آخر از شما دعوت میکنیم اگر سوالی داشتید در قسمت کامنت برای ما بنویسید. اگر هم مقاله را دوست داشتید یا حتی برعکس، فکر میکنید مفید نبود، باز هم برایمان کامنت بگذارید.
با تشکر از وقت ارزشمندتان برای خواندن این مقاله.