اصولا زبانهای برنامه نویسی مهم و بزرگ، مدیر پکیجهای اختصاصی خودشان را دارند. مثلا زبان جاوا اسکریپت از npm استفاده میکند، Ruby از gem کمک میگیرد، زبان .NET مدیر پکیج اختصاصی خودش با نام NuGet را داشته و در نهایت پایتون هم PIP را به وجود آورده است!
اما PIP چیست؟ چطور آن را نصب کنیم و با چه کدهایی از آن استفاده کنیم؟ اینها سوالاتی هستند که جوابشان را در این مقاله میگیرید.
PIP چیست؟
خب راستش را بخواهید کلمه PIP یک اصطلاح تخصصی در بازار سرمایه است!! اما سازندگان پایتون برای اینکه کمی از بیروح بودن این زبان برنامهنویسی کم کنند، خلاقیت به خرج دادهاند و این کلمه جالب را برای اشاره به یکی از ابزارهایشان انتخاب کردهاند.
در واقع PIP، پکیج منیجر یا مدیر پکیجهای غیر استاندارد در زبان پایتون است! PIP به شما اجازه میدهد پکیجهایی را که بخشی از کتابخانه استاندارد پایتون نیستند، نصب و مدیریت کنید. منظور پکیجهایی است که خود کاربران پایتون آنها را ساختهاند.
شاید در نگاه اول PIP چیز مهمی به نظر نرسد، اما وقتی بدانید از نسخه 3.4 برای پایتون 3 و نسخه 2.7.9 برای پایتون 2 در برنامه نصبی پایتون گنجانده شده و در بسیاری از پروژهها مورد استفاده قرار گرفته، متوجه میشوید که واقعا یک ابزار اساسی برای هر پایتونیست تازهکار و حرفهای است. PIP را عرض میکنیم!
اما چطور میتوان فهمید که آیا PIP روی سیستم نصب است یا نه؟!
آیا PIP روی سیستم من نصب شده؟
ببینید، اصولاً وقتی پایتون را روی رایانه خودتان نصب میکنید، بهطور خودکار PIP هم روی آن نصب میشود؛ اما با اینحال برای اینکه مطمئن شوید، میتوانید از کد زیر استفاده کنید. این کد را باید در سیستم عامل لینوکس در قسمت bash و در سیستم عامل ویندوز در قسمت cmd وارد کنید:
$ pip --version
بعد از وارد کردن این کد، احتمالا چنین نتیجهای را مشاهده میکنید:
pip 18.1 from C:\Python37\lib\site-packages\pip (python 3.7)
این نتیجه به شما نمایش میدهد که دقیقا PIP در کدام فایل رایانه نصب شده چه نسخهای از آن روی سیستم قرار دارد؟ اگر هم آن را نصب نداشتید، باید بعد از دانلود کردن آخرین نسخه، نصبش کنید. برای این کار، میتوانید از سایت PIP کمک بگیرید.
آموزش کار با PIP
خب، به سراغ بخش اصلی مقاله برویم. در ادامه میخواهم مهمترین لازمههای کار با PIP را به شما آموزش دهیم:
آموزش نصب پکیج با PIP
پایتون پکیجها و ماژولهای بسیار زیادی را برای کمک به برنامه نویسان منتشر کرده است؛ همچنین این زبان برنامه نویسی، جامعه بسیار فعالی هم دارد که مجموعهای از پکیجهای بزرگتر و بیشتر را ارائه میکنند. لیست این پکیجها، در فهرست پکیج های پایتون در سایتی با اسم pypi قرار میگیرند.
خب، با این پیشفرض که شما توانستهاید در سایت pypi پکیج مورد نظر خودتان را پیدا کنید، باید برای نصب پکیج در PIP از این کد کمک بگیرید:
pip install pkg
در کد بالا باید به جای کلمه pkg، اسم پکیج مورد نظر را بنویسید. به این ترتیب، pip بهصورت خودکار سراغ سایت pypi میرود و در صورتی که پکیج مورد نظر را پیدا کند، آن را نصب خواهد کرد.
آموزش سریع کدهای مورد استفاده از PIP
در ادامه، اجازه بدهید سریعا مهمترین کدهایی که نیاز است در PIP با آنها کار کنید را به شما آموزش دهیم:
کد لازم برای حذف پکیجها در PIP
اگر میخواهید پکیجی که قبلا در PIP نصب شده را حذف کنید، از کد پایین کمک بگیرید:
pip uninstall pkg
در این کد هم کافی است به جای کلمه pkg، اسم پکیج مورد نظر را بنویسید.
پیدا کردن لیست پکیجهای نصب شده در PIP
اگر میخواهید ببینید تا الان چه پکیجهایی را در PIP نصب کردهاید، از این تکه کد کمک بگیرید:
pip list
اگر میخواهید لیست پکیجهایی که تا الان نصب کردهاید را در یک فایل متنی داشته باشید، این دستور را وارد کنید:
pip freeze >> requirements.txt
نصب دستهجمعی پکیجها در PIP به کمک فایل requirements
با دستور قبل، لیست پکیجهای نصب شده را به دست آوردید؛ اما در ادامه اگر میخواهید به PIP بگویید تمامی پکیجهای موجود در این لیست را برایتان نصب کند، باید از این دستور را استفاده کنید:
pip install -r requirements.txt
نصب پکیجها روی اکانت یک کاربر خاص در PIP
ممکن است در یک پروژه، سطح دسترسی شما محدود بوده یا اصلا به اکانت ادمین اصلی دسترسی نداشته باشید. در این شرایط میتوانید از کدی که پایین قرار گرفته برای نصب پکیج روی اکانت و یوزر خودتان استفاده کنید:
pip install --user pkg
کلام آخر
خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مقاله بعد از اینکه فهمیدیم PIP چیست، نحوه کار با آن و مهمترین دستورهایش را یاد گرفتیم. اگر سوالی در مورد بخشهای این مقاله دارید، در قسمت نظرات منتظر شما هستم.
راستی با توجه به اینکه ما در ایران سرور خدمات سرور پایتون را هم به مخاطبان ارائه میکنیم، گاها مقالات تخصصی این حوزه را برای مشتریانمان مینویسیم. مقالاتی مثل همین مطلب، مقاله پایتون چیست و… . اگر علاقه دارید مقالات تخصصی بیشتری در مورد زبان برنامه نویسی پایتون در وبلاگ منتشر کنیم، خوشحال میشویم در بخش نظرات این موضوع را با ما در میان بگذارید.
در ضمن برای نوشتن این مقاله از منابع معتبری مثل Real Python و W3Schools کمک گرفتهایم.