چگونه یک استراتژی محتوای عالی برای وبسایت‌مان بنویسیم؟

دسته بندی: آموزش
گام های تدوین استراتژی محتوا

چه یک وب سایت شخصی داشتی داشته باشید و چه بخواهید از وب سایت‎تان برای راه اندازی یا توسعه کسب و کارتان استفاده کنید، به یک استراتژی محتوای قدرتمند برای ساخت محتوای مناسب نیاز دارید.

قبل از هر چیزی، باید تصمیم بگیرید که نوع محتوایی که قرار است در سایتتان بارگذاری شود به چه صورت باشد. همچنین، می‌بایست اثربخشی محتوا را برای دستیابی به اهداف خود، به حداکثر برسانید.

شاید تا الان برایتان سوال پیش آمده باشد که برای طراحی استراتژی محتوا باید از کجا شروع کنیم؟ با توجه به نوع وب سایت، چه محتوایی باید ایجاد کنیم؟ کدام قالب محتوا برای جذب بیشتر مخاطبان، بهتر از سایرین است؟ هرچند وقت یکبار باید محتوای جدید ارسال کنیم؟ و …

خب! شاید پاسخ به همه این سوالات در مرحله اول کمی مشکل به نظر برسد. اما با برنامه‌ریزی یک استراتژی دقیق محتوای دیجیتال و جلو رفتن طبق برنامه، می‌توانید کار خود را آسان کرده و به اهدافتان دست پیدا کنید. در ادامه، قصد داریم به طور کامل درباره استراتژی محتوا و مراحل تدوین آن صحبت ‌کنیم. با ایران سرور همراه باشید…

استراتژی محتوا چیست؟

 به طور کلی، به برنامه‌ریزی استراتژیک مدیریت، ایجاد و اجرای برنامه بازاریابی محتوا، استراتژی محتوا گفته می‌شود. اما استراتژی محتوا فقط به همین 3 کار ختم نمی‌شود. این استراتژی بسیار فراتر از برنامه‌ریزی برای نوع محتوایی که ایجاد می‌کنید رفته و در تمامی جنبه‌های بازاریابی محتوا (از تصمیم گیری درباره اهداف و مخاطبان هدف گرفته تا تعیین نقش‌های هر فرد و گردش کار بین اعضای تیم) نفوذ می‌کند.  

عمق هر استراتژی، به اندازه و وسعت سایت (یا همان کسب و کار شما) بستگی دارد. به عنوان مثال، در اختیار داشتن بازاریابی محتوای اختصاصی و میزان بزرگ بودن این تیم، می‌تواند بر روی عمق استراتژی تاثیر بگذارد.

بازاریابی محتوا، به ایجاد یک محتوای مفید و ارزشمند که می‌تواند نظر مثبت مخاطبان را جلب کرده و شما را به اهداف تجاری‌تان برساند، گفته می‌شود. بازاریابی محتوای موثر، 3 برابر مفید‌تر از تبلیغات جستجوی پولی (مانند گوگل ادز) است.

حتما بخوانید:  بازاریابی محتوایی چیست؟ نتایج خارق‌العاده برای آن‌هایی که صبور هستند!

در این صفحه، قصد داریم یک راهنمای مبتدی و جامع برای ایجاد استراتژی محتوا را با عنوان کردن اصول اولیه با روشی کاملا ساده و قابل فهم در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. با دنبال کردن مراحل، حتی در صورت محدود بودن منابع نیز می‌توانید تدوین استراتژی محتوا را برای وب سایت خود انجام دهید.

1. برای ایجاد استراتژی محتوا، قبل از هر چیزی، اهداف خود را به طور واضح مشخص کنید.

تعیین هدف برای استراتژی محتوا

در مرحله اول تدوین استراتژی محتوا، باید به این فکر کنید که اصلا قصدتان از تولید محتوا چیست و با این کار، می‌خواهید به چه چیزی برسید؟ شاید برای بعضی از شما کاری پیش پا افتاده به نظر برسد؛ اما نوشتن هدف محتوا بر روی کاغذ، تضمین می‌کند که در طولانی مدت، اهدافتان را گم نکنید یا آن‌ها از یاد نبرید. برخی از رایج‌ترین اهدافی که صاحبان وب سایت‌ها دارند، عبارتند از:

  • قوی کردن برند خود؛
  • افزایش ترافیک وب سایت؛
  • افزایش میزان فروش محصولات یا ارائه خدمات؛
  • بدست آوردن دنبال‌کنندگان وفادار؛
  • بدست آوردن دنبال‌کنندگان بیشتر از طریق آموزش‌های مفید و جذب مشتریان بیشتر؛
  • و…

اگر از همان اول بدانید که به دنبال چه چیزی هستید، قادر خواهید بود نوع محتوای سایت و کلمات کلیدی را با دقت و هوشمندی بیشتری انتخاب کنید. همچنین، از انجام کارهای بی‌فایده‌ای که سودی برایتان ندارند نیز جلوگیری می‌کنید.

حتما بخوانید:  چگونه از کلمات کلیدی در تولید محتوا استفاده کنیم؟

2. برای داشتن استراتژی محتوای قدرتمند، باید مشتریان ایده آل خود را شناسایی کنید.

زمانی که یک شناخت نسبی از مشتریان هدف خود بدست آورید، با دقت بیشتری محتوای وب سایت خود را انتخاب می‌کنید. بدین صورت، نوع محتوای شما می‌تواند باعث جذب بیشتر مشتریان شود و تمامی نیاز‌ها و خواسته‌های آن را برآورده کند.

می‌توانید لیست کاملی از مشخصات مشتریان هدف خود را تهیه کنید. اطلاعاتی مانند سن، جنسیت، سطح درآمد، نوع دغدغه، خواسته‌ها، میزان وقت آزاد برای خواندن محتوا و… به شما کمک می‌کنند تا نوع محتوای خود را به خوبی تنظیم کنید.

به عنوان مثال، فرض کنید در زمینه فروش محصولات نظافت خانگی فعالیت دارید. حتما می‌دانید که عمده خریداران شما، خانم‌های 25 الی 65 ساله‌ای هستند که مایلند از تمامی جوانب محصول و عملکرد‌های آن آگاه شوند. در زمان نوشتن محتوا برای این دسته از خریداران، بهتر است از بیان بسیار رسمی و استفاده از کلمات کوتاه خودداری کنید. همچنین، تمامی جزئیات محصول می‌بایست با دقت زیاد قید شوند.

در صورتی که وب سایت شما به گوگل آنالیتیکس متصل است (که حتما باید باشد! اگر چنین نیست، راهنمای استفاده از گوگل آنالیتیکس را بررسی کنید) می‌توانید از آن برای بررسی دموگرافی (داده‌های آماری) استفاده کنید. این داده‌ها، کاربران سایت شما را بر اساس سن، جنسیت، علاقه‌مندی و دسته‌های مختلف، تجزیه و تحلیل می‌کنند.

برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون مشتریان هدف خود، می‌توانید راهکارهای زیر را دنبال کنید:

  • بررسی نظرات درباره محصولات یا خدمات مشابه در سایت‌های پربازدید دیگر
  • تحقیق درباره مشتریان هدف در رسانه‌های اجتماعی مختلف و اینکه آن‌ها چه شخصیت‌ها و صفحات دیگری را دنبال می‌کنند؟
  • انجام مصاحبه یا درخواست پر کردن پرسشنامه از مشتریان هدف (می‌توانید این پرسشنامه‌ها را در رسانه‌های اجتماعی و یا انجمن‌های مختلف ارسال کنید).

بدین صورت، اطلاعات بیشتری درباره نیازها، خواسته‌ها، وضعیت زندگی و علایق مشتریان هدفتان بدست آورده و لحن محتوای خود را بر همین اساس، تنظیم می‌کنید. به عنوان مثال، لحن محتوایی که برای فروش محصولات برای نوجوانان انتخاب می‌شود، معمولا بازیگوشانه و جذاب است و لحن محتوا برای مخاطبان مسن‎تر، معمولا جدی‌تر و رسمی‌تر است.

با جمع‌آوری چنین اطلاعاتی، می‌توانید پرسونای خریدار را ایجاد کرده و در زمان ایجاد برنامه محتوای خود، مطمئن باشید که نیاز‌ها و خواسته‌های خریداران‎تان را برآورده کرده و ارتباط خوبی با آن‌ها برقرار کنید.

همچنین، برای راحتی کار خود، می‌توانید الگوهای شخصیت خریدار را که در سایت‌های مختلف (مانند hubspot) عنوان شده‌اند، با مشتریان هدف خود مطابقت داده و بهترین گزینه را انتخاب کنید.

3. USP خود را تعریف کنید.

پیشنهاد فروش استثنایی (Unique Selling Proposition) باعث می‌شود که محصول یا خدمات شما از سایر رقبا متمایز شده و خریداران بیشتری را به سمت خود جذب نمایید. به این فکر کنید که چه چیزی محصول یا خدمات شما را جذاب‌تر و متفاوت‌تر می‌کند؟ شما چه پیشنهادی به مخاطبانتان ارائه می‌دهید که دیگر رقبا نمی‌دهند؟ محصول یا خدمات شما کدام یک از مشکلات مخاطبان هدف را حل می‌کند؟ و…

با مشخص کردن این موارد، می‌توانید نوع محتوایی که می‌خواهید ایجاد کنید را شناسایی کرده و شانس موفقیت طراحی استراتژی محتوا را بالا ببرید.

4. نوع و قالب محتوا را مشخص کنید.

انواع محتوا در استراتژی محتوا

در مرحله بعد تدوین استراتژی محتوا، باید مشخص کنید که کدام یک از انواع محتوا، بیشتر از سایرین در میان جمعیت هدف شما دیده و شنیده می‌شود؟ برخی از رایج‌ترین فرمت‌های محتوایی، عبارتند از:

پست‌های وبلاگ

بسیاری از وب سایت‌های تجاری، از پست‌های وبلاگ به عنوان اولین درگاه ارتباطی با مخاطبانشان استفاده می‌کنند. وبلاگ‌ها فقط برای مصارف شخصی استفاده نمی‌شوند. بسیاری از کسب و کار‌ها، از وبلاگ برای قرار دادن محتوای ارزشمند و افزایش سطح آگاهی مخاطبان‎شان استفاده می‌کنند.

حتما بخوانید:  وبلاگ چیست و چگونه می‌توان وبلاگ ساخت؟!

اینفوگرافیک

یکی از جذاب‌ترین راه‎های ارتباطی، استفاده از محتوای بصری است. بسیاری از افراد، از بررسی متون طولانی، نمودار‌های پر جزئیات و عناوین زیاد گریزان هستند!

یکی از مهم‌ترین فوائد اینفوگرافیک، هضم آسان و اشتراک گذاری راحت آن است. با استفاده از محتوای اینفوگرافیک، مخاطب در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه، می‌تواند تمام اطلاعات لازم و ضروری را دریافت کند.

ویدئو

بازاریابی ویدئویی نسبت به سایر قالب‌های محتوا، به زمان و هزینه بیشتری برای آماده‌سازی نیاز دارد. با این حال، ویدئو یکی از جذاب‌ترین راه‌های برقراری ارتباط با مخاطبان است.

در صورتی که بودجه‌تان محدود است، می‌توانید محتوای ویدئویی ساده‎تری را در نظر بگیرید؛ اما یادتان باشد به هیچوقت نباید از محتوای ویدئویی صرف نظر کنید! بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند به جای خواندن مقاله‌ای طولانی، یک ویدئوی چند دقیقه‌ای درباره آن را مشاهده کنند.

یکی از جدیدترین نظرسنجی‌هایی که توسط HubSpot انجام شده است، نشان می‌دهد که 54% افراد، محتوای ویدئویی را به محتوای متنی یا اینفوگرافیک ترجیح می‌دهند. با این تفاسیر، در نظر گرفتن محتوای ویدئویی در زمان تدوین استراتژی محتوا، کار عاقلانه‌ای به نظر می‌رسد.

کتاب‌های الکترونیکی

کتاب‌های الکترونیکی نسبت به پست‌های وبلاگ، از درجه اهمیت بالاتری برخوردارند. از طرفی، می‌توانید از این نوع محتوا، برای جذب بیشتر مخاطبان خود استفاده کنید. اکثر افراد، حاضرند در ازای دانلود رایگان کتاب‌های الکترونیکی، عضو اشتراک خبرنامه‌های ایمیل سایت شما شوند و یا در نظرسنجی‌های مختلفی شرکت کنند.

پادکست

هر روزه، به تعداد دنبال‌کنندگان و علاقه مندان به پادکست اضافه می‌شود. آمار‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر در کشور آمریکا، حداقل 51% افراد به پادکست‌های مختلف گوش داده‌اند که از این میزان، 32 درصد آن‌ها به صورت ماهانه و 22 درصدشان به پادکست‌های هفتگی نیز گوش می‌دهند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید برند‌های معروفی مانند مک دونالد و سفورا نیز پادکست‌های خود را راه اندازی کرده‌اند.

البته انواع مختلف بسیاری برای محتوایی که پست می‌کنید وجود دارد که در اینجا، ما به همین 5 مورد بسنده کردیم و کشف مابقی انواع محتوا را بر عهده شما می‌گذاریم…

به طور کلی، محتوای آموزشی که به دانش مخاطبان‌تان بیفزاید، همیشه مانند برگ برنده عمل می‌کند. برخی از انواع محتوای آموزشی معمولی که اغلب مشاغل استفاده می‌کنند، عبارتند از:

  • راهنماهایی که درباره نحوه و چگونگی انجام کارها هستند؛
  • مقایسه یک محصول یا خدمات با سایر محصولات یا خدمات مشابه بازار؛
  • لیستی از بهترین‌های هر محصول یا خدمات؛
  • راهنمایی‌ها و راهکارهای کلیدی که می‌تواند درباره صنعت و کسب و کار خودتان باشد؛
  • مصاحبه با افراد مختلف (ترجیحا مربوط به کسب و کار مورد نظر)؛
  • آمار‌ها و تحقیقات مربوطه؛
  • جدید‌ترین اخبار‌ها و حوادث (پیرامون کسب و کار)؛
  • پیش بینی‌های اخیر و روند انجام کارها؛
  • سوالات متداول

برای اینکه بهترین نوع محتوا را در زمان تدوین استراتژی محتوا انتخاب کنید، بهتر است زمانی را به فکر کردن درباره علایق مخاطبان‌تان اختصاص دهید. می‌توانید در حین فکر کردن، یک کاغذ در مقابلتان قرار دهید و لیست ایده‌هایتان را یادداشت کنید تا در طول روزها و ماه‌های پیش رو، از آن‌ها استفاده نمایید.

در کنار اینکار، می‌بایست نقاط قوت و زمینه تخصصی تیم محتوای خود را لحاظ کنید. در صورتی که بودجه کافی برای استفاده از ابزار‌ها و نرم افزار‌های لازم را ندارید، بهتر است فعلا از انواع محتواهای پرهزینه مانند ویدئو و… صرف نظر کنید.

برای الهام گرفتن و شناخت گزینه‌های پیش رویتان، می‌توانید با ثبت نام در سایت‌هایی مانند ShareIt ،Buzzsumo و یا Social Animal، نوع محتوای رقبایتان را بررسی کرده و پربازدید‌ترین موضوعات را ببینید.

5. یک برنامه برای زمان‌بندی انتشار و گردش کار ایجاد کنید.

تقویم تولید محتوا

این مورد حتی برای تیم‌های بسیار کوچک نیز توصیه می‌شود. خوب است که از همان ابتدای کار تدوین استراتژی محتوا، برنامه‌ای برای گردش محتوا درست کنید تا مطمئن شوید که در وب سایت‌تان، محتوای با کیفیت منتشر می‌شود.

یک نمونه گردش کار برای محتوای متنی، می‌تواند چیزی شبیه به این باشد:

  • نویسنده پیش نویس را ارسال یا ثبت می‌کند.
  • ویرایشگر نظر و پیشنهادات خود را مطرح کرده و یا متن را اصلاح می‌کند.
  • در صورت نیاز به ویرایش، نویسنده تغییرات را انجام می‌دهد.
  • ویرایشگر تایید نهایی را انجام می‌دهد.
  • محتوا منتشر می‌شود.

برنامه‌ریزی استراتژی محتوا

این روال برای محتوای تصویری، ویدئویی، پادکست و یا سایر انواع محتوا، می‌تواند کمی متفاوت باشد. حتی اگر هیچ ویرایشگر و یا طراحی در تیم شما وجود نداشته باشد، داشتن یک فرآیند گردش کار برای ادامه تولید محتوا، کاری ضروری و حیاتی است. برای مدیریت بهتر، می‌توانید از ابزار‌های مدیریت پروژه مانند Trello یا ClickUp استفاده کنید.

تقویم سرمقاله نیز به همین صورت است! در اختیار داشتن زمان‌بندی کار‌ها که به صورت واضح و شفاف، زمان اجرایی شدن تمامی ایده‌ها و مهلت‌های محتوا را مشخص می‌کند، می‌تواند نظم را به کار شما هدیه دهد. بدین صورت، می‌توانید مطمئن باشید که همیشه در هر زمانی، محتوای لازم در وب سایتتان منتشر می‌شود.

 

برای ایجاد تقویم سرمقاله، چندین راه پیش رویتان دارید. می‌توانید از یک تقویم دیواری یا سالنامه استفاده کنید. اگر نمی‌خواهید پای کاغذ را وسط بکشید، می‌توانید از نرم افزارهایی مانند اکسل یا تقویم‌های مجازی که اجازه اضافه کردن یادداشت‌ها و یادآور‌ها را به شما می‌دهند، استفاده کنید.

مجموعه کاملی از الگوهای تقویم تحریریه به صورت آنلاین در اختبار همه افراد قرار دارند. به عنوان مثال، با مراجعه HubSpot و یا spreadsheet می‌توانید به برخی از الگوهای رایگان دسترسی داشته و با بکارگیری آن‌ها، کار خودتان را راحت‌تر کنید!

6. شبکه‌های اجتماعی را فراموش نکنید!

یکی از مهم‌ترین مراحل برای طراحی استراتژی محتوا، در نظر گرفتن شبکه‌های اجتماعی است. زمانی که هدفتان جذب بازدیدکنندگان بیشتر برای وب سایت است، اشتراک گذاری محتوا در شبکه‌های اجتماعی کار بیهوده‌ای به نظر می‌رسد.

با این حال، نباید از این حقیقت که همه مخاطبان هدف شما، از وب سایتتان بازدید نمی‌کنند، غافل شوید! باید درباره اینکه بر روی کدام یک از شبکه‌های اجتماعی متمرکز شوید، به خوبی فکر کنید.

دلیل این توصیه این است که گروه‌های مختلف افراد، ترجیحات خاص خودشان را دارند و وادار کردن آن‌ها به بازدید از وبسایت برای دریافت اطلاعات و یا خرید محصول یا خدمات، کار عاقلانه‌ای نیست.

همانطور که مشاهده می‌کنید، هر شبکه اجتماعی ممکن است برای تمام افراد مناسب نباشد. به عنوان مثال، اگر مخاطبان هدف شما نوجوانان هستند، فعالیت در شبکه‌هایی مانند فیس بوک یا لینکدین، کار مناسبی نیست.

قبل از هرچیزی، به خوبی تمام جوانب را بسنجید و سپس تصمیم بگیرید که با توجه به نوع کسب و کار، نوع محتوا و همچنین نوع مخاطب هدف‌تان، کدام کانال اجتماعی ایده آل‌تر است و ارزش سرمایه گذاری و صرف وقت را دارد. در ادامه، با آموختن روش‎های تولید محتوا برای سایت و اینستاگرام، می‎توانید با هوشمندی بیشتری، مخاطبان هدف را به سمت خود جذب نمایید.

استفاده از شبکه های اجتماعی در تدوین استراتژی محتوا

نکته دیگری که باید به آن فکر کنید، زمان منتشر کردن پست در شبکه اجتماعی مورد نظر است. در برخی از شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، زمان انتشار پست بسیار مهم است. می‌توانید با کمی تحقیق، بهترین زمان و فرکانس ارسال در هر پلتفرم را پیدا کرده تا محتوای با کیفیت خود را در بهترین زمان ممکن منتشر کنید.

از همین رو، داشتن یک تقویم اختصاصی برای انتشار در رسانه‌های اجتماعی، به شما کمک می‌کند تا نظم کارتان را بیشتر از پیش حفظ کنید و طبق برنامه رو به جلو حرکت کنید. برای این کار، می‌توانید از برخی نرم افزارهای مدیریت رسانه‌های اجتماعی مانند Buffer یا Hootsuite استفاده کنید.

 

7. در قدم بعدی استراتژی محتوا، KPI‌های خود را بشناسید.

در مرحله بعدی طراحی استراتژی محتوا، نوبت به انتخاب روش اندازه‎گیری موفقیت می‌رسد. KPI یا “شاخص کلیدی عملکرد” همان چیزی است که با آن، میزان موفقیت کسب و کار را بررسی می‌کنند. بسته به نوع وبسایت و خدماتی که ارائه می‌دهید، KPI می‌تواند شامل یک یا چند مورد از گزینه‌های زیر باشد:

  • میزان افزایش ترافیک سایت؛
  • تعداد ثبت نام‌ها در خبرنامه ایمیل؛
  • تعداد خریدیا دریافت خدمات؛
  • میزان افزایش فالوور در شبکه‌های مجازی؛
  • میزان تعامل با محتوا (به طور مثال تعداد لایک، اشتراک گذاری یا کامنت)؛
  • و…

زمانی که از همان ابتدا شاخص‌های کلیدی عملکرد را تعیین می‌کنید، یک مرجع برای سنجش میزان موفقیت‎تان خواهید داشت و تنها با بررسی این مرجع، می‌توانید مطمئن شوید مسیری که در پیش گرفته‌اید مسیر درستی است یا خیر؟

تدوین استراتژی محتوا منحصر به فرد است

هر شرکت و کسب و کاری، نیاز‌های منحصر به فرد خود را دارد. به همین دلیل، هیچ الگوی استراتژی محتوای مشخصی و یکسانی وجود ندارد که موفقیت تجارت شما را تضمین کند.

با این حال، با طی کردن مراحل خاصی، می‌توانید طراحی استراتژی محتوای کسب و کار خودتان را، به طور اختصاصی انجام داده و مطابق با همان، تجارت خود را گسترش داده و رشد کنید.

در نهایت، با پایبندی به استراتژی تدوین شده و منتشر کردن محتوای حرفه‌ای و قدرتمند، می‌توانید مخاطبان بیشتری جذب کرده و موفقیت خود را تضمین کنید. از توجه شما به این مقاله سپاس‌گزاریم لطفا سوالات و نظرات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

امتیاز شما

مایلید هر دو هفته یک ایمیل مفید دریافت کنید؟

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

همچنین شاید دوست داشته باشید!

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست