خیلی چیزها به دیتاسنتر وابسته است! از سرعت سایت گرفته تا امنیت دادههای حساس! در این مقاله، اول از همه بررسی میکنیم که دیتاسنتر چیست؟ اما خب پاسخ به این سوال، کلی پرسش دیگر هم بههمراه خود میآورد.
اینکه آیا اصلاً لازم است مستقیماً با دیتاسنترها در ارتباط باشیم؟ واسطهای وجود ندارد تا کارهای پیچیده فنی را انجام دهد؟ انواع مختلف دیتاسنترها چه تفاوتهایی با هم دارند؟ امنیت دادهها در این مراکز داده چطور تامین میشوند و …، اینها همه سوالاتی هستند که در 7 گام به آنها پاسخ میدهیم و سپس بهترین دیتاسنترهای ایران را هم معرفی خواهیم کرد.
قبل از هرچیزی باید با مفهوم دیتاسنتر یا مرکز داده آشنا شوید.
گام اول؛ اصلا دیتا سنتر چیست؟
به زبان ساده، دیتاسنتر یک مرکز فیزیکی شامل چندین سرور قدرتمند است! سازمانها از این سرورهای قوی، بهمنظور ذخیرهسازی اطلاعات وبسایت و اپلیکیشنهای خود استفاده میکنند؛ چراکه امنیت بسیار بالایی دارند!
برای طراحی اصولی یک دیتاسنتر، به شبکهای از منابع محاسباتی و ذخیرهسازی نیاز داریم. به لطف این طراحی اصولی، استفاده اشتراکی از یک سرور، برای ذخیره کردن اطلاعات سایتها و اپلیکیشنهای مختلف ممکن میشود. بدون اینکه هیچگونه تداخلی به وجود بیاید.
دیدن ویدیو زیر، کمک میکند تصویر بسیار شفافی از یک دیتاسنتر در ذهنتان شکل بگیرد.
گام دوم؛ موبایل، یک دیتاسنتر همراه!
دیتاسنترهای امروزی، با انواع قدیمی خود تفاوتهای زیادی دارند. قبلاً زیرساختهای هر دیتاسنتر، تنها قابلیت پذیرش یک سرویس مشخص را داشتند؛ اما حالا اینطور نیست!
با پیشرفت تکنولوژی و البته دنیای IT، سرورهای مجازی و ابری روی کار آمدند که شرایط را به کل عوض کردند. توصیه میکنیم دو مقاله رایانش ابری و مجازی سازی را بخوانید تا کامل متوجه شوید راجع به چه چیزی صحبت میکنیم.
امروزه با کمک این فناوریها، میتوانیم توان سختافزاری هر سرور را به بخشهای مختلف تقسیم کنیم. اینکار بهمنظور استفاده و پشتیبانی همزمان چندین سایت و اپلیکیشن انجام میشود.
بنابراین، در عصر کنونی، معنای دیتاسنتر هم کمی تغییر کرده است. هرجایی که پذیرای دیتا و اپلیکیشن باشد، نوعی دیتاسنتر محسوب میشود!
خب با مفهوم بسیار گستردهای طرف هستیم. از فضاهای بیپایان ابری عمومی و خصوصی گرفته تا شبکههای سازمانی، همه و همه دیتاسنتر هستند! با توجه به این تعریف، حتی موبایلهایمان هم دیتاسنتر به حساب میآیند؛ چون حاوی اطلاعات (عکس، موزیک، ویدیو، شماره تلفن و …) هستند!
خب! در این فضا که دائماً در حال پیشرفت است، باید برای انتخاب یک دیتاسنتر مناسب، به این نکته هم توجه کنیم:
دیتاسنتری برای کسبوکارمان مناسب است که همراه با سرعت خوب، تکنولوژی روز دنیا را هم ارائه کند!
گام سوم؛ چرا دیتاسنترها برای کسبوکار ما مهم هستند؟
همانطور که در بخش قبلی گفتیم، امروزه هر دستگاهی که حاوی اطلاعات باشد، بهعنوان یک دیتاسنتر شناخته میشود. پس چرا کسبوکار ما به دیتاسنترها نیاز دارد؟!
