ابرها، نسل جدید تکنولوژی هستند! یکی از مهمترین کارایی آنها، ذخیرهسازی دادههای مختلف است. به این ترتیب، دیگر مشکل کمبود فضا را تجربه نخواهیم کرد؛ اما این تمام کاربرد آنها نیست. این فناوری جدید آنقدر مزایا دارد که خیلی از سازمانها و کسبوکارهای کوچک و بزرگ را به سمت خود کشانده است.
مسلماً وقتی حجم زیادی از داده را در جایی ذخیره میکنیم، برای استفاده درست از آنها باید برنامه مشخصی داشته باشیم. اینجاست که موضوع مدیریت دادههای ابری مطرح میشود.
در این مقاله، قرار است درباره جهانی صحبت کنیم که دادهها را به ابرها میسپارد. میخواهیم از مدیریت این دادههای ابری، مزایای آن، پتانسیلها، چالشها و آیندهاش حرف بزنیم. خلاصه که میخواهیم ببینیم چگونه مدیریت درست دادههای ابری، میتواند منجر به ایجاد نوآوری، افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها شود.
پیشنهاد خواندن: میتوانید با مطالعه مقاله رایانش ابری چیست؟، اطلاعات کاملی راجعبه این فناوری داشته باشید.
برگردیم سراغ موضوع اصلی این مقاله. ابتدا اجازه دهید کمی بیشتر با مفهوم مدیریت دادههای ابری آشنا شویم.
آنچه که باید درباره مدیریت دادههای ابری بدانید
مدیریت دادههای ابری، کل چرخه حیات دادهها، از ایجاد تا بازنشستگی و پیشرفت کنترلشدۀ آنها در هر مرحله از چرخه عمر آن را در بر میگیرد. این کار کمک میکند تا خطرات و هزینههای عدم انطباق مقررات، عوارض قانونی و نقصهای امنیتی به حداقل برسند. همچنین دسترسی به دادههای دقیق را در زمان و مکان مورد نیاز، بدون هیچ مشکلی فراهم میکند. در نتیجه، از ایجاد ارتباط نادرست جلوگیری میشود!
وقتی از مدیریت دادههای ابری صحبت میکنیم، منظورمان پیادهسازی پلتفرمها و ابزارهای مربوط به این کار است! به این ترتیب، کسبوکارها کنترل کاملی بر دادههای تجارتشان خواهند داشت.
سازمانها شناخت بیشتری نسبت به ارزش ابرها و بهرهگیری از این تکنولوژی پیدا کردهاند. هرچه باشد مزایای این تکنولوژی غیرقابل چشمپوشی است. از بهینهسازی محصولات و خدمات که بهخاطر چابکی این سیستم بسیار راحتتر است گرفته، تا کاهش قابلتوجه تمام هزینهها. با توجه به این علاقه روبهرشد سازمانها و انتقال حجم زیادی از داده به این فضا، نیاز به ابزارهایی که انواع مختلف دادهها را در کنار یکدیگر جمع و مدیریت کنند بیشتر از قبل احساس میشود.
در بخش بعدی، راجعبه برخی از قابلیتهای رایانش ابری برای مدیریت دادهها در فضای ابری استفاده میکنیم.
شش قابلیت کلیدی فضای ابری برای مدیریت دادهها
ذخیرهسازی دادهها در فضای ابری، در قیاس با سیستم سنتی ذخیرهسازی دادهها، مزایای بسیاری دارد. مثلاً برخلاف روش سنتی، خیلی راحت میتوانید منابع بیشتری که موردنیازتان است را تهیه کنید!
بیایید وقت را تلف نکنیم. میخواهیم راجعبه 6 خصوصیت کلیدی فضای ابری برای مدیریت دادهها صحبت کنیم.
1- یکپارچهسازی ابری
تکنولوژی ابری میتواند خلاقیت را هدایت، کارایی را آشکار و به تعریف مجدد فرآیندهای تجاری کمک کند! البته زمانی میتوانید از این مزایا بهرهمند شوید که زیرساخت لازم را برای جمعآوری، ادغام و همگامسازی دادههای کسبوکارتان داشته باشید!
در مقیاسهای جزئیتر، کسبوکارها میتوانند برای طراحی، اجرا و خودکارسازی فرایندها در قالب یک اپلیکیشن از رایانش ابری استفاده کنند. همچنین ممکن است آنها بخواهند اپلیکیشنهای ساختهشده را بهصورت real-time با هم هماهنگ کنند. این کار هم با استفاده از ابزارهای مرتبط با این تکنولوژی انجام میشود و منجر به همگامسازی دادهها خواهد شد.
