سرعت سایت تعیینکننده است! طبیعتاً هرچقدر صفحات سریعتر بارگذاری شوند و مدتزمان انتظار کاهش پیدا کند، تجربۀ کاربری هم بهتر میشود و بهدنبال آن، فواید بسیاری برای سایت مورد بحث حاصل خواهد شد.
Google PageSpeed Insights به سایتهای وردپرسی پیشنهاد میکند برای افزایش سرعت، سراغ پلاگینهای کشینگ بروند تا بتوانند از تمام مزایای یک سایت با عملکرد عالی بهرهمند شوند.
در این مقاله، میخواهیم یکی از بهترین افزونهها در این زمینه را بررسی کنیم که تأثیر بهسزایی روی بهینه سازی وبسایت دارد. این شما و این افزونۀ LSCache.
افزونۀ LSCache چیست و چه کاربردی دارد؟
یکی از کاربردیترین پلاگینهای سیستم مدیریت محتوای وردپرس همین LSCache است. افزونهای که میتواند عملکرد سایت را بهشکلی قابل توجه بهتر کند و سرعت آن را بالا ببرد.
برای اینکه بتوانیم کاربرد این افزونه را بهخوبی منتقل کنیم، لازم است مطمئن شویم که معنای Cache را بلد هستید. پس برای آنهایی که شاید ندانند:
در دنیای کامپیوترها، منظور از Cache یا کش، فضای ذخیرهسازی موقتیای است که برای دسترسی سریع طراحی میشود. بعد از اختراع این سازوکار، سرعت فرایندهای مختلف در حوزۀ پردازش بیشتر شد.
کش گرفتن هم فرایندی است که طی آن، از دادهها کپی گرفته و این کپیها به کش منتقل میشوند. دادههایی که میگوییم از آنها کپی گرفته میشود، میتوانند هر نوع دیتایی باشند؛ از فایلهای تشکیلدهندۀ سایت و محتویات آن گرفته تا محاسباتی که بهصورت مداوم انجام میشوند.
ایدۀ پشت کش کردن این است که بهجای اینکه هر بار سراغ منبع اصلی برویم و مدتزمان زیادی را هدر دهیم، از نسخۀ کپیگرفتهشده که در دسترس است استفاده کنیم؛ به همین خاطر است که این فرایند سرعت را بالا میبرد.
سازوکار اصلی CDNها هم روی همین تکنولوژی استوار است. سرورهای لبه یا Edge Servers، محتویات سرور اصلی یا Origin Server را بهصورت کش در خود نگه میدارند و به این ترتیب، هر کاربر صفحۀ مد نظرش را از نزدیکترین موقعیت جغرافیایی دریافت میکند و فرایند بارگذاری صفحات بسیار سریعتر میشود.
اگر دوست دارید بیشتر با CDN آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم مقالۀ “CDN یا شبکۀ تحویل محتوا چیست؟ چه کمکی به سایت ما میکند؟” را بخوانید.
برگردیم به بررسی چیستی LSCache. مشخصاً معلوم است که این افزونه در زمینۀ کش گرفتن کاربرد دارد؛ این پلاگین یکی از قابلیتهایی است که همراه با وبسرور شناختهشدۀ LiteSpeed ارائه میشود و فرایند کش گرفتن در طرف سرور را بر عهده میگیرد.
اینجا از شما دعوت میکنیم دو مقاله از مقالات قبلی ما را بخوانید:
- وب سرور چیست؟ آشنایی با انواع وبسرور، به زبان ساده!
- لایت اسپید چیست؟ چه تفاوتی بین وبسرور لایت اسپید و آپاچی وجود دارد؟
خلاصه که با استفاده از این پلاگین، کار مدیریت کش وبسرور لایت اسپید خیلی راحتتر خواهد شد. نکتۀ مثبت دیگر اینکه LSCache با اغلب افزونههای کاربردی وردپرس کاملاً سازگار است؛ افزونههایی مثل Yoast، Wordfence Security و Contact Form 7.
از جملۀ کاربردیترین خاصیتهای LiteSpeed Cache (همان LSCache) میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش خیرهکنندۀ سرعت سایتهایی که محتوای داینامیک دارند؛
- امکان مدیریت و رسیدگی به محتواهای استاتیک مثل عکسها را بهشکلی بسیار بهینهتر فراهم میکند؛
- خطای Server Load را به میزان قابل توجه کاهش میدهد.
لازم است یک نکتۀ خیلی مهم را هم بگوییم. LSCache متعلق به وبسرور لایتاسپید است؛ اما هیچ فرقی ندارد سایت شما با چه وبسروری کار میکند! درهرصورت میتوانید از این افزونه و توانمندیهایش بهرهمند شوید.
حالا بیایید ببینیم طرز کار این افزونه به چه صورت است و بعد برویم سراغ چگونگی نصب آن.
LSCache چطور کار میکند؟
فرض را بر این بگیرید که صفحهای دارید که کش نشده است! بازدیدکنندهای قصد ورود به صفحه را دارد و به همین خاطر، یکی از اتفاقات زیر رخ خواهد داد:
- LiteSpeed در کش دنبال صفحه میگردد، اما آن را پیدا نمیکند؛
- LiteSpeed خطای cache miss را برمیگرداند؛
- در زمانی که بازدیدکننده منتظر است، وردپرس بهشکلی پویا یک صفحۀ HTML استاتیک میسازد؛
- LiteSpeed صفحۀ HTML استاتیک را به بازدیدکننده نشان میدهد؛
- LiteSpeed صفحۀ HTML را در کش ذخیره میکند تا در مصارف بعدی از آن استفاده کند.
کمی بعد، بازدیدکنندۀ دیگری قصد ورود به همان صفحه را دارد و این اتفاقات رخ میدهند:
- LiteSpeed در کش دنبال صفحه میگردد و آن را پیدا میکند؛
- LiteSpeed پیام cache hit را برمیگرداند؛
- LiteSpeed بلافاصله صفحۀ HTML را به بازدیدکننده نشان میدهد.
یادآور میشویم که بدون کش کردن صفحات، سرعت بارگذاری سایت پایین میآید و تجربۀ کاربری آسیب میبیند؛ به همین خاطر است که برخورداری از افزونهای مثل LSCache یک ضرورت مینماید.
حالا بیایید ببینیم نحوۀ نصب این پلاگین به چه صورتی است.
چطور افزونۀ LSCache را روی سایت وردپرسی خود نصب کنیم؟
همانطور که گفتیم، برای بهره بردن از امکانات این پلاگین کاربردی، مجبور به استفاده از وبسرور لایت اسپید نیستید؛ یعنی حتی اگر از آپاچی (نام یک وبسرور مشهور دیگر) هم استفاده میکنید، همچنان میتوانید LSCache را روی سایت وردپرسی خود نصب کنید و از قابلیتهای پرشمار آن لذت ببرید.
برای نصب این افزونه باید همان مسیری را طی کنید که جهت نصب هر پلاگین دیگری از آن میگذرید.
پس به داشبورد وردپرس بروید و نشانگر موس را روی گزینۀ افزونهها در منوی سمت راست ببرید. 3 گزینه ظاهر خواهند شد که شما باید روی وسطی، یعنی افزودن کلیک کنید.
حالا به مخزن افزونههای متعدد وردپرس وارد خواهید شد و میتوانید با جستوجوی نام LSCache آن را بیابید.
نکته: این افزونه کاملاً رایگان است و لازم نیست برای نصب آن یک ریال هم بپردازید!
همانطور که در تصویر زیر میبینید، بعد از سرچ کردن عبارت litespeed cache در فیلد جستوجو، افزونۀ مد نظر با نام فارسی نمایش داده خواهد شد.
طبیعتاً باید روی دکمۀ نصب کلیک کنید تا افزونه به سایت وردپرسی افزوده شود.
بعد از تمام نصب، همان دکمه به فعال نمایید تغییر پیدا میکند و رنگش هم عوض میشود. روی این دکمه کلیک کنید.
اینجا فرایند نصب به پایان میرسد و همانطور که دیدید، انجام این کار اصلاً سخت و پیچیده نیست؛ ولی خب برای اینکه بهترین عملکرد را از LSCache شاهد باشید، باید آن را به شکلی مناسب پیکربندی کنید.
منتهی قبل از اینکه به اقدامات مرتبط با پیکربندی بپردازیم، بیایید نحوۀ عملکرد پلاگین مورد بحث را در خامترین حالت ممکن زیر ذرهبین ببریم.
تست و بررسی عملکرد پلاگین LSCache بلافاصله بعد از نصب
پلاگین مورد بحث، بلافاصله بعد از نصب شدن، اقدامات اولیهای را برای بهینهسازی انجام میدهد. البته لازم است باز هم تأکید کنیم که برای بهره بردن از تمام پتانسیل LSCache، باید آن را کانفیگ و تنظیم کنید.
در حالت پیشفرض، کش کردن با پایهایترین اصول پیش میرود؛ یعنی فقط تصاویر استاتیک و جاوااسکریپت سایت کش میشوند و بهدنبال این موضوع، سرعت بارگذاری صفحات اندکی بهبود پیدا میکنند.
از آنجایی که هیچ قانون خاصی مشخص نشده، محتواهای داینامیک و بهخصوصی که مد نظر دارید کش نخواهند شد!
بنابراین، حتی بعد از نصب و بدون اینکه هیچ کار خاصی انجام دهید هم شاهد تأثیرگذاری این افزونه خواهید بود؛ اما برای بار چندم میگوییم که دستیابی به نهایت توان LSCache با پیکربندی آن محقق خواهد شد.
گفتیم که امکان استفاده از این پلاگین با وبسرورهایی غیر از لایتاسپید هم وجود دارد؛ اما اگر از این وبسرور نامآشنا استفاده کنید و در کنار آن LSCache را به کار بگیرید، به تمام قابلیتهای آن دسترسی خواهید داشت و با محدودیتی مواجه نخواهید شد.
اغلب سرویسهای حرفهای ما با لایتاسپید اورجینال عرضه میشوند که از جملۀ آنها میتوانیم به هاست وردپرس اشاره کنیم؛ پس خیالتان راحت باشد که با تهیۀ این سرویسهای میزبانی، میتوانید تمام قدرت افزونۀ مورد بحث را برای بهتر کردن وضعیت عملکرد سایت وردپرسی خود به کار بگیرید.
حالا وقت آن است که وارد عمل شویم و ببینیم پیکربندی LiteSpeed Cache به چه صورت است.
چطور افزونۀ LSCache را پیکربندی کنیم؟
بعد از پایان نصب و فعالسازی افزونه، یک گزینه به منوی کناری وردپرس افزوده میشود که آن را با نام LiteSpeed Cache خواهید دید. هرکاری که با این پلاگین داشته باشید، باید از طریق همین گزینه آن را انجام دهید.
همانطور که در تصویر بالا میبینید، LSCache تواناییهای بسیاری دارد که ما در بین آنها، فقط به کش کار داریم!
برای اینکه بتوانید تنظیمات مد نظر خود در رابطه با چگونگی کش کردن صفحات را اعمال کنید، روی گزینۀ کش که سومین گزینه است، کلیک کنید. در صفحۀ جدیدی که باز میشود، تبهایی که در تصویر زیر مشخص هستند را خواهید دید:
هرکدام از این تبها که با شمارههای 1 تا 8 مشخص شدهاند به تنظیمات بهخصوصی تعلق دارند که در ادامه آنها را جداگانه بررسی خواهیم کرد:
- تنظیمات کلی فرایند کش مثل اینکه از محتویات کدام صفحات کش گرفته شود، در این تب انجام میگیرند؛
- TTL مخفف Time to Live است. در این تب میتوانید مشخص کنید که از هر نسخۀ کششده، برای چه مدتزمانی استفاده شود و کپی جدید چه زمانی گرفته شود؛
- در این تب مشخص میکنید که پاکسازیهای خودکار چه زمانی انجام شوند. بهصورت پیشفرض، LSCache در مواقع بهروزرسانیهای مختلف پاکسازی را استارت میزند؛
- همانطور که از عنوان این تب مشخص است، در اینجا میتوانید معلوم کنید که کدام صفحات و محتواها هیچوقت نباید کش شوند!
- Edge Side Includes عبارت کاملی است که مخفف آن میشود ESI! در واقع، با یک سیستم کش گرفتن بسیار حرفهای طرف هستیم که با آن میتوانید قوانین مختلفی برای کش گرفتن بخشهایی مختلف از یک صفحه تعریف کنید.
- وقتی Objectها کش میشوند، در اصل از کوئریهای پرتکراری که در دیتابیس ثبت شدهاند کپی گرفته خواهد شد. در نتیجه، هنگام لزوم، میتوان با سرعت خیلی بیشتر از نتایج کوئریها استفاده کرد.
- این تب را که فعال کنید، سایت فایلهای استاتیک مرورگر بازدیدکنندگان را کش خواهد کرد؛ به این ترتیب، درخواستهایی که از جانب مرورگر به سرور فرستاده میشوند و هدف دریافت فایلهای استاتیک را دنبال میکنند، به حداقل میرسند؛
- تب آخر هم که مشخص است چه کاربرد و فایدهای دارد؛ در این قسمت میتوانید جزئیات پیشرفتهتری برای فرایند کشینگ تعریف کنید.
پیشنهاد طلایی: قبل از اعمال هرگونه تغییرات در تنظیمات بهمنظور بهینه سازی وبسایت، حتماً از تمام بخشهای سایت بکاپ بگیرید تا اگر شرایط در مسیر درست پیش نرفت، مشکلی جدی پیش نیاید و بتوانید همهچیز را به حالت قبلی برگردانید.
پس از این طریق میتوانید تنظیمات کش گرفتن LSCache را تغییر دهید و پیکربندی مد نظر خود را اعمال کنید. بیایید به بخش بعدی برویم و چند نکته دربارۀ انجام این کار به بهترین شکل ممکن را بررسی کنیم.
نکات کلیدی در رابطه با تنظیمات کشینگ با هدف افزایش سرعت سایت وردپرس
اول از همه باید صفحاتی که قرار است کش شوند را با دقت انتخاب کنید! توصیه میکنیم صفحاتی که بهصورت مداوم بازدیدکننده وارد آنها میشود، مثل صفحۀ اصلی، بلاگپستها و صفحات محصول را در رادار خود داشته باشید.
کش کردن این صفحات باعث میشود سرعت بارگذاری برای کاربران به میزان قابل توجهی بالا برود و تجربۀ خوشایندی از گشتوگذار در سایت به دست آورند.
در نقطۀ مقابل، شاید بهتر باشد برخی از صفحاتی که محتوای داینامیک دارند را کش نکنید! برای مثال، صفحۀ ورود و سبد خرید کاربر؛ چون اطلاعاتی که در این صفحات نمایش داده میشوند بهصورت مداوم در حال تغییر هستند و اگر بهموقع آپدیت نشوند، اطلاعات از رده خارجشده نمایش خواهند داد.
علاوهبر اینها، کش کردن صفحه برای برخی کاربران خیلی عقلانی به نظر نمیرسد. طبیعتاً Admin همواره باید آخرین و بهروزترین نسخه از دیتاها را روی صفحۀ خود ببینید و به همین خاطر، محتویات نباید برای چنین نقشی کش شوند.
TTL را باید فکرشده انتخاب کنید. محتواهای استاتیک میتوانند TTL بلندمدتتری داشته باشند، در حالی که برای داینامیکها باید TTL کوتاهتری تعیین کنید تا زودتر بهروزرسانی شوند.
از کش کردن محتویات مرورگر کاربرها هم غافل نشوید که این کار هم بار روی دوش سرور را کاهش میدهد و هم به افزایش سرعت سایت وردپرس از دیدگاه بازدیدکننده منجر خواهد شد.
بعد از اینکه تمام این اقدامات را انجام دادید، نوبت به تست و بررسی خواهد رسید. باید ببینید تغییرات مطابق خواستۀ شما پیش میروند یا جایی از کار لنگ میزند. بالاتر گفتیم که حتماً قبل از پیادهسازی هر تغییری از تمام بخشهای سایت بکاپ بگیرید تا اگر مشکلی پیش آمد، بتوانید اوضاع را به حالت اولیه برگردانید.
مشخصاً، باید چگونگی عملکرد سایت را زیر نظر بگیرید و پارامترهایی مثل سرعت بارگذاری صفحات و بانس ریت را زیر ذرهبین ببرید. به این ترتیب، خواهید فهمید که اقداماتتان تا چه میزان اثرگذار بودهاند.
کمکم به انتهای مقاله میرسیم؛ اما اجازه دهید قبل از جمعبندی، پاسخ یک پرسش مهم در رابطه با کش گرفتن و افزونۀ LSCache را بدهیم.
چرا برای افزایش سرعت سایت وردپرسی به افزونۀ کشینگ نیاز داریم؟!
پلاگینهایی مثل LSCache، یکی از بهترین راهکارهای بهبود عملکرد سایت هستند. افزونههایی که سرعت سایت را بالا میبرند و بهدنبال این موضوع، نرخ تبدیل و تجربۀ کاربری را بهبود میبخشند.
بهطور مشخص، از افزونهای مثل LSCache میتوان فواید زیر را انتظار داشت:
- بهبود عملکرد و سئو سایت: وقتی شخصی قصد بازدید از سایت شما را داشته باشد، کلی عملیات بهصورت خودکار و در پشت پرده انجام میگیرند که برای نمایش محتویات سایت ضروری هستند. البته که این فرایندها به زمان مشخصی برای اجرا نیاز دارند! افزونههای کشینگ این مدتزمان را از بین میبرند و در نهایت سایت سریعتر خواهد شد.
- بهبود نرخ تبدیل: کشینگ سایت را سریعتر میکند و نتیجتاً، میتوان انتظار رشد فروش و بهبود نرخ تبدیل را داشت. ثابت شده که هرچقدر صفحات سایت سریعتر بالا بیایند، بازدیدکنندگان بیشتری به مشتری نهایی بدل خواهند شد!
- بهبود تجربۀ کاربری (بهخصوص روی گوشیهای موبایل): کش کردن محتویات سایت یکی از مؤثرترین تکنیکها برای داشتن صفحات سریع و بهبود سرعت بارگذاری روی مرورگرهای موبایلی است.
بنابراین، تردیدی باقی نمیماند که این نوع افزونهها بهخاطر کاربرد و توانمندیهایی که دارند، برای هر سایت وردپرسی از اوجب واجبات هستند.
در رابطه با LSCache گفتیم که علاوهبر کشینگ، کلی قابلیت دیگر هم دارد که همگی در راستای بهبود حداکثری عملکرد سایت پیش میروند.
وقت نتیجهگیری است!
ما در ایرانسرور نهایت بهره را از LSCache میبریم
همانطور که گفتیم، صحبت از یک افزونۀ وردپرسی است که روی سایتهای بهرهمند از وبسرور LiteSpeed، تمام قابلیتهایش را در معرض نمایش میگذارد.
هاست وردپرس ما که مختص میزبانی از سایتهای وردپرسی طراحی شده است، با لایتاسپید اورجینال کار میکند؛ علاوهبر آن، با بهرهگیری از LSCache، سعی کردهایم سرویسی توانمند برای کاربران فراهم کنیم که بهترین عملکرد ممکن را برای سایتشان رقم میزند و رضایت حداکثری بازدیدکنندگان را جلب میکند.
اگر نیاز به راهنمای خرید هاست وردپرس دارید، همین حالا با ما تماس بگیرید.