انواع پسوند دامنه برای کاربردهای مختلف بهکار میروند. سادهترین مثال آن، پسوندهای com و ir هستند که جزو محبوبترین پسوندهای ایرانی بهشمار میروند؛ اما آیا میدانستید دریایی از پسوندها را با ویژگیهای مختلف داریم؟ academy، today، io، biz و غیره. پس در این مقاله همراهمان باشید تا علاوهبر آشنایی با انواع پسوند دامنه، با تعریف دامنه هم بهشکل خلاصه آشنا شویم. در ادامه هم بهسراغ معروفترین پسوندها برویم و ویژگیهای هرکدام را بررسی کنیم.
انواع پسوند دامنه
ما در مقالهای با عنوان «دامنه چیست؟»، چیستی دامنه را بهشکل کامل توضیح دادیم
دامنه آدرس وبسایت شما است. قطعاً هیچ تعریف سادهتری درمورد دامنه، دامین (حتی دیده میشود که برخی به آن دومین هم میگویند) نمیتوان ارائه داد.
و در این بخش فقط انواع آن را زیر ذرهبین قرار میدهیم. TLD یا “Top-level Domain” سه نوع مختلف دارد که هرکدام اهداف متفاوتی را دنبال میکنند.
1. دامنههای سطح بالای عمومی (gTLD)
رایجترین نوع دامنه که شامل پسوندهای عمومی و جهانشمول مانند .com (تجاری)، .org (سازمانی) و .net (مرتبطبا شبکه) میشوند. این اسامی توسط افراد در سراسر دنیا قابلاستفاده و خرید هستند.
2. دامنههای سطح بالای کشوری (ccTLD)
انواع پسوند دامنه که از دو حرف تشکیل شده و به کشورها یا سرزمینهای خاصی اختصاص داده شدهاند؛ مانند .uk برای سایتهای مستقر در انگلیس و بریتانیا یا .jp برای سایتهای کشور ژاپن. این دامنهها اغلب تابع مقررات محلی و زمینههای فرهنگی هستند.
پسوندهای اختصاصی | متعلق به کشور |
.ir | ایران |
.uk | انگلستان |
.in | هند |
.au | استرالیا |
.br | برزیل |
.ru | روسیه |
.de | آلمان |
.eg | مصر |
.us | آمریکا |
.ca | کانادا |
.es | اسپانیا |
.fr | فرانسه |
.cn | چین |
.my | مالزی |
.at | اتریش |
.se | سوئد |
3. دامنه های سطح بالای حمایتشده (sTLD)
این دامنهها توسط سازمانهای خصوصی که جوامع خاصی را نمایندگی میکنند، مدیریت میشوند. بهعنوان مثال میتوان به .gov (برای نهادهای دولتی) و .edu (پسوند سایت های آموزشی) اشاره کرد.
در sTLDها، برخی دامنههای خاص وجود دارد که برای کسبوکارهای مشخصی استفاده میشوند. برای مثال فقط آژانسهای مسافرتی و کسبوکارهای مربوطبه سفر اجازه استفاده از پسوند travel. را دارند. پسوند aero. هم فقط توسط سازمانهای حملونقل هوایی استفاده میشود.
4. دامنه سطح بالای زیرساخت
یک نوع بسیار خاص در انواع پسوند دامنه که تنها نمونه آن .arpa است و برای زیرساختهای اینترنتی استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: آموزش گام به گام ثبت دامنه ir در ایرنیک
کاربرد انواع پسوند دامنه عمومی
در این بخش به کاربرد انواع پسوند دامنه عمومی میپردازیم تا با آشنایی و اشراف بر آنها، بهترین گزینه را انتخاب کنیم.
.com
Com مخفف “Commercial” و بهمعنای تجارت است. در همان روزهای آغازین اینترنت، پسوند com. بهمنظور استفاده توسط کسبوکارها و درگاههای تجاری معرفی شد. .com از انواع پسوند دامنه است که در اواسط دهه 90 میلادی، یعنی حدود 10 سال بعداز معرفی، به معروفترین پسوند فضای اینترنت تبدیل شد. این شهرت تاکنون پابرجا است.
کاربردهای پسوند .com:
- فروشگاههای اینترنتی
- وبسایت برندهای مشهور
- دامنهای برای اینفلوئنسرها و کارآفرینان
- بلاگ و پلتفرمهای تولید محتوا
- سازمانهای غیرانتفاعی
- سرویسهای آنلاین مانند خدمات فریلنسری و اشتراک موزیک
- پسوند سایت های آموزشی و بهاشتراکگذاری مواد درسی و منابع آنها
.net
این پسوند مخفف “Network” بهمعنای شبکه است. ماموریت اصلی این پسوند، بهکارگیری در سایتهای تکنولوژی و مربوطبه شبکه بود. این پسوند هم مانند com.، نتوانست اختصاصی بودنش را حفظ کند و اسیر دام شهرت شد. بههمیندلیل، net. را بعد از com. شناختهشدهترین پسوند در اینترنت میدانیم که سایتهای زیادی را در این فضا همراهی میکند.
کاربردهای پسوند .net:
- کمپانیهای تکنولوژیمحور و نرمافزاری
- مراکز ارائهدهنده اینترنت
- جوامع آنلاین و فرومهای اینترنتی
- اپلیکیشنهای وب
- پلتفرمهای SaaS
- راهاندازی پلتفرمی برای نمایش پورتفولیو و ساخت برند شخصی قوی
- جایگزینی برای .com
edu.
Education معنای تحصیلات و آموزش را میدهد و پسوند edu. هم از همین عبارت گرفته شده است. بهطور معمول، پسوند سایت های آموزشی مانند دانشگاهها و مدارس، edu است. نکته دیگری که راجعبه edu. وجود دارد، عدم از بین رفتن انحصار آن برای مراکز آموزشی است.
کاربردهای پسوند .edu:
- مراکز آموزشی مقاطع بالا؛ دبیرستان، هنرستان و دانشگاهها
- دانشگاههای فنی
- مراکز تحقیقاتی
- پلتفرمهای آموزش آنلاین
- سرویسها و خدمات مربوطبه اساتید و دانشجویان یا مهارتآموزان
- مراکز آموزشی بینالمللی
- نهادهای معتبر در زمینه آموزشوپرورش
org.
این پسوند برای استفاده سایتهای سازمانی ساخته و ارائه شد. برای مثال، سایت سازمان سنجش پسوند org دارد. اگرچه این پسوند مخصوص ارگانهای غیرانتفاعی است، اما این روزها بسیاری از سایتهای نامرتبط هم از این پسوند استفاده میکنند.
کاربردهای پسوند .org:
- سازمانهای غیرانتفاعی
- مراکز آموزشی
- گروههای داوطلب و انجمنهای اجتماعی (NGO)
- سازمانهای فرهنگی و هنری
- ثبت اختراع مبتکران و مبدعان
- پروژههای متنباز
- نهادهای مذهبی
- انجمنهای حرفهای
- سازمانهای بهداشتی
بیشتر بخوانید: سرویس dns 1.1.1.1 چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
mil.
این پسوند جزو بکرترین انواع پسوند دامنه است که توانسته اصالت خود را بعد از گذشت نزدیک به ۴۰ سال حفظ کند. mil مخفف “Military” بهمعنای نیروی نظامی و حمایتگر سایتهای مربوطبه ارتش آمریکا است. البتهکه تمام سایتهای مربوطبه نیروهای نظامی دنیا از این پسوند استفاده نمیکنند؛ اما هیچ سایت نامرتبطی هم در اینترنت با این پسوند پیدا نمیکنیم.
کاربردهای پسوند .mil:
- ارتشهای زمینی، هوایی و آبی
- سایتهای وزارت دفاع (DoD)
- گروههای نظامی
- منابع استخدامی و اطلاعاتی
- برنامههای تخصصی نظامی
- عملیات مشترک و اتحاد
- روابط عمومی و مشارکت اجتماعی
company.
در 7 نوامبر 2013، کمپانی ICANN و Silver Avenue توافق کردند که پسوند .company هم جزو پسوندهای دامنه Top-Level شود. این امکان را امروزه در پلتفرمهای ثبت دامنه، مانند Europe Registry داریم.
کاربردهای پسوند .company:
- وبسایتهای شرکتی
- استارتاپها
- شرکتهای مشاورهای
- پلتفرمهای تجارت الکترونیک و فروشگاههای اینترنتی
- مشاغل خاص فعال در صنایع مختلف
- انجمنهای متشکلاز کاربران حرفهای
- شرکتهای رویدادمحور و خدمات مربوطبه آنها
- آژانسهای برندینگ و بازاریابی
مقاله پیشنهادی: آموزش اتصال دامنه به هاست به همراه نحوه تنظیم DNS در 3 مرحله
gov.
از انواع پسوند دامنه که مخفف کلمه “Government” است و بیشتر توسط نهادهای آمریکایی استفاده میشود. سایتهای ایالتهای مختلف این کشور، شهرها، فرمانداریها و حتی قبایل بومی آمریکایی از پسوند gov. استفاده میکنند.
کاربردهای پسوند .gov:
- آژانسهای دولتی و آژانسهای فدرال
- دولتهای ایالتی و محلی
- حکومتهای قبیلهای
- سازمانهای بهداشت عمومی
- سازمانهای مجری قانون
- موسسات آموزشی
- خدمات و منابع عمومی
- نهادهای نظارتی
- مدیریت شرایط اضطراری
از دیگر پسوندهای معروف در سطح عمومی، میتوانیم به لیست زیر اشاره کنیم:
- Info: مناسب سایتهای اطلاعرسانی
- Pro: برای وبسایت شخصی افراد متخصص
- Biz: مخفف Business و مناسب سایتهای تجاری و کسبوکارهای اینترنتی
- Name: برای ساخت سایت و برند شخصی
- Mobi: کسبوکارهای ارائهدهنده خدمات موبایل
همین حالا، دامنه خود را با تضمین کمترین قیمت در ایران، ثبت کنید.
اشتباهات رایج در استفاده از انواع پسوند دامنه کشورها
- بالاتر به این موضوع اشاره کردیم که پسوندهای دو حرفی، پسوند اختصاصی یک کشور هستند؛ یعنی پسوند tv. برای شبکههای تلویزیونی نیست؛ بلکه مختص یک جزیره در اقیانوس آرام جنوبی است که از مستعمرههای مستقل بریتانیا محسوب میشود.
- همچنین پسوند co. مربوطبه کشور کلمبیا است؛ اما در بسیاری از مواقع سازمانها به خیال آنکه این پسوند مخفف عبارت Company است، از آن برای دامنه سایتشان استفاده میکنند.
- پسوندهای اختصاصی هر کشور یا ccTLD یکی از بهترین ابزارها برای فهماندن موقعیت جغرافیایی شما به موتورهای جستوجو هستند. انتخاب پسوند co. برای سایتتان این پیام را به گوگل و دیگر همکارانش میرساند که مقر اصلی این کمپانی در کشور کلمبیا است. بنابراین ترجیح این موتورهای جستوجو، نمایش سایت شما به ساکنان این کشور خواهد بود.
بیشتر بخوانید: آموزش اتصال دو دامنه به یک هاست؛ چرا و چگونه؟
پسوندهای ترکیبی با استفاده از پسوند اختصاصی کشور
منظور از پسوند ترکیبی، آنهایی هستند که از دو «دات» یا “.” پس از نام دامنه استفاده میکنند. بهطور معمول یک بخش پسوندهای ترکیبی، پسوندهای اختصاصی هر کشور است. راهکار موثر برای درک بهتر این موضوع، مثال زیر است:
- ac.ir: این پسوند مخصوص موسسات آموزش عالی ایرانی با مجوز کامل از وزارت علوم است؛ مانند دانشگاههای آزاد سراسر کشور. همچنین سایتهای مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم این پسوند را دارند.
- net.ir: این پسوند برای شرکتهای ارائهدهنده خدمات شبکه و ISPها است.
- co.ir: پسوندی مناسب شرکتهای خصوصی.
- id.ir: سایت شخصی یک نفر که روی دامنه ملی قرار بگیرد با پسوند Id ترکیب میشود.
- sch.ir: تمام آموزشگاههایی که زیرنظر آموزشوپرورش فعالیت میکنند، میتوانند از این پسوند برای سایتشان استفاده کنند.
تفاوت انواع پسوند دامنه
پسوند سایت های آموزشی و انواع پسوند دامنه تفاوتهای ظریفی با یکدیگر دارند که در این بخش، هرکدام را بررسی خواهیم کرد. اما قبل از آن باید بدانید انتخاب یک هاست مناسب در کنار دامنهای با پسوند مرتبط، تأثیر قابلتوجهی بر سرعت، امنیت و دسترسپذیری سایت شما خواهد داشت. اگر می خواهید در مورد هاست بیشتر بدانید پیشنهاد می کنم مقاله هاست چیست را از بلاگ ایران سرور بخوانید:
اگر شما هم میخواهید بدانید هاست چیست، قول میدهم از خواندن این مقاله پشیمان نمیشوید. امروز قرار است به سادهترین و مفهومیترین شکل یاد بگیریم که هاست چیست. اگر قصد خرید هاست را دارید، خواندن این مقاله قبل از خرید، از ملزومات است!
1. قیمت
برجستهترین تفاوتی که میان انواع پسوند دامنه وجود دارد، تفاوت قیمت آنها است. برای مثال، درحالحاضر – مهر 1403 – قیمت دامنه ir. 79.000 تومان، .net 749.000 تومان و .com 729.000 تومان است. قیمت این دامنهها با افزایش نرخ دلار، بالاتر میرود.
2. شانس رتبه گرفتن در موتورهای جستوجو
یکی دیگر از تفاوتهای انواع پسوند دامنه، شانس دیده شدن توسط موتورهای جستوجو است. اعلام موقعیت جغرافیایی و هدف قرار دادن کاربران یک کشور خاص، برای گوگل، بینگ و موتورهای دیگر مهم است. یادتان باشد که انتخاب پسوند دامنه مناسب میتواند در سئو سایتتان تاثیر مثبت بگذارد.
3. کاربران هدف
کاربران دامنههای عمومی – مانند .com و .net – مردم سراسر جهان هستند؛ درحالیکه مخاطبان دامنههای ccTLD کاربران محلی – مردم یک کشور – و sTLD مورد هدف محدوده خاصی از افراد است. ازاینرو برای راهاندازی یک سایت و فعالیت در فضای بینالمللی، بهترین راه استفاده از دامنههای عمومی و شناختهشده است.
4. قوانین بینالمللی یا ملی
دامنههای gTLD قوانین سختگیرانه و پیچیدهای ندارند. از طرفی دیگر، همه افراد در هر نقطه جغرافیا میتوانند این دامنهها را بخرند؛ اما دامنههای ccTLD شامل قوانین خاص هر کشور میشود و مدیر سایت ملزم به رعایت آنها است. دامنههای sTLD هم توسط سازمانهای حامی اداره میشوند و هر خریدار باید بندبهبند قوانین آنها را رعایت و اجرا کند.
انواع دیگر پسوندهای دامنه
با بلوغ اینترنت، پسوندهای جدید برای پوشش نیازها و صنایع مختلف هم ظاهر شدند که در ادامه، با برخی از محبوبترینشان آشنا خواهید شد.
today.
یکی از انواع پسوند دامنه مدرن که برای استفاده در سایتهای شخصی گزینه مناسبی است.
cafe، restaurant و مشاغل خاص
برخی از پسوندها بهطور دقیق و مشخص روی یک حوزه یا شغل تمرکز دارند. پسوندهایی مانند .cafe برای فروشگاههای قهوه و کافهها است؛ پسوند shoes. هم برای فروشگاهها و برندهای کفش بهکار میرود. حتی برای فروشگاههای زیورآلات و محصولات فشن، پسوند .luxury بهوجود آمده است.
از دیگر پسوندهای ناشناختهتر میتوان به پسوندهای tech، support، money، boutique، audio، codes و io (دامنه io چیست) و غیره اشاره کرد.
برای آشنایی با نحوه انتخاب نام و پسوند دامنه مناسب مقالهی نحوه انتخاب و پیشنهاد نام دامنه را بخوانید.
آنچه در انواع پسوند دامنه خواندیم؟
از قدیم گفتهاند که خشت اول چون نهد معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج. انتخاب نام مناسب و انواع پسوند دامنه، ممکن است سخت یا چالشی بهنظر برسد. بههمینخاطر راهنماهای متفاوتی در این زمینه نگاشته شدند و ما هم در این مقاله سعی کردیم بهشکلی جامع و البته خلاصه، تمام جزئیات آن را مطرح کنیم.
ثبت و خرید دامنه هم بهسادگی چند کلیک در ایران سرور انجام میشود. پس همین حالا آن را بخرید و لذت کسبوکار آنلاین را بچشید.
سوالات متداولی که شما میپرسید؟
- انواع پسوند دامنه کدامند؟
gTLD، ccTLD و sTLD ازجمله معروفترین و پرکاربردترین پسوندهای دامنه هستند.
- چگونه بهترین پسوند دامنه را انتخاب کنیم؟
برای انتخاب پسوند مناسب سایت، باید به هدف و کاربرانتان توجه کنید. اگر هدفتان بلاگنویسی است، از دامنههای .ir و .net استفاده کنید و در صورت اختصاص پسوند سایت های آموزشی، از دامنه .gov بهره ببرید.
- تفاوت انواع پسوند دامنه چیست؟
قیمت، کاربران هدف و قوانین داخلی یا خارجی، از تفاوتهای انواع دامنهها هستند.
منابع: