فرض کنید تغییرات متعددی بر سایت وردپرسی خودتان پیاده کردهاید. افزونههای جدید نصب کردهاید و محتوا را تغییر دادهاید. با اینحال وقتی میخواهید نتیجه کار را ببینید، با رفرش کردن صفحه، باز هم همان سایت قدیمی جلوی چشمانتان ظاهر میشود. اگر با چنین مشکلی روبرو شدهاید دست از سر دکمه رفرش کیبورد (F5) بردارید. مشکل از کیبورد شما نیست! این کش وردپرس است که باید حسابش را برسید!
پاک کردن کش وردپرس مزایای دیگری هم دارد؛ مثلاً فضای هاست وردپرس را سبک میکند، باعث بهبود سئو سایتتان میشود و با سرعت بخشیدن به وبسایت، رضایت کاربران را افزایش میدهد. در این مقاله درباره پاک کردن کش وردپرس صحبت میکنیم اما اول قصد داریم خود “Cache” را، شخصاً، بیشتر بشناسیم.
کش (Cache) چیست؟
فرض کنید یک شیرینیپز ماهر هستید و افراد زیادی کیک تولدشان را به شما سفارش میدهند. کیکهای مربعشکل با فیلینگ خامه و شکلات!
برای سرعت و راحتی کارتان، تصمیم میگیرید مواد میانی کیک را در حجم زیادی از قبل آماده کنید. این کار تأثیر قابلتوجهی بر سرعت شما خواهد گذاشت؛ این مواد اولیه که از قبل آماده میشوند و نیازی به تکرار آنها ندارید همان کش شما هستند!
همهچیز عالی پیش میرود تا وقتی که ناگهان یکی از مشتریها تصمیم بگیرد کیک پرتقالی سفارش بدهد! حالا دیگر الگوی ثابت قدیمی به کار شما نمیآید. قاعدتاً باید به فکر تهیه مواد اولیه متفاوت برای یک کیک جدید باشید؛ یعنی باید به فکر پاک کردن کش باشید و دادههای جدیدی برای ارائه آماده کنید.
شاید بار اول و دوم بتوانید از تغییر طفره بروید و همان کیکهای شکلاتی قدیمی را تحویل مشتری بدهید؛ اما بالاخره یک مشتری سمج پیدا میشود که زیر بار نرود و بزند تمام کشتان را پاک کند!
در واقع سرور وبسایت، همان آشپز کاردرستی است که بهجای اینکه 0 تا 100 مواد اولیه هر کیک را بهصورت جداگانه و تکبهتک تهیه کند، یک بار برای همیشه آن را آماده میکند و ذخیره نگه میدارد تا دفعات بعد نیاز به صرف زمان و انرژی (در اینجا منابع سرور) بیشتری نباشد؛ اما همیشه همان اطلاعات تکراری کاربرد ندارد و گاهی لازم است سایت بهروزرسانی و اطلاعات قبلی پاک شود.
در بخش بعدی راجعبه اهمیت استفاده از کش صحبت خواهیم کرد.
کش چگونه کار میکند و چه اهمیتی دارد؟
بهصورت عادی وقتی کاربری از سایت شما بازدید میکند مراحل زیر طی میشوند:
- یک درخواست به سرور سایت شما ارسال میشود و دریافت اطلاعات صفحه را تقاضا میکند؛
- سرور وبسایتتان اطلاعات مورد نیاز را آماده میکند؛
- اطلاعات آمادهشده توسط سرور در یک فایل HTML (فایل متنی) به مرورگر کاربر ارسال میشود؛
- مرورگر کاربر فایل HTML را پردازش میکند و پس از تبدیل آن به یک صفحه وبسایت، بهشکل خروجی نمایش میدهد.
حالا فرض کنید کاربر برای بار دوم میخواهد به سایت شما مراجعه کند. پس تمام این مراحل دوباره در سمت سرور یا سیستم کاربر، از سر گرفته میشوند. این اتفاق دو جنبه منفی دارد:
اول) کاربر باید دوباره همان زمان را صرف بارگذاری سایت کند؛
دوم) میزان بیشتری از منابع سرور وبسایتتان درگیر خواهد شد.
اینجاست که کش به کمک سایتتان میآید. چگونه؟
کش دادههای HTML را ذخیره و هنگام نیاز از آنها استفاده میکند. درواقع در بازدیدهای بعدی کاربر، کش وبسایت مراحل 1، 2 و 3 را حذف میکند و فقط با انجام مرحله 4، بهسرعت خروجی را در اختیار مرورگر کاربر میگذارد.
به همین خاطر است که استفاده از Cache، سرعت بارگذاری سایت و بهطور کلی پیش رفتن امور را بیشتر میکند.
بیشتر بخوانید: آموزش ۲۰ راهکار عملی برای کاهش مصرف منابع در وردپرس
کش انواع مختلفی دارد.
بیشتر بخوانید: آموزش کار با پلاگین کش لایت اسپید LiteSpeed Cache در وردپرس از صفر تا صد
انواع کش کدامند؟
چهار نوع اصلی از کش وجود دارد که در ادامه با هرکدام آشنا خواهید شد.
1. کش سمت کاربر (Client-side Caching)
این نوع از کش که به آن کش مرورگر هم میگویند، همان کشی است که روی مرورگر کاربر ثبت میشود. این Cache باعث میشود که در بازدیدهای دوم کاربر و مراجعههای بعدی او، نیازی به بارگذاری دوباره سایت نباشد و سرعت Load صفحات بالاتر برود.
2. کش سمت سرور (Server-side Caching)
این کش هم محتوای مشابهی با کش مرورگر دارد؛ با این تفاوت که اطلاعات سایت را بر روی یک سرور ذخیره میکند. کش سرور اطلاعات گوناگونی را از چند پایگاه داده مختلف میگیرد. بههمیندلیل به بهبود سرعت سایتهای پرترافیک کمک میکند.
3. کش صفحه (Page Caching)
کش صفحه رایجترین نوع کش در وردپرس است. Page Caching نسخههای ایستا را در قالب فایل HTML از صفحات پویا در وردپرس ایجاد میکند. این نسخههای ایستا در بازدیدهای مکرر کاربران ارائه میشوند تا زمان پردازش سرور کاهش یابد.
4. کش شی (Object Caching)
وردپرس بهطور پیشفرض از کش کردن شی برای ذخیره نتایج کوئری در پایگاه داده استفاده میکند تا نیاز به فراخوانی کوئریهای مکرر را در دیتابیس کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: آموزش گام به گام رفع خطای ۱۰۲۰ کلودفلر
چرا پاک کردن کش وردپرس مهم است؟
گاهی تغییرات زیادی را بر روی سایت خود پیاده میکنید، اما در نتیجه نهایی، خروجی خاصی را نمیبینید. در چنین شرایطی نیاز به پاک کردن کش دارید تا محتوای اصلی نشان داده شود. اما بهکار بردن بهترین روش پاک کردن کش وردپرس، 5 دلیل زیر را هم بهدنبال دارد:
1. اطمینان از به روز بودن محتوا
پس از انجام این کار، مطمئن میشوید که با اعمال تغییرات روی سایت، بازدیدکنندگان آخرین نسخه محتوای شما را بهجای نسخههای قدیمی مشاهده خواهند کرد.
این موضوع در فروشگاههای اینترنتی و پورتالهای سازمانی اهمیت بیشتری دارد؛ چون با دادههای پویا و لحظهای کار میکنند.
2. بهبود عملکرد وب سایت
پاکسازی Cache بهطور منظم، منجربه حفظ سرعت مطلوب سایت میشود؛ چراکه دادههای غیرکارآمد قبلی حذف و از افزونگی داده جلوگیری میشود.
3. حل مشکلات فنی
پاک کردن کش وردپرس میتواند به عیبیابی و رفع خطاهای مختلف در این سایتها کمک کند. یکی از دلایل بروز این خطاها، دادههای قدیمی و منسوخشده هستند.
4. جلوگیری از تداخل
حذف دادههای Cache میتواند به جلوگیری از تضاد بین تمها، افزونههای جدید و فایلهای بهروزرسانی اخیر کمک کند.
5. مدیریت استفاده از پهنای باند
پاکسازی Cache منجر به حفظ پهنای باند استاندارد وبسرور و جلوگیری از اتلاف آن میشود. علاوهبر این، دیگر کاربران مجبور نیستند دادههای قدیمی را دانلود و حجم بسته اینترنت خود را صرف آنها کنند.
البته همانطور که دیدید کش به خودی خود مهم و کارآمد است، اما گاهی بهترین راه پاک کردن آن است. میخواهیم چگونگی انجام این کار را آموزش دهیم.
آموزش پاک کردن کش وردپرس به 3 روش مختلف
در این بخش، پاک کردن کش را به سه روش آموزش میدهیم که در ادامه خواهید خواند.
1. پاک کردن کش سایت با پاکسازی کش مرورگر
پاک کردن کش وردپرس در مرورگر باعث مشاهده تغییرات و بهروزرسانیهای سایت میشود؛ اما دقت داشته باشید که این روش، فقط کش را از مرورگر شما پاک میکند و قادر به حذف آن از روی سرور نیست.
آموزش پاک کردن کش وردپرس از کروم:
- مراجعه به منوی مرورگر (سه نقطهای که در سمت راست و بالای کروم قرار دارند)؛
- کلیک روی “History”؛
- انتخاب گزینه “Clear Browsing Data“؛
- پاک کردن تمام سوابق مرور ازجمله تاریخچه دانلود، تصاویر، فایلهای ذخیرهشده و کوکیها و کلیک روی “Clear data“.
آموزش پاک کردن کش وردپرس از اج:
- کلیک روی سه نقطه در بالا و سمت راست مرورگر؛
- انتخاب “Settings“؛
- انتخاب گزینه “Privacy, search, and services” از پنل سمت چپ؛
- مراجعه به بخش “Delete browsing data“؛
- انتخاب گزینه “Choose what to clear” روبهروی “Clear browsing data now“؛
- کلیک روی کادر چهار بخش اول و نهایی کردن کار با انتخاب “Clear now“.
آموزش پاک کردن کش وردپرس از فایرفاکس:
- کلیک روی دکمه منو (سه خط روی هم در بالا و سمت راست)؛
- کلیک روی “History” و سپس “Clear Recent History“؛
- انتخاب “Everything” از کادر “Time range to clear” و گزینههای دلخواه؛
- کلیک روی “Clear Now“.
بیشتر بخوانید: 20 روش عملی رفع مشکل استفاده CPU در سایتها و انواع هاست
2- پاک کردن کش وردپرس به کمک افزونهها
یکی از بهترین و سادهترین راههای پاک کردن کش در WordPress، استفاده از پلاگینهای آن است. در ادامه لیستی از افزونههای مناسب برای اینکار را معرفی خواهیم کرد.
-
افزونه WP Super Cache
این افزونه به شما کمک میکند تنها با یک کلیک، کش وردپرس خود را پاک کنید. کار با آن آسان است و برای دانلود افزونه WP Super Cache نیازی نیست هزینهای پرداخت کنید. نصب آن هم بسیار ساده است.
بعد از نصب، از طریق تنظیمات پنل مدیریتی وردپرس، تنظیمات آن را تغییر بدهید یا همه کش را یکجا پاک کنید. یکی دیگر از قابلیتهای این پلاگین، امکان تعیین مدت زمان برای پاک کردن خودکار کش وردپرس است.
-
افزونه NitroPack
قابلیتهای بیشمار این افزونه شما را شگفتزده میکند. افزایش سرعت بارگذاری، امکان کوتاه کردن کدها، قابلیت شخصیسازی متناسب با نیازهای شما و البته امکان پاک کردن کش وردپرس همگی با این افزونه ممکن میشوند.
شاید بتوانیم بگوییم تنها ایراد نیتروپک، محدودیتهای نسخه رایگان آن است. اگر وبسایت کوچک و جمع و جوری دارید خیالتان راحت، نسخه رایگان نیتروپک پاسخگوی نیاز شما خواهد بود؛ اما برای وبسایتهای پر ترافیک، باید نسخه پولی آن را تهیه کنید.
-
افزونه WP Fastest Cache
کمحجم و فشرده کردن اطلاعات وردپرس، یکی از مهمترین قابلیتهای این افزونه است. بهعلاوه، برای پاک کردن کش وردپرس میتوانید تنظیمات آن را طبق زمانبندی مورد نظرتان تغییر بدهید. بهراحتی و تنها با چند کلیک، بعد از دانلود WP Fastest Cache، میتوانید از آن برای پاک کردن تمام کش وردپرس استفاده کنید.
-
افزونه LiteSpeed Cache
در وردپرس، این افزونه امکانات ویژهای را در اختیارتان میگذارد. برای مثال، با تغییر تنظیمات لایت اسپید میتوانید قابلیت پاک کردن خودکار یا پاکسازی برنامهریزیشده را فعال کنید.
برای مقایسه LiteSpeed و Super Cache، میتوانید مقاله کامل مربوط به این دو افزونه را بخوانید.
-
افزونه WP Rocket
این افزونه قدرتمند نسخه رایگان ندارد و حتماً باید دستبهجیب شوید. با اینحال، مزایای قابل توجه آن، پرداخت هزینه را توجیه میکنند. برای استفاده سالانه از افزونه WP Rocket، لازم است 49 دلار پرداخت کنید.
این افزونه در بکگراند وردپرس شما مشغول انجام وظایف خودش است. سرعت سایت را افزایش میدهد و به بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO) کمک میکند. در قسمت تنظیمات میتوانید به کمک این افزونه، کش وردپرس را پاک کنید.
-
افزونه W3 Total Cache
افزونه W3TC یکی از بهترین افزونههای افزایش سرعت و پاک کردن کش وردپرس است. این افزونه با کاهش حجم و بهینهسازی، تا 80% در پهنای باند صرفهجویی میکند. علاوه بر همه اینها، مورد پسند گوگل است و به SEO سایت کمک میکند!
پیشنهاد خواندن: اگر بهطور کلی با مفهوم پلاگینهای وردپرس غریبه هستید، توصیه میکنیم مقاله افزونه وردپرس چیست را بخوانید.
3- پاک کردن کش وردپرس بهصورت دستی
چگونگی پاک کردن کش وردپرس بهصورت دستی به تنظیمات هاست، سرور سایت شما و شرکت ارائهدهنده خدمات هاستینگ بستگی دارد. بنابراین برای اطلاع از این تنظیمات، از پشتیبانی شرکت میزبان کمک بگیرید. احتمالا مطالعه مقاله تنظیمات کلودفلر نیز میتواند در رابطه با تنظیمات مربوط به کش وردپرس کمکتان کند.
گاهی با فعال بودن افزونههای مدیریت کش در وردپرس، قادر به تغییر تنظیمات و پاک کردن دادههای Cache بهصورت دستی خواهید بود. اینکار از راه کنترل پنل هاست و هماهنگی با شرکت میزبان انجام میشود.
چه زمانی باید به فکر پاک کردن کش وردپرس باشیم؟
در هر کدام از موقعیتهای زیر، بهتر است کش وردپرس را پاک کنید:
- با اعمال هر تغییر جدید، مجدد نسخه قبلی صفحات را میبینید؛
- اگر تمها و افزونههای وردپرسی خود را بهروزرسانی کردهاید؛
- هنگامیکه محتوای سایت وردپرسی خود را تغییر دادهاید؛
- زمانی که سایتتان را به هاست جدیدی منتقل کردهاید.
آنچه در پاک کردن کش وردپرس خواندیم
نگهداری دادههایی که بهصورت مکرر و گسترده استفاده میشوند، راهی مطمئن برای افزایش سرعت بارگذاری سایت و کنترل پهنای باند سرور است. حافظه کش در وردپرس مسئول انجام این وظیفه مهم است؛ اما گاهی دادههای موجود در کش سنگین شده و منجربه اختلال در عملکرد سایت، سرور و سیستم کاربر میشود. در چنین مواقعی، پاک کردن کش وردپرس یک ضرورت است تا سایتتان نجات یابد. این کار به روشهای مختلفی مانند استفاده از افزونهها، اعمال تغییرات بهصورت دستی یا پاک کردن دادهها از روی مرورگر سیستم کاربر انجام میشود.
اگر در این زمینه سوالی دارید، خوشحال میشویم که آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ایران سرور در سریعترین زمان پاسخ دهند. همچنین در این بخش، ما پذیرای دیدگاهها و نظرات ارزشمند شما هستیم.
منابع:
سوالات متداولی که شما میپرسید
- پاک کردن کش وردپرس چه مزایایی دارد؟
جلوگیری از پردازش و درگیری غیرضروری سرور، افزایش سرعت سایت و رتبه سئو، از مزایای پاک کردن کش وردپرس هستند.
- چگونه کش وردپرس را پاک کنیم؟
پاک کردن کش مرورگر کاربر، پاک کردن محتوای حافظه کش سایت بهکمک افزونهها و پاک کردن این حافظه بهصورت دستی، سه روش انجام این کار هستند.
- چه زمانی باید کش وردپرس سایتمان را پاک کنیم؟
بهروزرسانی افزونهها و پلاگینها، اعمال تغییرات جدید، تغییر محتوای سایت و جابهجایی هاست، جزو موقعیتهای ضروری برای پاک کردن کش وردپرس هستند.