گوگل آنالیتیکس چیست؟ راهنمای کامل استفاده از آنالیتیکس

دسته بندی: آموزش, بهینه‌سازی سایت (SEO), مدیریت و بازاریابی
گوگل آنالیتیکس چیست

اولین باری که دلم می‌خواست بدانم گوگل آنالیتیکس چیست از نظام خلقت شاکی شدم که چرا نمی‌توانیم اطلاعات جدیدی مثل کار با این ابزار را به شکل یک چیپست یا نرم‌افزار نصبی وارد مغز کنیم. فکر می‌کردم آموزش کار با صفحه سفید و نارنجی و نامفهوم Google Analytics تا ابد زمان خواهد برد، اما نَبُرد! اصلاً خود این ابزار باعث شد حس کنم کمی به آرزوی ساده‌تر فهمیدنِ چیزهای بیشتر، نزدیک‌تر شده‌ام. در این صفحه، با این ابزار قدرتمند آشنا خواهیم شد و خواهیم فهمید چطور آن را به چیزی شبیه به  یک مغز اکسترنال برای خودمان تبدیل کنیم. به بیان دیگر آموزش نصب و راه‌اندازی گوگل آنالیتیکس را طی خواهیم کرد و خواهیم فهمید چطور با شناخت عمیق روندهای ساده در این ابزار، یک کاربری حرفه‌ای از آن بگیریم.

گوگل آنالیتیکس چیست؟

گوگل آنالیتیکس چیست

همۀ ما تا حدودی می‌دانیم که ابزار Google Analytics یا گوگل آنالیز، از محصولات رایگان و ارزشمند گوگل است که برای ردیابی، ذخیره و تحلیل داده‌های وب‌سایت یا اپلیکیشن به مارکترها کمک می‌کند.  اما چیزی که این وسط نمی‌دانیم این است که چطور می‌توانیم از این ابزار برای رشد بیزینس‌مان به بهترین نحو ممکن استفاده کنیم؟

در نگاه‌ اول، داده‌ها و گزارش‌های آنالیتیکس  صرفاً در قالب ترافیک و رفتار بازدیدکنندگان وبسایت ارائه می‌شوند. اما با در اختیار داشتن یک حساب کاربری گوگل و البته یک ذهن مارکتری می‌توانید تقریبا هر نوع داده‌ای دربارهٔ وب‌سایت و وب‌اپلیکیشن را به کمک این ابزار استخراج کنید. اگر نام این ابزار را به دو شکل GA4 و Universal شنیده‌اید، بدانید که اولی نسخهٔ جدیدتر و دومی نسخهٔ پایه این ابزار است که در حال حاضر هر دو قابل استفاده هستند. 

همین اول راه بهتر است بدانید که یادگیری آنالیتیکس و تحلیل و استفادۀ حرفه‌ای از دیتاهایش کار خیلی آسانی نیست؛ پس برای اینکه تا آخر این راه پر پیچ و خم را بی چون و چرا برویم و میانۀ راه نفس کم نیاوریم، بیایید یک‌بار برای همیشه خودمان را قانع کنیم که چرا اصلاً من باید گوگل آنالیتیکس یاد بگیرم؟

جواب این سوال را که بدانید، خیلی راحت‌تر می‌توانید آنالیتیکس را یاد بگیرید

بیشتر بخوانید: گوگل سرچ کنسول چیست؟ راهنمایی جامع برای تازه کاران

چرا باید گوگل آنالیتیکس را عین کف دست بشناسیم؟

همانطور که گفتم آنالیتیکس یک‌جور ابزار برای بررسی ترافیک سایت شما، آنالیز مخاطبان، سود و زیان و … است.

شاید در این لحظه بگویید که من فقط یک سایت خشک و خالی ندارم که! اینستاگرام پیج دارم، کانال تلگرامم هست، تازه عضو لینکدین هم هستم. سایت فقط بخش کوچکی از کسب‌وکار آنلاین من به حساب می‌آید!

توجه کنید دوستان! سایتِ شما مرکز اصلی کسب‌وکار آنلاین شماست؛ به این صورت که اگر پیج اینستاگرام و کانال تلگرام‌تان را خانۀ اجاره‌ای در نظر بگیریم، سایت شما مثل خانه‌ای است که سند شش‌دانگش به نام خودتان است. همۀ مشتری‌هایتان، از اینستاگرام، تلگرام و از لینکدین و … درنهایت به سمت وب‌سایت‌تان سرازیر می‌شوند و خرید می‌کنند.

چرا گوگل آنالیتیکس برای همه سایت ها الزامی است؟

چرا آنالیتیکس الزامیست

پاسخ کوتاه این است که تمام کسب‌وکارهای دیجیتال نیاز به تحلیل داده دارند تا بتوانند تصمیمات بهینه‌تری بگیرند:

  • با آنالیز گوگل می‌توانیم بفهمیم در وب‌سایت یا اپلیکیشن چه تعداد بازدید داشته‌ایم. 
  • می‌توانیم کانال‌های مختلف جذب مشتریان دیجیتال را با یکدیگر مقایسه کنیم و بدانیم هر کدام چه میزان آورده‌‌ای برای کسب‌وکار داشته‌اند. در نتیجه می‌توانیم در دوره‌های بعدی روی پربازده‌ترین و کم‌هزینه‌ترین کانال‌ها برنامه‌ریزی کنیم. 
  • با کمک آنالیتیکس می‌توان رفتار کاربران را درک کرد و دانست که کاربران در کجای مسیر علاقه‌شان را به مسیری که خلق کرده‌ایم، از دست داده‌اند. 
  • GA به ما نشان می‌دهد چقدر به اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت دیجیتال مارکتینگ نزدیک‌ یا دور هستیم و چه اقداماتی برای اصلاح یا تقویت استراتژی‌ها نیاز داریم. 

 گام های آموزش کار با Google Analytics

ابزار گوگل آنالیتیکس تا سال ۲۰۲۰ در قالب یک نسخهٔ پایه به نام  Universal ارائه می‌شد. از سال ۲۰۲۰ نسخهٔ پیشرفته‌تر این ابزار با نام GA4 ارائه شد و حالا هر دو نسخه قابل استفاده هستند. در این صفحه ما GA4 را به‌عنوان پایه آموزش درنظرمی‌گیریم. 

استفاده از این ابزار، مثل ماهیگیری در اقیانوس داده‌ها با استفاده از تور است. گرچه انواع ماهی‌های بزرگ و کوچک برای همیشه در این اقیانوس قابل صید هستند، اما ما باید بدانیم چه نوع ماهی‌هایی را می‌خواهیم صید کنیم؟ این ماهی‌ها را برای چه کاربردی نیاز داریم؟ برای این نوع ماهی‌ها چه توری را خریداری کنیم؟

برای تحلیل داده‌های مارکتینگ با آنالیتیکس هم با سوالات مشابهی مواجه هستیم که در ۴ گام اصلی به پاسخ‌ آن‌ها می‌رسیم:

  •  در قدم اول می‌آموزیم که چطور گوگل آنالیتیکس را نصب و راه‌اندازی کنیم و دسترسی‌های مورد نیاز را ایجاد کنیم. 
  • سپس با بخش‌های مختلف ابزار و اصطلاحات پرکاربرد در آن آشنا می‌شویم.
  •  در نهایت می‌آموزیم چطور از آنالیتیکس گزارش بگیریم و این گزارش‌ها را بر اساس اهداف کلی کسب‌وکار تنظیم کنیم. 

گام اول: آموزش نصب گوگل آنالیتیکس

خب اگر تا اینجا متقاعد شدید که آنالیتیکس چه ابزار به‌دردبخوری است که برویم سراغ نصبش؛ اما اگر هنوز متقاعد نشدید، دوباره برگردید بالا و این‌بار با خلوص نیت بیشتری پاراگراف قبلی را بخوانید. :)

از آنجایی که نصب Google Analytics مراحل زیادی دارد، ممکن است در ابتدا کمی گیج شوید. اجازه بدهید این مسیر را کمی مشخص کنیم و بدانیم از کدام مسیر خواهیم گذشت. برای اینکه سایت شما به طور کامل به این ابزار دسترسی داشته باشد و داده‌های شما را ثبت کند، باید اقدامات زیر را انجام بدهیم:

  • ابتدا یک حساب Google Analytics خواهیم ساخت. 
  • سپس اطلاعات دامنه و نام سایت را به آنالیتیکس معرفی خواهیم کرد. 
  • روی این ابزار یک View (که در ادامه خواهید فهمید چیست) تعریف می‌کنیم. 
  • یک کد به نام ID Track ایجاد می‌شود که باید در سایت جای‌گذاری شود. 
  • در نهایت، داشبورد آنالیتیکس ساخته می‌شود و می‌آموزیم چطور از آن استفاده کنیم. 

روش ساخت حساب کاربری گوگل آنالیتیکس چیست؟

برای ساخت حساب کاربری GA به عنوان یکی از ابزارهای گوگل، به یک حساب کاربری جیمیل نیاز دارید. بهتر است این حساب متعلق به پروژه‌ٔ شما باشد و از حساب شخصی‌تان استفاده نکنید. پس از ساخت حساب و ورود به آن مراحل زیر را طی کنید. 

