فرصت شغلی در زمینه رایانش ابری روز به روز درحال افزایش است، درحالیکه متخصصان واجد شرایط در این زمینه بسیار کم هستند! این شرایط یک فرصت طلایی ایجاد میکند تا افرادی که به مهارتهای مربوط به رایانش ابری علاقه دارند بتوانند با یادگیری مهارتهای کاربردی، کمبود متخصص در این زمینه را جبران کنند.
نباید فراموش کرد که فناوری دیجیتال همواره درحال پیشرفت است، درنتیجه، افرادی که میخواهند در این زمینه موفق باشند باید یک قدم جلوتر از پیشرفت تکنولوژی قدم بردارند.
برای شروع، در این مقاله علاوهبر توضیح Cloud Computing و انواع مختلف آن، مهارت های کاربردی در رایانش ابری را آوردهایم که برای تبدیل شدن به یک متخصص رایانش ابری، بسیار مفید هستند.
رایانش ابری یا cloud computing چیست؟
رایانش ابری نوعی تکنولوژی است که این امکان را میدهد تا بدون نیاز به هرگونه تجهیزات سخت افزاری، به خدمات و سرویسهای مختلف دسترسی داشته باشید. این سرویسها شامل ابزارهایی مانند دادههای ذخیرهسازی و برنامههای کاربردی نرم افزاری میشوند.
برای مثال، در ذخیرهسازی مبتنی بر ابر، کاربران میتوانند بدون استفاده از دیسک یا دستگاه ذخیرهسازی لوکال، از راه دور دادههای خود را ذخیره کنند. فقط کافیست به اینترنت متصل شوید تا بتوانید به دادههای خود دسترسی داشته باشید.
مقاله مرتبط: مزایای رایانش ابری (Cloud Computing) چیست؟
انواع رایانش ابری
در رایانش ابری سه مدل اصلی ارائه سرویس وجود دارد:
- IaaS (Infrastructure-as-a-Service) یا زیرساخت بهعنوان سرویس: در این مدل از سرویس رایانش ابری، تمامی زیرساختهای کاربردی فناوری اطلاعات مورد نیاز سازمانها در اختیارشان قرار میگیرد. این زیرساختها شامل منابع مورد نیاز برای ذخیرهسازی اطلاعات، سرور و منابع شبکهای میشوند.با انتقال زیرساختهای سازمان به فضاهای ابری، هزینه نگهداری از دیتاسنترهای درون سازمانی و تهیه سختافزارهای مورد نیاز از بین میرود.
- PaaS یا پلتفرم بهعنوان سرویس: در پلتفرمهای ابری، تمام عناصری که یک توسعه دهنده برای ساخت یک برنامه نیاز دارد تامین میشود. این سرویسها شامل ابزارهای توسعه، میان افزار، سیستم عاملها، مدیریت پایگاه داده و زیرساخت میشوند.
- Saas یا نرم افزار به عنوان سرویس: این روش شامل قرار گرفتن نرم افزار در فضای ابری ازطریق اینترنت میشود که به دو شکل خرید اشتراک یا مدل پرداخت به ازای استفاده است. برای مثال، در یک نرم افزار ابری یا آنلاین، کاربران میتوانند بدون نیاز به نصب نسخه فیزیکی، ازطریق مرورگر به خدمات این نرم افزار دسترسی داشته باشند.
پیشنهاد خواندن: IPv6 چیست؟ و چه تفاوتی با IPv4 دارد؟ بررسی ساختار و انواع آن
مهارت های مهم در رایانش ابری
نکته مهم درمورد cloud computing، رشد سریع این فناوری است. تاحدیکه درحال حاضر، بسیاری از شرکتها بهدنبال متخصصان واجد شرایط در این زمینه هستند. درادامه مهارتهایی را معرفی میکنیم که به شما برای موفقیت در این راه کمک میکنند:
1. برنامه نویسی
با داشتن مهارت برنامهنویسی شما میتوانید برنامههای کاربردی در فضای ابری ایجاد کنید. رایجترین زبانها برای این کار جاوا، جاوا اسکریپت و پایتون هستند که برای نرم افزار مبتنی بر ابر عالی عمل میکنند.
2. مدیریت پایگاه داده
یکی از پرکاربردترین سرویسها در فضای ابری، پایگاه داده است. این سرویس به سازمانها کمک میکند تا دادهها را با مقیاسپذیری و دسترسی بسیار بالا سازماندهی کنند. ارائهدهنگان فضای ابری انواع مختلفی از پایگاه داده دارند، برای مثال پایگاه داده گراف، پایگاه داده رابطهای، NoSQL و… شناخت انواع پایگاه داده و نحوه کار با آنها برای متخصصان فضای ابری یک مهارت حیاتی محسوب میشود.
3. امنیت ابری
ماهیت اصلی رایانش ابری برون سپاری ذخیرهسازی و بازیابی دادههای حساس است که به امنیت بسیار بالایی نیاز دارد. درواقع، در فضای ابری امنیت اولویت اصلی سازمانها و کاربران است، چراکه هرگونه نقض امنیتی میتواند منجربه افشای اطلاعات کاربران، سرقت یا آسیبهای دیگر شود. درحال حاضر، تقاضا برای متخصصان امنیت سایبری همچنان در حال افزایش است که این تقاضا در حوزه ابری بیشتر هم هست.
4. یادگیری ماشین و هوش مصنوعی
بهطور کلی هوش مصنوعی یک مهارت داغ در بازار است، اما فروشندگان فضای ابری ابزارها و خدماتی ارائه کردهاند که دسترسی بیشتری به هوش مصنوعی مبتنی بر ابر و برنامههای یادگیری ماشینی فراهم میکنند. درنتیجه، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین به مهارت های کاربری در رایانش ابری تبدیل شدهاند.
5. استفاده از چند رایانش ابری
دیگر روزهایی که فقط از یک ارائه دهنده ابر استفاده میشد، گذشته است. از سال 2022 به بعد بسیاری از سازمانها به رویکرد چند ابری روی آوردهاند. این روش انعطاف پذیری را بالا میبرد، بهطوریکه به سازمانها این امکان را میدهد تا در مکانهای بیشتری مستقر شوند. اما فقط یک متخصص در این زمینه میتواند چندین فضای ابری را بهطور همزمان مدیریت کند.
6. تست عملکرد، معیارها و تجزیه و تحلیل
با استفاده از تست عملکرد شما میتوانید میزان کارآمدی محیطهای ابری را بسنجید. همچنین، این تستها زمینه را برای ایجاد بهبود در این فضاها فراهم میکنند. مهمترین عناصر تست عملکرد در محیطهای ابری، داشتن معیارها و تجزیه و تحلیلهایی است که به درک عملکرد یک سرویس یا برنامه ابری کمک میکنند. در این زمینه، آگاهی درمورد اینکه کدام معیارها باید برای سرویسهای ابری خاص اجرا شوند، میتواند یک مهارت مفید باشد.
7. لینوکس
بسیاری از سرویسهای ابری، مانند سرویسهایی که روی Microsoft Azure اجرا میشوند، از سیستمعامل منبع باز لینوکس بهره میبرند. این سیستم عامل بهدلیل کم هزینه بودن یکی از اولین انتخابها در محیط ابری است. علاوهبر آن، ویژگیهای متنوعی مانند سفارشی سازی آسان و امنیت بالا را ارائه میدهد. باتوجه به این ویژگیها، بدون شک تقاضا برای متخصصان ابری که بتوانند سرورهای مبتنی بر لینوکس را طراحی، نگهداری و مدیریت کنند افزایش پیدا میکند.
8. اتوماسیون
یکی از مهمترین مزایای خدمات ابری اتوماسیون است، بنابراین تسلط بر آن میتواند برای یک متخصص ابری بسیار پرسود باشد. با کسب این مهارت شما میتوانید برنامهها را طوری برنامهریزی کنید ک بدون دخالت انسان، تصمیمات صحیح بگیرند. البته، برای تسلط بر این کار لازم است که با معماری فضای ابری و با اجزای مختلف آن که باهم در تعامل هستند یا به یکدیگر وابسته هستند، کاملا آشنایی داشته باشید.
9. انتقال و استقرار دادهها و برنامهها
انتقال برنامههای نرم افزاری از یک پایگاه داده به یک فضای ابری پیچیدهتر از کپی کردن فایلها از یک سرور به سرور دیگر است. از آنجایی که فضای ابری محیطی متفاوت است، بسیاری از برنامههایی که در یک محل دیگر اجرا میشوند شامل نرمافزارها و سختافزارهایی هستند که در این محیط جدید ترجمه نمیشوند.
بنابراین، قبل از هرگونه انتقال داده به محیط ابری، باید یک سری اقدامات و ارزیابیها انجام شود. یادگیری تکنیک انتقال داده باتوجه به هر برنامه، یکی از مهارت های مهم در رایانش ابری است.
10. ذخیرهسازی
دادهها در قلب رایانش ابری قرار دارند، بنابراین مهم است که بدانیم این دادهها چگونه و در کجا ذخیره میشوند. باتوجه به نوع کسب و کار و میزان دادهها، چندین ذخیرهسازی ابری وجود دارد که شامل ذخیرهسازی ابری شخصی، عمومی، خصوصی و ترکیبی میشود. آگاهی از هر کدام از این ذخیرهسازیها میتواند یک مهارت باارزش برای متخصصان رایانش ابری باشد.
مقاله مرتبط: فضای ذخیره سازی ابری (Cloud Storage) چیست؟
11. ابرهیبریدی
قطعا فضای ابری مزایای بسیاری دارد اما نمیتواند جوابگوی انواع زیرساختهای فناوری اطلاعات، برنامهها و کسب وکارهای مختلف با حجم کاری متفاوت باشد. به همین دلیل، ایده ابر هیبردی روی کار آمد که بهصورت ترکیبی عمل میکند. در این مدل، ترکیبی از ابزارهای عمومی و خصوصی مورد استفاده قرار میگیرند.
12. مدیریت شبکه
دانش مدیریت شبکه در cloud computing به نحوه برقراری ارتباط بین منابع و مکانها اشاره میکند که جزو مهارت های مهم در رایانش ابری محسوب میشود. منابع ابری به مکانهای داخلی متصل میشوند و شرایطی فراهم میکنند تا سازمانها خدماتی مانند ایجاد ابر خصوصی مجازی ایجاد کنند.
همچنین، در فضای ابری لازم است که سازمان بهطور موثر به منابع ابری دسترسی داشته باشد، در اینجاست که مهارت مدیریت شبکه به کار میآید.
13. معماری بدون سرور
با استفاده از رایانش بدون سرور امکان محاسبات رویداد محور فراهم میشود. این نوع محاسبات نوعی مهارت اضافی اما مهم در رایانش ابری محسوب میشوند.
از طریق معماری بدون سرور سازمانها میتوانند کنترل دقیقتری برروی هزینهها داشته باشند، زیرا برخلاف کانتینر که همواره روشن است، فناوری بدون سرور فقط درصورتی که فعال باشد اجرا میشود.
14. شناخت و تسلط بر پلتفرمهای خدمات ابری
شناخت عملکرد پلتفرمهایی که در بازار خدمات ابری پیشتاز هستند میتواند یکی از مهارت های کاربردی در رایانش ابری باشد. درحال حاضر، معروفترین پلتفرمها در این زمینه آمازون، مایکروسافت و گوگل هستند. همچنین، چندین پلتفرم فناوری منبع باز وجود دارند که توسط سازمانها و CSPها برای ساخت سرویسهای ابری مانند OpenStack و Apache CloudStack استفاده میشوند.
15. طراحی سیستمهای توزیع شده
در رایانش ابری، سیستمهای جدید از ابتدا ایجاد نمیشوند، بلکه در این روش سیستمها براساس خدمات موجود در کنار یکدیگر قرار میگیرند. این سیستمهای توزیع شده در مکانهای مختلف قرار دارند، درنتیجه مونتاژ آنها به چندین مهارت نیاز دارد. برای مثال، مهارت پیشبینی و نظارت بر عملکرد سیستم و مقایسه ویژگیهای سرویسها و مدلهای دادههای مختلف برای این کار ضروری است.
حرف آخر
رایانش ابری جزء فناوریهای درحال پیشرفت است که به کاربران این امکان را میدهد تا فقط ازطریق اتصال به اینترنت به دادهها و برنامههای نرمافزاری دسترسی داشته باشند. شما میتوانید با کار کردن برروی مهارتهای گفته شده در این مقاله، تخصص خود را در زمینه رایانش ابری گسترش دهید تا از این فناوری درحال پیشرفت سود ببرید.
به خاطر داشته باشید که انجام کار عملی در cloud computing تا حد زیادی برای یادگیری و گسترش مهارتها مفید است. درصورتی که هرگونه سوالی درمورد مهارت های مهم در رایانش ابری دارید، حتما با ما به در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
رایانش ابری ایرانسرور
ابر ایرانسرور، یکی از پیشروترین ارائهدهندگان زیرساخت بهعنوان سرویس (IaaS) در ایران است. با ابر ایرانسرور، خدمات پردازش ابری پایدار، مقیاس پذیر و امن دریافت کنید.
اطلاعات بیشتر پشتیبانی : ۳۱۷۷۶-۰۵۱