لاراول چیست؟ در این مقاله با تمامی اطلاعات موردنیاز پیرامون این فریمورک برنامهنویسی آشنا خواهیم شد. PHP را که میشناسید؟ یکی از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی تحت وب. آنقدر محبوب که بسیاری از کاربران و وب سایتها آن را به عنوان زبان تخصصیشان انتخاب کردهاند! حالا برای این که استفاده از زبان PHP سادهتر شود و برنامهنویسان فرآیند راحتتری را برای نوشتن برنامهها بگذرانند، یک سری فریمورک هم برای PHP طراحی شده است. محبوبترین این فریم ورکها همان لاراول (Laravel) است که بحث امروز ماست!
در این مقاله قرار است که با لاراول و مزایا و معایب آن آشنا شویم. اما قبل از هر چیزی بیایید مفهوم فریم ورک (Framework) را که پیشنیاز این بحث است، خوب درک کنیم.
فریم ورک لاراول (Laravel) چیست؟
تا اینجا فهمیدیم که لاراول یک فریم ورک برای PHP است. حالا باید این را اضافه کنیم که فریم ورک لاراول بر اساس معماری Model View Controller یا MVC ساخته شده و متنباز (Open Source) و رایگان است.
زبانهای برنامهنویسی قابلیتهای ابتدایی و کلی برای کد نوشتن را در اختیار کاربران قرار میدهند اما در مورد فریم ورکها این قضیه کمی فرق میکند. لاراول که یک چارچوب قدرتمند است، قابلیتهای کامل را با استفاده از توابع و کتابخانههای آماده فراهم میکند تا در سرعت توسعه کدها به بهینهسازی بالایی دست پیدا کنید.
حتما بخوانید: افزایش کارایی هاردهای SSD در لینوکس
حالا بیایید ببینیم که چرا فریمورک لاراول اینقدر محبوب شده است.
مهمترین کاربرد لاراول
حتما تا به این جای مطلب کنجکاو شدهاید تا بدانید کاربردهای مهم لاراول چیست؟ بهتر است به این موضوع اشاره کنیم که این فریمورک یک چارچوب همهفنحریف است. در حالت کلی، برای پاسخ به این سوال که کاربرد لاراول چیست، بهتر است بگوییم میتوان برای بسیاری از کاربردها در حوزه وب از لاراول استفاده کرد:
-
کاربرد لاراول چیست: توسعه وب اپلیکیشن ها
یکی از کاربردهای مهم و اساسی لاراول در طراحی و توسعه وب اپلیکیشنها است. منظور ما از وب اپلیکیشنها همان وب سایتهای مدرنی هستند که در مقایسه با یک وبسایت معمولی قابلیتهای بیشتر و جذابتری ارائه میدهند. با استفاده از اکثر فریم ورکهای بکند و فرانتاند میتوان این وب اپلیکیشنها را پیادهسازی کرد که لاراول نیز در این مورد امکانات بی نظیری در اختیارتان میگذارد.
-
کاربرد لاراول چیست: طراحی APIها
برای توسعه رابط توسعه اپلیکیشن یا همان API نیاز به یک قابلیت مطمئن و قابلاتکا در دنیای وب است. این قابلیت میتواند فریمورک جامعوکامل لاراول باشد که ابزارهای مهم و کاربردی را برای توسعه APIهای REST فراهم خواهد کرد. با استفاده از ویژگیهای ذاتی یا کتابخانهها در لاراول میتوان APIهای مقیاسپذیر و امن ایجاد کرد.
-
کاربرد لاراول چیست: توسعه سیستم های مدیریت وب سایت
سیستمهای مدیریت محتوا یا مدیریت مشتریان را نیز میتوان با استفاده از لاراول راهاندازی کرد. برای این کار بستهها و کتابخانههای قدرتمندی ارائه شده است که تنها با افزودن آنها به پروژه خود میتوانید توسعه یک سیستم مدیریت محتوای امن و پرامکانات را شروع کنید.
