اگر از حرفهایها بپرسید فلسک چیست؟ آن را به لگو تشبیه میکنند؛ ابزاری که با قطعات ساده، برنامههای پیچیده و متنوع میسازد. فریمورک سبک و قدرتمند Flask به خاطر توسعه سریع و آسان وباپلیکیشن محبوب است اما آیا فقط برای پروژههای ساده مناسب است؟ در مقایسه با جنگو چه مزایایی دارد؟ پاسخ این سوالها را در ادامه خواهیم یافت.
فلسک چیست ؟
فلسک یک میکروسرویس محبوب و سبک در پایتون است که برای توسعه سریع و آسان اپهای تحت وب کاربرد دارد. این فریمورک توسط برنامهنویسی خبره به نام «آرمین روناکر» (Armin Ronacher) طراحی شد و قرار بود یک شوخی آپریل باشد اما خیلی زود به یکی از ابزارهای کلیدی در توسعه وب تبدیل شد.
شاید تصور کنید فلسک تنها برای پروژههای ساده مناسب است اما این دیدگاه از اساس درست نیست. در واقع این فریمورک چند منظوره برای توسعه همه نوع پروژه تحت وب از اپلیکیشنهای کوچک و APIهای ساده گرفته تا پروژههای نسبتا بزرگ و پیچیده با نیازهای خاص مناسب است.
برای اینکه بدانید پایتون چیست، چه مزایایی دارد؟ چه کاربردهایی دارد؟ و چطور نصب میشود؟ پیشنهاد می کنم مقاله پایتون چیست را بخوانید.
Flask چه کاربردهایی دارد؟
Flask به لطف انعطافپذیری و ساختار سبک در پروژههای مختلفی استفاده میشود. برخی از مهمترین کاربردهای آن عبارتند از:
- توسعه وب اپلیکیشن: انعطافپذیری و امکان استفاده از قالبهای مختلف، آن را به ابزاری مناسب برای توسعه وبسایتها و اپلیکیشنهای کوچک یا متوسط تبدیل میکند.
- توسعه API: این APIها را میتوان به عنوان رابط برای برنامههای موبایل، وبسایتها و سایر سرویسها استفاده کرد.
- سایت شخصی و وبلاگ: چون ساده است و به کتابخانههای اضافی نیاز ندارد برای طراحی بلاگ یا پورتفولیو آنلاین عالی است.
- ساخت نمونه اولیه: از آن برای ساخت پروتوتایپ اپلیکیشنهای وب استفاده کنید. بدین ترتیب میتوانید به سرعت ایدههای خود را پیادهسازی کرده و مورد آزمایش قرار دهید.
- برنامههای تک صفحهای: فلسک به عنوان بکاند برای برنامههای تک صفحهای هم مورد استفاده قرار میگیرد؛ برای مثال اپهایی که با فریمورکهای جاوااسکریپت React، Angular یا Vue.js توسعه یافتهاند.
- داشبوردهای سفارشی: با ترکیب Flask و کتابخانههایی مانند Plotly یا Dash میتوان داشبوردهای تعاملی با دادههای تصویری و گرافها ساخت.
- دادههای بلادرنگ: با کتابخانه Flask-SocketIO برنامههای بلادرنگ مانند چت آنلاین یا سیستم اطلاعرسانی ایجاد کنید که دادهها را در لحظه به کاربران ارسال میکند.
بیشتر بخوانید: وبلاگ چیست و چگونه بسازیم؟
فلسک در چه مواردی کاربرد ندارد؟
این فریمورک از ابتدا با تمرکز روی اجرای سریع و آسان پروژهها طراحی شده است. اگر پروژه شما بسیار بزرگ و پیچیده است و شامل ماژولهای مختلف مانند سیستم احراز هویت، مدیریت کاربران، پنل ادمین و ارتباطات پیچیده با پایگاه داده است، فریمورک کاملتری مانند جنگو انتخاب بهتری خواهد بود.
علاوه بر این Flask به طور پیشفرض پنل ادمین داخلی ندارد. اگر پروژه شما نیاز به پنل مدیریت جامع و پیشرفته دارد، سراغ جنگو بروید که از پنل ادمین قدرتمند و قابل سفارشیسازی برخوردار است. البته در فلسک هم میتواند پنل را به صورت دستی پیاده کرده یا از ابزارهای شخص ثالث استفاده کنید اما زمان زیادی از شما میگیرد.
در نهایت اگر پروژه شما به امنیت بالایی نیاز دارد و نمیخواهید وقت زیادی را برای پیکربندیهای امنیتی در برابر حملات CSRF، XSS و SQL Injection. Flask صرف کنید، دور فلسک را خط بکشید.
یک مثال از فلسک
برای اینکه درک بهتری از این پیدا کنیم که فلسک چیست و چقدر ساده است با یک مثال کوچک ادامه میدهیم. فرض کنید میخواهیم وقتی به آدرس خاصی در مرورگر مراجعه میکنیم، عبارت Hello, World! را نمایش دهد.
برای اینکار تنها به این ۷ خط کد نیاز داریم:
from flask import Flask app = Flask(__name__) ('/')app.route@ :()def hello 'return 'Hello, World! :'__if __name__ == '__main ()app.run
این تنها یک مثال ساده است و پس از آشنایی با اصول فلسک میتوانید سراغ موارد پیچیدهتر مثل قالبهای HTML، فرمها و سایتهای کامل بروید.
بیشتر بخوانید: آموزش ساخت وب اپلیکیشن با فلسک در پایتون
مزایا Flask چیست ؟
بر اساس نظرسنجی «استک اورفلو» Stack Overflow فلسک یکی از ۱۵ فریمورک محبوب دنیا است و دلیل آن هم چیزی نیست جز مزایایی از این قبیل:
یادگیری آسان
فریمورک مینیمالیستی است و یادگیری آن بهویژه برای توسعهدهندگان تازهکار نسبتا آسان است. همچنین از سینتکس ساده و بسیار خوانا استفاده میکند که به شما اجازه میدهد به سرعت مفاهیم اصلی را درک کنید. مستندات ساده و جامعی هم دارد که مفاهیم را به خوبی توضیح داده است.
ساختار ماژولار
ساختار ماژولار به شما اجازه میدهد برنامه خود را به بخشهای کوچکتر و قابل مدیریتتر تقسیم کنید. هر ماژول مسئولیت خاصی را بر عهده میگیرد که باعث میشود بررسی و دیباگ کدها یا افزودن قابلیتهای جدید آسانتر شود.
انعطافپذیری بالا
یکی از مهمترین مزایای Flask آزادی کامل در انتخاب ابزارها و روشهاست. همه موارد اضافه از آن حذف شده و توسعهدهنده تنها با بخشهای ضروری سروکار دارد. شما بدون نیاز به استفاده از ابزارها و ویژگیهای اضافی، دقیقاً آنچه را که نیاز دارید پیادهسازی میکنید.
توسعهپذیری و افزونهها
Flask با کتابخانهها، افزونهها و ابزارهای پایتون قابل گسترش است. برای هر ویژگی یا قابلیتی که نیاز داشته باشید، افزونههای در دسترس، توسعه پروژهها را سریعتر و سادهتر میکنند. برای مثال اکستنشن Flask-SQLAlchemy برای مدیریت پایگاه داده و Flask-WTF برای مدیریت فرمها ارائه شدهاند.
کنترل بر ساختار پروژهها
هیچ ساختار از پیش تعریف شدهای برای پروژهها ندارد و میتوانید سازوکار پروژه خود را بر اساس نیازها و سلیقه خود طراحی کنید. از انتخاب ساختار پوشهها گرفته تا استفاده از ابزارها و کتابخانههای دلخواه، همه چیز در دست شماست. با سفارشیسازی قالب پروژه، کارایی برنامه خود را بهبود بخشیده و از منابع سیستم به بهترین شکل استفاده کنید.
مقیاسپذیری
مقیاسپذیری برنامه بیش از آنچه فکر کنید اهمیت دارد و میکروفریمورک بودن فلسک اینجاست که به چشم میآید. با این مزیت میتوانید در صورت نیاز اپلیکیشن را به سرعت گسترش دهید. اگر میخواهید به سرعت برنامهای کوچک بسازید که پتانسیل رشد سریع از جهات مختلف داشته باشد، این فریمورک یک گزینه ایدهآل برای شماست.
جامعه بزرگ
جامعه بزرگ و فعال برای هر پلتفرمی یک نعمت است. شمار بالای کاربران کامیونیتی فلسک هم به شما کمک میکند مشکلات خود را به سرعت و به آسانی حل کرده و به منابع آموزشی و ابزارهای مختلف دسترسی پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: فریم ورک فلاتر چیست؟ مزایا و ویژگیها و روش نصب و راهاندازی
معایب فلسک چیست ؟
آشنایی با نقاط ضعف و محدودیتهای هر پلتفرمی برای انتخاب درست و استفاده بهینه از آن حیاتی است. در ادامه شما را معایب فلسک آشنا میکنیم.
ابزارهای محدود
طراحی مینیمال به قیمت حذف بسیاری از قابلیتهای جانبی از جمله ابزارهای احراز هویت، پنل ادمین یا مدیریت دیتابیس تمام شده است. بنابراین برخلاف پلتفرمهای رقیب از جمله جنگو باید این سیستمها را خودتان پیادهسازی کرده یا از ابزارهای جانبی استفاده کنید.
نامناسب برای پروژههای عظیم
Flask برای پروژههای کوچک تا متوسط عالی است اما برای پروژههای بسیار بزرگ که نیاز به ابزارهای مدیریتی پیچیده و قابلیتهای متعدد دارند، شما را دچار چالش خواهد کرد. همچنین نبود یک ساختار از پیش تعریف شده مدیریت و نگهداری پروژههای بزرگ را به مرور زمان سختتر میکند.
وابستگی به افزونهها
همانطور که گفتیم افزونههای زیادی برای این پلتفرم در دسترس است اما گاهی برخی از ابزارها و کتابخانهها به خوبی با آن یکپارچه نمیشوند. حتی دیده شده افزونهای که قبلا به خوبی کار کرده، با نسخه جدید ناسازگار است و برنامه را دچار مشکل میکند.
فلسک توسط چه شرکتهایی استفاده میشود؟
بسیاری از شرکتها و استارتاپهای معروف برای توسعه وب اپلیکیشن و API سراغ فریمورک فلسک رفتهاند که شامل این موارد میشود:
- سامسونگ: در رابط کاربری محصولاتش از این سرویس بهره برده است.
- نتفلیکس: در برخی میکروسرویسها و APIهای داخلی خود از آن استفاده میکند.
- اوبر: به اوبر کمک کرده تا سرویسهایی مقیاسپذیر و سریع را برای پشتیبانی از سیستمهای خدمات رانندگان پیادهسازی کند.
- ردیت: برای ایجاد سرویسهای کوچک و APIهای خاص در سیستمهای بزرگتر استفاده شده است.
- لیفت: به دلیل سبکی و سرعت در توسعه APIها، به Lyft کمک کرده تا سرویسهای خود را به صورت موثر مدیریت کند.
- پینترست: در برخی پروژههای داخلی برای سرعت بخشیدن به توسعه اپها از آن بهره برده است.
- لینکدین: کمک کرده تا سرویسهای شرکت را به سرعت و با مقیاسپذیری بالا مدیریت کند.
بیشتر بخوانید: json چیست؟ آشنایی با کدهای JSON و ساختار آنها
فلسک بهتر است یا جنگو؟
فلسک و جنگو از فریمورکهای محبوب پایتون هستند اما رویکردهای متفاوتی دارند. اگر از شباهتهایشان بگوییم هر دو امکان توسعه آسان و سریع اپهای تحت وب را با پایتون فراهم میسازند. توسعه سریع، تست آسان و مقیاسپذیری از ویژگیهای هر دو آنهاست.
با این حال جنگو فریمورکی با قابلیتهای کامل است که مثل یک جعبه ابزار هرچه را که برای توسعه وباپلیکیشنها نیاز داشته باشید، در خود دارد. برای مثال سیستم احراز هویت، ORM و پنل ادمین داخلی را فراهم کرده و تقریبا از ابزارها و افزونههای جانبی بینیاز هستید.
در مقابل فلسک انتخاب ابزارها و کتابخانههای جانبی را به توسعهدهندگان سپرده است. حتی اگر در ابتدای پروژه به برخی ابزارها نیاز نداشته باشید، در صورتی که مقیاس یا مسیر پروژه تغییر کند به آسانی میتوانید آنها را به فریمورک اضافه کنید.
این تفاوتها باعث شده توسعهدهندگان برای پروژههای ساده و متوسط سراغ فلسک رفته و برای پروژههای بزرگتر و پیچیدهتر روی جنگو دست بگذارند.
چه زمانی از Flask و چه زمانی از Django استفاده کنیم؟
جنگو:
- پروژههای بزرگ و پیچیده با ویژگیهای کامل
- پروژههایی که به فریمورک با جامعه بزرگ و پشتیبانی قوی نیاز دارند
- پروژههایی که به پنل ادمین داخلی نیاز دارند
بیشتر بخوانید: آموزش گام به گام نصب جنگو در centos7
فلسک:
- پروژههای کوچک و متوسط یا توسعه API
- پروژههایی که به انعطافپذیری و کنترل بیشتری نیاز دارند
- برای استفاده از ابزارها و کتابخانههای خاص
جمع بندی
فلسک یک میکرو فریمورک قدرتمند و انعطافپذیر برای پایتون است که ساخت وباپلیکیشنهای سفارشی و سریع را ممکن میکند. با یادگیری Flask میتوانید به راحتی پروژههای کوچک و متوسط را توسعه داده و به یک بکاند دولوپر خبره تبدیل شوید. البته برای پروژههای پیچیدهتر، بهتر است سراغ فریمورک جامعتری مانند جنگو بروید که از ابزارهای بیشتری بهره میبرد.
اگر به دنبال خرید هاست برای اپلیکیشنها و سایتهای توسعهیافته با زبان Python هستید، هاست پایتون پیشنهاد ایران سرور شما است. در این هاست، سرورها متناسب با زبان پایتون کانفیگ شده و برنامههای لازم از قبل روی آن نصب شده است. ماژولهای پایتون به آسانی روی این هاست نصب میشود و تیم پشتیبانی ایران سرور، با تسلط بر تفاوتهای ظریف زبان پایتون، آماده برطرف کردن نیازها و پاسخگویی به سوالات احتمالی شماست.
سوالات متداولی که شما می پرسید؟
1. فلسک چیست؟
یک میکروفریمورک سبک و محبوب برای توسعه وب در پایتون است که به شما امکان میدهد با حداقل کد، وباپلیکیشنهای سفارشی بسازید.
2. چرا از Flask استفاده کنیم؟
یادگیری و استفاده از آن آسان است، انعطافپذیری بالایی دارد، سبک و سریع است و یک جامعه فعال و بزرگ دارد.
3. تفاوت Flask با Django چیست؟
جنگو یک فریمورک کامل است که همه ویژگیهای مورد نیاز برای توسعه وباپلیکیشنها دارد اما فلسک یک میکروفریمورک با آزادی عمل بیشتر است.
4. چه زمانی باید از Flask استفاده کنیم؟
برای پروژههای کوچک و متوسط، توسعه API، ساخت نمونه اولیه و زمانی که به انعطافپذیری و کنترل بیشتری نیاز دارید
5. آیا فلسک فقط برای پروژههای ساده مناسب است؟
خیر، فلسک برای پروژههای کوچک و متوسط با نیازهای خاص مناسب است.
منابع