باید بدانید که در موضوع فناوری اطلاعات سازمانی، از دیتاسنترها برای نگهداری و پشتیبانی از برنامههای کاربردی، اطلاعات و فعالیتهای گوناگون نهادها استفاده میشود. برای مثال میتوان به دیتاهای زیر اشاره کرد:
- ایمیلهای سازمانی و اشتراکگذاری فایلهای مختلف
- برنامههای کاربری تولید
- مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) و برنامهریزی منابع انسانی (ERP)
- هوش مصنوعی و ابَردادهها
- خدمات ارتباطی و همکاری
همانطور که میبینید، درصد بالایی از اطلاعات هر کسبوکار، به دیتاسنترها برونسپاری میشود. حتی میتوان ادعا کرد که دیتاسنترها، قلب کسبوکارهای اینترنتی هستند!
به همین جهت است که به آنها نیاز داریم.
در ضمن، بد نیست بدانید که مسئله امنیت، مهمترین موضوع در رابطه با مراکز نگهداری دادهها است!
گام چهارم؛ امنیت دیتاسنتر، مولفه اصلی در انتخاب آن
اجازه دهید ابتدا اجزای تشکیلدهنده یک دیتاسنتر یا مرکز داده را برایتان شرح دهیم:
روتر، سوئیچ، فایروال، سیستمهای ذخیرهسازی، سرورها و برنامههای کنترلکننده تحویل داده.
در بخشهای قبلی گفتیم که وظیفه این اجزا در کنار هم (دیتاسنتر)، نگهداری از دادههای حیاتی است. به همین خاطر است که مسئله امنیت در مرکز داده، یک ضرورت غیرقابل چشمپوشی است!
امنیت در قسمتها اصلی هر دیتاسنتر، با توجه به کارکردی که دارند، از روشهای گوناگون تامین میشود. هر دیتا سنتر، 3 بخش اصلی دارد:
زیرساخت شبکه
این قسمت، وظیفه ارتباط بین سرورها (فیزیکی و مجازی)، سرویسهای دیتاسنتر، ذخیرهسازی، اتصالات و ارتباط خارجی مجموعه با کاربران نهایی را بر عهده دارد. این زیرساخت، امنیت چنین موارد حیاتیای را تامین میکند.
زیرساخت ذخیرهسازی
میتوان گفت که دادهها، سوخت دیتاسنترهای امروزی هستند! چراکه مرکز داده، بدون دیتا هیچ کاربردی ندارد. سیستمهای ذخیرهسازی، امنیت این دارایی ارزشمند را تامین میکنند.
منابع محاسباتی
صحبت از برنامههای اصلی موتور دیتاسنتر است! این قسمت پردازش، ذخیرهسازی محلی و شبکه ارتباطی در درایوها را ایمن میکند.
تا به اینجا فهمیدیم که دیتاسنترها، دارای سرویسهای مختلفی هستند. میدانید چرا؟!
گام پنجم، هدف این همه سرویس موجود در دیتاسنترها چیست؟
دیتاسنترها بهمنظور حفظ جامعیت هسته اصلی، از سرویسهای مختلفی بهره میبرند. 2 تا از مهمترین این سرویسها را در ادامه آوردهایم:
- برنامه کاربردی امنیت شبکه: این برنامه شامل فایروالها و برنامههای جلوگیری از نفوذ میشود. همانطور که از نامش مشخص است، وظیفه تامین امنیت شبکه را عهدهدار است.
- برنامه تضمین تحویل: این سرویس موظف است تا عمکلرد برنامه را بهبهترین شکل حفظ کند. همچنین افزایش انعطافپذیری و در دسترس نگه داشتن آن هم از دیگر وظایف سرویس تضمین تحویل هستند.
حالا اگر موافق هستید، بیایید با انواع مختلف دیتاسنتر آشنا شویم.
گام ششم، آشنایی با انواع دیتاسنتر
دیتاسنترها، براساس عواملی مثل فناوری مورد استفاده برای محاسبات و ذخیرهسازی داده، بهرهوری انرژی و …، به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
چیزی که در ادامه خواهید خواند، 4 نوع اصلی دیتاسنترها هستند:
دیتاسنتر سازمانی
اگر سازمانی بخواهد از دادههایش در محل خودش نگهداری کند، باید محلی را به تجهیزات لازم برای ساخت دیتاسنتر اختصاص دهد و بهاصطلاح، یک دیتاسنتر سازمانی راه بیندازد. بهعنوان مثال، اغلب دانشگاهها از دیتاسنترهای سازمانی استفاده میکنند؛ یعنی خودشان از دادههایشان نگهداری میکنند.
دیتاسنترهای مدیریتشده
چنین مراکز دادهای، توسط شخص ثالث که نماینده سازمان است اداره میشوند! در این حالت، شرکتها بهجای خرید تجهیزات و صرف هزینههای کلان، آنها را از یک شرکت قابلاطمینان اجاره میکنند.
دیتاسنترهای کولوکیشن
خب همه شرکتها امکان داشتن دیتاسنتر اختصاصی یا حتی مدیریتشده را ندارند. دیتاسنتر کولوکشین، مرکز دادهای است که فضایی را برای نگهداری از سرورها، به شرکتهای متقاضی اجاره میدهد؛ چراکه دیتاسنترهای بزرگ، تجهیزات کاملی برای نگهداری از سرور دارند.
دیتاسنترهای ابری (Cloud)
جدیدترین نوع دیتاسنترها، همین انواع ابری هستند. در این حالت، دادهها و هرگونه اطلاعات دیگر، توسط ارائهدهندگان خدمات ابری مثل آمازون یا مایکروسافت میزبانی میشوند.
در بخش بعدی، به معرفی بهترین دیتاسنترهای ایران خواهیم پرداخت.
گام هفتم، شناخت بهترین دیتاسنترهای ایران
در ادامه، چهار دیتاسنتر معروف ایرانی را که جزو بهترینها محسوب میشوند را به شما معرفی خواهیم کرد:
1- آسیاتک
شرکت انتقال دادههای آسیاتک، در سال 1382 تاسیس و آغاز به کار نمود. آسیاتک اکنون بزرگترین دیتاسنتر کشور محسوب میشود و قطعاً در لیست بهترین دیتاسنترهای ایران قرار میگیرد.
یکی از اقدامات مهم این سازمان، انتقال سرورهایی که خارج از کشور میزبانی میشدند، به داخل ایران بود. سرورهایی که بیش از 400 گیگابایت بر ثانیه از ترافیک مصرفی کاربران داخل ایران را به خود اختصاص میدادند.
از دیگر خصوصیات این مرکز داده مشهور، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مجهز به سیستمهای اعلام و اطفاء حریق هوشمند
- مجهز به سنسورهای محیطی جهت کنترل دما و رطوبت
- تامین نیروی برق بهصورت دائم، توسط UPS
- ارائه پشتیبانی در 7 روز هفته و 24 ساعت شبانهروز
- تامین امنیت محیط دیتاسنتر با دوربینهای مداربسته و احراز هویت شبانهروزی
- تضمین امنیت اطلاعات در این دیتاسنتر
- ارائه خدمات کولوکیشن (درنظر گرفتن قفسههای طبقهبندی شده و انحصاری، جهت نگهداری از سرورها)
برویم سراغ دیتاسنتر بعدی.
2- تبیان
این مرکز داده، در سال 88 شروع به فعالیت نمود و حالا با دارا بودن 72 رک، جزو بهترین دیتاسنترهای ایران است.
موارد زیر، جزو ویژگیهای دیتاسنتر تبیان هستند:
- سیستم برق بدون قطعی
- سیستم خنککننده و سرمایش
- سیستم اطفاء حریق دارای استانداردهای جهانی
- حساسیت بسیار زیاد در تامین امنیت محیطی (سیستم کنترل تردد دوگانه، دوربینهای مداربسته، مانیتورینگ 24 ساعته، دربهای ضدسرقت و …)
- پنهای باند مناسب
- سطح دسترسپذیری بالا در تمامی لایهها و بهخصوص در لایه منابع ذخیرهسازی
- امنیت دادهای قدرتمند
- رصد خودکار تمام سرویسها و سرورها
- سیستم تیکتینگ آنلاین
- امکان دسترسی شبانهورزی مشتریان به سرورهای اختصاصی خود (مطابق با قرارداد تنظیمشده)
تمام این ویژگیها در کنار نام برند تبیان، باعث شدهاند تا این مرکز داده هم یکی از بهترین دیتاسنترهای ایران باشد.
3- پارس آنلاین
پارسآنلاین یکی از قدیمیترین شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنت در کشور است. اگر یادتان باشد، در سالهای بسیار دور، کارت اینترنتهای این برند در بازار پر بودند. تاسیس این مجموعه به سال 1378 برمیگردد.
حالا پارسآنلاین، بهعنوان یک دیتاسنتر هم شناخته میشود. تنوع خدمات این مجموعه، شامل ارائه راهکارهای متنوع برای دسترسی به خدمات مرکز داده میشود. مثل میزبانی وب، اشتراک فضا، سرور اختصاصی، سرور ابری (Cloud) و ….
تجهیزات و پشتوانههای فنی این شرکت، عبارتند از:
- 7 ایستگاه ارسال و دریافت (HUB) ماهوارهای با ظرفیت بیش از 5000 ترمینال ماهوارهای
- ارتباطات فیبر نوری بدون محدودیت ظرفیت با شبکه زیرساخت کشور
- داشتن یکی از بزرگترین مرکز داده (دیتاسنتر) بخش خصوصی در پارک فناوری پردیس و تهران با ظرفیت 300 رک
به همین دلایل و پشتوانهها، پارسآنلاین هم جزو بهترین دیتاسنترهای ایرانی قرار میگیرد.
4- افرانت
افرانت هم جزو شرکتهای قدیمیای است که در کشورمان خدمات مربوط به اینترنت را ارائه میکند. این شرکت در سال 1376 تاسیس شده و طی این سالها، در ارائه خدمات پنهای باند اختصاصی، رایانش ابری، تجارت الکترونیک و خدمات دیتاسنتر، جزو اولینها بوده است.
همانطور که گفتیم و البته موضوع این مقاله هم هست، افرانت یکی از 4 دیتاسنتر برتر ایرانی است. مهمترین ویژگیهای این دیتاسنتر، موارد زیر هستند:
- تضمین امنیت اطلاعات
- سیستم مانیتورینگ و رصد پیشرفته
- پیشتیبانی 7/24
- استفاده از آخرین تکنولوژی روز برای طراحی دیتاسنتر
- دسترسپذیری بالای سرویسها
- بهره بردن از آخرین فناوریهای روز در تجهیزات و نرمافزارها
حالا که با بهترین دیتاسنترهای ایرانی هم آشنا شدید، سوالی که قطعاً برایتان پیش میآید این است: آیا برای خرید سرور مناسب کسبوکارمان، باید مستقیماً به دیتاسنترها مراجعه کنیم؟!
قبل از اینکه پاسخ این سوال را بدهیم، اجازه دهید سوال دیگری را طرح کنیم.
برای خرید شیر به سوپرمارکت میروید یا دامداری؟پاسخها میتوانند متفاوت باشند. عموم مردم شیر را از سوپر مارکت میخرند؛ اما هستند افرادی که به هر دلیلی، تهیه کردن شیر از دامداری را ترجیح میدهند. ممکن است این افراد خودشان گاو داشته باشند یا آنقدر مصرف شیرشان بالا باشد که از نظر اقتصادی، تهیه شیر بهصورت مستقیم از دامداری، برایشان بهصرفهتر باشد.
در مورد رابطه کسبوکارها و دیتاسنترها هم، چنین وضعیتی وجود دارد؛ گرچه برای برخی بهتر است مستقیماً با دیتاسنتر قرارداد ببندند، اما بیشتر آنها بهتر است به واسطهها (همان سوپر مارکت) مراجعه کنند.
شرکتهای هاستینگ، واسطه بین دیتاسنتر و کسبوکارها هستند!
کسبوکارهای کوچک و متوسط، همانهایی هستند که بهتر است از یک شرکت هاستینگ معتبر خدمات دریافت کنند؛ چراکه این شرکتها، مسئولیتهای زیادی در قبال مشتریانشان دارند. مسئولیتهایی مثل پشتیبانی، بکآپگیری از هاست، انتخاب و ارائه بهترین سرویس یک دیتاسنتر با توجه به نیاز کسبوکار و …. اگر کسبوکاری بخواهد مستقیماً با دیتاسنتر در ارتباط باشد، تمام این وظایف برعهده خودش خواهد بود.
بسیاری از دیتاسنترها، خدمات پشتیبانی خوبی ارائه میکنند؛ اما بهترین آنها هم مثل پشتیبانی یک هاستینگ معتبر نیست. پشتیبانی شبانهروزی با متخصصانی که پیوسته فعالیت سرورها را زیر نظر دارند. بنابراین، گاهم هشتم که اتفاقاً خیلی هم اهمیت دارد، انتخاب یک شرکت میزبانی و هاستینگ کاربلد است!
ما در ایران سرور، سعی کردهایم تا تمام خصوصیات یک هاستینگ خوب را همزمان ارائه کنیم. ویژگیهایی مثل آپتایم بالای سرورها، پشتیبانی قوی، امنیت، تنوع در سرویسها، بکآپگیری منظم و ….
شرکت ما از سال 1381، فعالیت خود را در زمینه هاستینگ آغاز کرده و با توجه به خصوصیاتش، قطعاً یکی از بهترین انتخابها برای میزبانی از کسبوکارهای کوچک و بزرگ است.
اجازه دهید برخی از مزایای ایران سرور را بهصورت تیتروار خدمتتان عرض کنیم:
- ارائه خدمات از جانب هر 4 دیتاسنتر برتر ایرانی که در بخشهای قبلی، آنها را معرفی کردیم.
- پشتیبانی بدون تعطیلی، در تمام روزهای سال و بهصورت شبانهروزی
- امنیت زیاد
- آپتایم بالای سرورها
- ارائه سرویسهای متنوع برای نیازهای مختلف
- گرفتن بکآپ بهصورت منظم و برنامهریزیشده
- تیمی متشکل از زبدهترین متخصصهای کشور
- استفاده از هاردهای NVME که نسل جدید هاردها هستند
- ارائه خدمات هاست ابری یا Cloud
- پنهای باند نامحدود
- و …
با مقایسه هزینههای ایران سرور با دیگر هاستینگهای ایرانی، متوجه تفاوت قیمت خواهید شد و احتمالاً میپرسید دلیل این گرانی چیست؟
دلیل قیمت بالاتر ما، کیفیت سرویسهایمان است. بگذارید با یک ضربالمثل انگلیسی، جان کلام را منتقل کنیم.
I’m not reach enough to buy cheap things یعنی من آنقدر پولدار نیستم که برای خدمات و اجناس ارزانقیمت (بیکیفیت) هزینه کنم!حالا میدانید که چرا در برخی موارد، خدمات ایران سرور گرانتر از دیگر هاستینگها است.
پشتیبانی دیتاسنترها، بهاندازه پشتیبانی ما خوب نیست!
اگر سابقه خرید سرور اختصاصی از دیتاسنترها، بهصورت مستقیم را داشته باشید، احتمالاً به این مسئله پی بردهاید:
پشتیبانی دیتاسنترها، بهخوبی پاسخگوی نیازها و انتظارات شما نیست!البته اخیراً همه دیتاسنترهای معروف داخلی، خدمات پشتیبانیشان را شبانهروزی کردهاند (در معرفی آنها به این موضوع پرداختیم)؛ اما خب با توجه به تعداد زیاد سرورها و البته کمبود نیروی متخصص، نمیتوان انتظار پاسخگویی بهموقع و رفع مشکل در لحظه را داشت.
همچنین در مسئله پشتیبانی حرفهای، نیروها علاوه بر تخصص، باید تجربه کافی برای مواقع بحران و مواجهه با مشکلات را هم داشته باشند.
پس به دو نتیجه رسیدیم:
- اهمیت تخصص و زمان کافی در موضوع پشتیبانی
- اهمیت تجربه در کنار تخصص
حالا میدانید که برونسپاری پشتیبانی به یکی از شرکتهای معتبر هاستینگ، تا چه حد میتواند برای کسبوکارتان مفید باشد.
تجربه بالای ایران سرور در زمینه هاستینگ و میزبانی و همچنین پلنهای متفاوت پشتیبانمان که متناسب با سرویس هر مشتری تعیین میشود، ما را به بهترین گزینه برای پشتیبانی از دادههای شما بدل میکند!
در ادامه، دو پلن معروف و اصلی پشتیبانی ایران سرور را به شما معرفی خواهیم کرد.
پشتیبانی VIP
این نوع پشتیبانی به مشتریان سرورهای اختصاصی و مجازی ارائه میشود. کسانی که سایتهای مهم دارند و زمان و سرعت در پیگیری درخواستهایشان اهمیت دارد، از این پلن استفاده میکنند.
همچنین اگر مشتریای نیاز به بررسیهای مهم دورهای داشته باشد، این سرویس بهترین انتخابی است که میتواند داشته باشد.
خدمات پشتیبانی VIP عبارتند از:
- مانیتورینگ شبانهروزی سرور و سایت
- بررسی و آپدیت همه پکیجهای سرور، سیستمعامل و کنترلپنلها بهصورت دورهای (ماهیانه)
- در دسترس بودن یک نیروی متخصص فنی VIP با یک شماره موبایل و بدون نیاز به ثبت تیکت در سایت
- رفع تمامی خطاها در سمت سرور و سایت (به جز خطاهای مربوط به برنامهنویسی)
- پاسخگویی 7/24 و خارج از نوبت
- بررسی امنیتی بهصورت دورهای (ماهیانه)
- تعریف و بررسی صحت بکآپگیری
- مشاورههای تخصصی در زمینه سرور
این از پلن VIP، بیایید تا با پلن بعدی هم آشنا شوید.
پشتیبانی 360 درجه:
در این پلن، برخی از بررسیهای دورهای و خدمات فنی که در حالت عادی، شامل هزینه میشوند، برای سرورهای اختصاصی و مجازی کاربران بهصورت رایگان انجام میشود.
خدمات پشتیبانی 360 درجه عبارتند از:
- مانیتورینگ 24 ساعته سرور و سایت
- بررسی گزارشات سرور
- نصب مجدد سیستم عامل
- نصب مجدد لایسنس ها نظیر کنترل پنل و لایسنس های امنیتی
در لینک زیر، جزئیات کامل سرویسهای پشتیبانی ایران سرور را مشاهده میکنید:
مشاهده سرویس های پشتیبانی ایرانسرور
حرف آخر
همانطور که دیدید (یا بهتر است بگوییم خواندید)، به هر فضایی که از دادهها نگهداری کند، دیتاسنتر یا مرکز داده میگویند. حتی تلفن همراهتان هم نوعی دیتاسنتر است؛ اما در این مقاله، منظورمان مشخصاً مراکز داده بزرگی بودند که وظیفه میزبانی از اطلاعات مهم اینترنتی مراکز دولتی و خصوصی را میزبانی میکنند.
پس از معرفی بهترین دیتاسنترهای ایرانی، گفتیم که همه کسبوکارها لزوماً نباید مستقیماً با آنها در ارتباط باشند. اینجا همانجایی است که شرکتهای هاستینگ وارد میشوند. شرکتهایی که بسیاری از وظایف را از دوش شما برمیدارند و کارتان را راحت میکنند.
در انتها هم از ویژگیهای پشتیبانی خودمان (ایران سرور) بهعنوان یکی از بهترین شرکتهای هاستینگ گفتیم.
اگر سوال یا نظری در رابطه با دیتاسنترها و حتی خدمات ایران سرور دارید، در قسمت کامنتها بنویسید تا خیلی زود پاسختان را بدهیم.