برای دستیابی به این موضوع، سازمانها به دادههای هوشمند و اپلیکیشنی یکپارچه احتیاج دارند. در کنار اینها، مجموعهای از گسترده از اتصالات هم نیاز است. همه این موارد در کنار هم، یک پلتفرم یکپارچه را شکل میدهد. همان زیرساختی که بالاتر به آن اشاره کردیم.
2- کیفیت دادههای ابری و نظارت
بهخاطر نقش بسیار مهم دادهها در فرایندهای تجاری هر کسبوکاری، سازمانهایی موفق هستند که اهمیت بالای دادهها و البته کیفیت آنها را کاملاً درک کنند!
برای اینکه همهچیز درست پیش برود، کسبوکار باید مطمئن شود که همه کارکنانش، فارغ از موقعیت مکانی، امکان دسترسی به دادهها را دارند. همچنین کارکنان مجموعه باید بتوانند مفهوم دادهها را بهخوبی درک کنند تا بتوانند بهترین استفاده را از آنها داشته باشند. صحت این ادعا با استناد به نتایج تحقیقات McKinsey ثابت شده است. همچنین این تحقیق مشخص میکند که کسبوکارهایی که دائماً از دادهها برای تصمیمگیری استفاده میکنند، شانس موفقیت دوبرابری نسبتبه دیگر رقبای خود دارند. رقبایی که ارزش زیادی برای Data قائل نیستند!
اگر یک فرایند خودکار، برای پایش و نظارت بر دادههای ابریتان داشته باشید، خیالتان راحت است که در نهایت، اطلاعات و دادههایی در اختیارتان قرار میگیرد که ارزشش را دارد.
3- حفظ حریم خصوصی و امنیت دادههای ابری
با ظهور ابر، دادهها بیشتر در معرض سوءاستفاده قرار میگیرند! محافظت از دادهها و مدیریت دسترسی ایمن، برای کاهش خطر نقصهای امنیتی و سوءاستفاده از شرکتها، حیاتی است. این مسئله بهقدری اهمیت دارد که در بسیاری از کشورها، برای آن قوانین مشخصی تعریف شده است.
اگر دوست داشته باشید میتوانید مقاله انواع حملات سایبری را بخوانید تا با شگردهای مختلف هکرها برای نفوذ به اطلاعاتتان آشنا شوید؛ مسلماً زمانی که بیشتر بدانید، آمادگی بیشتری هم خواهید داشت.
تضمین امنیت، استفاده ایمن از دادهها را در فضای ابری ممکن میکند. این کار با استفاده از ابزارهای مخصوص یکپارچهسازی داده انجام میشود. این ابزار، دستیابی به مزایای زیر را ممکن میکنند:
- خودکارسازی پیدا کردن و طبقهبندی دادههای حساس
- ردیابی مالکیت هر داده و پیروی از قوانین مربوط به دستیابی به دادهها
- اجرایی کردن قوانین مربوط به حریم خصوصی
- شبیهسازی و سنجش ریسک نشت اطلاعات از موقعیتها و مخازن نگهداری دادهها
- هماهنگسازی فرایندهای مربوط به محافظت از دادهها
یک راهکار یکپارچه برای محافظت از امنیت دادههای ابری لازم است. راهکاری که مبتنی بر هوشمندی دادهها و اتوماسیون تنظیم شود. به این ترتیب، میتوانید با شفافیت استفاده از دادهها، محافظت از اطلاعات شخصی و نظارت بر اثربخشی محدودیتهای موجود، اقدامات لازم را در سریعترین زمان ممکن انجام دهید.
4- مدیریت دادههای Cloud Master
با وجود انواع دادههایی که در شاخههای مختلف کسبوکار تولید میشوند، باید یک دید کامل نسبتبه رابطهها بین تمام دادهها داشته باشید.
مسئله مهم دیگر، نیاز به نظارت هوشمند بر این دادهها و بهبود جستوجو و تصویرسازی آنها است! با Cloud Master Data Management که نسخه ابری مدیریت دادهها بهصورت ابری است، به کلی قابلیت کارآمد در این زمینه دسترسی خواهید داشت. از تائید رکوردها گرفته تا فعالسازی هوش مصنوعی بهمنظور دستیابی به عمیقترین بخش دادهها جهت تحلیل بهتر و اصولیتر! درضمن، با استفاده از CMDM، تائید دادهها و غنیسازی آنها هم راحتتر خواهد بود.
5- مدیریت ابری ابَردادهها و فهرست نویسی آنها
دادههای خوب و باکیفیت، پیشرفت و تحول یک کسبوکار را تضمین میکنند! اما با گسترش پیچیدگی و تنوع در دادهها و محلهای نگهداری آنها، فهم این موضوع که چه دادههایی در اختیار دارید و چطور میتوانید آنها را مدیریت کنید، میتواند به یک مشکل اساسی بدل شود.
یک فهرست هوشمند از دادهها که توسط هوش مصنوعی تهیه شده است، میتواند در مدیریت و الویتبندی آنها کمک زیادی بکند. چنین فهرستی با استفاده از فناوری Machine Learning، دادهها را در نقاط مختلف بررسی میکند. سپس به بهترین شکل آنها را در اختیار تحلیلگران، کاربران IT و … قرار میدهد تا بتوانند به نحو احسن از آنها بهره ببرند.
6- هوش تقویتشده مبتنی بر هوش مصنوعی
با استفاده از پلتفرمهای مدرن مدیریت ابری، به قابلیتهای زیر دسترسی خواهید داشت:
- ردیابی و فهرستبندی خودکار دادهها در سیستمهای مختلف مثل ERP و CRM
- ردیابی خودکار ارتباط بین دادههای مختلف به دست آمده از مشتری و اختصاص دادن آن به افراد از قبل تعیین شده (مثلاً تیم بازاریابی)
- خودکار کردن یکپارچهسازی دادهها و بررسی کیفیت آنها در کنار مدیریت هوشمند قوانین و پروسههای اجرایی
حالا اجازه دهید کمی در مزایای مدیریت دادههای ابری دقیقتر شویم.
ارزش و مزایای مدیریت دادههای ابری
هرچه جلوتر میرویم، تعداد شرکتها و سازمانهایی که سراغ راهکارهای ابری میروند هم بیشتر میشود. همچنین تیمها و افراد بیشتری به این نوع دادهها نیاز پیدا میکنند. از جمله، تحلیلگران کسبوکار، دیتا ساینتیستها یا دانشمندان داده، برخی کاربران موقت و …. به همین جهت، در اختیار داشتن ابزار درست و تعریف پروسههای کارآمد برای تحلیل این دادهها ضروری است!
همانطور که بالاتر هم گفتیم، مدیریت دادهها در فضای ابری، چرخه کامل عمر هر دادهای را شامل میشود. از تولد تا مرگ! این کار باعث میشود ریسک وقوع برخی مشکلات مثل رخنههای امنیتی، تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا کند. همچنین دسترسی به یک دیتای مشخص را بهصورت دقیق و در زمان نیاز ممکن میکند.
با یک شیوه مدیریتی درست و در اختیار داشتن ابزارهای لازم، از مزایای زیر بهرهمند خواهید شد.
- تجزیهوتحلیل بهتر به واسطه یکپارچهسازی
- بهبود امنیت داده و سروسامان دادن وضعیت دادههای حاکمیتی
- بهبود کیفیت دادههای ذخیرهشده
- ردیابی و پیدا کردن سریع دادهها و مدیریت بهتر ابَردادهها
- مدیریت و نگهداری بهینه از رکوردها در سیستمهای مختلف داخل شبکه
این هم از این! اما یک سؤال مهم:
چرا شرکتهای مدرن باید سراغ مدیریت دادهها در فضای ابری بروند؟!
چرایی استفاده از فناوری رایانش ابری، موضوعی است که در مقالات مختلف به آنها پرداختهایم. اگر دوست دارید میتوانید به دسته رایانش ابری بروید و کلی مقاله مرتبط با این موضوع را بخوانید.
حالا که بسیاری از سازمانها در حال گسترش زیرساختهای ابری خود هستند و بسیاری از امور خود را در این فضا پیش میبرند، داشتن یک استراتژی مدیریت دادههای ابری که مؤثر و مفید باشد، ضروری و غیرقابل چشمپوشی است! سپس میتوانید با خیال راحت دادههای مختلف را بین سیستمها جابهجا کنید. بدون اینکه نگرانیای بابت امنیت دادهها داشته باشید.
همچنین اتخاذ یک روش مدیریتی درست، باعث میشود بتوانید از 6 قابلیتی که قبلتر در این مقاله راجعبه آنها صحبت کردیم، بهخوبی بهرهمند شوید.
تا به حال فقط از شیرینیهای کار گفتیم، بیایید کمی هم روی سخت ماجرا را نشانتان دهیم.
مدیریت دادههای ابری چه چالشهایی دارد؟
بیشتر چالشهای مدیریت دادههای ابری همان اشکالاتی است که برای فناوریهای ابری ذکر میشود. برخی از این چالشها عبارتند از:
هزینه بالا
ابر بهعنوان یک گزینه ارزان برای ذخیرهسازی و مدیریت دادهها شناخته میشود؛ اما وقتی صحبت از حجم زیادی از داده و ذخیره کردن آنها در پایگاههای ابری بزرگ باشد، قیمت میتواند بالا باشد!
هزینه خروج دادهها
بیشتر ارائهدهندگان خدمات ابری، برای خروج داده از ابرشان هزینه دریافت میکنند! در حال حاضر، این هزینهها طوری هستند که سازمانها را از خروج دادههایشان پشیمان میکنند.
مشکلات مربوط به یکپارچگی دادهها
یکپارچگی از تکرار و تناقضهای احتمالی جلوگیری میکند و به همین خاطر، برای مدیریت دادههای ابری ضروری است. همچنین یکپارچگی صحت و درستی هر داده را هم تضمین میکند.
تأمین امنیت
بسیاری از مشکلات امنیتی ابرها در سالهای گذشته برطرف شدهاند. با این وجود، تضمین اینکه فقط کاربران مجاز به برخی از دادهها دسترسی دارند، از وظایف مدیریت دادههای ابری است. درصورت سهلانگاری، امنیت اطلاعات به خطر میافتد و میتواند به یک بحران تبدیل شود.
تقریباً راجعبه همهچیز مدیریت دادههای ابری صحبت کردیم. شاید بهتر باشد راهکاری هم برای انجام این کار ارائه کنیم.
بهترین راهکارها برای مدیریت دادهها در فضای ابری
اجازه دهید تکلیف یک موضوع را مشخص کنیم! ذخیرهسازی دادهها در فضای ابری، پیشنیاز مدیریت دادههای ابری است. چیزی که اعیان است، چه حاجت به بیان است! منتهی یک نکته را نباید فراموش کنید. آن هم اینکه: مدیریت دادههای ابری، مفهوم متفاوت با ذخیرهسازی دادهها در ابر است.
مدیریت دادههای ابری، با مسائل مرتبط با یکپارچگی دادهها، دسترسی و رشد آنها گره خورده است. برای مدیریت هرچه بهتر این ریز اطلاعات ارزشمند در فضای ابری، مراحل زیر را بهترتیب انجام دهید:
1- اهداف پروژهتان را مشخص کنید
اولین قدم در هر پروژۀ مدیریت دادههای ابری، تعریف آن چیزی است که یک سازمان بهدنبال اجرای آن است. بدون مشخص کردن هدف، تعیین و اجرای استراتژی درست که نیازهای سازمان را برطرف کند، ممکن نخواهد شد.
2- مشخص کنید که کدام دادهها قرار است به فضای ابری منتقل شوند
لزوماً انتقال هر دادهای به فضای ابری، برایتان سودمند نخواهد بود! برای همین بهتر است برای انتقال هر دادهای، دلیل و منطق قابلقبولی داشته باشید. این کار تا حد زیادی از بهوجود آمدن پیچیدگی در فرایند مدیریت جلوگیری میکند.
3- برنامهای مشخص برای محافظت از دادهها داشته باشید
بسیاری از ارائهدهندگان ابری، بهطور خودکار از دادهها نسخه پشتیبان تهیه میکنند؛ اما ممکن است شیوههای حفاظتی آنها مطابق با استانداردهای SLA سازمان شما نباشد. در این صورت، خودتان باید یک استراتژی کارآمد برای حفاظت از دادهها در فضای ابری تنظیم کنید.
مثلاً ممکن است شرکت ارائهدهنده خدمات، عملیات بکاپگیری را هر 3 ماه یکبار انجام دهد، اما شما بهخاطر سیاستهای سازمانتان، تصمیم بگیرید ماهانه این کار را بکنید.
حرف آخر؛ آینده مدیریت دادههای ابری چیست؟
آن طور که شواهد و قرائن نشان میدهند، تعداد سازمانهایی که به رایانش ابری روی میآورند روزبهروز بیشتر میشوند. پیشرفت تکنولوژی همیشه برای راحتتر کردن کار انسانها بوده است. خب ابرها هم خیلی خوب به این وظیفه عمل کردهاند.
بنابراین، خیلی عجیب نیست که بگوییم در سالهای آتی، مدیریت دادههای ابری از آن دسته مهارتهای کارآمد و پرمتقاضی است.
خلاصه که مدیریت دادههای ابری در دهههای بعد آنقدر مهم خواهد شد که مدیران این حوزه را به تصمیمگیرندگان و هدایتکنندگان یک جامعه تبدیل خواهد کرد.
برای تهیه این مقاله، از مقالهای در سایت Informatica کمک گرفتهایم. اگر اطلاعات تکمیلیای در این زمینه دارید، حتماً در قسمت کامنتها به ما بگویید تا ما و دیگر خوانندگان هم از شما یاد بگیریم.