۱. ورود به آنالیتیکس با حساب کاربری گوگل 

برای ثبت سایت در گوگل آنالیتیکس، اول باید یک Gmail برای کسب‌وکار بسازید. بعد از اینکه جیمیل را ساختید، بعد از ورود به جیمیل، VPN را روشن کنید و وارد صفحۀ گوگل آنالیتیکس شوید.

ورود به گوگل آنالیتیکس

۲. ورود به گوگل آنالیتیکس

حالا روی گزینۀ sign in to analytics را که با کادر قرمز مشخص کردم کلیک کنید. اگر وارد اکانت خودتان نشده باشید، صفحۀ زیر به شما نمایش داده می‌شود تا یکی از جیمیل‌هایتان را انتخاب کنید.

بعد از اینکه وارد حساب‌تان شدید، صفحه‌ای مشابه عکس بالا برایتان باز می‌شود که باید روی گزینۀ Start measuring کلیک کنید.

کلیک بر گزینۀ Start measuring

۳. وارد کردن نام و آدرس وبسایت 

در صفحهٔ بعدی باید ابتدا . در مرحلۀ ۱ یک نام برای حساب آنالیتیکس خودتان انتخاب کنید.
(توجه کنید که این یک نام دلخواه است و لزومی ندارد حتماً نام سایت‌تان باشد.)

وارد کردن نام و آدرس وبسایت

سپس در مرحلۀ بعدی (مطابق با شمارۀ ۲ در عکس بالا) مشخص کنید که تا چه حد به گوگل دسترسی می‌دهید تا سایت‌تان را آنالیز کند و سپس Next  را بزنید.
(پیشنهاد می‌کنم همۀ گزینه‌ها را تیک بزنید چون از این طریق می‌توانید همه‌جوره سایت خودتان را آنالیز کنید و آمار دقیق‌تری به دست بیاورید.)

۴. تعیین Property

در این مرحله باید نامی برای property انتخاب وو منطقهٔ جغرافیایی خودتان را تعیین کنید. مجبور نیستید که همان اسم سایت را در فیلد Property Name بنویسید و می‌توانید هرچیزی که برایتان راحت است را بنویسید. اما اگر همزمان روی چند سایت کار می‌کنید، بهتر است نامی بگذارید که به سادگی از بین سایر Propertyهایتان قابل تشخیص باشد. 

با انتخاب کشور، ساعت محلی به صورت خودکار برایتان تعیین می‌شود. 

پس از پرکردن فیلد Property Name  روی show advanced options کلیک کنید. 

روی show advanced options کلیک کنید.

حالا باید بعد از اینکه next را زدید از شما می‌خواهد که Property name و منطقۀ جغرافیایی خودتان را تعیین کنید.
در فیلد Property name می‌تواند نام سایت یا اپلیکیشنی باشد که قرار است گوگل آن را برای‌تان آنالیز کند، باید نامی برای اطلاعات مربوط به سایت یا اپلیکیشن خود انتخاب کنید. مجبور نیستید از نام دقیق اپلیکیشن یا سایت‌تان استفاده کنید، اما بهتر است این کار را بکنید تا با سایر پروژه‌هایتان اشتباه نشود.  (نیازی نیست در این قسمت url را جای‌گذاری کنید.) در آخر روی show advanced options کلیک کنید. (شمارۀ ۴ در عکس پایین)

۵ . وارد کردن داده‌های مربوط به کسب‌وکار

پس از کلیک روی show advanced options که کلیک کنید، صفحه زیر را می‌بینید. حالا درست مثل تصویر، اقدامات زیر را انجام بدهید:

  • قسمت ی را که در عکس با شمارۀ ۵ را مشخص کردم فعال کنید و بعد آدرس سایت‌تان یا همان url را در کادر شمارۀ ۶ شش وارد کنید و درنهایت next را بزنید.
  • در قدم بعدی گوگل از شما می‌خواهد تا میزان بزرگی بیزینس‌تان و همینطور نحوۀ استفاده از دیتاها را مشخص کنید.  که البته می‌توانید این قسمت را نادیده بگیرید و یک‌راست روی گزینۀ create را کلیک کنید.

اطلاعات کسب و کارتان را وارد کنید

  • وقتی گزینۀ create را زدید، حساب گوگل آنالیتیکس شما ساخته می‌شود و آماده است تا به سایت معرفی شود. 

گزینه create را کلیک کنید.

۶. ایجاد View یا Data Stream

در این مرحله لازم است یک View یا Datastream (که در بخش‌های بعد خواهید فهمید چه کاربردی دارند) بسازید. اگر حساب GA4 ساخته‌ باشیم، Datastream می‌سازیم و اگر با نسخه یونیورسال وارد شده‌ایم، باید View را اضافه کنیم. 

روش‌های اتصال سایت به Google Analytics

راه اول این است که فایل‌های قالب سایت‌تان را پیدا کنید و کد  UIرا در تگ head اضافه کنید؛ البته اگر سایت وردپرسی داشته باشید، راه بعدی برایتان راحت‌تر است. راه دوم این است که خیلی شیک افزونۀ گوگل آنالیتیکس را نصب می‌کنید و در قسمت تنظیماتش کد را جای‌گذاری می‌کنید.

حالا شما Tracking ID را در اختیار دارید، یعنی دوربین مداربسته را از فروشگاه آنالیتیکس خریداری کرده‌اید و کافی است آن را سردر سایت خود نصب کنید. بهتر است این کد را همین ابتدا در یک فایل متنی ساده مثل نوت‌پد ذخیره کنید تا اگر در مراحل آتی وقفه‌ای ایجاد شد، کد را از دست ندهید. در این بخش ما روش‌های مختلف وارد کردن کد را معرفی می‌کنیم. یادتان باشد که دنبال کردن یکی از روش‌ها کافی است. تشخیص شما برای خودتان و وبسایت‌تان تعیین می‌کند که بهترین روش نصب گوگل آنالیتیکس چیست. 

۱. نصب GA4 در سایت وردپرسی 

برای جای‌گذاری Tracking ID در وردپرس، می‌توانید از افزونه‌ها کمک بگیرید یا اینکه کد را به صورت دستی در Head قالب وارد کنید. 

روش اول: استفاده از افزونه SEO tool kit

این افزونه را گوگل برای دسترسی آسان و یکپارچه سایت‌های وردپرسی به ابزارهای گوگل طراحی کرده است. فکر می‌کنم ساده‌ترین روش اتصال به آنالیتیکس در وردپرس، استفاده از همین ابزار باشد. کافی است آن را از مخزن افزونه‌ها دانلود کنید و درست مثل تصویر زیر، انتخاب کنید که GA را به سایت شما متصل کند:

استفاده از افزونه SEO tool kit

اگر این افزونه به هر دلیلی برایتان کار نکرد، می‌توانید از افزونه‌هایی مثل Monsterinsight یا GA Google Analytics به روش مشابهی استفاده کنید. 

روش دوم: بارگذاری مستقیم کد در وردپرس 

اگر از دسته افرادی هستید که با کدها راحت هستید، کافی است وارد داشبورد وردپرس شده و مراحل زیر را طی کنید:

  • از داشبورد وردپرس خود، به تب «Appearance» و سپس «Theme editor» بروید. 
  • فایل “header.php” را در بخش قالب، انتخاب کنید.
  • کد tracking id که قبلاً از GA4 دریافت و ذخیره کردید را درست قبل از تگ بستهٔ </head> در فایل header.php قرار دهید. 
  • تغییرات خود را ذخیره کنید.

بارگذاری مستقیم کد در وردپرس

۲. نصب گوگل آنالیتیکس با تگ منیجر

اگر از قبل حساب تگ‌منیجر را برای سایت خود راه‌اندازی‌ کرده‌اید و می‌خواهید نصب GA4 را با استفاده از این حساب انجام دهید، کافی است مراحل زیر را طی کنید:

  •  وارد پنل تگ‌منیجر شوید، از قسمت Tags، یک تگ  Track Type از نوع Page View ایجاد کنید.
  • در قسمت Variable بخش Tracking  را برای آنالیتیکس در قسمت Google Analytics Setting وارد کنید.
  • نوع این تریگر را در قسمت  Trigger به صورت All Pages انتخاب کنید.
  • در نهایت  تغییرات را Save، Submit و Publish کنید.

نصب گوگل آنالیتیکس با تگ منیجر

بیشتر بخوانید: لیست کامل الگوریتم های گوگل ؛ مهم‌ترین الگوریتم های گوگل را بشناسید. 

گام دوم: درک مفاهیم پایه Google Analytics

با طی کردن مراحل نصب آنالیتیکس که قبلاً درباره‌اش صحبت کردیم، شما یک حساب کاربری کامل GA در اختیار خواهید داشت. اما این حساب کاربری را با تمام اعضای تیم مارکتینگ به اشتراک نخواهید گذاشت. بلکه می‌توانید بر اساس سلسله مراتب زیر، دسترسی کاربران را تعیین کنید:

۱. Account یا حساب کاربری در گوگل آنالیتیکس چیست؟

در قسمت Account آنالیتیکس، سطح اول تمام حساب‌هایی که با جیمیل‌تان به آن‌ها دسترسی دارید لیست شده‌اند، همچنین اگر خواستید می‌توانید اکانت جدیدی را هم ایجاد کنید. (به‌ازای هر اکانت گوگل شما می‌توانید ۱۰۰تا اکانت گوگل آنالیتیکس داشته باشید.)

۲. Property یا دارایی، شامل سایت (ها) یا اپلیکیشن(ها)

به‌طور کلی هر property یک وب‌سایت است، یعنی شما می‌توانید در هر اکانت GA هرچندتا اپلیکیشن یا سایتی را که می‌خواهید اضافه کنید و همه‌شان را از همین‌جا رصد کنید.

در نسخه گوگل آنالیتیکس یونیورسال، هر Property فقط برای یک وب‌سایت یا اپلیکیشن است. در حالی که در GA4، یک Property می‌تواند هم اپلیکیشن و هم وب‌سایت را شامل شود و داده‌ها را به‌صورت یکپارچه تحلیل کند. این تغییر، بینش بهتری از رفتار کاربران در پلتفرم‌های مختلف فراهم می‌کند. تعداد و نوع Property که در یک حساب اضافه می‌کنید، کاملاً به این بستگی دارد که هدف شما از راه‌اندازی گوگل آنالیتیکس چیست و برای چه نوع سایتی از آن استفاده می‌کنید. 

۳. View: بخشی از داده‌های قابل نمایش

در این قسمت هم می‌توانیم داده‌های مختلف گوگل آنالیتیکس را ببینیم و در صورت امکان (اگر دسترسی داشته باشیم) ‌آنها را فیلتر یا ادیت کنیم. در کل منظور از view در گوگل آنالیتیکس، زیرمجموعه یا بخش محدودی از آمار و داده‌های کلی یک دامنه است.

معرفی View در گوگل آنالیتیکس

Goal هم نوعی View است!

Goal در واقع، هدف یا مجموعه‌ای از اهداف سایت هستند. هدف شما چیست؟ حتماً دوست دارید بدانید که چند نفر سبد خرید پر را رها کرده‌اند، چند نفر تا آخر خرید رفته‌اند، چند نفر تماس گرفته‌اند و … . تمام این کارها را می‌توانید با تعریف Goal در گوگل آنالیتیکس ارزیابی کنید. حالا کجا باید goal را تعریف کنیم؟ به سادگی از قسمت admin، روی گزینۀ goal (که زیرمجموعۀ view حساب می‌شود) کلیک کنید.

۴.  Data Stream یا جریان داده

بیایید فرض کنیم هر Property در آنالیتیکس، یک دستگاه بستنی‌ساز است و این دستگاه سه تا اهرم بستنی دارد. فروشنده با فشردن یک اهرم، بستنی شکلاتی و با فشردن یکی بستنی وانیلی و با دیگری بستنی قیفی ژله‌ای را در قیف‌ها می‌ریزد. حالا مثال را به دنیای واقعی ببریم و ببینیم کاربرد این اهرم‌ها در گوگل آنالیتیکس چیست؟ در واقع این اهرم‌ها در آنالیتیکس، سه بستر داده در وب‌سایت، اندروید و IOS را از یکدیگر جدا می‌کنند. البته که ساختن تمام این استریم‌ها، ضروری نیست. مثلاً اگر اپلیکیشن شما برای سیستم‌عامل IOS طراحی نشده‌است، نیازی به Data Stream برای IOS هم نخواهید داشت. 

بخش Data Stream در آنالیتیکس

۵. Segments (بخش‌ها)

سگمنت‌ها برای سادگی تحلیل، مشتریان را به بخش‌های مختلف تقسیم می‌کنند. اگر می‌پرسید که روش بخش‌بندی مشتری در گوگل آنالیتیکس چیست، باید بگوییم نوع بخش‌بندی به‌طرز ملموسی به اهداف دیجیتال مارکتینگ بستگی دارد. فرض کنید دو نمونه از یک نوع کیک را به دو مهمانی می‌برید. در جشن اول ۱۰ نفر مهمان دارید و در جشن دوم ۲۱ نفر، بنابراین نحوه تقسیم‌بندی شما در دو مهمانی متفاوت خواهد بود. به مثال‌های زیر که مشتریان را به بخش‌های مختلف تقسیم می‌کنند، توجه کنید:

  • کاربرانی که صفحه یک محصول خاص را مشاهده کرده و ویدئوی دمو را تماشا کرده‌اند.
  • کاربرانی که همان صفحه محصول را مشاهده کرده و ویدئوی دمو را تماشا نکرده‌اند.
  • کاربرانی که صفحه یک دوره خاص آکادمی را مشاهده کرده‌اند.
  • کاربرانی که صفحه یک درس خاص آکادمی را مشاهده کرده‌اند.
  • کاربرانی که یک پست وبلاگ و یک صفحه محصول را مشاهده کرده‌اند.

در مجموع، بخش‌بندی مشتریان نیز می‌تواند به یکی از دو شکل زیر انجام شود:

  • بر اساس کاربران (Users):
    یوزر یعنی تعداد کاربرهایی که در یک بازۀ زمانی خاص از سایت شما بازدید کرده‌اند. (این بازۀ زمانی کاملاً در آنالیتیکس قابل تنظیم است.)

⚠ دقت کنید که هر User، در آنالیتیکس، معادل یک مرورگر حساب می‌شود. یعنی اگر یک فد، با چند مرورگر از سایت شما بازدید کند، چند کاربر (User) حساب می‌شود.


مثل کاربرانی که قبلاً چیزی در سایت شما خریداری کرده‌اند در مقابل کاربرانی که برای مشاوره ثبت‌نام کرده‌اند.

  • بر اساس نشست‌ها (Sessions):
    به رفتار کاربران (User ها) که در یک بازۀ زمانی حدوداً 30 دقیقه‌ای زیر نظر گرفته می‌شود را یک session می‌گوییم؛ به آن 30 دقیقه دقت کنید! اگر من وارد سایتی شدم و درحالی که کامپیوترم روشن بود برای ناهار رفتم و 45 دقیقۀ بعد برگشتم، آنالیتیکس فقط یک Session را حساب می‌کند و 15 دقیقۀ بعدی هیچ و پوچ می‌شود.

مانند تمام نشست‌هایی که از یک کمپین بازاریابی خاص ایجاد شده‌اند.

بخش Sessionsها در گوگل آنالیتیکس

۶.Dimension و Metric

Dimension  و متریک، مفاهیمی هستند که گاهی با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند. بیایید با یک توضیح ساده، بررسی کنیم که راه‌ تمایز این دو فاکتور در گوگل آنالیتیکس چیست:

  • Dimensions: متغیرهای معمولاً کیفی که بر اساس دسته‌بندی‌ از یکدیگر تمایز پیدا می‌کنند را اندازه می‌گیرد. مثال‌های زیر به خوبی منظورم از دیمنشن را شفاف می‌کنند:
  • مرورگر مشتری‌ها از کدام نوع است؟
  • موقعیت مکانی کاربران از کدام کشور است؟
  • کاربران از چه دستگاهی به اپلیکیشن دسترسی پیدا کرده‌اند؟
  • مشتریان از طریق کدام لندینگ پیج به مقصد نهایی رسیده‌اند؟
  • Metrics : متغیرهای کمی  و عددی را اندازه‌گیری می‌کند. مثل:
  • تعداد نشست‌ها (Sessions)

در بخش قبلی با مفهوم نشست آشنا شدیم. مختصر بگوییم، هر باری که کاربر به سایت ما سر می‌زند، فارغ از اینکه چقدر طول بکشد یا چند صفحه بازدید شود، یک نشست به حساب می‌آید. 

  • میزان بازدید صفحه (Pageviews)

تعداد دفعاتی که یک پیج یا صفحۀ خاصی توسط کاربران دیده شده است. توجه داشته باشید که Page views آمار کل بازدید است؛ پس اگر کاربری در طول یک دوره یا session از صفحه‌ای سه بار بازدید کرده باشد، آمار این قسمت 3 تا اضافه می‌شود. پس به‌هیچ‌وجه کاری نداریم که هر سه بازدید در طول یک دوره اتفاق افتاده است.

  •  تعداد تبدیل‌ها (Conversions)
    هر بار که کاربری هدف مدنظر شما (Goal) را انجام دهد، یک تبدیل یا Conversion اتفاق می‌افتد. مثلاً وقتی User از شما خرید می‌کند، و این خرید دقیقاً هدف مدنظر شماست، Conversion رخ داده است.
  •  نرخ پرش (Bounce rate)
    نرخ پرش، یک Session یا دورۀ تک‌صفحه‌ای در سایت شما به حساب می‌آید؛ یعنی زمانی که کاربر وارد سایت می‌شود و بدون هیچ‌کار دیگری صفحه را می‌بندد و از آن خارج می‌شود.

البته بهتر است بدانید که بانس ریت همیشه چیز بدی نیست و ممکن است کاربر در همان یک صفحه، جواب خودش را گرفته باشد و دقیقاً به همین دلیل از سایت خارج شده باشد.

  • Exit یا نرخ خروج
    این متریک، متوسط درصدی است که کاربران بعد از مشاهدۀ صفحۀ خاصی، سایت شما را ترک می‌کنند. اگر صفحه‌ای نرخ خروجش بالا باشد باید بررسی کنید که ایراد محتوایی دارد یا مسئله چیز دیگری است.
  • Page views unique
    تعداد sessionهایی را نشان می‌دهد که یک صفحۀ خاص حداقل یک‌بار در طول این دوره‌ها‌ دیده شده باشد.
  • Avg time on page
    متوسط زمانی است که کاربران از یک صفحۀ خاص بازدید کرده‌اند.
  • مدت زمان نشست (Session duration)

متوسط زمانی که کاربران در هر نشست، روی سایت یا اپلیکیشن شما سپری کرده‌اند. 

بیشتر بخوانید: بیگ دیتا یا کلان داده چیست و چه کاربردهایی دارد؟

گام سوم: کاربرد بخش‌های داشبورد گوگل آنالیتیکس چیست؟

تا حالا توانسته‌ایم یک حساب کاربری آنالیز گوگل بسازیم و آن را راه‌اندازی کنیم. بعد از ورود به این حساب که برای سایت‌تان راه‌اندازی کردیم، با داشبوردی شبیه به تصویر زیر مواجه خواهیم شد:

تصویر بالا داشبورد یک حساب GA4 را نشان می‌دهد، اما اگر شما از نسخه Universal استفاده می‌کنید، تفاوت‌های جزئی را مشاهده خواهید کرد. 

بسیار خب! بیایید ببینیم هر یک از این بخش‌ها چه کاربردی برایمان خواهد داشت. 

حساب GA4

1. بخش خانه (Home)

در تب Home یک نمای کلی از تمام چیزی که در سایت شما در حال رخ‌دادن است را می‌بینید. در ابتدای صفحه خلاصه‌ای از وضعیت گزارش‌های اخیر به شما اعلام می‌شود. با کمی اسکرول، در بخش insight آمارهای جالب توجه و اتفاقات جدیدی که ممکن است برایتان جالب باشند را خواهید دید. 

شما می‌توانید این صفحه را بر اساس نیازهای خودتان، شخصی‌سازی کنید تا در نگاه اول ضروری‌ترین داده‌ها را ببینید. 

2. گزارش‌ها (Reports)

تب Reports یک نمای کلی از گزارش‌های سایت را نمایش می‌دهد.  که شامل همان اطلاعات موجود در زبانه خانه است.

گزارش ها و Reports

  • Acquisition:  گزارش‌ Acquisition بررسی می‌کند که کاربران از کجا و چه منابع و کانال‌هایی جذب شده‌اند. بنابراین شما می‌توانید تصمیم بگیرید روی کدام کانال‌ها بیشتر هزینه کنید و کدام یک را از برنامه خارج کنید. 
  • Engagement: در این بخش رفتار تعاملی کاربران را خواهید شناخت. اینکه کاربران شما روی کدام بخش های سایت کلیک می کنند؟ کدام مقالات را می‌خوانند؟ آیا از مسیرهایی که برایشان طراحی کرده‌اید، استقبال می‌کنند؟
  • Monetization: این بخش میزان درآمدزایی سایت یا اپلیکیشن را بر اساس داده‌هایی مثل قیمت محصولات که در اختیار آنالیتیکس قرار می‌دهید، می‌سنجد. پرداخت‌های داخلی اپ، درآمد از تبلیغات و داد‌ه‌های این‌چنینی در این گزارش ثبت می‌شوند. 
  • Retention: این گزارش به وفاداری مشتریان می پردازد و میزان بازگشت مشتریان سابق به سایت شما را بررسی می‌کند. 

در تب‌های دیگر، نام چند گزارش را می‌بینید. گزارش زمان واقعی (Realtime)اتفاقاتی که ظرف ۳۰ دقیقه اخیر روی سایت افتاده‌اند را به شما نشان می‌دهد. چرخه زندگی (Life Cycle) گزارش‌ها را به‌صورت روزانه برایتان تنظیم می‌کند. 

3. بررسی (Explore)

با استفاده از این بخش می توانید مسیرهای کاربر در سایت را از طریق ناوبری دنبال کنید. می‌توان گفت که Explore نوعی گزارش است که در رفتار کاربر کمی عمیق‌تر می‌شود. مثلاً می‌توانید اکسپلور را بر اساس قیف فروش خود تنظیم کنید یا مجموعه‌ای از تعامل‌ها در چند Session را در نظر بگیرید. 

4. تبلیغات (Advertising)

زمانی که بر روی تب تبلیغات کلیک می‌کنید، نمای کلی تبلیغات در کانال‌ها و نقاط تماسی که بیشترین تبدیل‌ها را در سایت شما به ارمغان می‌آورند را خواهید دید. اگر می‌خواهید این صفحه برایتان هدفمندتر باشد، بهتر است اهداف و تبدیل‌های آنالیتیکس‌ را شخصی‌سازی کنید

5. تنظیمات (Configure)

تمام بخش‌هایی که تاکنون بررسی کردیم، به داده‌های سایت مربوط می‌شدند. اما تب Configure برای شخصی‌سازی گوگل آنالیتیکس شماست. در این بخش می‌توانید اجزای کلیدی گزارش‌ها از رویدادها، گرفته تا تبدیل‌ها، مخاطبان و… را متناسب با نیاز سایت خودتان تنظیم کنید.حالا می‌توانید تمام آنچه که خواندید را در حل مشکلات سازمان خود به کار ببرید. 

بیشتر بخوانید: معرفی بهترین ابزار ساخت عکس با هوش مصنوعی

در نهایت، بهترین راه استفاده از داده‌های گوگل آنالیتیکس چیست؟

حالا که می‌دانیم که گوگل آنالیتیکس چیست و چه اجزایی دارد و به‌طور کلی کار با ابزار را بلدیم، باید دربارهٔ مسئله مهم‌تری صحبت کنیم: اینکه چطور با این مهارت جدید، مشکلات کسب‌وکار را حل کنیم! ابزار GA4 تنها به ما کمک می‌کند به پاسخ سوالات برسیم، اما یک مرحله قبل‌تر باید بدانیم که چه سوالی را باید بپرسیم. اینطور به مسئله نگاه کنید که برای محقق کردن برخی اهداف کیفی در تیم‌مارکتینگ، یک ابزار برای سنجش داده‌های کمی در اختیار دارید. برای خرد کردن اهداف کیفی به معیارهای کمی، لازم است شناخت مناسبی از KPIهای مارکتینگ به دست بیاورید. نکته دوم اینجاست که  این ابزار می‌تواند به شما کمک کند بفهمید که چه اتفاقی، در چه زمانی، در کدام بخش رخ داده‌است. اما تشخیص چرایی با کمک برخی ابزارهای سشن رکوردینگ مثل هاتجر، روشن‌تر می‌شود. پس از یافتن پاسخ این سوالات، نوبت به تشخیص چگونگی رفع مشکل و بهینه‌سازی مسیر فعلی می‌رسد. پاسخ دادن به سوال آخر، کار هیچ ابزاری نیست و تنها از عهدهٔ خلاقیت و تجربهٔ تیم‌ شما برمی‌آید. امیدواریم در مسیر بهبود، موفق باشید و یادتان باشد که هرجا به کمک نیاز داشتید، می‌توانید از بخش نظرات با ما در ارتباط باشید. 

سوالات متداولی که شما می پرسید؟

۱.چطور از گوگل آنالیز در ایران استفاده کنیم؟

مدتی است که گوگل تحریم خود را برای استفاده کاربران ایرانی از گوگل آنالیتیکس را برداشته است و مشکلات سابق برای دسترسی وجود ندارند. بنابراین حتی با دامین داخلی و در بدترین حالت با اتصال به فیلترشکن، به سادگی می‌توانید از این ابزار استفاده کنید. 

۲. کاربردهای گوگل آنالیتیکس چیست؟

Ga4 می‌تواند در تحلیل رفتار کاربران، ارزیابی عملکرد کمپین‌های تبلیغاتی، بررسی نرخ تبدیل، پیگیری اهداف، تحلیل ترافیک موبایلی و بهبود تجربه کاربری با داده‌های دقیق به شما کمک کند. 

۳. تفاوت Google analytics در نسخه Universal و GA4 چیست؟

GA4 مبتنی بر رویدادها بوده، تحلیل براساس پلتفرم و پیش‌بینی هوش مصنوعی را ارائه می‌کند. در حالی که Universal بر Session تمرکز دارد و رابط کاربری ساده‌تری دارد. 

منابع:

Hubspot blog

Google Suppot Mag 

Media Access

4.8/5 - (31 امتیاز)

مایلید هر دو هفته یک ایمیل مفید دریافت کنید؟

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

همچنین شاید دوست داشته باشید!

راهنمای قدم به قدم نصب ماتومو (Matomo)

0
ماتومو «Matomo» یکی از ابزارهای قدرتمند و متن‌باز در حوزه تجزیه‌وتحلیل وب است که به کاربران امکان می‌دهد تا اطلاعات دقیق و ارزشمندی از عملکرد…
SDK چیست

SDK چیست و چه کاربردی دارد؟

0
در دنیای توسعه نرم‌افزارها، ابزارها و تکنولوژی‌های بسیاری برای تسهیل فرآیند ساخت و پیاده‌سازی اپلیکیشن‌ها وجود دارد. یکی از مهم‌ترین این ابزارها، SDK یا Software…

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست