از ۸ تیر ماه که اولین زمزمهها در زمینه شکایت از دامنههای ir. توسط گروهی از اسرائیلیها به بهانهی تروریست شنیده شد تا به امروز منتظر جواب ICANN (آیکان) هستیم؛ جوابی که بر مبنای اخبارمنتشر شده قرار بود طی ۴۸ ساعت، آیکان پذیش یا رد حکم را اعلام نمایید.
Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) یکی از سازمانهای بین المللی مدیریت شبکه جهانی وب یا همان www و تابع قوانین ایالت کالیفرنیا است.
براساس قوانین بین المللی حق استفاده از پسوندهای دامنه دو حرفی کشورها، باید از سوی آیکان در اختیار هر کشوری قرار گیرد.
در گزارشهای اولیه، آیکان دو روز برای پاسخ به حکم دادگاه فرصت داشت و باید همه دامنهها و جوازهای اینترنتی ایرانی را بهعنوان جبران خسارت به شاکیان پرونده تسلیم مینمود یا در برابر حکم دادگاه درخواست تجدید نظر میکرد؛ با وجود گذشت بیش از ۱۵ روز از انتشار این خبر هنوز آیکان واکنشی در اینباره نشان نداده است. تماس ما با مرکز ثبت دامنههای نقطه آیآر، نیز هیچ جوابی کامل و جامعی برای «سرنوشت دامنههای نقطه آیآری چه خواهد شد؟» نداشت.
استفان بورتمیر – مهندس شبکه و طراح سایتهای اینترنتی گفتهاست: «دارشان -وکیل شاکیان- شانس کمی برای پیروزی دارد، از لحاظ تکنیکی آیکان قادر به ضبط دامنههای اینترنتی یک کشور نیست، اما نباید نادیده گرفت که این سازمان تا سال ۲۰۱۵ با آمریکا قرارداد دارد.»
بورتمیر در ادامه افزودهاست: «اگر امریکا وارد مبحث ضبط دامنههای اینترنتی ایران شود، قادر به ضبط IPها آدرس نخواهد بود. زیرا به صورت کلی ارائه IPها در جهان از سوی آیکان کنترل میشود اما ثبت کننده منطقه اروپا و خاورمیانه موسسه ای به نام Ripe Ncc واقع در کشور هلند است که ایران IP خود را از آن دریافت می کند؛ هلند همانند شرکت آیکان الزامی جهت اجرای دستورات امریکا ندارد.»
علیرضا صالح -مسئول ثبت دامنه های نقطه آیآر پژوهشگاه دانشهای بنیادی- در گفتگو با مهر، اظهار داشت: «در صورتی که این حکم اجرایی شود با ساختار فعلی، دامنههای اینترنتی با پسوند آیآر در عرصه بین المللی کار نخواهد کرد و دیگر مراجعه به این دامنه در ایران و خارج از کشور امکان پذیر نخواهد بود.»
مسئول ثبت دامنه های نقطه آیآر با بیان اینکه ساختار سایتهای اینترنتی، ساختاری درختی است که اگر ریشه درخت قطع شود مابقی آن نیز از کار خواهد افتاد افزود: «اما ضبط دامنههای اینترنتی نقطه دات آیآر خیلی دور از ذهن به نظر میرسد و تجربه چندین ساله در این حوزه نشان میدهد که تاکنون این موضوع اتفاق نیافتاده و آیکان تاکنون برای هیچ کشور و دامنهای این اقدام را نکرده است.»
نصرالله جهانگرد -معاون وزیر ارتباطات- ضمن تاکید بر اینکه از طریق رسانهها در جریان این خبر قرار گرفته است، گفت: « سازمان آیکان تا به حال در هیچ مقطعی چنین کاری انجام ندادهاست. این سازمان دادگاههای تخصصی دارد که این دادگاهها تنها میتوانند در حوزه مباحث مربوط به نت وارد شوند. مثل ورود در دعوای شرکتها بر سر مسایلی مثل اختلاف بر سر نام دامنه یا مالکیت دامنه.»
جهانگرد در ادامه اضافه کرد: «اساسا آیکان مرجع رسیدگی به دعواهای سیاسی یا اقتصادی که خارج از این حوزه اتفاق میافتد نیست. هدف این گروهها محدودکردن همکاری ایران با این سازمانهاست اما چنین موضوعی امکانپذیر نیست و طبق قوانین بینالمللی نمیتوان هیچ کشوری را از دسترسی به «اینترنت» محروم و محدود کرد.»