-
کاربرد لاراول چیست: وب سایت های تجاری
در صورتی که هدف شما راهاندازی یک فروشگاه اینترنتی امن است که ظرفیت بالایی نیز داشته باشد، لاراول تمامی امکانات را در اختیارتان قرار میدهد تا این فروشگاه را ایجاد کنید. انعطافپذیری بالایی در این فریمورک ارائه شده است که امکان مدیریت سریع و آسان پایگاه داده و افزایش امنیت کدها از جمله مزایای ذاتی آن به حساب میآیند.
-
کاربرد لاراول چیست: توسعه داشبوردهای مدیریتی
توسعه داشبوردها و صفحات مدیریتی زیبا و پیشرفته از مزایایی است که لاراول در اختیار شما قرار میدهد. با کمی جستوجو در اینترنت میتوانید پروژههای ساخته شده با این فریمورک را در این مورد مشاهده کنید که دارای قابلیتهای نظارتی امن، آنی و ریسپانسیو هستند.
-
کاربرد لاراول چیست: آزمون و تست سریع و آسان
ابزارهای مهم و مطمئنی در این چارچوب برنامهنویسی فراهم شدهاند که از آن جمله میتوان به PHPUnit اشاره کرد. با استفاده از این ابزارها امکان تستنویسی سریع و آسان در اختیار شما است تا در زمانی کوتاه کدها را از نظر عملکردی و کیفی تست کنید.
ویژگی های Laravel چیست؟
۶ ویژگی در لاراول وجود دارد که آن را در مقایسه با سایر فریمورکهای PHP، یک سر و گردن بالاتر نشان میدهد. دوست دارید این ویژگیها را بدانید؟
-
سیستم مسیریابی ORM
ORM مخفف Eloquent Object Relational است.
به کمک این ویژگی، توسعه دهندهها میتوانند بهجای نوشتن کدهای SQL، با استفاده از سینتکس (Syntax) زبان PHP، درخواستهایشان را برای پایگاه داده بفرستند.
-
Template Engine
یکی از ویژگیهای قابل توجه لاراول، قالبهای سبکی است که درون خود آن وجود دارند. از این قالبها میشود برای ساختن لایهها و قالبهای جدید صفحات وب استفاده کرد.
-
موتور Blade
به کمک موتور رندر Blade، شما میتوانید کدهای HTML، CSS و PHP را در کنار هم استفاده کرده و نتیجه را در View ببینید.
-
خط فرمان Artisan
لاراول، یک ابزار خط فرمان داخلی به نام آرتیسن (Artisan) در اختیار شما میگذارد که کمکتان میکند خیلی از کارهای تکراری و کسلکننده برنامهنویسی را اتومات کنید! آرتیسن میتواند برای کارهایتان سرور مجازی ایجاد کند، Migration و Controller و Model بسازد و … .
همین ویژگی آرتیسن سرعت کد زدن شما را چندین برابر میکند.
-
وجود کتابخانه های شی گرا
لاراول بهصورت پیشفرض دارای کتابخانههای شیءگرایی است که در دیگر فریم ورکهای PHP وجود ندارند. به عنوان نمونه، یکی از این کتابخانهها Authentication است که خیلی راحت میتوانید آن را فعال کنید تا کارهایی مثل چک کردن کاربران آنلاین، هش کردن Bcrypt، بازیابی رمز عبور، حفاظت CSRF و … را انجام دهد.
-
سیستم مهاجرت دیتابیس
سیستم Migration لاراول، توسعه ساختار دیتابیس وب اپلیکیشن را خیلی راحت کرده است. چرا؟ چون دیگر نیازی نیست که با ایجاد هر تغییراتی، از نو مجبور تغییر در ساختار دیتابیس، آن هم با خطر از بین رفتن دادهها باشید!
اینها تنها تعدادی از ویژگیهای خوب لاراول بودند. قطعا وقتی که با لاراول کار کنید، خودتان متوجه ویژگیهای منحصربهفرد و خیلی کاربردی آن خواهید شد.
حتما بخوانید: استریم چیست؟ سرور لایو استریم به چه معناست؟
برای تکمیل گفتهها، بیایید نگاهی هم به مزایای Laravel داشته باشیم.
مزایای فریم ورک لاراول چیست؟
مزایای لاراول زیاد است؛ اما فعلا به ۵ تا از مهمترین مزیتهای آن اشاره میکنیم و بررسی فنیتر را میگذاریم برای مقالههای بعدی!
سادگی و سرعت
لاراول یک فریم ورک کامپوننت محور (Component Base) است. به این معنی که توسعه دهندهها میتوانند کامپوننتهای مورد نیازشان را به آن اضافه کنند. جالب است بدانید که بهخاطر قابلیت بارگذاری خودکار (Auto Loading)، هر کامپوننتی که به لاراول اضافه کنید، بهطور خودکار بارگذاری شده و با برنامه سازگار میشود.
همین ویژگیها، سرعت کار را بالا میبرند و منجر به صرفهجویی در زمان، هزینه و انرژی میشوند.
امنیت بالا
لاراول از نظر امنیتی کاملا بهروز است و شما میتوانید به کمک آن لایههای امنیتی پیشرفتهای را روی سایتهای مختلف پیکربندی کنید تا از حملات سایبری در امان بمانند.
اگر هم بخواهیم نگاه تکنیکال داشته باشیم، لاراول از الگوریتم Bcrypt hashing استفاده میکند. با این الگوریتم هیچ پسوردی، هرگز در دیتابیس ذخیره نمیشود.
غیر از اینها، لاراول در مقایسه با سایر فریم ورکهای PHP دارای سیستم احراز هویت و تعیین سطح دسترسی قدرتمندتری نیز هست.
انعطافپذیری زیاد
با لاراول میتوانید هر نوع سایتی، از سایت ساده و شرکتی گرفته، تا یک فروشگاه بزرگ را بهراحتی طراحی کنید. بهخاطر کتابخانههایی که از قبل در لاراول وجود دارد، اضافه کردن بخشها و قابلیتهای مختلف به سایت، برای طراحان خیلی راحت شده است.
علاوهبر این، طراحان و توسعه دهندهها میتوانند از قابلیت پکیجهای لاراول هم استفاده کنند. به این صورت که شما یک خط کد را در لاراول وارد میکنید و پکیج مرتبط آن (مثلا پکیج شبکههای اجتماعی) دانلود شده و تمام فیچرهایی که نیاز دارید، در اختیارتان قرار میگیرد.
دارای جامعه بزرگی از کاربران
همانطور که در آمارها دیدید، در حال حاضر تعداد زیادی از توسعهدهندگان از لاراول استفاده میکنند؛ پس جامعه بزرگی از کاربران را داریم که محتوای آموزشی تولید میکنند، از تجربههایشان میگویند و در یک کلام دسترسی شما را به اطلاعات روز راحتتر کرده و در حل مشکلات شما را راهنمایی میکنند.
حتما بخوانید: چگونه مقالاتی بنویسیم که مشتری جذب کند؟
کدهای تمیز و کم حجم
وقتی که با لاراول کد میزنید، میتوانید کوئریهای پراستفاده را در مدلها (Models) ذخیره کرده و بعدا هر وقت که خواستید از آنها استفاده کنید.
واضح است که این کار تا چه حد کدهای شما را سبکتر میکند.
تعامل راحت تر با پایگاه داده
لاراول تنها فریم ورک PHP است که با بهرهگیری از Eloquent ORM، ساخت و شخصیسازی مدلها را راحت کرده است. با استفاده از لاراول میتوانید اشیاء را داخل پایگاه داده به راحتی مدیریت، فراخوانی و حذف و اضافه کنید.
این عملکرد، در مقایسه با زمانی که باید برای ارتباط برقرار کردن با پایگاه داده، کدهای پیچیده SQL بنویسید، یک معجزه به حساب میآید!
معایب فریم ورک لاراول چیست؟
بالاخره هر فریمورک برنامهنویسی در کنار تمامی مزایای خود دارای معایبی نیز هست که لاراول نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این بخش آنها را به صورت کامل بررسی خواهیم کرد.
- منابع و عملکرد: لاراول روی زبان PHP طراحی شده است و همین امر یک عیب برای لاراول به وجود میآورد. این عیب عملکرد متوسط این فریمورک است که باعث شده است تا لاراول در دسته فریم ورکهای سنگین تقسیمبندی شود.
- منحنی یادگیری: شاید یادگیری لاراول برای بسیاری از افراد کمی طولانی و دشوار باشد. این به دلیل پیچیدگی نسبی این فریمورک است. البته، بسیاری از فریم ورکهای بکند این عیب را دارند که با تلاش و کوشش باید به این منحنی یادگیری غلبه کنید.
- وابستگی به کتابخانهها: لاراول بسیاری از قابلیتهای خود را توسط کتابخانهها و بستهها ارائه میدهد که به صورت Third-party هستند. بنابراین، در انتخاب و استفاده از کتابخانهها باید نهایت دقت را داشته باشید تا کد شما همچنان بهینه باقی بماند.
انواع نسخه های لاراول
لاراول یکی از فریم ورکهای زنده دنیا است که دائما در حال بروزرسانی است. این فریمورک برای اولین بار در سال 2011 منتشر شد که امکانات پایهای مانند مسیریابی، مدلها و ویوها را در اختیار مخاطبان قرار میداد.
در همان سال، نسخه x.2 محصول ارائه شد که در آن قابلیتهای مهمی به نام ORM و سیستم کنترل دسترسی در اختیار توسعهدهندگان قرار گرفته بود. اگر به صورت کلی بررسی کنیم، تقریبا هر یک یا دو سال نسخه جدیدی از این قابلیت نرم افزاری عرضه شده است تا در نهایت کاملترین نسخه آن با نام x.9 با فهرست بزرگی از امکانات به بازار عرضه شود. امروزه، بهینه سازیهای بی نظیری در این چارچوب کدنویسی در نظر گرفته شده است تا آن را به یک قابلیت محبوب و ارزنده در دنیای برنامهنویسی تبدیل کند.
پیش نیازهای نصب لاراول چیست؟
اگر میخواهید فریم ورک لاراول را روی لوکال هاست نصب کنید، نیاز است که برنامههای زیر را روی سیستمتان داشته باشید:
- وب سرور Apache یا NGINX
- PHP 7.3 به بعد
بعضی از اکستنشنهای PHP:
- BCMath PHP Extension
- Ctype PHP Extension
- Fileinfo PHP
- JSON PHP Extension
- Mbstring PHP Extension
- OpenSSL PHP Extension
- PDO PHP Extension
- Tokenizer PHP Extension
- XML PHP Extension
- دیتابیس MySQL
- Composer
- محیطی برای برنامهنویسی؛ مثل Atom یا VS Code
هاست مناسب لاراول
اگر میخواهید از لاراول به عنوان فریمورک استفاده کنید و به دنبال هاست لاراول مناسب برای آن هستید، میتوانید از هاستهای متنوع ایران سرور استفاده کنید.
هاستهای تحت لینوکس (مانند هاست لینوکس، هاست وردپرس و هاست ابری) کاملا از لاراول پشتیبانی میکنند.
جمع بندی
سادگی، امنیت و امکانات خوب فریم ورک لاراول، کار با آن را برای برنامه نویسها لذتبخش کرده است. اگر از فریم ورک دیگری به جای لاراول استفاده میکنید، خوشحال میشویم که نظرتان را بدانیم! در این مقاله سعی کردیم تا به سوال لاراول چیست به صورت جامعوکامل پاسخ دهیم. امیدواریم که این مقاله دید خوبی درباره Laravel و چرایی استفاده از آن، به شما داده باشد. اگر سوالی داشتید، حتما در بخش نظرات مطرح کنید تا در اسرع وقت به آن پاسخ دهیم.
سوالات متداول
- برای استفاده از لاراول به چه زبانی باید تسلط داشته باشیم؟
این فریمورک روی زبان پیاچپی توسعه داده شده است و بهتر است قبل از هر کاری روی PHP تسلط خوبی پیدا کنید.
- نصب کتابخانهها در فریمورک لاراول با چه ابزاری انجام خواهد شد؟
برای این کار از ابزار مدیریتی composer استفاده میشود که استفاده از آن آسان و سریع است.
منابع: