همانطور که میدانید، هارد دیسک (Hard Disk) یک قطعه الکترونیکی است که وظیفه ذخیرهسازی دادهها و اطلاعات شما را بر عهده دارد. در واقع، این دادهها به هارد دیسک ارسال شده و در جایی به نام سکتور ذخیره میشوند.
فضای هارد را نیز میتوان به چندین بخش تقسیم کرد و از این طریق، دستهبندی بهتری روی دادهها و فایلها انجام داد. به فرایند تقسیم هارد دیسک به بخشهای مختلف، «پارتیشنبندی هارد» گفته میشود که مزایای بسیاری برای سیستم دارد.
جالب است که بسیاری از افراد برای پارتیشنبندی از نرمافزارهای جانبی استفاده میکنند؛ اما روش راحتتری هم وجود دارد! ما در این مقاله میخواهیم ابزار ساده و کاربردی Disk Management در ویندوز 10 و ویندوز 7 را به شما معرفی کنیم که پارتیشنبندی هارد دیسک را برایمان آسان کرده است!
سه دلیل مهم برای پارتیشنبندی هارد دیسک!
قبل از توضیح فرایند پارتیشن بندی ویندوز 10، باید به این سوال پاسخ دهیم که اصلاً دلیل اینکار چیست؟! چرا باید حافظهی سیستم خود را به چند بخش تقسیم کنیم؟ بهطورکلی، سه دلیل مهم برای انجام پارتیشنبندی در ویندوز وجود دارد که عبارتند از:
1) دستهبندی بهتر اطلاعات و فایلها
اطلاعات و دادههای شما ممکن است موضوعات مختلفی داشته باشند که بهتر است به صورت جداگانه ذخیره سازی شوند. در این صورت، جستوجو و دسترسی به آنها نیز راحتتر خواهد بود.
2) جدا کردن فایلهای شخصی از فایلهای سیستمی
برخی از فایلهای موجود در هارد دیسک، به فایلهای سیستمی مشهور هستند که اطلاعات سیستم عامل در آنها ذخیره شده است.
با جداکردن این فایلها از فایلهای شخصی و اختصاص یک درایو به آنها، میتوان در صورت لزوم تنها همان درایو را فرمت کرد. این کار مانع از پاک شدن سایر اطلاعات شخصی شما خواهد شد.
3) تهیه بکاپ بهصورت جداگانه از هر درایو یا پارتیشن
گاهی اوقات ممکن است بخواهید تنها بخشی از هارد دیسک را بکاپ بگیرید و از آن نسخه پشتیبان تهیه کنید. در چنین شرایطی، میتوان فضای هارد دیسک را پارتیشنبندی کرد و از همان بخش بهخصوص بکاپ گرفت.
اکنون که با اهمیت پارتیشنبندی هارد دیسک آشنا شدیم، بهتر است برویم سراغ آموزش پارتیشنبندی ویندوز 10 با کمک ابزار Disk Management.
پارتیشنبندی با Disk Management در ویندوز 10
همانطور که گفتیم، Disk Management یکی از ابزارهای ویندوز است که برای پارتیشنبندی و مدیریت هارد دیسک مورد استفاده قرار میگیرد. برای دسترسی به این ابزار در ویندوز 10 سه روش مختلف وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- روش اول: روی منوی استارت کلیک راست کنید و از پنجرهی باز شده، گزینه Disk Management را انتخاب نمایید. همچنین با فشردن کلیدهای ترکیبی ویندوز و دکمه X میتوانید وارد این پنجره شوید.
- روش دوم: کلیدهای ترکیبی ویندوز و دکمه R را بهصورت همزمان فشار دهید تا پنجره Run باز شود. سپس با جستجوی عبارت Diskmgmt.mcs و کلیک روی گزینه “Ok” وارد این بخش خواهید شد.
- روش سوم: وارد منوی استارت شوید و عبارت Disk Management را سرچ کنید. سپس روی آیکون مربوط به این برنامه کلیک کنید تا پنجرهی آن باز شود.
با انجام هر کدام از روشهای گفته شده، وارد Disk Management خواهید شد که دو بخش اصلی دارد. در بخش بالایی این ابزار، تمامی پارتیشنهای از قبل ساخته شده به همراه مشخصاتشان وجود دارد. در بخش پایینی نیز، همان پارتیشنها به صورت گرفیکی نشان داده شدهاند که به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- پارتیشنهای EFI System که حاوی فایلهای موردنیاز برای اجرای ویندوز هستند.
- پارتیشنهای Primary Partition که اکثر دادهها بر روی آنها ذخیره میشوند.
- پارتیشنهای Recovery Partition که برای فایلهای ریکاوری مورد استفاده قرار میگیرند.
در ادامه میخواهیم فرآیند پارتیشنبندی هارد در ویندوز 10 را شروع کنیم؛ به همین منظور، باید با ابزارهای مختلف در Disk Management و قابلیتهای آن آشنا باشیم.
پس اگر موافقید شروع کنیم.
قابلیتهای مهم Disk Management
تا حالا به جزئیات Disk Management و کارهایی که با آن میشود انجام داد دقت کردهاید؟ در این بخش 4 تا از مهمترین قابلیتها را با هم مرور میکنیم.
1. قابلیت Extend Volume
با کلیک روی هر کدام از پارتیشنها در Disk Management یک پنجره جدید باز میشود که گزینههای مختلفی را نمایش میدهد. با انتخاب Extend Volume، میتوانیم فضای یک پارتیشن را گسترش دهیم و پارتیشنهایی با حجم بیشتر بسازیم.
2. قابلیت Shrink Volume
گاهی اوقات میخواهیم یک پارتیشن بزرگ را به پارتیشنهای کوچکتر تقسیم کرده و از فضای خالی آن برای ساخت پارتیشنهای جدید استفاده نماییم. در این صورت، باید روی گزینه Shrink Volume کلیک کنیم و با مشخص کردن حافظهی موردنیاز، یک فضای خالی ایجاد کنیم.
البته باید گفت که با انجام این کار، هیچگونه آسیبی به اطلاعات شما وارد نخواهد شد و تنها بخش خالی پارتیشن از آن جدا میشود.
3. قابلیت Delete Volume
اگر بخواهیم یک پارتیشن را به همراه تمامی اطلاعات آن پاک کنید، باید به دنبال گزینه Delete Volume باشیم. با این کار، فضای کافی برای ساخت پارتیشن جدید ایجاد خواهد شد.
4. قابلیت ساخت پارتیشن جدید
تا زمانی که هارد دیسک دارای فضای خالی باشد، میتوان از آن برای ساخت پارتیشن استفاده کرد. اما از کجا بفهمیم که چقدر حافظهی پارتیشنبندی نشده داریم؟ این موضوع هم در ابزار Disk Management مشخص میشود. فضای پارتیشنبندی نشده معمولاً با نوار مشکی و عنوان “Unallocated” مشخص میشود. درست مثل تصویر زیر:
با راست کلیک کردن روی فضای Unallocated و انتخاب گزینهی New Simple Volume Wizard میتوان ساخت پارتیشن جدید را آغاز کرد. فقط کافی است روی گزینه Next کلیک کرده و در پنجرهی باز شده، حجم پارتیشن موردنیاز را مشخص کنید. در ادامه و با انتخاب یک حرف انگلیسی، پارتیشنبندی هارد خام به پایان میرسد.
همانطور که دیدید با استفاده از این قابلیتهای ساده در Disk Management، پارتیشنبندی ویندوز 10 به آسانی انجام خواهد شد.
حالا اگر موافق باشید، در بخش بعدی به پارتیشن بندی ویندوز 7 بپردازیم:
پارتیشنبندی با Disk Management در ویندوز 7
در ویندوز 7 نیز میتوان از ابزار Disk Management برای پارتیشنبندی هارد SSD و انواع دیگر هارد دیسکها استفاده کرد. برای این کار باید مراحل زیر را بهدقت انجام دهید:
- مرحله اول: ابزار Disk Management را از منوی استارت پیدا کرده و روی آن کلیک کنید.
- مرحله دوم: در پنجرهی باز شده، تمامی درایوها نمایش داده شدهاند؛ با راست کلیک روی هر کدام از آنها و انتخاب گزینه Shrink Volume میتوانید یک فضای خالی و پارتیشنبندی نشده ایجاد کنید.
- مرحله سوم: پس از پایان فرایند Shrink Volume، یک مقدار فضای خالی با عنوان Unallocated ایجاد میشود که باید روی آن راست کلیک کرده و گزینه New Simple Volume Wizard را انتخاب کنید.
- مرحله چهارم: در پنجرهی باز شده، مقدار حافظهی مورد نیاز را مشخص کرده و یک حرف انگلیسی برای نامگذاری آن در نظر بگیرید.
- مرحله پنجم: در آخرین مرحله از پارتیشنبندی ویندوز 7 فقط کافی است که درایو ایجاد شده را فرمت کنید تا توسط سیستم شناسایی شود.
حرف آخر
همانطور که دیدید، پارتیشن بندی ویندوز 10 و ویندوز 7، نیاز به ابزار خاصی ندارد. میتوانید با کمک Disk Management که از ابزارهای خود ویندوز است، بهراحتی فضای هاردتان را بین درایوهای مختلف تقسیم کنید.
اگر شما هم میخواهید فضای هارد دیسک خود را مدیریت کنید و پارتیشنهای جدید بسازید، بهتر است همین الان شروع کنید. اگر سوالی برایتان پیش آمد، زیر همین پست برای ما کامنت بگذارید تا کارشناسانمان خیلی زود پاسختان را بدهند.